Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 73

Ο γλάρος του Βατικανού: Ο άτυπος πρωταγωνιστής της εκλογής του Πάπα

0

Το βλέμμα χιλιάδων ανθρώπων ήταν καρφωμένο στην καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα επί ώρες, καθώς ο κόσμος περίμενε να βγει ο καπνός μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Πάπα.

Αρκετά διεθνή ΜΜΕ είχαν αναρτήσει ζωντανή μετάδοση που έδειχνε την καμινάδα, από την οποία θα έβγαινε μαύρος καπνός στην περίπτωση αποτυχίας εκλογής νέου Πάπα στην πρώτη ψηφοφορία, ή λευκός αν το Κονκλάβιο εξέλεγε από την πρώτη ημέρα τον νέο Ποντίφικα.

Ο γλάρος που κατέκτησε τα live βίντεο για την εκλογή του νέου Πάπα

Στα live βίντεο που παρακολουθούσαν χιλιάδες άνθρωποι -ενδεικτικά, στις 21:45 έβλεπαν 26.000 άτομα τη μετάδοση του Vatican News-, εκτός από την καμινάδα, «πρωταγωνιστής» ήταν ένας γλάρος, που τριγυρνούσε στα κεραμίδια.

Τη μια στιγμή ο γλάρος (δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για το ίδιο πουλί σε κάθε στιγμή, βέβαια) φαινόταν στην κάμερα, την επόμενη έφευγε μακριά, αλλά πάντα γυρνούσε πίσω και έκλεψε την παράσταση. Μάλιστα, σε χιουμοριστικό ύφος, ο συντάκτης του Guardian που κάλυπτε την ψηφοφορία για τον νέο Πάπα έγραψε, αφού η καμινάδα δεν έβγαζε καπνό για ώρες: «Η αναμονή συνεχίζεται. Νομίζω ότι αναγνωρίζω πλέον τους περισσότερους γλάρους σε αυτή την οροφή».

Πρωταγωνιστής και στα social media ο γλάρος

Αναμενόμενα, στα social media ήταν αρκετοί που ανήρτησαν εικόνες του γλάρου με χιουμοριστικά σχόλια.

«Ο γλάρος θέλει να είναι ο πρώτος που θα μάθει ποιος είναι ο επόμενος Πάπας» έγραψε κάποιος.

Πληροφορίες από: https://www.iefimerida.gr

 

Η απώλεια όσφρησης: Το πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

0

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική εγκεφαλική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα πρώτα σημάδια της νόσου μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και δέκα χρόνια πριν από την επίσημη διάγνωση. Η παρατήρηση των συμπτωμάτων σε αρχικό στάδιο είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ιατρική παρέμβαση.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο φέρνει στο φως ένα λιγότερο γνωστό, αλλά ιδιαίτερα ενδεικτικό πρώιμο σύμπτωμα: την απώλεια όσφρησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δυσκολία αναγνώρισης καθημερινών αρωμάτων, ιδίως κατά τη διάρκεια του ντους, όταν τα αρώματα των προϊόντων προσωπικής υγιεινής είναι πιο έντονα λόγω της επαφής με το ζεστό νερό, μπορεί να αποτελεί ένδειξη νευροεκφυλιστικών αλλαγών στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η βλάβη σε περιοχές όπως ο ιππόκαμπος και ο ενδορινικός φλοιός, οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και την επεξεργασία αισθητηριακών πληροφοριών, ενδέχεται να ευθύνεται για τη μειωμένη ικανότητα όσφρησης.

Παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ δεν εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε ασθενή, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εξατομικευμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση από επαγγελματίες υγείας.

Η αναγνώριση τέτοιων διακριτικών σημαδιών ενισχύει την προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση – ένα κρίσιμο βήμα στη μάχη κατά της νόσου.

Διαγνωστικά κέντρα: βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, τι ζητάνε από τον Πρωθυπουργό

0
ΕΟΔΥ - κρούσματα
ΕΟΔΥ - κρούσματα

Την αγωνία της για τη βιωσιμότητα των διαγνωστικών εργαστηρίων στη χώρα μας εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Γιατρών με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό. Οι εργαστηριακοί γιατροί καταγγέλλουν χρόνια οικονομική εξουθένωση του κλάδου, εξαιτίας της μη εφαρμογής θεσπισμένων επιστημονικών κανόνων και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

Η Ομοσπονδία τονίζει, επίσης, ότι το μέτρο του clawback (αυτόματες επιστροφές) εφαρμόζεται άδικα και οδηγεί τα εργαστήρια σε τεχνητό χρέος, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, με αλλεπάλληλα ΦΕΚ (ΦΕΚ 2243/Β/2014, 1115/Β/2016, 2315/Β/2018, 6163/Β/2021, 4630/Β/2022, 5494/Β/2024, 7336/Β/2024, ΦΕΚ Β 4898, ΦΕΚ Β 1021, ΦΕΚ Β 35), έχουν νομοθετηθεί ρητοί, επιστημονικά τεκμηριωμένοι περιορισμοί και χρονικά όρια εκτέλεσης ιατρικών εξετάσεων, καθώς και διαγνωστικά πρωτόκολλα, με σκοπό τον ορθό επιστημονικό έλεγχο της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ισχύει εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε πλήρως ή μακροπρόθεσμα, για λόγους αποκλειστικά συντεχνιακούς και όχι επιστημονικούς. Η δυνατότητα εισαγωγής σχολίων κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης, με σκοπό την παράκαμψη των ανωτέρω περιορισμών από τους κλινικούς ιατρούς —οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη της συνταγογράφησης, καθιερώθηκε έπειτα από παρεμβάσεις μόλις δύο εκ των 52 ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν οι θεσμοθετημένοι κανόνες σε προαιρετικό πλαίσιο, αφαιρώντας από το κράτος κάθε ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου της υπέρμετρης και καταχρηστικής συνταγογράφησης», αναφέρει η Ομοσπονδία στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε σχέση με το clawback, ένα μνημονιακό μέτρο που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» σε όλους τους ιδιωτικούς φορείς υγείας, οι εργαστηριακοί γιατροί επισημαίνουν ότι εφαρμόζεται οριζόντια και αδιάκριτα, «μετατρέποντας τα εργαστήρια σε φορείς τεχνητού χρέους, χωρίς καμία δυνατότητα αποτροπής της εις βάρος τους υπέρβασης. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές χρέος, που δεν δημιουργήθηκε από επιλογή τους ούτε οφείλεται σε δανεισμό».  

Στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών γιατρών αναφέρει ενδεικτικά:

«Ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων παραμένει σταθερά κλειστός, ενώ ο αριθμός των εξετάσεων που εντάσσονται στο καθεστώς αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό συνεπάγεται ραγδαία αύξηση του τεχνητού χρέους και επισπεύδει τη χρεοκοπία των ιατρείων μας, οδηγώντας αναπόφευκτα στην κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.

Η ΗΔΙΚΑ έχει επιβεβαιώσει επισήμως ότι οι θεσμοθετημένοι περιορισμοί άρθηκαν μετά από συγκεκριμένες συντεχνιακές πιέσεις και όχι λόγω τεχνικών αδυναμιών του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί (Απόφαση υπ’ αριθμ. 1874/2017) ότι η αποζημίωση οφείλεται μόνο για εξετάσεις που εντάσσονται σε εγκεκριμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα – απόφαση που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Το ΦΕΚ 4898/2018 (άρθρο 4, παρ. θ) παρέχει πλήρη νομική βάση για την υιοθέτηση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, κάτι που επίσης δεν έχει συμβεί. Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση απόλυτης ασυνέπειας μεταξύ πολιτικής βούλησης, επιστημονικής δεοντολογίας και διοικητικής εφαρμογής, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους εργαστηριακούς ιατρούς, τους εργαζόμενους στα ιατρεία τους και –κυρίως– για τους ασθενείς, που σύντομα θα στερηθούν την πρόσβαση σε αξιόπιστες διαγνωστικές υπηρεσίες, με ανυπολόγιστο κόστος για τη Δημόσια Υγεία.

Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα —με τα επίπεδα του clawback να αγγίζουν το 45%, χωρίς υπαιτιότητα των παρόχων υγείας, οι οποίοι τελικά είναι οι μόνοι που χρεώνονται— έχει καταγγελθεί από διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς ως ασύμβατη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αρχές του Ιατρικού Δικαίου».

Με πληροφορίες από τη σελίδα ygeiamou.gr

Σίφνος: Το νησί που μαγειρεύει με μνήμη και καρδιά

0

Υπάρχουν νησιά που σε κερδίζουν με την ομορφιά τους και άλλα που σε καταλαμβάνουν με τις γεύσεις τους. Η Σίφνος ανήκει σε εκείνη τη σπάνια κατηγορία που τα καταφέρνει και στα δύο.

Γενέτειρα του θρυλικού Νικόλαου Τσελεμεντέ, του μάγειρα που το όνομά του έγινε συνώνυμο της ελληνικής γαστρονομίας, το νησί έχει μεταμορφώσει την απλότητα σε τέχνη, και τα ταπεινά υλικά σε γευστικές συμφωνίες που αντηχούν πολύ πέρα από τα όρια του Αιγαίου.

Στη Σίφνο, το φαγητό δεν είναι απλώς μέρος της καθημερινότητας· είναι τελετουργία, παράδοση, τρόπος ζωής. Οι ντόπιοι, πιστοί στην κληρονομιά τους, συνεχίζουν να μαγειρεύουν όπως οι πρόγονοί τους: με αγάπη, υπομονή και σεβασμό στις πρώτες ύλες. Λαχανικά, όσπρια, φρέσκο ψάρι και επιλεγμένο κρέας συναντιούνται στα κεραμικά σκεύη του νησιού – άλλη μια μακραίωνη παράδοση – και σιγοψήνονται για ώρες στους ξυλόφουρνους, απελευθερώνοντας αρώματα που μαγνητίζουν τις αισθήσεις.

Η σχέση της Σίφνου με την κεραμική τέχνη είναι αρχαία και βαθιά. Οι τοπικοί αγγειοπλάστες δημιουργούν ακόμη και σήμερα τα παραδοσιακά σκεύη – σκεπασταριές, μαστέλα, τσικαλάκια – που δεν είναι απλά μαγειρικά εργαλεία, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής διαδικασίας. Το πορώδες των κεραμικών επιτρέπει την αργή και ομοιόμορφη διάχυση της θερμότητας, ενώ διατηρεί την υγρασία των φαγητών, συμβάλλοντας καθοριστικά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Η ρεβιθάδα: Το σήμα κατατεθέν της Σίφνου

Αν υπάρχει ένα πιάτο που συμπυκνώνει την ουσία της γαστρονομίας της Σίφνου, αυτό είναι η ρεβιθάδα. Παρασκευασμένη από ρεβίθια, κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη και εξαιρετικό ελαιόλαδο, ψήνεται στον ξυλόφουρνο για τουλάχιστον έξι ώρες μέσα στη σκεπασταριά, το χαρακτηριστικό κεραμικό σκεύος που φτιάχνουν οι τοπικοί αγγειοπλάστες ειδικά για αυτό το φαγητό.

Η παράδοση θέλει τις νοικοκυρές να προετοιμάζουν τη ρεβιθάδα από το βράδυ του Σαββάτου, αφήνοντάς την να σιγοψήνεται στη μισοσβησμένη φωτιά του φούρνου όλη τη νύχτα. Το αποτέλεσμα; Ρεβίθια που λιώνουν στο στόμα, ένας ζωμός πλούσιος σε αρώματα και μια ελαφριά καπνιστή γεύση που υπογράφει το αργό ψήσιμο στα ξύλα. Το κυριακάτικο τραπέζι, μετά την εκκλησία, δεν νοείται χωρίς την ζεστή σκεπασταριά στο κέντρο.

Σε ένα νησί όπου τα όσπρια κατέχουν περίοπτη θέση στο διαιτολόγιο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ρεβιθοκεφτέδες. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές τους έφτιαχναν με τα ρεβίθια που περίσσεψαν από τη ρεβιθάδα της προηγούμενης μέρας – άλλο ένα παράδειγμα της εφευρετικότητας και της αποφυγής σπατάλης που χαρακτηρίζει την κυκλαδίτικη κουζίνα.

Μυρωδάτοι, αφράτοι, με έντονη γεύση βοτάνων, οι ρεβιθοκεφτέδες έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες του νησιού. Συνοδεύουν ιδανικά το τοπικό τσίπουρο ή ένα δροσερό κρασί και αποτελούν απόδειξη ότι η νηστίσιμη κουζίνα μπορεί να είναι εξίσου γευστική.

Αν η ρεβιθάδα συνοδεύει τις Κυριακές, το μαστέλο είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού. Κατσικάκι ή αρνάκι, μαριναρισμένο σε κρασί και άνηθο από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετείται στο ομώνυμο κεραμικό σκεύος – ένα κωνικό τσουκάλι που μοιάζει με γλάστρα – και σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο για πέντε με έξι ώρες.

Το μυστικό βρίσκεται στο αργό ψήσιμο που επιτρέπει στο κρασί και τον άνηθο να απελευθερώσουν όλα τους τα αρώματα, ενώ το κρέας μαλακώνει τόσο που «κόβεται» με το πιρούνι. Η μυρωδιά που αναδύεται από το μαστέλο είναι ικανή να μεταφέρει τον καθένα στην καρδιά της πασχαλινής παράδοσης του νησιού.

Λωλή και μελόπιτα

Η γλυκιά παράδοση της Σίφνου εκφράζεται μοναδικά μέσα από δύο εμβληματικά παρασκευάσματα. Η λωλή, η περίφημη κολοκυθόπιτα του νησιού, πήρε το ιδιότυπο όνομά της από τη συνήθεια κάθε νοικοκυράς να τη φτιάχνει «λωλά», δηλαδή όπως της άρεσε, με τα υλικά που είχε διαθέσιμα. Το αποτέλεσμα; Ένα αρωματικό κέικ από κίτρινη κολοκύθα, εμπλουτισμένο με πορτοκάλι, σταφίδες, μέλι και σουσάμι.

Η μελόπιτα, από την άλλη, είναι το πασχαλινό γλυκό που θυμίζει σε πολλούς μια ελληνική εκδοχή τυρόπιτας γλυκιάς. Χωρίς φύλλο, με βάση το φρέσκο ανθότυρο και άφθονο μέλι, ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει μια ζουμερή υφή και μια γεύση που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό.

Τα αμυγδαλωτά

Σε ένα νησί που σέβεται την παράδοση, τα αμυγδαλωτά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Η Σίφνος, ωστόσο, δεν αρκείται σε μία μόνο συνταγή – προσφέρει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, ψημένες και άψητες, καθεμία με τη δική της ιδιαιτερότητα. Όλες περιέχουν αμύγδαλα, ζάχαρη και ξύσμα εσπεριδοειδών, αλλά οι μικρές διαφοροποιήσεις στην παρασκευή δημιουργούν ένα φάσμα γεύσεων που ικανοποιεί κάθε γούστο. Παραδοσιακά σερβίρονται σε γάμους, βαπτίσεις και πανηγύρια, συμβολίζοντας την αφθονία και τη γλυκύτητα της ζωής.

Η μανούρα: Ο θησαυρός των τυροκόμων

Κανένα άρθρο για τη γαστρονομία της Σίφνου δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς αναφορά στη γυλωμένη μανούρα, το στέμμα της τοπικής τυροκομίας. Πρόκειται για παλαιωμένο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που συντηρείται στη «γύλη» – την οινολάσπη που σχηματίζουν τα κατακάθια του κρασιού. Η τεχνική αυτή, προσδίδει στο τυρί μια χαρακτηριστική καφεκόκκινη επιδερμίδα και μια γεύση τόσο σύνθετη που προκαλεί δέος: σκληρή υφή, αψιά και πικάντικη γεύση, με νότες που θυμίζουν ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Σερβίρεται είτε ως ορεκτικό είτε ως επιδόρπιο, συνοδεύοντας τέλεια το τοπικό τσίπουρο ή παλαιωμένα κρασιά όπως το βινσάντο. Η μανούρα δεν είναι απλώς ένα τυρί – είναι η απόδειξη ότι η υπομονή και η τεχνογνωσία μπορούν να μετατρέψουν τις απλές πρώτες ύλες σε γαστρονομικά αριστουργήματα.

Από τη θάλασσα στο πιάτο: Η Σίφνος και η φρεσκάδα του Αιγαίου

Η θαλασσινή πλευρά της σιφνέικης κουζίνας αξίζει ξεχωριστή μνεία. Τα καΐκια φέρνουν καθημερινά στα λιμανάκια του νησιού φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που μεταμορφώνονται σε απλά αλλά εξαιρετικά πιάτα. Η κακαβιά των ψαράδων με διάφορα ψάρια, η σαλάτα με χταποδάκι ξυδάτο, οι αστακομακαρονάδες και τα ψητά ψάρια με λαδορίγανη συνθέτουν έναν θαλασσινό καμβά γεύσεων που αντανακλά την αγνότητα του Αιγαίου.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν και τα άγρια χόρτα που μαζεύουν οι ντόπιοι από τους αγρούς: βλήτα, ζοχοί, καυκαλήθρες και ραδίκια μαγειρεύονται με απλότητα – συνήθως βραστά με λάδι και λεμόνι – διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση της σιφνέικης γης.

Σίφνος και πανηγύρια: Όταν η παράδοση γίνεται γιορτή γεύσης

Τα πανηγύρια της Σίφνου είναι θεσμός και ο καλύτερος τρόπος να γευτεί κανείς την αυθεντική τοπική κουζίνα. Από την Παναγιά της Βρύσης, μέχρι τον Προφήτη Ηλία και από τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι τη Χρυσοπηγή, κάθε εκκλησάκι έχει τη γιορτή του και κάθε γιορτή το παραδοσιακό της μενού. Εδώ, στα πέτρινα τραπέζια κάτω από τα αστέρια, η κοινότητα μοιράζεται φαγητό, κρασί και ιστορίες, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση.

Το τοπικό τσίπουρο και το οινάκι του χρόνου ρέουν άφθονα, συνοδεύοντας πιάτα που μαγειρεύονται επί τόπου σε τεράστια καζάνια: ρεβίθια, γιαχνί, κρέας με πατάτες, χοιρινό με σέλινο. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, καθώς οι γεύσεις συνδυάζονται με τους παραδοσιακούς χορούς και τα νησιώτικα τραγούδια.

Μια γαστρονομική κληρονομιά που ζει

Η γαστρονομία της Σίφνου, είναι κάτι περισσότερο από απλές συνταγές και τεχνικές. Είναι ένας ζωντανός πολιτισμός που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, μια φιλοσοφία ζωής που σέβεται τη φύση, τιμά την παράδοση και επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της χωρίς να χάνει την ταυτότητά της.

Σήμερα, νέοι σεφ του νησιού, εμπνευσμένοι από την κληρονομιά του Τσελεμεντέ, δημιουργούν σύγχρονες εκδοχές των παραδοσιακών πιάτων – όπως ρεβιθάδα με μοσχαρίσιο μεδούλι και καραβίδα, ή μαστέλο με αγκινάρες και σπαράγγια – αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με την καινοτομία.

Για τον επισκέπτη, ένα ταξίδι στη Σίφνο δεν ολοκληρώνεται χωρίς μια βαθιά βουτιά στον γαστρονομικό της πλούτο. Γιατί εδώ, κάθε γεύμα είναι μια ιστορία, κάθε πιάτο ένα κομμάτι της ψυχής του νησιού, κάθε μπουκιά μια υπενθύμιση ότι οι πιο απλές πρώτες ύλες, όταν μαγειρεύονται με αγάπη και σεβασμό, μπορούν να δημιουργήσουν τις πιο αξέχαστες γευστικές εμπειρίες.

Η Σίφνος, η γαστρονομία της δεν είναι απλώς μέρος του τουριστικού προϊόντος – είναι ο τρόπος με τον οποίο το νησί αφηγείται την ιστορία του. Ο τρόπος που συνδέεται το παρελθόν με το παρόν και υπόσχεται ένα μέλλον, στο οποίο η παράδοση θα συνεχίσει να τρέφει σώμα και ψυχή.

Πληροφορίες από: https://cantina.protothema.gr

 

Ελλάδα: Στο χείλος του αποκλεισμού από τον χάρτη της Ευρώπης για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα

0

Η Ελλάδα, ένας από τους πιο αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς για χιλιάδες ταξιδιώτες με αυτοκινούμενα οχήματα, κινδυνεύει να βγει εκτός τουριστικού χάρτη γι αυτή τη μορφή ταξιδιού. Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου που ρυθμίζει τη στάθμευση και διαμονή των τουριστικών αυτοκινούμενων, ξεσπά διεθνής κατακραυγή, με μαζικές ακυρώσεις επισκεπτών από το εξωτερικό και έντονη δυσαρέσκεια από κοινότητες ταξιδιωτών που μέχρι πρότινος διαφήμιζαν τη χώρα ως ιδανικό προορισμό.

«Από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε ένας επίσημος χώρος για να παρκάρει ένα αυτοκινούμενο», υπογραμμίζει στο Τornos News  η πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, Ελισάβετ Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του νέου πλαισίου αποκλείει τους τουρίστες με αυτοκινούμενα  και τους διώχνει από βασικά αξιοθέατα της χώρας, όπως για παράδειγμα το Ναύπλιο, τις Μυκήνες  την Μονεμβασιά κλπ.

«Δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχουν υποδομές»

Προς επίρρωση τούτου η κυρία Μιχαηλίδου εξηγεί στο ΤΝ ότι δεν έχει προβλεφθεί καμία απολύτως οργανωμένη θέση στάθμευσης για τα αυτοκινούμενα οχήματα, ούτε υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο για “camping stop” – χώρους δηλαδή όπου οι επισκέπτες μπορούν να σταματήσουν νόμιμα και με ασφάλεια χωρίς να κατασκηνώνουν ανεξέλεγκτα.«Το νέο πλαίσιο μας αποκλείει, προσθέτει. Για να δει κανείς το Ναύπλιο, πρέπει να πάει στο κάμπινγκ στο Τολό και να  ενοικιάσει αυτοκίνητο – πράγμα αδύνατο για πολλούς. Δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει πρόβλεψη, συμπληρώνει.

Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι ότι τουρίστες ακυρώνουν τα ταξίδια τους και τηλεφωνούν από το εξωτερικό αγανακτισμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτοί που μέχρι πρότινος ήταν πρεσβευτές και διαφημιστές της Ελλάδας στις πατρίδες τους και πλέον είναι απογοητευμένοι με την παρούσα εξέλιξη, όπως λέει.

Η Λέσχη ζητά επανεξέταση και συμμετοχή στον σχεδιασμό

Στο σημείο αυτό η κυρία Μιχαηλίδου επισημαίνει πως το αίτημα της λέσχης είναι ξεκάθαρο: επανασχεδιασμός του πλαισίου με σεβασμό στις ανάγκες του κλάδου και στις διεθνείς πρακτικές – για να μη μείνει η Ελλάδα θεατής στην παγκόσμια άνοδο του τουρισμού με αυτοκινούμενα. Μάλιστα τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων, που αριθμούν πάνω από 500 ενεργούς συμμετέχοντες, ετοιμάζονται για έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ έχουν ήδη αποστείλει αίτημα συνάντησης στην αρμόδια υπουργό.

«Δεν ήμασταν ποτέ ανταγωνιστές του κλάδου τουριστικών καταλυμάτων. Αντιθέτως, θεωρούμε το αυτοκινούμενο ένα συμπληρωματικό και απολύτως συμβατό προϊόν, που μπορεί να ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά σε περιφέρειες που δεν έχουν ανεπτυγμένες δομές φιλοξενίας», καταλήγει η κυρία Μιχαηλίδου.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι η κυρία Μιχαηλίδου είναι αντίθετη με την ανεξέλεγκτη διανυκτέρευση των αυτοκινούμενων στις παραλίας, αλλά σπεύδει να τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να μπορούν και αυτοί οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις ομορφιές της πατρίδας μας.

Επενδυτικό ενδιαφέρον και επαγγέλματα που μένουν αναξιοποίητα

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της λέσχης αναδεικνύει μια πτυχή ιδιαιτέρως σημαντική για την επενδυτική αξιοποίηση αυτής της μορφής τουρισμού, αφού όπως λέει,  υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον  για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης με υποδομές όπως ταβέρνες, σούπερ μάρκετ και λοιπές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα επαγγέλματα και τόνωση των τοπικών οικονομιών.«Αντί να ενισχυθεί αυτή η μορφή τουρισμού, δημιουργείται ένα θολό και περιοριστικό καθεστώς που οδηγεί σε αποχώρηση τουριστών και αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα μας. Δεν είναι μόνο τα νούμερα που χάνονται – χάνουμε και πρεσβευτές της Ελλάδας, που μέχρι τώρα τη διαφήμιζαν στο εξωτερικό», σημειώνει με νόημα.

Τι λέει ο  νέος νόμος 

Σύμφωνα με το άρθρο 27 του νέου νόμου, απαγορεύεται ρητά η στάθμευση αυτοκινούμενων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων τροχόσπιτων σε μια σειρά από περιοχές ιδιαίτερης σημασίας: αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, τις παρυφές δημόσιων δασών αλλά και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον, απαγορεύεται και η δωρεάν φιλοξενία περισσοτέρων του ενός τροχόσπιτου σε ιδιωτικά οικόπεδα, με εξαίρεση ό,τι ορίζει το άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57).

Ακόμα πιο περιοριστικό είναι το γεγονός ότι, βάσει της ρύθμισης, δεν επιτρέπεται η στάθμευση ούτε σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ, ούτε σε θέσεις στάθμευσης επί δημοσίων δρόμων. Οι παραβάτες του νέου πλαισίου έρχονται αντιμέτωποι με βαριές κυρώσεις: ποινή φυλάκισης έως και 3 μηνών και πρόστιμα που ξεκινούν από τα 300 ευρώ ανά άτομο και μπορεί να φτάσουν, ενώπιον δικαστηρίου, έως και τα 3.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση φιλοξενίας περισσότερων του ενός οχήματος σε ιδιωτικό χώρο, προβλέπεται εκ νέου πρόστιμο 300 ευρώ. Εξαιρούνται μόνο τα οργανωμένα κάμπινγκ, τα οποία διαθέτουν νόμιμη άδεια φιλοξενίας αυτοκινούμενων.

 Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Σειρά εταιρειών με αντικείμενο τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα εξέδωσαν το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας (σε πολλές γλώσσες), καλώντας τους πολίτες να συνυπογράψουν τη διαμρτυρία.

Ιδού τι λέει το ψήφισμα:

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ήλιο, φυσική ομορφιά και ιστορία. Θα έπρεπε να είναι ο κορυφαίος προορισμός για τουρισμό με αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα – και όμως, μια νέα νομοθεσία το καθιστά σχεδόν αδύνατο.

Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή, όπως διατυπώθηκε στο ΦΕΚ Α’ 6/2025, και συγκεκριμένα στο Άρθρο 27, Παράγραφος 2, επιβάλλει γενική απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχοσπίτων σχεδόν παντού.
 
Αυτή η διάταξη: 

  • Καταργεί στην πράξη τη χρήση αυτοκινούμενων και τροχοσπίτων τόσο από Έλληνες πολίτες όσο και από ξένους επισκέπτες.
  • Πλήττει καίρια τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που βασίζονται στον εναλλακτικό τουρισμό.
  • Ακυρώνει τη λειτουργία ολόκληρου του κλάδου πώλησης και ενοικίασης αυτοκινούμενων και τροχόσπιτων στην Ελλάδα αφού οι Έλληνες πολίτες που έχουν, που  θέλουν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα, δεν έχουν σχεδόν πουθενά να σταθμεύσουν στη χώρα τους.
  • Αντιβαίνει σε βασικές ευρωπαϊκές ελευθερίες κυκλοφορίας και διαμονής πολιτών
  • Καταργεί επιλεκτικά δικαίωμα στάθμευσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων τα οποία σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία είναι ΙΧ με τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.
  • Καταργεί  το δικαίωμα στάθμευσης από τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα τα οποία σύμφωνα πλέον με την Ελληνική νομοθεσία είναι οχήματα με ξεχωριστή άδεια κυκλοφορίας
  • Ο τουρισμός αυτοκινούμενων, που ανθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταστρέφεται στη χώρα μας.
  • Τα Camping στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και τα περισσότερα παραμένουν κλειστά τους χειμερινούς μήνες.  Τα δε ανοικτά κατά τους Χειμερινούς μήνες δεν επαρκούν.
  • Δεν υπάρχουν κατάλληλοι δημόσιοι χώροι στάθμευσης όπως τα Camper Stop που λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη

Ζητάμε:

  • Την ακύρωση της συγκεκριμένης διάταξης έως ότου θεσπιστούν λογικοί και βιώσιμοι κανόνες στάθμευσης και διαμονής αυτοκινούμενων και τροχοσπίτων.
  • Την ενίσχυση της μορφής τουρισμού Κάμπινγκ με εθνική στρατηγική, οργάνωση και προβολή της Χώρας αφού οργανωθούν οι υποδομές.
  • Θέσπιση ξεκάθαρου νομικού πλαισίου που θα διαχωρίζει τη στάθμευση απο την ελεύθερη κατασκήνωση
  • Νομοθέτηση και δημιουργία ειδικών χώρων προσωρινής στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, τα λεγόμενα Camper Stop με πρότυπα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως υπάρχουν καταγεγραμμένα 29.000 στην Ε.Ε.

Στηρίξτε την προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα φιλόξενη για όλους τους ταξιδιώτες!
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για τον τουρισμό αυτοκινούμενων και τροχοσπίτων!

Νάξος: Η Δανάη Κουτελιέρη στο “Cash or Trash” με το αντικείμενο-κληρονομιά του πατέρα της (video)

0

Στο “Cash or Trash” η Δανάη Κουτελιέρη – Ένα αντικείμενο με ψυχή και μνήμη, που συγκίνησε και εντυπωσίασε (vid)

Μια τρυφερή και πολιτισμικά φορτισμένη στιγμή χάρισε στο τηλεοπτικό κοινό του Star η Ναξιώτισσα Δανάη Κουτελιέρη, η οποία συμμετείχε στην εκπομπή “Cash or Trash” με παρουσιάστρια τη Δέσποινα Μοιραράκη. Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση της κόρης της, Βασιλικής Κουτελιέρη, η αγαπημένη Δανάη αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να μοιραστεί με το κοινό ένα ξεχωριστό οικογενειακό κειμήλιο.

Το αντικείμενο που επέλεξε να παρουσιάσει δεν ήταν απλώς παλαιό – κουβαλούσε πάνω του την προσωπική ιστορία της οικογένειας Κουτελιέρη. Είχε επιδιορθωθεί και αναπαλαιωθεί με αγάπη και δεξιοτεχνία από τον πατέρα της, Δημήτρη Κουτελιέρη, έναν άνθρωπο που εδώ και δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με την ποιοτική αναπαλαίωση και εμπορία παλαιών αντικειμένων, μέσω του γνωστού καταστήματός του στην Πλάκα.

Η παρουσίαση του αντικειμένου ενθουσίασε τόσο την παρουσιάστρια όσο και τους buyers, οι οποίοι εκτίμησαν την ιστορία, την αισθητική και την αυθεντικότητά του. Η αρχική εκτίμηση ήταν 400 ευρώ, ωστόσο, μέσα από διαπραγμάτευση και έντονο ενδιαφέρον, η τελική τιμή έκλεισε στα 450 ευρώ, καταλήγοντας στα χέρια ενός συλλέκτη που εκτίμησε τη μοναδικότητά του.


Η συμμετοχή της Δανάης Κουτελιέρη δεν ήταν απλώς επιτυχημένη – ήταν και συγκινητική. Ανέδειξε με έναν όμορφο, σχεδόν συμβολικό τρόπο την πολιτιστική αξία της χειροποίητης δημιουργίας, την ιστορική συνέχεια που κουβαλούν τα αντικείμενα, αλλά και τη σημασία της οικογενειακής μνήμης.

Ο Δημήτρης Κουτελιέρης συνεχίζει, μέσα από τη δουλειά του, να προσδίδει νέα ζωή και αξία σε αντικείμενα του χθες, δίνοντάς τους θέση στο σήμερα. Και η κόρη του, με την εμφάνισή της στην τηλεόραση, έδειξε πως η παράδοση και ο σεβασμός στο παρελθόν έχουν πάντα λόγο να λέγονται και να προβάλλονται.

Δείτε το σχετικό video

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kykladiki.gr

Με πάθος για την άνοδο: Ο Πανναξιακός υποδέχεται τον Απόλλωνα Καλυθιών στη «μάχη» των μπαράζ

0

Η καρδιά του ναξιώτικου ποδοσφαίρου θα χτυπά δυνατά την Κυριακή (11/05) στο ΔΑΚ Νάξου, εκεί όπου ο ιστορικός Πανναξιακός ΑΟ υποδέχεται τον Απόλλωνα Καλυθιών για την 3η αγωνιστική των μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική, στον 8ο όμιλο.

Μετά από δύο αγωνιστικές όπου είχε ρεπό και νίκη στα χαρτιά (μετά την αποχώρηση του Πυθαγόρα Σάμου) οι “κυανόλευκοι” με πρωταγωνιστή τον Κώστα Μανωλά, επιστρέφουν στη δράση γεμάτοι φιλοδοξία, ενέργεια και πίστη. Στόχος; Η πολυπόθητη άνοδος και η επάνοδος στις εθνικές κατηγορίες – ένα όνειρο που ζωντανεύει ξανά στο νησί μετά από αρκετά χρόνια.

Ο αντίπαλος, πρωταθλητής Δωδεκανήσου, ταξιδεύει με προσμονή στη Νάξο, αλλά ο Πανναξιακός ξέρει καλά πως το ΔΑΚ είναι το «κάστρο» του. Το πάθος της εξέδρας, η δύναμη της έδρας και το ταλέντο της ομάδας είναι τα μεγάλα του «όπλα».

Η σέντρα είναι στις 13:45 της Κυριακής (11/05) και αναμένεται να βρει το γήπεδο γεμάτο από φιλάθλους, που στηρίζουν με συνέπεια και καρδιά την προσπάθεια των παιδιών του νησιού. Γιατί ο Πανναξιακός δεν είναι απλά μια ομάδα – είναι κομμάτι της ταυτότητας και της περηφάνιας της Νάξου.

Με το βλέμμα στραμμένο στην κορυφή της βαθμολογίας, ο Πανναξιακός γνωρίζει πως κάθε ματς είναι ένας τελικός. Και αυτός της Κυριακής, είναι από τους πιο σημαντικούς.

Η επόμενη αγωνιστική (3η)

Όλυμπος Αγιάσου-Κένταυρος Βριλ.

Πανναξιακός-Απόλλων Καλυθίων

Θύελλα Χαλκειούς-ΑΨΕΣ Πυθαγόρας

Ρεπό: Σαρωνικός Αναβ.

Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)

Αγ. Β. Γκολ

1.Κένταυρος Βριλ. 2 6 6-2

2.Σαρωνικός Αναβ. 2 6 3-1

3.Απόλλων Καλυθίων 2 3 5-2

—————————————————

4.Πανναξιακός 1 3 3-0

5.Θύελλα Χαλκειούς 2 0 2-4

6.Όλυμπος Αγιάσου 1 0 0-4

7.ΑΨΕΣ Πυθαγόρας 2 0 0-6

Τώρα είναι η στιγμή. Όλοι δίπλα στον Πανναξιακό. Για τη φανέλα. Για το νησί. Για την άνοδο. 

 

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινάει έρευνα στον κλάδο της ακτοπλοΐας

0
p1110181
Πλοία

Oλιγοπωλιακές συνθήκες στην ελληνική ακτοπλοΐα διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά την πλήρη απελευθέρωση της σχετικής αγοράς, ήδη από το 2002. Δύο μόνο εταιρείες κατέχουν το 60% του στόλου στην ακτοπλοΐα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, με συνέπεια συχνά να μην υπάρχει ανταγωνισμός στα εισιτήρια και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ την ίδια ώρα μικρότερα νησιά –μη δημοφιλή ως τουριστικοί προορισμοί– εξακολουθούν να εξυπηρετούνται με πολύ αραιά δρομολόγια.

Μάλιστα η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού και εισόδου νέων εταιρειών. Την ίδια ώρα, το κόστος των συμβάσεων για τα επιδοτούμενα από το κράτος δρομολόγια, προκειμένου να υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της λεγόμενης «άγονης γραμμής», έχει αυξηθεί κατά 1.400% τα τελευταία 24 χρόνια.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνον από τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία λίγο πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου αποφάσισε να προχωρήσει σε κλαδική έρευνα στην ακτοπλοΐα, λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, τη σημασία της ελληνικής ακτοπλοΐας για την ελληνική οικονομία και κοινωνική συνοχή, τη δομή του εγχώριου ακτοπλοϊκού κλάδου και την παρατηρούμενη εξέλιξη των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται, σημειωτέον, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια ότι το φετινό καλοκαίρι δεν αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Μέσω της έρευνας αυτής η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Αλλα στοιχεία – προβληματισμοί που προέκυψαν κατά την προκαταρκτική έρευνα είναι τα ακόλουθα:

– Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και, ειδικότερα, οι ρυθμίσεις της διαδικασίας (ελεύθερης) δρομολόγησης επιτρέπουν σημαντικό περιθώριο στρεβλώσεων και άμβλυνσης της έντασης του ανταγωνισμού στη βάση των επιχειρηματικών πλάνων και στρατηγικών των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ορθολογικό σχεδιασμό του δικτύου θαλασσίων συγκοινωνιών, την αποτελεσματική παροχή ποιοτικών μεταφορικών υπηρεσιών και, εντέλει, τις τιμές της ακτοπλοϊκής υπηρεσίας.

– Με δεδομένους τους κανόνες ελεύθερης δρομολόγησης, ο συμπληρωματικός διορθωτικός μηχανισμός των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας (επιδοτούμενες γραμμές) είναι πλέον απαραίτητος για την κάλυψη των νησιωτικών περιοχών, γεγονός που ενδεικνύει αναποτελεσματικότητες στην υφιστάμενη λειτουργία της ελεύθερης ακτοπλοϊκής αγοράς και αυξάνει το κόστος, για τον κρατικό προϋπολογισμό, εξυπηρέτησης των ελληνικών νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό αυτών των συμβάσεων εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί από 10 εκατ. ευρώ το 2001, σε 152 εκατ. ευρώ το 2024.

– Σήμερα, το ακτοπλοϊκό δίκτυο έχει αναπτυχθεί ως ένα δίκτυο αστέρι (star network) με κέντρο το λιμάνι του Πειραιά. Το γεγονός αυτό, δεδομένου και ότι η σχέση λιμένων και ακτοπλοϊκής υπηρεσίας είναι άμεσα συνδεδεμένη και συμπληρωματική στο πλαίσιο μιας ενιαίας δικτυακής αλυσίδας αξίας, σε συνδυασμό με τις χρόνιες ελλείψεις στο σύνολο των λιμενικών υποδομών της χώρας, και ειδικά στους νησιωτικούς λιμένες, επηρεάζει την παροχή της ακτοπλοϊκής υπηρεσίας.

Τέλος, η συνεχής αναδιάρθρωση και μεταβολή των φορέων εποπτείας της αγοράς των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Ελλάδα εγείρει προβληματισμό ως προς τη δημιουργία ενός ασταθούς εποπτικού τοπίου, με ενδεχόμενες αλληλεπικαλύψεις και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων, και ενός μη συνεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου σε εθνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ακόμη έρευνες –όχι κλαδικές, αλλά για τη διαπίστωση παραβάσεων του νόμου περί ανταγωνισμού– που αφορούν την ακτοπλοΐα: μία για τις συνθήκες στη γραμμή Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας και μία για πιθανή εναρμονισμένη πολιτική τιμών.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Στοίχημα – Europa League: Η ισοπαλία μοιάζει ως πιο πιθανή επιλογή και ποντάρουμε τα λεφτά μας

0

Ώρα ημιτελικών στο Europa League! Μπόντο Γκλιμτ και Τότεναμ θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στις 22:00, με φόντο τον μεγάλο τελικό και το στοιχηματικό ενδιαφέρον δεν σταματά ποτέ!

Η άκρως αξιοθαύμαστη Μπόντο, λύγισε στο Λονδίνο από τους αποψινούς αντιπάλους της με 3-1, σκορ βέβαια που δεν την πτοεί, αφού όλες οι προκρίσεις της μέχρι την παρούσα διαδικασία στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, έχουν περάσει από την έδρα της και συγκεκριμένα τη Νορβηγία.

Στη φάση των «16» απέκλεισε το νικητή του Conference League, Ολυμπιακό, ενώ στα προημιτελικά, ύστερα από διαδικασία των πέναλτι, πέρασε το εμπόδιο της μαχητικής Λάτσιο, δείχνοντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει για εκείνη, μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα.

Απεναντίας, η Τότεναμ έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για να σώσει τη χρονιά, στην παρούσα διοργάνωση. Έχει παρατήσει εδώ και πολλές εβδομάδες το πρωτάθλημα Αγγλίας, ούσα στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ρεκόρ για το σύνολο του Ποστέκογλου, στα τελευταία 10 χρόνια που πρωταγωνιστεί στην Premier League.

Το ότι τα «σπιρούνια» είναι απαράδεκτα στο πρωτάθλημα τους φέτος είναι γεγονός, κάτι που δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα, βάσει της ποιότητας του ρόστερ τους. Η Μπόντο Γκλιμτ είναι η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, κερδίζοντας ομάδες, αντικειμενικά ανώτερες από εκείνη.

Βέβαια, το 3-1 στο Λονδίνο την «πονά» και τώρα δύσκολα θα καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι, αφού όσο κακή και να παρουσιάζεται η Τότεναμ, τον δρόμο προς τα δίχτυα τον βρίσκει συχνά.

Εμείς θα ποντάρουμε στο «Χ» από την Elabet. περιμένοντας τον Ποστέκογλου και την ομάδα του να προσπαθήσουν να πάρουν ένα «επαγγελματικό» αποτέλεσμα, στο κυνήγι της πρόκρισης στον μεγάλο τελικό του «Σαν Μαμές» (4.00).

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Νάξος – 2ο Γυμνάσιου: Μαθητές-τριες μαθαίνουν τα μυστικά της σεφουκλωτής στο “Naxion – Ναξίων γεύσεις” (video)

0

Σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης και παράδοσης συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Νάξου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού etwinning προγράμματος “Heritage on a plate”.

Καθώς το σχολείο συνεργάζεται με σχολεία από τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Τουρκία, επισκέφθηκαν το παρασκευαστήριο “Naxion – Ναξίων γεύσεις” στη Χώρα Νάξου, όπου γνώρισαν από κοντά την τέχνη και την ιστορία της παραδοσιακής σεφουκλωτής.

Οι υπεύθυνες του εργαστηρίου παρουσίασαν με μεράκι τη διαδικασία παρασκευής της πίτας, μοιράζοντας με γενναιοδωρία τα μυστικά της συνταγής.

Οι μαθητές κατέγραψαν την εμπειρία τους σε βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους, μεταφέροντας τη γαστρονομική ταυτότητα της Νάξου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή σχολική κοινότητα.

Ας δούμε τη σχετική ανάρτηση μέσα από τη σελίδα του 2ου Γυμνασίου Νάξου ενώ ακολουθεί και το σχετικό video παρασκευής σεφουκλωτής 

“Μια γλυκιά και ξεχωριστή εμπειρία πρόσφερε στο σχολείο μας το “Naxion-Ναξίων γεύσεις”, το πλέον γνωστό παρασκευαστήριο και συσκευαστήριο παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, στη Χώρα της Νάξου.

Στο πλαίσιο της φετινής συμμετοχής μας στο etwinning πρόγραμμα “Heritage on a plate” και συνεργασίας μας με σχολεία από τη Ρουμανία, Ιταλία και Τουρκία, οι υπεύθυνες του “Naxion” μάς παρουσίασαν την παρασκευή της σεφουκλωτής Νάξου, αυτής της παραδοσιακής νηστίσιμης πίτας, και μοιράστηκαν μαζί μας γενναιόδωρα όλα τα μυστικά της συνταγής τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της όμορφης δράσης αποτυπώθηκε σε βίντεο από ομάδα μαθητών/τριών μας με αγγλικούς υπότιτλους, ώστε να μεταφέρει την αξία της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης στην εκπαιδευτική κοινότητα του etwinning, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Νάξου.

Το σχολείο μας εκφράζει τις πιο θερμές του ευχαριστίες προς το “Naxion-Ναξίων γεύσεις” που με προθυμία κι αγάπη μάς πρόσφερε έναν θησαυρό γνώσης και παράδοσης, «πλεγμένο» μέσα σε μυρωδικά, χορταρικά και σταφίδες”.