Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΓαλλία - ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young...

Γαλλία – ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young Chef Award 2023”

|

Θα τριτώσει το καλό; Στη Γαλλία βρίσκεται από σήμερα η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 στο «European Young Chef Award 2023», καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ακόμα μία χρονιά θα δώσει το παρόν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής για νέους σεφ, ηλικίας από 18 έως 26 ετών.

Η μέχρι σήμερα παρουσία της κατά τις προηγούμενες έξι ετήσιες διοργανώσεις έχει αποφέρει δύο χρυσά μετάλλια, το 2016 με τον Σταμάτη Μισομικέ στη Βαρκελώνη στην Ισπανία και την Ειρήνη Γεωργουδιού στη Ρόδο και δύο αργυρά με τον Αντώνη Δημοβασίλη στο Γκάλγουεϊ στην Ιρλανδία και τον Ανδρέα Δερμάτη στο Μίνιο της Πορτογαλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες των νησιών μας.

Πέραν αυτού, η Περιφέρεια συμμετέχει με προσήλωση στον διαγωνισμό τα τελευταία έτη, καθώς αυτός υπηρετεί την στρατηγική της για αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από τη γαστρονομία, που αναμφίβολα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας.

Η φετινή 7η έκδοση του European Young Chef Award διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT) και φιλοξενείται από την Hauts-de-France, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2023. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Lycée hôtelier στην πόλη Le Touquet στις 20-24 Νοεμβρίου 2023 και θα συγκεντρώσει φιναλίστ από  8 ακόμα Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, εκτός  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από την Καταλονία, βραβευμένη 2016 (Ισπανία), Κεντρική Δανία 2017 (Δανία), Σλοβενίας 2021, Μινόρκα 2022 (Ισπανία), Trondheim-Trøndelag 2022 (Νορβηγία), Hauts-de-France 2023 (Γαλλία), Saimaa 2024 (Φινλανδία) και Σικελία υποψήφια 2025 (Ιταλία).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στέλνουν τις ευχές τους για καλή επιτυχία στην αποστολή, που προέκυψε από διαδικασία αξιολόγησης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, σταθερό συνεργάτη της Περιφέρειας στα θέματα της γαστρονομίας και αποτελείται από τον υποψήφιο νέο Σεφ Δημήτρη Μαυρόπουλο από τη Μύκονο, ο οποίος εργάζεται στο εστιατόριο M-eating της Μυκόνου με μεσογειακή και τοπική κουζίνα, και τον μέντορά του Σεφ και ιδιοκτήρη του εστιατορίου, Παναγιώτη Μενάρδου.

Με την συνταγή στην οποία επέλεξαν να διαγωνισθούν, ένα κατεξοχήν παραδοσιακό πιάτο τοπικού πανηγυριού με φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, επιδιώκεται να αποδοθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος με τη χρήση νεωτεριστικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Οι φιναλίστ από τις Γαστρονομικές Περιφέρειες πρόκειται να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους σε παραδοσιακά πιάτα της πατρίδας τους και να διαγωνιστούν για τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ 2023 τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό πιάτο και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία στην παρουσίαση της παραδοσιακής συνταγής με σύγχρονη, καινοτόμα απόδοση.

Αξιολογούνται από μία κριτική επιτροπή διεθνών σεφ. Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νέων σεφ, η κριτική επιτροπή καλείται να αξιολογήσει τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα, να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς, καθώς και να διασφαλίζουν την ισορροπημένη χρήση των συστατικών κρέατος / ψαριού και λαχανικών στα πιάτα τους.

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής Σεφ και Ειδικών είναι ο chef Alexandre Gauthier, από το εστιατόριο La Grenouillere στο La Madelaine-sous-Montreuil (βραβευμένο με 2 αστέρια και 1 πράσινο αστέρι από τον Οδηγό Michelin) και επίσημο πρεσβευτή του Hauts-de-France, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας για το 2023.

Το πάνελ περιλαμβάνει επίσης τις και τους:

  • Wendy Barrie, Σεφ, διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail, καθώς και επικεφαλής της Slow Food Ark of Taste and Cooks Alliance της Σκωτίας.
  • Amand P. Veranneman, σεφ και ιδιοκτήτη του Auberge Chez Amand στο Gozo, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 (Μάλτα).
  • Tea Vunić,συνιδιοκτήτης και ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο Zijavica, στο Mošćenička draga (Kvarner, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 – Κροατία).
  • Pau Sintes, νικητή του European Young Chef Award 2022 και επικεφαλής σεφ στο Cristine Bedfor Boutique Hotel στο Mahon (Menorca, European Region of Gastronomy βραβευμένο 2022 – Ισπανία).
  • Paula Frade, ιδρύτρια και πρόεδρο του OH – Center for Culture and Tradition (Oliveira do Hospital) και ερευνήτρια PHD στην κληρονομιά τροφίμων, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητες στο Πανεπιστήμιο της Coimbra (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη 2021 – Πορτογαλία).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά