Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 279

Κωμιακή Νάξου: Το ξακουστό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου αναβιώνει ξανά!

0

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που εκφράζει με αυθεντικότητα τη χαρά, την πίστη και τη συλλογικότητα του Έλληνα –ιδίως του νησιώτη– είναι το πανηγύρι. Και κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει το δικό της, ιδιαίτερο και μοναδικό.

Στην Κωμιακή Νάξου, ένα από τα πιο ξεχωριστά και πολυσυζητημένα είναι εκείνο του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, που αναβιώνει φέτος την Τετάρτη 21 Μαΐου, σε ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.

Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, κτισμένο από τα βυζαντινά χρόνια στην είσοδο του χωριού, ανάμεσα σε πλατάνια, οπωροφόρα, τρεχούμενα νερά και αγριολούλουδα, φιλοξενεί κάθε χρόνο αυτή τη μεγάλη γιορτή. Με τη στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής, του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας, αλλά και όλων των κατοίκων, το πανηγύρι ζωντανεύει ξανά, πιστό στις παραδόσεις αλλά με σύγχρονη φροντίδα.

Η θέα από τον περίβολο του ναού, μοναδική: το χωριό απέναντι, αγκαλιασμένο από ασπαρθιές και ελατοσκέπαστα βουνά, και στο βάθος το Αιγαίο. Ο ναός είναι δίκλιτος, αφιερωμένος αφενός στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και αφετέρου στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Ανακαινίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν και καθιερώθηκε το μεγάλο πανηγύρι που έμελλε να αποκτήσει φήμη σε όλη τη Νάξο.

Το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν –και παραμένει– ένας θεσμός: παλιά, το διοργάνωναν οι καφετζήδες του χωριού, έπαιζαν τρία ή τέσσερα τακίμια (ομάδες μουσικών) και το πλάτωμα κάτω από τα τέσσερα αιωνόβια πλατάνια μετατρεπόταν σε έναν μεγάλο υπαίθριο χορευτικό χώρο.

Σήμερα, τίποτα δεν έχει χαθεί από τη μαγεία εκείνης της εποχής. Η θεία λειτουργία παραμένει κατανυκτική, η παραδοσιακή φιλοξενία ζωντανή: κρέας και μακαρόνια από το χαρανί του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, ντόπια τυριά, μερακλήδικοι μεζέδες, κρασί κωμιακίτικο, τραγούδια και χορός μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος – ή και πιο μετά!

Ένα αυθεντικό πανηγύρι της Ορεινής Νάξου, που συνεχίζει να κρατά ζωντανή την ψυχή του τόπου. Για όσους έχουν ζήσει την εμπειρία, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται. Για όσους δεν έχουν, είναι μια εξαιρετική αφορμή να την ανακαλύψουν.

📍 Τετάρτη 21 Μαΐου – Πανηγύρι Αγίου Κωνσταντίνου στην Κωμιακή Νάξου
⛪ Από τις πρώτες πρωινές ώρες στον περίβολο του ιστορικού ναού
🎶 Με παραδοσιακή μουσική, φαγητό, κρασί και γλέντι μέχρι αργά!

Ελάτε να γιορτάσουμε όπως μόνο οι νησιώτες ξέρουν!

Στοίχημα – Premier League: Ποντάρουμε στην έκπληξη, ακούει στο όνομα Μπόρνμουθ

0

Ολοκληρώνεται η 37η στροφή της Premier League με δύο δυνατές «συγκρούσεις». Μία εξ’ αυτών είναι και το Μάντσεστερ Σίτι – Μπόρνμουθ, που είναι προγραμματισμένο για απόψε (22:00) στο «City of Manchester Stadium».

Οι «Πολίτες» προέρχονται από την… σοκαριστική απώλεια του τίτλου στον τελικό του FA Cup, μιας και η Κρίσταλ Πάλας επικράτησε με 1-0 στο «Wembley». Έτσι, εστιάζουν πλήρως στις δύο τελευταίες υποχρεώσεις τους για το πρωτάθλημα, με στόχο την έξοδο στο Champions League.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τερματίσουν εντός πρώτης πεντάδας, ενώ ευρωπαϊκό ταξίδι θέλει να έχει και η φιλοξενούμενη ομάδα, που τη δεδομένη στιγμή είναι 11η στην «κούρσα» και απέχει δύο βαθμούς από την (ενδεχομένως) προνομιούχα 8η θέση.

Το κίνητρο της Μπόρνμουθ είναι αρκετά ισχυρό, και με γνώμονα ότι φέτος δημιούργησε αρκετούς… μπελάδες στους «μεγάλους», αξίζει να τη στηρίξουμε με κάλυψη επιλέγοντας το καλοπληρωμένο 2 DNB (4.50), σε μία από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

0

Αυτή την Κυριακή, 25 Μαΐου, η Νάξος έχει την τιμητική της στην αγαπημένη ταξιδιωτική εκπομπή της ΕΡΤ+ «Φτάσαμε», με παρουσιαστή τον πολυτάλαντο Ζερόμ Καλούτα. Ένα επεισόδιο γεμάτο χρώμα, ζωή, μυρωδιές και νότες από το νησί που συνδυάζει ιδανικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά και τον αυθεντικό χαρακτήρα.

Στον τρίτο κύκλο της εκπομπής, ο Ζερόμ συνεχίζει να εξερευνά προορισμούς με έναν αλλιώτικο, βιωματικό τρόπο – να μπαίνει στην καθημερινότητα των κατοίκων, να γίνεται «ένα» με τον τόπο, και φυσικά… να τους αφιερώνει ένα τραγούδι.

Η περιήγησή του στη Νάξο ξεκινά από την Αλυκή, τον σημαντικότερο υγρότοπο των Κυκλάδων, όπου ενημερώνεται για την προστασία της άγριας ζωής και γνωρίζει τον Μπρούνο – μια αδύναμη θαλάσσια χελώνα που διασώθηκε από εθελοντές. Συμμετέχει μάλιστα και στην απελευθέρωση δύο μικρών σκαντζόχοιρων, στέλνοντας μήνυμα για την αξία της φροντίδας της φύσης.

Στη συνέχεια, στα ορεινά του χωριού Ακρωτήρι, μπαίνει στο τυροκομικό σύμπαν της Νάξου: από το άρμεγμα των προβάτων μέχρι την παραγωγή παραδοσιακών τυριών όπως το αρσενικό και το ξινότυρο, μαθαίνει από πρώτο χέρι τα μυστικά της ναξιώτικης γεύσης.

Κοντά στους Μέλανες, ο Ζερόμ επισκέπτεται ένα μεσαιωνικό κτήμα, όπου ετοιμάζει παραδοσιακό ρόστο – ένα πιάτο με ρίζες στη ναξιώτικη ιστορία, δίπλα σε μια μαγείρισσα που είχε κερδίσει και τον Άντονι Μπουρντέν με τις γεύσεις της.

Η περιήγηση συνεχίζεται στην Απείρανθο, το “μαρμάρινο” χωριό με την έντονη πολιτιστική ταυτότητα, τα δικά του έθιμα και τις υφαντικές παραδόσεις. Ο Ζερόμ γνωρίζει τις γυναίκες που κρατούν ζωντανή την τέχνη των υφαντών της Απειράνθου, μέσα από εργόχειρα που φέρουν πάνω τους ιστορίες γενεών.

Η εκπομπή κορυφώνεται στο Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, όπου ο Ζερόμ παίρνει μαθήματα μουσικής από ντόπιους με τα παραδοσιακά «τσαμπουνοτούμπακα», βάζοντας την προσωπική του πινελιά σε έναν αυτοσχέδιο σκοπό αφιερωμένο στο νησί.

Με οδηγό το πάθος του για τον τόπο και τους ανθρώπους, με συνοδοιπόρους τους κατοίκους και το πάντα παρόν γιουκαλίλι, ο Ζερόμ Καλούτας μάς χαρίζει μία διαφορετική ματιά πάνω στη Νάξο – όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά ως ζωντανό τόπο με καρδιά, ιστορία και ανθρώπινη ζεστασιά.

📺 Μην χάσετε το επεισόδιο “Φτάσαμε στη Νάξο” την Κυριακή 25 Μαΐου στην ΕΡΤ+!

Μιχάλης Πολυτάρχου: Πανηγυρίζει άλλη μία άνοδο, σκέφτεται να κλείσει την καριέρα του στη Νάξο

0

Η Δάφνη Δαφνίου κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο της National League 2 και ο Μιχάλης Πολυτάρχου πρόσθεσε ένα ακόμη “παράσημο” στην γεμάτη επιτυχίες διαδρομή του. Ο Ναξιώτης γκαρντ, ηγετική μορφή της ομάδας του Ηλία Στρατικόπουλου, ήταν από τους κορυφαίους της φετινής σεζόν, με κομβική παρουσία εντός κι εκτός παρκέ.

Ο έμπειρος αθλητής μίλησε στην εκπομπή “Άκου τι έκανες” του EOK WebRadio (με τον Κώστα Ζαφείρη και τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου), και ανέλυσε την πορεία της ομάδας, τις δυσκολίες, την πρόκληση των τελικών, αλλά και το ιδιαίτερο δέσιμο με τους νεαρούς συμπαίκτες του.

«Από την πρώτη στιγμή ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: άνοδος και πρωτάθλημα», ανέφερε ο Πολυτάρχου. «Χάσαμε στην πρεμιέρα, αλλά εκείνο το χαστούκι μας ένωσε περισσότερο. Δουλέψαμε με συνέπεια και ήμασταν πραγματικά ομάδα. Ήμασταν δεμένοι και έτοιμοι».

Ο Πολυτάρχου ξεχώρισε και για τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε την ομάδα. «Τα παιδιά ήταν μικρά, εγώ ένιωθα σαν πατέρας τους και κολλητός τους μαζί. Ήταν τα καλύτερα αποδυτήρια που είχα ποτέ», είπε με συγκίνηση, αποκαλύπτοντας πόσο ιδιαίτερη ήταν για εκείνον αυτή η χρονιά.

Όσο για το μέλλον; «Εύχομαι να συνεχίσω να προσφέρω ό,τι έχω μάθει στους νέους παίκτες. Το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής για εμένα, είναι έρωτας», είπε με πάθος. Και δεν έκρυψε την βαθιά του επιθυμία: «Θα ήθελα να γυρίσω στο νησί μου, στη Νάξο, να παίξω εκεί, να κλείσω την καριέρα μου στο νησί. Αυτό θα ήταν το ιδανικό φινάλε».

Αναλυτικά, η συνέντευξη μέσα από τη σελίδα basket.gr 

Για τη σεζόν, την άνοδο και τους τελικούς: «Από τη πρώτη στιγμή που ήρθα ο στόχος ήταν η άνοδος και το πρωτάθλημα. Μας έβαλαν στο μυαλό ότι αυτός είναι ο στόχος, δεν υπάρχει άλλος στόχος. Όλα τα παιδιά προσπάθησαν από την πρώτη μέρα, δουλέψαμε πολύ σκληρά για να είμαστε έτοιμοι στους τελικούς. Είχαμε στοχεύσει στους τελικούς. Πιστεύαμε πολύ στους εαυτούς μας, οι προπονητές και η διοίκηση μάς πίστευαν πάρα πολύ. Χάσαμε την πρώτη αγωνιστική εκτός έδρας από τον Απόλλωνα. Είχαμε δείξει σε όλη τη πορεία, στα φιλικά, στην προετοιμασία ότι είμαστε πολύ καλοί. Ήρθε το πρώτο χαστούκι αλλά ήρθε για καλό. Εμείς συνεχίσαμε στο ίδιο πλάνο, να δουλεύουμε κάθε μέρα στο γήπεδο και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο. Ήταν μια πολύ δύσκολη σειρά γιατί πήγαμε με μια πολύ καλή ομάδα αλλά πιστεύαμε ότι αν παίξουμε αυτό που μπορούμε και αυτό που δουλεύουμε κάθε μέρα στην προπόνηση, σαν ομάδα ήμασταν λίγο καλύτεροι. Μπορεί να μην ήμασταν σαν μονάδες πολύ καλύτεροι αλλά σαν ομάδα ήμασταν πολύ δεμένοι».

Για τα στοιχεία που τους έδωσαν την άνοδο: «Στην ένταση και στην ταχύτητα ήμασταν καλύτεροι. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο θέμα στην ομάδα τους γιατί τραυματίστηκε ένας πολύ καλός παίκτης. Εκεί λίγο έπεσε η ψυχολογία τους. Ήταν ένας πολύ κομβικός παίκτης. Εμείς ήμασταν πολύ καλύτεροι στην φυσική κατάσταση και στο πλάνο που είχαμε και την καθοδήγηση».

Για τον ρόλο στην ομάδα: «Έχω παίξει με πολύ σπουδαίους παίκτες σε πολύ καλές ομάδες, αυτή η χρονιά ήταν πολλή ιδιαίτερη για εμένα γιατί ήταν πολύ μικροί οι περισσότεροι. Ένιωσα σαν να είμαι ο μπαμπάς τους αλλά ταυτόχρονα ήμουν και ο κολλητός τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και σπάνιο. Ήταν τα καλύτερα αποδυτήρια που είχαμε ποτέ».

Για το προσωπικό μέλλον: «Εύχομαι να μπορώ και να δίνω ό,τι έχω μάθει και ό,τι θετικό βγάζω στο γήπεδο για πολλά χρόνια ακόμα στα μικρά παιδιά που θα έχω συμπαίκτες. Είναι τρόπος ζωής για εμένα. Είναι έρωτας. Άμα ερωτεύεσαι κάτι δεν φεύγει ποτέ».

Για το επόμενο βήμα όταν τελειώσει η καριέρα: «Μου αρέσει πάρα πολύ να βοηθάω τα παιδιά στην ψυχολογία τους. Η ψυχολογία για εμένα παίζει το 80%. Πρέπει να πιστέψεις στο τώρα, το πριν δεν γυρίζει ποτέ. Θα ήθελα να γυρίσω στο νησί μου, να παίξω εκεί, να κλείσω την καριέρα μου στο νησί».

Για το αν θα συνεχίσει στην ομάδα: «Δε νομίζω να με αφήσουν να φύγω. Ένιωσα τόσο όμορφα φέτος που όντως γίναμε μια οικογένεια όλοι. Πιστεύω η Δάφνη Δαφνίου είναι από τα πιο υγιή σωματεία που έχω υπάρξει γιατί είναι όλοι μια παρέα και μια οικογένεια. Έχει γερές βάσεις για να προχωρήσει κι άλλο. Δε νομίζω ότι θα πάει για κάτι λιγότερο από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος».

Με τη βοήθεια του Ιωάννη Νοταρά (sportcyclades.gr)

Ένα πολύχρωμο βαν στη Νάξο μας ψιθυρίζει… ζωή!

0

Δευτέρα μεσημέρι στη Νάξο. Ο ήλιος ζεστός, η ατμόσφαιρα γεμάτη ζωή. Οι δρόμοι έχουν ήδη μπει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς – αυτοκίνητα, τουρίστες, κορναρίσματα, η γνώριμη φασαρία της εποχής.

Και μέσα σε όλο αυτό το συνηθισμένο τοπίο, κάπου στο πάρκινγκ της Χώρας, κάτι ξεχωρίζει. Όχι για το μέγεθός του. Ούτε για τη μάρκα του. Ένα παλιό βαν – γεμάτο όμως χρώμα, φαντασία, τέχνη. Ανάμεσα στα γκρι, τα μουντά, τα αδιάφορα, αυτό φώναζε. Ή μάλλον… ψιθύριζε. Μια κραυγή ελπίδας, ένα χαμόγελο πάνω σε λαμαρίνα.

Η Ευαγγελία Μαργαρίτη, εκπαιδευτικός στο ΚΔΑΠ Νάξου, στέκεται, το κοιτά και, όπως η ίδια λέει, το ζήλεψε. Όχι το όχημα – αλλά τον δημιουργό του. Ρωτώντας την νεαρή ιδιοκτήτρια από την Αυστρία, έμαθε πως πίσω από αυτή την πολύχρωμη απόδραση στην τέχνη, κρύβεται ένα 17χρονο κορίτσι. Η μικρή της αδερφή.

Και τότε, όπως γράφει στην ανάρτησή της, δεν ένιωσε φθόνο. Ένιωσε θαυμασμό. Συγκίνηση. Ελπίδα. Σε έναν κόσμο που ολοένα και σκληραίνει, υπάρχουν ακόμα νέοι που επιμένουν να χρωματίζουν, να δημιουργούν, να μεταδίδουν μηνύματα. Που δεν φοβούνται να πουν – έστω και με μπογιά – ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς.

Ένα από τα συνθήματα στο βαν έλεγε: “Όταν πλησιάζεις τη φύση, πλησιάζεις τον εαυτό σου”. Ένα σύνθημα απλό, σχεδόν παιδικό, μα γεμάτο σοφία. Γιατί όντως, όταν ακολουθήσεις τα χνάρια της γης, ακούς τον εσωτερικό σου ψίθυρο. Κι ίσως, όπως μας υπενθυμίζει η Ευαγγελία, η ζωή πάντα κάτι έχει να μας πει. Αρκεί να σταθούμε. Να ακούσουμε. Να παρατηρήσουμε.

Σ’ έναν απλό χώρο στάθμευσης, βρέθηκε ένα μικρό θαύμα. Ένα βαν-καμβάς. Μια εικόνα που σου θυμίζει ότι η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Ότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν μόνο κινητά στα χέρια τους, αλλά και πινέλα, και ψυχή.

Και πως τελικά, όταν ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση, κάποιοι αποφασίζουν να ανοίξουν πανιά – όχι να σκύψουν το κεφάλι.

Για την Ειρήνη. Για τη Ζωή. Για εμάς. Όλους.

(Ευχαριστούμε την Ευαγγελία Μαργαρίτη για την ανάρτηση στα social media)

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

0

Τα FNL Best Restaurant Awards 2025 ανέδειξαν ξανά τη γαστρονομική υπεροχή των Κυκλάδων. Εστιατόρια και ταβέρνες από διάφορα νησιά μας απέσπασαν βραβεία σε κατηγορίες που κυμαίνονται από τη σύγχρονη διεθνή κουζίνα έως την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα.

Φέτος, στα όγδοα FNL Best Restaurant Awards βραβεύονται 262 εστιατόρια από ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα αστέρι κερδίζουν 188 εστιατόρια και από αυτά τα 52 για πρώτη φορά. Με δύο αστέρια αξιολογούνται 62 εστιατόρια εκ των οποίων τα 34 για πρώτη φορά.

Τρία αστέρια κερδίζουν 11 εστιατόρια, τα δύο από αυτά για πρώτη φορά, ενώ ένα μόνο εστιατόριο πετυχαίνει και φέτος την ανώτατη αξιολόγηση των τεσσάρων αστεριών! Σημειώστε τέλος ότι φέτος έχουμε 25 Newcomers & 34 New Entries, ενώ 27 εστιατόρια έχασαν τα αστέρια τους.

Οι Κυκλάδες απέδειξαν πως η τοπική ταυτότητα, όταν συναντά το μεράκι και τη δημιουργικότητα, δημιουργεί εμπειρίες που δεν ξεχνιούνται.

Τα διαμάντια της Κυκλαδίτικης κουζίνας

Νάξος

  • Χάρης, Εγγαρές – Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα (1 αστέρι FNL για 4η συνεχόμενη χρονιά): Η αυθεντική ταβέρνα των Εγγαρών τιμήθηκε ξανά για τις παραδοσιακές συνταγές και τα φρέσκα υλικά από το μποστάνι της οικογένειας.
  • Petrino Beach Restaurant – Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα (Διατήρηση Αστεριού – 2η χρονιά με τον σεφ Κώστα Χουζούρη στην κουζίνα): Γευστικές δημιουργίες δίπλα στο κύμα, με επίκεντρο τη ντόπια πρώτη ύλη.
  • Στου Βασιλαρακιού – Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα (Διατήρηση Αστεριού): Μια παραδοσιακή ταβέρνα με ισχυρή τοπική ταυτότητα και αυθεντική φιλοξενία.

Πάρος

  • Mario Restaurant & Farm – Εστιατόριο για Ψάρι (Διατήρηση Αστεριού): Μια φάρμα που συνδυάζει βιωσιμότητα και ποιοτική γεύση.
  • Galazia Hytra, Summer Senses Hotel – Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία (Διατήρηση 2 αστεριών): Ένα από τα κορυφαία fine dining spots των Κυκλάδων.
  • Matsuhisa Paros, Avant Mar – Fusion & Ethnic (Διατήρηση Αστεριού): Η παγκοσμίως γνωστή ιαπωνική fusion εμπειρία συνεχίζει να λάμπει στην Πάρο.
  • Sea Rock Paros – Εστιατόριο για Ψάρι (Διατήρηση Αστεριού): Ιδανικός προορισμός για φρέσκα θαλασσινά σε καλαίσθητο περιβάλλον.
  • Olvo, Andronis Minois – Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα (Νέα είσοδος με αστέρι).
  • Santa Pacou – Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα (Διατήρηση Αστεριού).

Σαντορίνη

  • Selene, Katikies Garden – Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία (Διατήρηση 3 αστεριών).
  • Lauda, Andronis Boutique Hotel – Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία (Διατήρηση 3 αστεριών).
  • Petra, Canaves Oia Hotel – Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα (Διατήρηση Αστεριού).
  • Pacman, Andronis Arcadia – Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα (Νέα είσοδος με αστέρι).
  • Adamia, Canaves Ena – Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα (Νέα είσοδος με αστέρι).
  • Naos, Ifestioni, Beefbar Santorini, Throubi, Rosa’s, 7 Steak Lounge, Idol, Matsuhisa Santorini, Blue Oyster, Ω3, Οινοποιείο Σιγάλα, Old Mill – Όλα διατηρούν τα αστέρια τους, εδραιώνοντας το νησί ως γαστρονομικό προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας.

Μύκονος

  • Meraki Restaurant, Papaioannou Restaurant, Coozest, Kinjo Mykonos, Beefbar, Noēma, Scorpios, Zuma, Matsuhisa Mykonos, Epico, Lady Finger, Koukoumi Hotel Restaurant, Byblos, Cabbanes – Η Μύκονος κρατά γερά τα σκήπτρα του πολυτελούς γαστρονομικού τουρισμού με πλειάδα βραβευμένων εστιατορίων σε κάθε είδος κουζίνας.

Σίφνος

  • Ω3, Cantina, Bostani, Kalokéri – Αναδείχθηκαν για τη σύγχρονη αλλά ριζωμένη στην παράδοση προσέγγισή τους στη γαστρονομία.

Ηρακλειά

  • Αρακλειά – Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα (Διατήρηση Αστεριού): Ένας μικρός προορισμός με γευστικό αποτύπωμα.

 

Συμπέρασμα:

Η γαστρονομία των Κυκλάδων συνδυάζει παράδοση και καινοτομία, απλότητα και υψηλή τέχνη, φέρνοντας διεθνή αναγνώριση στους τοπικούς δημιουργούς. Το 2025 ήταν ακόμα μια χρονιά που τα νησιά μας ξεχώρισαν για τη γεύση, την ποιότητα και τη φιλοξενία. Οι επόμενες χρονιές υπόσχονται ακόμη περισσότερα… και πιο νόστιμα!

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα των FNL Best Restaurant Awards 2025

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

0

Η ταβέρνα «Ο Χάρης» στις Εγγαρές Νάξου αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της αυθεντικής κυκλαδίτικης φιλοξενίας και γαστρονομίας. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έχει διακριθεί στα FNL Best Restaurant Awards, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχή της προσήλωση στην ποιότητα και την παράδοση.

Ο Σπύρος, γιος της κας Ευγενίας Αρσένη – της ψυχής της ταβέρνας – μοιράστηκε με συγκίνηση την ανακοίνωση:

«Η παράδοση δεν είναι για εμάς μόδα – είναι τρόπος ζωής. Σας ευχαριστούμε που γίνεστε κομμάτι της ιστορίας μας, ξανά και ξανά».

Και πράγματι. Δεν είναι τα ακριβά υλικά ή τα εξεζητημένα μενού που κάνουν τη διαφορά – είναι το αγνό λάδι του μποστανιού, το τυρί που έφτιαξε η γιαγιά, τα χόρτα που κόπηκαν το πρωί, η ψυχή που μπαίνει στο μαγείρεμα.

Η παράδοση 

Στην καρδιά του χωριού Εγγαρές, στην είσοδο δίπλα στο σχολείο, η ταβέρνα προσφέρει πιάτα που παρασκευάζονται με φρέσκα, τοπικά προϊόντα, πολλά από τα οποία προέρχονται από το ίδιο το μποστάνι της οικογένειας. Με δικά τους ζώα – αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια, κουνέλια και κοκόρια – καθώς και περισσότερες από 300 αλανιάρες κότες που τους προσφέρουν καθημερινά αυγά, η κα Ευγενία Αρσένη, η ψυχή της ταβέρνας και σύζυγος του Χάρη, δημιουργεί αυθεντικά πιάτα που ξεχωρίζουν.

Το πιο διάσημο πιάτο τους είναι η θρυλική ομελέτα, φτιαγμένη με τουλάχιστον δέκα αυγά, ντόπιες πατάτες και γραβιέρα Νάξου. Μια γεύση που αγαπήθηκε τόσο, ώστε πολλοί πελάτες να τη ζητούν και σε πακέτο – για να την απολαύσουν και στο πρωινό της επόμενης ημέρας.

Η δουλειά στην κουζίνα είναι μοιρασμένη με αγάπη και εμπειρία. Ο Χάρης, ο οποίος από τα 25 του χρόνια βρίσκεται στις κουζίνες και ίδρυσε την ταβέρνα το 1988, αναλαμβάνει την ψησταριά, όπου μαγειρεύει με μαεστρία παϊδάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες και το περίφημο χειροποίητο λουκάνικο από τρία διαφορετικά κρέατα: κατσίκι, μοσχάρι και χοίρο.

Μια οικογένεια, ένα τραπέζι, μια ιστορία

Η ιστορία της ταβέρνας δεν είναι απλώς μια επαγγελματική επιτυχία. Είναι μια διαδρομή χτισμένη πάνω σε αξίες: στον σεβασμό στη γη, στην αγάπη για τη φιλοξενία, στη σταθερότητα και στο ήθος.

Η κα Ευγενία δεν χρειάζεται συστάσεις για όσους την έχουν δει να μαγειρεύει, να σερβίρει, να χαμογελάει. Είναι η μαγείρισσα που θυμίζει μαμά, θεία ή γιαγιά, αλλά με τη φινέτσα επαγγελματία που δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Και ο Σπύρος, πάντα παρών, είναι η φωνή μιας νέας γενιάς που αντί να αλλάξει τον δρόμο, συνεχίζει με πίστη και συγκίνηση το μονοπάτι των δικών του. Με τον ίδιο σεβασμό. Με την ίδια αγάπη.

Το μέλλον μυρίζει… παρελθόν

Η βράβευση του «Ο Χάρης» αποδεικνύει ότι οι ρίζες μπορούν να ανθίζουν ξανά και ξανά, όταν τις φροντίζεις. Το χωριό, το μποστάνι, τα οικογενειακά χέρια, η απλότητα – όλα αυτά γίνονται σήμερα η πιο σύγχρονη γαστρονομική πρόταση.

Όταν το φαγητό σου λέει μια ιστορία – τότε έχεις ήδη κερδίσει. Και η ιστορία αυτής της ταβέρνας αξίζει να τη μοιράζεσαι, όπως μοιράζεσαι ένα πιάτο σπιτικό φαγητό κάτω απ’ τον ίσκιο.

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με λουκάνικα και σάλτσα ντομάτας

0

Χαρακτηριστικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας με συκωτάκια κότας (ή άλλα υλικά, όπως γλυκάδια, λουκάνικα, αλλαντικά, τα Rigatoni alla romana είναι το αγαπημένο κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό στα τραπέζια της Ρώμης.

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” θα δημιουργήσουμε ένα υπέροχο πιάτο κι ας μην είναι Κυριακή. Είναι απλά μία Τρίτη, εορτή βέβαια αλλά πάντα στο τραπέζι μας θέλουμε ότι καλύτερο…

Να σημειώσουμε βέβαια ότι θα προτιμήσουμε τα χωριάτικα λουκάνικα με δεδομένο ότι η Νάξος (μέσω της #Trofo Naxos) είναι σε θέση να παράσχει στην αγορά υπέροχα ανάλογα προϊόντα με αυτά της Ιταλίας

Χρόνος: 15′ προετοιμασία – 25′ μαγείρεμα / Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 400 γρ. ριγκατόνι
  • 500 γρ. συκωτάκια κότας ψιλοκομμένα (ή χωριάτικα λουκάνικα, ψιλοκομμένα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
  • 700 γρ. ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 100 ml κρασί ροζέ
  • 1 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τα συκωτάκια (ή τα λουκάνικα) μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
  • Προσθέτουμε τη μαντζουράνα και το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Παράλληλα, σε άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μαζί με το λίγο νερό που θα μεταφέρουν.
  • Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν για 1 λεπτό και τραβάμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Gastronomos.gr

Νάξος – Καστράκι: Ενοικιάζεται 1ος όροφος σε διώροφη κατοικία

0

Ενα ακόμη διαμέρισμα στον … αέρα, προς ενοικίαση. Η πιο σωστά οροφοδιαμέρισμα. Στην περιοχή Καστρακίου, έξω από τη πόλη της Νάξου, πλήρως επιπλωμένο…

Το βασικό του πλεονέκτημα; το γεγονός ότι έχει άπλετη θέα στη θάλασσα και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο οικόπεδο …

Αναλυτικά, η αγγελία αναφέρει: 

“Ενοικιάζεται 1ος όροφος διώροφης κατοικίας στο Καστράκι με δύο υπνοδωμάτια, ενιαία κουζίνα – καθιστικό.

Διαθέτει μεγάλη βεράντα, άπλετη θέα θάλασσα – βουνό, σε μεγάλο οικόπεδο, για το διάστημα 25 Μαίου 2025 έως 25 Ιουνίου 2025. 

Το κόστος είναι στα 800 ευρώ ή 300 ευρώ ανά εβδομάδα.

Μπορεί να εξυπηρετήσει τρία άτομα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6986029226 Κα Ελένη

Ελλάδα: Πέθανε αγαπημένος ηθοποιός, Νίκος Γαλανός (video)

0

Ένα από πλέον γνώριμα κι αγαπημένα πρόσωπα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που συνέχιζε επί δεκαετίες και μέχρι προσφάτως να δίνει το δυναμικό παρών μέσα από τη συμμετοχή του σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, ο Νίκος Γαλανός, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή, στα 80 του χρόνια, μετά από σκληρή μάχη του έδωσε τον τελευταίο χρόνο με τον καρκίνο.

Πρόλαβε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου στη δύση του σχεδόν, κάνοντας το πρωταγωνιστικό ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, το 1970, στο πλευρό της Εθνική Σταρ, Αλίκης Βουγιουκλάκη, στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι». Οι δυο τους ξαναβρέθηκαν ως κινηματογραφικό ζευγάρι, μια διετία αργότερα, στην ταινία, «Η Αλίκη Δικτάτωρ».

Τα επόμενα χρόνια είχε την ευκαιρία να παίξει και με άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές, όπως ο Νίκος Κούρκουλος στο «Ορατότης μηδέν» και τον «Αστραπόγιαννο», η Μπέτυ Λιβανού στο «Η αμαρτία της ομορφιάς», η Ρένα Βλαχοπούλου στο «Η Ρένα είναι οφ -σάιντ» κ.α.

Ξεκίνημα ως ζεν πρεμιέ 
Ο κομψός μελαχρινός νεαρός με τα σκούρα εκφραστικά μάτια και το γλυκό χαμόγελο είχε όλα τα φόντα να καθιερωθεί ως ένας φρέσκος ζεν πρεμιέ: ήταν όμορφος, διέθετε θέληση αλλά και ταλέντο. Όλα αυτά αποτέλεσαν τα βασικά του όπλα για να χτίσει μια καριέρα που όχι μόνον εκτοξεύθηκε αλλά διήρκεσε περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Όπως στον κινηματογράφο, έτσι και στο θέατρο είχε την τύχη να βρεθεί, στα πρώτα του βήματα, στους κόλπους δημοφιλών θιάσων της εποχής και να συνεργαστεί με αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Στις αρχές του ΄70, άλλωστε έλαβε το θεατρικό του βάπτισμα από την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο στα «Η κυρία δεν με μέλει» για να συνεχιστεί η συνεργασία τους και την επόμενη χρονιά με το «Μια ιστορία απ’ το Ιρκούτσκ».Την καλλιτεχνική περίοδο 1972 -1973 συνεργάστηκε με τον θίασο Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ στην παράσταση «Κόκαλα και ρόπαλα». Μια δεκαετία περίπου αργότερα, αρκετά πιο ώριμος υποκριτικά πλέον, θα παίξει για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Κουρτ στην παράσταση «Πλαίη Στρίνμπεργκ».

Τις περισσότερες δουλειές του ωστόσο ο Νίκος Γαλανός τις έκανε στην τηλεόραση καθώς το ξεκίνημά του συνέπεσε με την είσοδο της μικρής στην ελληνική πραγματικότητα η οποία θα την δεχόταν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Η παρθενική τηλεοπτική του εμφάνιση έγινε το 1973 στη σειρά Μαρίνα Αυγέρη, ακολούθησε το 1974 η εμφάνιση στην σειρά «Οι Δίκαιοι», ένα αστυνομικό – δικαστικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Θάνο Λειβαδίτη. Ακολούθησε το «Ταξίδι», που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1976 στην ΥΕΝΕΔ, και περιελάμβανε 12 διαφορετικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Οι ταινίες και τηλεόραση 

Από τότε και για τις επόμενες δεκαετίες συμμετείχε σε δεκάδες ακόμη τηλεοπτικές σειρές τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης. μεταξύ των οποίων οι “Έρωτας και Επανάσταση”, “Η μάχη των πελαργών”, “Οι φρουροί της Αχαΐας”, “Μαρίνα Αυγέρη”, “Το δίχτυ” “Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης “, “Ένας Πυγμαλίων ” “Η μενεξεδένια πολιτεία ” “Λέσχη μυστηρίου” , “Ο κόσμος και ο Κοσμάς”, “Τα σκληρά καρύδια “, ” Οι Ιερόσυλοι “, ” Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα “, “Καφενείο Εμιγκρέκ “, “Η βεντέτα “, “Ο Άγνωστος”, “Αντίζηλες”, “Το Τραστ”, “Ανατολικός Άνεμος”, ” Τμήμα Ηθών” “Κάζα ντι μακαρόνι” ” Η Ελίζα και οι άλλοι” “Πάθος” “Η οργή των θεών ” “Χαραυγή” “Τολμηρές Ιστορίες” ” Η Λάμψη”, “Έκπτωτος Άγγελος”, ” Το κλειδί “, “Κάτω από την Ακρόπολη”, “Αν μ’ αγαπάς”, ” Μη μου λες αντίο “, “Απαγορευμένη Αγάπη “, “Τα χρυσά κορίτσια”, ” 1 μήνας και κάτι”, “Ποιος μας πιάνει!”, ” Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα “, ” 4 “, ” Κλεμμένα Όνειρα “, “9 Μήνες”, “Έρωτας Μετά”…

Και φυσικά η «Γη της Ελιάς», η σειρά όπου έκανε τις τελευταίες τηλεοτπικές εμφανίσεις της ζωής του λίγο πριν τον χτυπήσει η ασθένεια και αναγκαστεί να διακόψει τα γυρίσματα.

Ο Νίκος Γαλανός είχε την ικανότητα να παίζει δραματικούς αλλά και κωμικούς ρόλους, πρωταγωνιστικούς αλλά και δεύτερους, αφήνοντας όμως, πάντα, ένα ξεχωριστό προσωπικό αποτύπωμα. Επιπλέον, υπήρξε διαχρονικά ένας άνθρωπος με ανεξάντλητη όρεξη για ζωή και δημιουργία αλλά και μια ευγενής φυσιογνωμία που έχαιρε τον σεβασμό και την αγάπη των συναδέλφων του. Για όλα αυτά, και πολλά ακόμη, το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

Το αντίο από την “Φίνος Φιλμ” 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Finos Film (@finosfilm_official)