Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 1250

Τυροκόμος 2023 – Top 50 : Δυναμική εμφάνιση για το Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ (Φάρμα Κουνάδης)

0

Σε μια Ελλάδα που επιμένει να αναζητά το νέο οικονομικό της μοντέλο, μεταφέροντας βάρος στην πραγματική παραγωγή, ο κλάδος των τυριών προσφέρει ενδιαφέρουσες διεξόδους.

Παλιοί, έμπειροι τυροκόμοι αλλά και νέα παιδιά με σπουδαία θεωρητική κατάρτιση και ζήλο για την ενασχόληση με το τυρί, διαμορφώνουν σιγά – σιγά ένα νέο χάρτη για την εγχώρια τυροκομία, η εδραίωση της οποίας σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

Οι φετινές αναζητήσεις στον κόσμο της εγχώριας τυροκομίας, έρχονται να διαπιστώσουν την πίστη των επαγγελματιών του κλάδου στην αυθεντική Φέτα. Ακόμα και τυροκομεία, εντός της ζώνης ΠΟΠ, που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αναφορά στο εμβληματικό ελληνικό τυρί, φέτος έχουν συμπεριλάβει το προϊόν στους κωδικούς τους.

Μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση στην εντοπιότητα εκφράζεται μέσα από ενισχυμένες προσπάθειες επικοινωνίας του ΠΟΠ που έχει κάθε επιμέρους ζώνη γάλακτος της χώρας.

Μια επίσης νέα τάση στην τυροκόμηση έχει γεύση… καπνιστή, με αρκετές τυροκομικές μονάδες να φτιάχνουν συνταγές για τους διαρκώς αυξανόμενους θιασώτες των καπνιστών τυριών.

Φυσικά δεν περνά απαρατήρητη και η ενηλικίωση της ζώνης γάλακτος, με όλο και περισσότερες τυροκομικές μονάδες που έχουν για αιχμή την ποιοτική – artisanal παραγωγή τυριών να έρχονται πιο κοντά στον κτηνοτρόφο, να δίνουν παραγωγικές κατευθύνσεις και να βαδίζουν μαζί στα μονοπάτια της προστιθέμενης αξίας.

Στη φετινή λίστα των 50 καλύτερων τυριών για το 2023 από τη σελίδα Tyrokomos.gr μετά το Κεφαλοτύρι Πιτταράς βλέπουμε και ένα Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ που φέρει τη σφραγίδα της Φάρμας Κουνάδη. Εκεί στα ορεινά του Κινιδάρου στη Νάξο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας απόφοιτος της  Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Κουνάδη, ο οποίος έχει παντρέψει την παράδοση της οικογένειας και του χωριού του με τη νέα τεχνολογία.. Οπως δε διαβάζουμε στη σελίδα της “Φάρμας Κουνάδη” στα social media

” Ο Δημήτρης Κουνάδης ήρθε στη Γαλακτοκομική Σχολή από τη Νάξο. Όταν αποφοίτησε, επέστρεψε στον τόπο του και με την οικογένεια του εξέλιξαν την κτηνοτροφικής μονάδα τους σε επιχείρηση ιδιοπαραγωγής Φάρμα Κουνάδης η οποία παράγει εκλεκτά τοπικά τυριά όπως το ΠΟΠ “ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΝΑΞΟΥ” που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην Γιορτή Τυριού που οργανώσαμε στη Γαλακτοκομική Σχολή κερδίζοντας τα ευνοϊκά σχόλια όσων τα δοκίμασαν. Μπράβο Δημήτρη!”

Οσο για το βραβευμένο τυρί που μπήκε στην σχετική λίστα των 50 καλύτερων τυριών για το 2023;

Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου Κουνάδη – Από ιδιόκτητο κοπάδι στον Κινίδαρο Νάξου (Αιγοπρόβειο)

Βουτυρένια απαλή υφή, έντονη, πικάντικη αλλά και αλµυρή και συνάµα γλυκιά γεύση µαζί µε µακρά επίγευση χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο εµβληµατικά τυριά των Κυκλάδων. Το Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου, ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από µη παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα, κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ το 2020 µε τη διαδικασία παραγωγής του να γίνεται από έµπειρους τυροκόµους. ∆ηµιουργός ο ∆ηµήτρης Κουνάδης, ο οποίος αφού φοίτησε στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, επέστρεψε στον τόπο του και µε την οικογένειά του εξέλιξαν την κτηνοτροφική µονάδα τους σε επιχείρηση ιδιοπαραγωγής τοπικών τυριών.

 

Πάρος: Κέρδισε και φέτος το στοίχημα της τουριστικής επέκτασης

0

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Πάρο είναι πλέον εμφανής ακόμα και από τον αριθμό των ακτοπλοϊκών αφίξεων.

Τα αδιάψευστα στοιχεία του Λιμεναρχείου του νησιού δείχνουν μια σταθερά ανοδική πορεία από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, πράγμα που παγιώνει την επτάμηνη σεζόν και μάλιστα προσαυξημένη σε προσέλευση επισκεπτών από όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμα και τότε κάθε χρονιά ήταν ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το χρονικό διάστημα Απρίλιος – Οκτώβριος αποβιβάστηκαν στο νησί 686.167 επισκέπτες έναντι 612.167 που είχαν φτάσει το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Οι αφίξεις άγγιξαν το 12,2% σε σχέση με το 2022 και πραγματοποιήθηκαν με 3.784 κατάπλους πλοίων.

Αρκούντως μεγάλη ήταν και αποβίβαση Ι.Χ. αυτοκινήτων στο νησί. 53.427 αυτοκίνητα αφίχθησαν στο λιμάνι της Πάρου μέσα στο εν λόγω 7μηνο, με την αντιστοιχία μεταξύ επιβατών και οχημάτων να διαμορφώνεται σε 13/1, δηλαδή για κάθε 13 αφιχθέντα άτομα είχαμε 1 άφιξη αυτοκινήτου!

Δείτε τα σχετικά στοιχεία ανά μήνα…. Απρίλιος- Οκτώβριος 2023 (σε σχέση με το 2022) 

statistika limani sygkentrotika 2023

Με την αρωγή της mtc group

Μήλος: Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής

0

Τέσσερις περιπτώσεις κλοπών που διαπράχθηκαν το Σαββατοκύριακο (18/19 Νοεμβρίου 2023), εξιχνιάστηκαν την Κυριακή από το Αστυνομικό Τμήμα Μήλου.

Για την υπόθεση συνελήφθη μία αλλοδαπή για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παράνομη παραμονή στη χώρα.

Δράστες των κλοπών είναι δύο αλλοδαποί, ομοεθνείς της συλληφθείσας, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για διάπραξη κλοπών από κοινού και πρόκληση φθορών.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, οι δύο δράστες το περασμένο Σαββατοκύριακο:

Παραβίασαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από το οποίο αφαίρεσαν αντικείμενα

Αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο προκάλεσαν φθορές

Διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο και αφαίρεσαν τιμαλφή

Παραβίασαν αποθήκη και αφαίρεσαν εργαλεία

Μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων, κοσμημάτων και εργαλείων βρέθηκαν στην κατοικία της αλλοδαπής, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ενώ σε βάρος της συλληφθείσας κινήθηκε η διαδικασία επιστροφής στη χώρα της.

Πού θα βρείτε το κρεβάτι των ονείρων σας;

0

Το υπνοδωμάτιο είναι ένας από τους πιο πολύτιμους χώρους στο σπίτι μας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τον διακοσμήσετε και να τον οργανώσετε με τρόπο που να σας προσφέρει άνεση και λειτουργικότητα.

Τα ντυμένα κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν κάθε διαθέσιμο εκατοστό στο υπνοδωμάτιό τους. Ο χώρος κάτω από το κρεβάτι συχνά παραμένει ανεκμετάλλευτος, αλλά με ένα, για παράδειγμα, ημίδιπλο κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο, μπορείτε να αποθηκεύσετε κλινοσκεπάσματα, ρούχα, παιχνίδια, ή άλλα αντικείμενα που θα ήταν δύσκολο να τοποθετήσετε αλλού.

Τα ντυμένα κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο αποτελούν μια πολύ έξυπνη επιλογή, καθώς συνδυάζουν λειτουργικότητα, άνεση και εξοικονόμηση χώρου, με τον πιο κομψό τρόπο.

Στο Istikbal μπορείτε να βρείτε κρεβάτια μονά, διπλά ή ημίδιπλα, που ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες σας.

Εξερευνήστε τη μεγάλη συλλογή και επιλέξτε ένα κρεβάτι 160×200 με αποθηκευτικό χώρο, όπου μπορείτε να τοποθετείτε τα λευκά σας είδη, τις κουβέρτες και ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο! Κάντε την αγορά σας online ή επισκεφθείτε κάποιο από τα φυσικά καταστήματα της Istikbal σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Αθήνα ή αλλού!

Ημίδιπλο κρεβάτι για άνεση και εργονομία!

Ένα ημίδιπλα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο είναι ιδανικό για εσάς που θέλετε να έχετε οργάνωση και τάξη ακόμα και στον χώρο του υπνοδωματίου σας.

Στην Istikbal είναι διαθέσιμα μοντέρνα ημίδιπλα κρεβάτια, που εκτός από άνετο ύπνο προσφέρουν λειτουργικότητα, εργονομία και υψηλή αισθητική. Εξερευνήστε τη συλλογή και ανακαλύψτε το δικό σας επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, διαστάσεων και σχεδίων.

Επισκεφθείτε το istikbalkimerland.gr ή κάποιο από τα φυσικά καταστήματα της εταιρείας, επωφεληθείτε από τις προσιτές τιμές και την άμεση εξυπηρέτηση και αποκτήστε το κρεβάτι… των ονείρων σας, με την εγγύηση ποιότητας και τεχνογνωσίας των προϊόντων Istikbal!

 

“Βρετανικός”: Σαν σήμερα πριν από 107 χρόνια χάθηκε στα ανοιχτά της Κέας

0

Σκληρή μοίρα για δύο “αδέλφια” που γεννήθηκαν για να κυριαρχήσουν στη θάλασσα. Τον Νοέμβριο του 1916, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν ακόμα και ένα βρετανικό επιβατηγό που είχε μετατραπεί σε νοσοκομειακό πλοίο έκανε το έκτο κατά σειρά ταξίδι του από το Σάουθαμπτον στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να μεταφέρει Βρετανούς τραυματίες. Δεν επρόκειτο όμως για οποιοδήποτε πλοίο, αλλά για τον μεγαλοπρεπή «Βρετανικό» (Britannic), αδελφό πλοίο του «Τιτανικού» και του «Ολυμπιακού» (Olympic).

Το πλοίο ανήκε στην εταιρεία White Star Lines, η οποία, μετά το μοιραίο ναυάγιο του «Τιτανικού», φρόντισε να κάνει διάφορες κατασκευαστικές αλλαγές στα πλοία της ίδιας κλάσης προκειμένου να είναι πιο ασφαλή. Ο «Βρετανικός» (με το προσωνύμιο «Το πλοίο των ονείρων»), προοριζόταν να είναι το πιο πολυτελές υπερωκεάνιο της εταιρείας, συναγωνιζόμενος τα «SS Imperator», «SS Vaterland» και «RMS Aquitania». Οι παροχές για τους επιβάτες της Α΄ και της Β΄ θέσης αυξήθηκαν: κάθε καμπίνα είχε δικό της μπάνιο (κάτι που δεν είχε ο «Τιτανικός»), ενώ η μεγάλη σκάλα που οδηγούσε από το κατάστρωμα στο εσωτερικό του πλοίου ήταν ακόμη πιο μεγαλοπρεπής από εκείνη των αδελφών πλοίων του, με πολυτελή ξύλινη επένδυση – μάλιστα, στα σχέδια των κατασκευαστών συμπεριλαμβανόταν και ένα διακοσμητικό εκκλησιαστικό όργανο. Επίσης, είχε προβλεφθεί η κατασκευή δωματίου για να παίζουν τα παιδιά των επιβατών, δωματίων καπνιστών, δωματίων ανάγνωσης κ.ά.

Ο «Βρετανικός» καθελκύστηκε το 1914 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1915. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, αφού επιτάχθηκε από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο με κυβερνήτη τον Charles Alfred Bartlett. Βάφτηκε λευκό με κόκκινους σταυρούς εκατέρωθεν και μια πράσινη ρίγα. Στο εσωτερικό του τοποθετήθηκαν 3.309 κλίνες, ενώ οι κοινόχρηστες αίθουσες των επάνω καταστρωμάτων μετατράπηκαν σε δωμάτια για τους τραυματίες. Οι καμπίνες στο δεύτερο κατάστρωμα χρησιμοποιήθηκαν ως δωμάτια για τους γιατρούς. Η τραπεζαρία και το δωμάτιο δεξιώσεων της πρώτης θέσης μετατράπηκαν σε χειρουργεία.

Όταν σάλπαρε, ο «Βρετανικός» φιλοξενούσε 101 νοσοκόμες, 336 υπαξιωματικούς, 52 αξιωματικούς και είχε ένα πλήρωμα 675 ανθρώπων. Στις 12 Νοεμβρίου 1916, μετά από πέντε επιτυχημένα ταξίδια στα Δαρδανέλια, ξεκίνησε από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Λήμνο προκειμένου να παραλάβει τραυματίες. Μετά από μια καταιγίδα που καθήλωσε το πλοίο για μερικές ημέρες στη Νάπολη, τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου περνούσε το Ταίναρο και κατευθυνόταν προς το Στενό της Κέας.

Στις 08:12 π.μ., όμως, μια έκρηξη κλόνισε το πλοίο και το πλήρωμα, που αριθμούσε 1.066 ανθρώπους. Πολλοί που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του πλοίου, θεώρησαν ότι ο «Βρετανικός» είχε συγκρουστεί με ένα μικρότερο πλοίο, στην πραγματικότητα όμως είχε «πέσει» πάνω σε μία από τις 12 νάρκες που είχαν ποντιστεί από το γερμανικό υποβρύχιο U-73 με κυβερνήτη τον Γκούσταφ Σις.

Σύντομα ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την εγκατάλειψη του πλοίου. Παρά τις οδηγίες του κυβερνήτη Charlie Bartlett, ο οποίος προσπαθούσε ακόμα να οδηγήσει το πλοίο προς τη στεριά, μέλη του πληρώματος έριξαν τις δύο πρώτες σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα πριν τους δοθεί σχετική εντολή. Δυστυχώς, η προπέλα του «Βρετανικού» τις παρέσυρε, καταστρέφοντάς τις και σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες τους.

Παρά τις προσπάθειες του καπετάνιου, το πλοίο βυθιζόταν με μεγάλη ταχύτητα και δεν θα κατάφερνε να φτάσει στη στεριά. Μέχρι τις 08:50, οι περισσότεροι απ’ όσους επέβαιναν στον «Βρετανικό» είχαν χρησιμοποιήσει 35 σωσίβιες λέμβους και είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν το πλοίο με ασφάλεια. Λίγο μετά τις 09:00, ο Bartlett και οι ανώτεροι αξιωματικοί, εγκατέλειψαν επίσης το πλοίο. Στις 09:07, 55 λεπτά μετά την έκρηξη, ο «Βρετανικός» είχε βυθιστεί πλήρως.

Ψαράδες από την Κέα βοήθησαν περίπου 150 από τους επιζήσαντες, παραλαμβάνοντάς τους με τα καΐκια τους και προσφέροντάς τους τις πρώτες βοήθειες στο νησί, ενώ δύο βρετανικά πλοία συνέτρεξαν επίσης παραλαμβάνοντας περίπου 835 άτομα. Συνολικά, από τους 1.066 επιβάτες, έχασαν τη ζωή τους μόνο 30, αριθμός απείρως μικρότερος από εκείνον των απωλειών του «Τιτανικού».

Το ναυάγιο του «Βρετανικού» ανακαλύφθηκε το 1975 από τον Jacques Cousteau σε βάθος 122 μέτρων. Αποτελεί το μεγαλύτερο σχεδόν άθικτο επιβατηγό που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας και είναι επισκέψιμο για επαγγελματίες ή έμπειρους δύτες. Το 1996 αγοράστηκε από τον Σάιμον Μιλς, έναν ιστορικό με ειδίκευση στη ναυτιλιακή ιστορία.

Πάντως, για την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, το ναυάγιο του «Βρετανικού» αποτελεί αρχαιολογικό χώρο.

Επιμέλεια στήλης στην εφημερίδα “Καθημερινή”: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης

Παναγία Χρυσοπολίτισσα: Πανηγυρικός Εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου

0

Νοέμβριος 21… Ημέρα εορτής και κατάνυξης για τη πόλη της Νάξου.

Κι αυτό γιατί η θεομητορική εορτή των Εισόδων της Θεοτόκου με σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας. Η πολιούχος της Χώρας της Νάξου. Σε ανάμνηση του θαύματος που έγινε τον Νοέμβριο του 1762 όταν μετά από ημέρες προσευχής έχουμε το πέρας του Δάγκειου πυρετού που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 1000 κατοίκους του νησιού..

Εορταστικές εκδηλώσεις με την λιτανευτική μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας από τον Μητροπολιτικό Ναό (όπου εκεί φυλάσσεται) στον εορτάζοντα φερώνυμο Ναό, τη παραμονή της εορτής και τη τέλεση σειρά ιερών ακολουθιών, οι οποίες και προθέτουν ένα μοναδικό τόνο κατάνυξης στην εορτή.

Τι έγινε σήμερα το βράδυ; Οπως διαβάζουμε στη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας “Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε την Δευτέρα 20-11-2023 το απόγευμα ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, με την ευκαιρία της εορτής της Πολιούχου Νάξου «Παναγίας της Χρυσοπολιτίσσης».

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Προ του «Νυν απολύεις…» ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τους προσκεκλημένους Αγίους Αρχιερείς και εν συνεχεία ο χοροστατών Επίσκοπος κ. Επιφάνιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ευγενική πρόσκληση συμμετοχής στην Ιερά Πανήγυρη, κήρυξε τον θείο λόγο.

Ψαλλομένων των Απολυτικίων της εορτής εν πομπή, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας μεταφέρθηκε στο παρακείμενο Παρεκκλήσιό Της, όπου πραγματοποιήθηκε η Απόλυση. Εν συνεχεία τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες”.

Το αυριανό πρόγραμμα της εορτής 

Τρίτη 21 Νοεμβρίου

07:00 Λιτανευτική μεταφορά της Ιερής Εικόνας από το Παρεκκλήσι Χρυσοπολίτισσας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και έναρξη του Όρθρου.

08:30 Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου (ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο Λόγο) και του Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου.

10:30 Δοξολογία επ’ ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

11:00 Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνας ανά την πόλη.

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

 

Τι σχέση έχουν οι λουκουμάδες με την γιορτή της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας;

0

Τι σχέση έχουν οι λουκουμάδες με την γιορτή της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας; Να πω την αλήθεια δεν γνώριζα ότι μπορεί να έχουν σχέση. Γνωρίζω ότι οι λουκουμάδες έχουν “σχέση” με την εορτή του Αγίου Ανδρέα αλλά αυτό θα το πούμε άλλη ημέρα. Με την πολιούχο όμως της πόλης της Νάξου;

Ξέρω ότι είναι το αγαπημένο κέρασμα στους πιστούς μαζί με ρακή. Ετσι έχω διαβάσει. Ομως, κάτι άλλο όχι… Ερχεται ο αγαπημένος όμως φίλος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος – γνωστός επιχειρηματίας αλλά και με βαθιά γνώση των εθίμων που έχει η Νάξος (σ.σ. έβαλαν το χεράκι τους οι γονείς του) μας αποκαλύπτει αυτή την ιδιαίτερη σχέση…

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media και στη προσωπική του σελίδα; 

20 Νοεμβρίου Η Χώρα της Νάξου γιορτάζει: παραμονή της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας της Θαυματουργού.

Η γιορτή της Χώρας της Νάξου δεν είναι άλλη από την θεομητορική εορτή των Εισόδων της Θεοτόκου την 21η Νοεμβρίου.

Mία εορτή που έχει ως σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας, που είναι άλλωστε και η πολιούχος της Χώρας της Νάξου.

Από τα παλιά χρόνια το έθιμο την ημέρα αυτή , επιβάλλει μοσχομυριστούς λουκουμάδες περιχυμένους με μυρωδάτο μέλι και κανέλα, η σε άλλες εκδόσεις τώρα τελευταία για τους πιο μοντέρνους.

Αυτό το έθιμο ξεκίνησε από την ανάγκη του λαού ν΄ αντέξει την αγρυπνία, πλάι στην Παναγία της οποίας η Εικόνα ήταν και παραμένει στην Εκκλησία ανοιχτή μέχρι το ξημέρωμα για προσκύνημα και στη συνέχεια μεταφέρεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Σήμερα λοιπόν την παραμονή της γιορτής 20 Νοέμβρη υπήρχε (και συνεχίζει να υπάρχει) η ολονυχτία στην εκκλησία Της.

Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η κούραση, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρυπνίας, εφευρέθηκε το έθιμο των λουκουμάδων (οι οποίοι είναι και νηστίσιμοι) τους οποίους κατανάλωναν την επόμενη μέρα, ανήμερα της γιορτής Της αλλά μπορούσαν και να διατηρηθούν χωρίς πρόβλημα χωρίς συντήρηση.

Κατ’ εξαίρεση την αποψινή βραδιά έφτιαχναν λουκουμάδες και τα εστιατόρια της περιοχής του Βουδιά κ.α. ώστε να εξυπηρετήσουν τους πιστούς που έσπευδαν για να προσκυνήσουν.

Οι λουκουμάδες της Νάξου δεν είναι μόνο αλεύρι και νερό είναι μια παράδοση χρόνων με πολλά μυστικά που τους κάνουν ιδιαίτερους και λαχταριστούς κάθε χρόνο, γιατί είναι ευλογημένοι από την Παναγία όπως ισχυρίζονται κάποιοι παλαιοί Χωραΐτες.

Γαλλία – ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young Chef Award 2023”

0

Θα τριτώσει το καλό; Στη Γαλλία βρίσκεται από σήμερα η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 στο «European Young Chef Award 2023», καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ακόμα μία χρονιά θα δώσει το παρόν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής για νέους σεφ, ηλικίας από 18 έως 26 ετών.

Η μέχρι σήμερα παρουσία της κατά τις προηγούμενες έξι ετήσιες διοργανώσεις έχει αποφέρει δύο χρυσά μετάλλια, το 2016 με τον Σταμάτη Μισομικέ στη Βαρκελώνη στην Ισπανία και την Ειρήνη Γεωργουδιού στη Ρόδο και δύο αργυρά με τον Αντώνη Δημοβασίλη στο Γκάλγουεϊ στην Ιρλανδία και τον Ανδρέα Δερμάτη στο Μίνιο της Πορτογαλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες των νησιών μας.

Πέραν αυτού, η Περιφέρεια συμμετέχει με προσήλωση στον διαγωνισμό τα τελευταία έτη, καθώς αυτός υπηρετεί την στρατηγική της για αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από τη γαστρονομία, που αναμφίβολα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας.

Η φετινή 7η έκδοση του European Young Chef Award διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT) και φιλοξενείται από την Hauts-de-France, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2023. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Lycée hôtelier στην πόλη Le Touquet στις 20-24 Νοεμβρίου 2023 και θα συγκεντρώσει φιναλίστ από  8 ακόμα Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, εκτός  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από την Καταλονία, βραβευμένη 2016 (Ισπανία), Κεντρική Δανία 2017 (Δανία), Σλοβενίας 2021, Μινόρκα 2022 (Ισπανία), Trondheim-Trøndelag 2022 (Νορβηγία), Hauts-de-France 2023 (Γαλλία), Saimaa 2024 (Φινλανδία) και Σικελία υποψήφια 2025 (Ιταλία).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στέλνουν τις ευχές τους για καλή επιτυχία στην αποστολή, που προέκυψε από διαδικασία αξιολόγησης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, σταθερό συνεργάτη της Περιφέρειας στα θέματα της γαστρονομίας και αποτελείται από τον υποψήφιο νέο Σεφ Δημήτρη Μαυρόπουλο από τη Μύκονο, ο οποίος εργάζεται στο εστιατόριο M-eating της Μυκόνου με μεσογειακή και τοπική κουζίνα, και τον μέντορά του Σεφ και ιδιοκτήρη του εστιατορίου, Παναγιώτη Μενάρδου.

Με την συνταγή στην οποία επέλεξαν να διαγωνισθούν, ένα κατεξοχήν παραδοσιακό πιάτο τοπικού πανηγυριού με φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, επιδιώκεται να αποδοθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος με τη χρήση νεωτεριστικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Οι φιναλίστ από τις Γαστρονομικές Περιφέρειες πρόκειται να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους σε παραδοσιακά πιάτα της πατρίδας τους και να διαγωνιστούν για τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ 2023 τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό πιάτο και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία στην παρουσίαση της παραδοσιακής συνταγής με σύγχρονη, καινοτόμα απόδοση.

Αξιολογούνται από μία κριτική επιτροπή διεθνών σεφ. Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νέων σεφ, η κριτική επιτροπή καλείται να αξιολογήσει τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα, να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς, καθώς και να διασφαλίζουν την ισορροπημένη χρήση των συστατικών κρέατος / ψαριού και λαχανικών στα πιάτα τους.

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής Σεφ και Ειδικών είναι ο chef Alexandre Gauthier, από το εστιατόριο La Grenouillere στο La Madelaine-sous-Montreuil (βραβευμένο με 2 αστέρια και 1 πράσινο αστέρι από τον Οδηγό Michelin) και επίσημο πρεσβευτή του Hauts-de-France, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας για το 2023.

Το πάνελ περιλαμβάνει επίσης τις και τους:

  • Wendy Barrie, Σεφ, διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail, καθώς και επικεφαλής της Slow Food Ark of Taste and Cooks Alliance της Σκωτίας.
  • Amand P. Veranneman, σεφ και ιδιοκτήτη του Auberge Chez Amand στο Gozo, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 (Μάλτα).
  • Tea Vunić,συνιδιοκτήτης και ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο Zijavica, στο Mošćenička draga (Kvarner, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 – Κροατία).
  • Pau Sintes, νικητή του European Young Chef Award 2022 και επικεφαλής σεφ στο Cristine Bedfor Boutique Hotel στο Mahon (Menorca, European Region of Gastronomy βραβευμένο 2022 – Ισπανία).
  • Paula Frade, ιδρύτρια και πρόεδρο του OH – Center for Culture and Tradition (Oliveira do Hospital) και ερευνήτρια PHD στην κληρονομιά τροφίμων, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητες στο Πανεπιστήμιο της Coimbra (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη 2021 – Πορτογαλία).

 

Αναψυκτικά – ΦΠΑ: Επιστρέφουν στο 24%; ανατιμήσεις και χαμένοι οι καταναλωτές

0

Τι γίνεται με το ΦΠΑ; Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουμε αλλαγές, καθώς ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, όχι μόνο θα διατηρηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά γίνεται μόνιμο μέτρο με εξαίρεση τα ταξί για τα οποία ο μειωμένος ΦΠΑ παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024 και από την 1η Ιουλίου επανέρχεται στο 24%.

Το πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τα αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά – ροφήματα κλπ) όπου σύμφωνα με πληροφορίες επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (βλ 24% ταπό 13%) από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το αστείο; Διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ στην εστίαση.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ και αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media “Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα”.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του 

” Αναστάτωση και ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες της εστίασης δημοσιεύματα βάσει των οποίων στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται πώς ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά (πχ αναψυκτικά) θα αυξηθεί στο 24% από 13%.

Η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα.

Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για την ΠΟΕΣΕ
Γιάννης Βαγ. Παπαδόπουλος /  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης”

 

Μύκονος: Δωρεά ακίνητης περιουσίας “ανάσα – ζωής” για το Κέντρο Υγείας

0
ky-mukonou

Mετά από τις απαιτούμενες πολύπλοκες, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, υπεγράφη το συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς εκ διαθήκης Γεωργίου Βαμβακούρη προς το Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Σύμφωνα με την βούληση του θανούντος Γεωργίου Βαμβακούρη, στο περιουσιολόγιο της 2ης ΔΥΠΕ συμπεριλαμβάνονται πλέον, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ. καθώς  και δύο  κτίσματα συνολικής επιφάνειας 310 τ.μ. στην περιοχή Καμαλαύκα. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν πλέον στην κυριότητα του Κέντρου Υγείας προς μελλοντική αξιοποίηση.

Τεράστια δωρεά του Γ. Βαμβακούρη στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου

«H παραπάνω μεγαλειώδης επιθυμία-δωρεά του Γιώρη, εκτυλίχθηκε μακριά από φιέστες φιλανθρωπίας και περιοριστικούς όρους. Ήρθε για να καταρρίψει  την γενική αντίληψη ότι η κοινωνία μας είναι παθητική και διαθέτει λίγες αντιστάσεις στον συλλογικό πόνο. Για να εδραιώσει ότι η δύναμη της αλληλεγγύης μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρότατο ρεύμα για τη στήριξη της υγείας  στο νησί μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας, Ντίνα Σαμψούνη, η οποία υπέγραψε το συμβόλαιο αποδοχής ως πληρεξούσια αντίκλητος της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.

«H μεγάλη αυτή προσθήκη στην κτιριακή υποδομή του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, δημιουργεί μεγάλη παρακαταθήκη και ώθηση στους οραματικούς στόχους για την δημόσια υγεία του νησιού. Για την χρήση των ακινήτων, βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία, σχεδιασμό και επεξεργασία με την 2η ΔΥΠΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμψούνη η οποία καταλήγοντας αναφέρει:

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τον αδερφό και ανιψιό του αποθανόντος κ. Ζαννή και Μιχάλη Βαμβακούρη, την συμβολαιογράφο κ. Κ. Χαρίτου, την προισταμένη της ΔΟΥ κ. Χ.Κουκουβιτάκη και τον Δ/τη της 2ης ΔΥΠΕ κ.Χ. Ροιλό καθώς και την οικονομική δ/νση της υπηρεσίας.

Τέλος, η πράξη του Γιώρη, προβάλλει το πρόσωπο της Mυκόνου που όλοι χρειαζόμαστε να υφίσταται ως εικόνα και παράδειγμα στη συνείδηση και στη ματιά μας, προκειμένου να εμπεδώσουμε την ήττα της καθημερινής ματαιοδοξίας μας. Να βγούμε από τα σκοτάδια και να αφήσουμε το φως των σπουδαίων αξιών της αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να εδραιωθούν στις ψυχές μας. Ο Γιώρης, δεν θα σβήσει ποτέ, γιατί θα είναι πάντα μέσα σε όλους μας, ένα κερί αναμμένο».