Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, με τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Μάρκο Καφούρο.
Στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Ρούσσου και του κύριου Καφούρου, συζητήθηκε το φλέγον θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής πληρωμών, τόσο για τους επιχειρηματίες του νομού, όσο και για τους ιδιώτες.
Ακόμα, συζητήθηκε το πολύπαθο θέμα της ακτοπλοϊκής ενδοκυκλαδικής σύνδεσης (άγονες γραμμές), όπου εκτός των άλλων, αυτή τη στιγμή η έλλειψη του ενός από τα δύο πλοία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη διασύνδεση των νησιών, ιδιαίτερα των πιο μικρών.
Στη συνάντηση εργασίας συμφωνήθηκε η από κοινού συνεργασία, ώστε η κάθε πλευρά να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διευθέτηση των τόσο σημαντικών για τις Κυκλάδες, θεμάτων.
Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις άνδρες που κατηγορήθηκαν για βιασμό 23χρονης τουρίστριας στη Μύκονο, καθώς από την ανάλυση στοιχείων, προκύπτει, σύμφωνα με εισαγγελικές πληροφορίες, ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε με τη συναίνεση της καταγγέλλουσας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναλυτικά, η 23χρονη κατήγγειλε ότι τα ξημερώματα της 30ης Ιουνίου έπεσε θύμα βιασμού από τρεις δράστες, ενώ έκανε διακοπές στη Μύκονο. Οι άνδρες αναγνωριστήκαν και προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας της Μυκόνου. Εκεί ομολόγησαν ότι πράγματι συνευρέθηκαν σεξουαλικά με την 23χρονη τουρίστρια.
Σε βάρος των ανδρών από το Πακιστάν σχηματίστηκε δικογραφία και μετήχθησαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατόπιν εξέτασης των βίντεο, «προκύπτει ότι όλες οι σεξουαλικές πράξεις που καταγράφονταιέγιναν με την απόλυτη συναίνεση της 23χρονης, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία βιασμού».
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, η γυναίκα φέρεται να μην ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.
Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ολοκληρώθηκε σε χρόνο dt… Ποιος το περίμενε ότι 22 Αυγούστου και όλα θα είχαν τελειώσει. “Καλά Κρασιά” να λέμε ή “Πολλά Κρασιά”; Η έκφραση που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής οινολόγος και Διευθυντής παραγωγής της Santo Wines, Νίκος Βαρβαρήγος για να δείξει το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια…
Η ουσία είναι ότι για τους παραγωγούς και η τιμή ήταν πολύ καλή και η ποιότητα αναμένεται εξαιρετική. Ομως, τι κρύβει η επόμενη ημέρα; Είναι έτοιμη η Σαντορίνη με τους περίφημους αμπελώνες της να αντέξει;
Με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου, ο επικεφαλής οινολόγος και Διευθυντής παραγωγής της Santo Wines, Νίκος Βαρβαρήγος, συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του τρύγου και κάνει την εκτίμησή του μέσω δελτίου Τρύγου.
“Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν από τους πιο πρώιμους, καθώς ξεκίνησε περίπου δυο βδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τη μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων 10 ετών. Η ανομβρία κυρίως την άνοιξη, επέτεινε την πρωιμότητα και δημιούργησε ένα ελαφρό στρες στα φυτά.
Η ωρίμαση των σταφυλιών οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο τρύγου:
Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο της Santo Wines έως τις 22/8.
Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς
Χειμώνας: Ήπιος με λιγοστές βροχοπτώσεις (118,4 mm). Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2023 έως Ιούλιο 2024 ήταν 206,4 mm (114 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
Άνοιξη: Ζεστή, με λίγες βροχές (57 mm). Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν τον καρπό πρώιμα. Ισχυροί νότιοι άνεμοι έπνεαν στις 17, 18 και 23 Απριλίου, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου σημειώθηκε χαλαζόπτωση μόνο στο νότιο μέρος του νησιού.
Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επίμονους καύσωνες τον Ιούνιο και Ιούλιο, χωρίς υγρασία, που επιτάχυνε την ωρίμαση.
Γενικά ήταν μια χρονιά συνέχεια της περσινής, με όλα τα κακά που θα μπορούσαν να συμβούν στον αμπελώνα της Σαντορίνης.
Ανομβρία τον χειμώνα.
Ισχυροί νοτιάδες όταν άνοιγαν οι ταξιανθίες.
Χαλαζόπτωση στις 4 Μαΐου που έπληξε πάλι τη νοτιοανατολική πλευρά, την περιοχή δηλαδή με τους καλύτερους αμπελώνες του νησιού.
Καύσωνες παρά τα μελτέμια το καλοκαίρι.
Τα σταφύλια, παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και ο τρύγος τους ξεκίνησε νωρίτερα, αναπτύχθηκαν σωστά, χωρίς ασθένειες με αποτέλεσμα να δώσουν άριστη ποιότητα μούστου.
Οινοποίηση και εκτιμήσεις
Παρ’ όλα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Οι φετινές “Σαντορίνες” όπως πάντα αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες. Αυτή τη στιγμή στις δεξαμενές της Santo Wines παρουσιάζονται με:
Αρωματικό μπουκέτο λευκών ανθέων, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ, και λευκόσαρκων φρούτων όπως πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
Στόμα γεμάτο, με έντονη οξύτητα και ελαφρά τανικότητα, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται λιπαρό, με πλούσια δομή και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση. Η μειωμένη στρεμματική απόδοση και η μικροραγία βοήθησε στο να έχουμε οίνους με μεγάλη συμπύκνωση, με υψηλή οξύτητα και να ενισχυθεί ο τόσο ιδιαίτερος “μεταλλικός” χαρακτήρας της Σαντορίνης.
“Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται από 13-14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 6,5 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3,00 έως 3,20, μας κάνουν να νιώθουμε σίγουροι ότι και η εσοδεία 2024 θα είναι αντάξια της υψηλής ποιότητας των κρασιών της Σαντορίνης, με αντοχή στο χρόνο”.
Μία ακόμη επένδυση έρχεται στις Μικρές Κυκλάδες… Αυτή τη φορά στα Κουφονήσια(σ.σ. οι κάτοικοι και φίλοι της Σχοινούσας μπορούν να ηρεμήσουν)… Δρομολογείται επένδυση για νέο ξενοδοχείο σύμφωνα με το bizness.gr
Το έργο αφορά στην αλλαγή χρήσης κτιρίων Α-Β σε ξενοδοχείο 3 αστέρων και στην επέκτασή του.
Το νέο ξενοδοχείο θα γίνει σε ακίνητο που βρίσκεται σε έκταση 4 περίπου στρεμμάτων, στα Κουφονήσια.
Για το έργο έχει ήδη εκδοθεί η σχετική προέγκριση οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Είναι αλήθεια… Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η έκδοσή της αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πορεία των έργων της Διπλής Ανάπλασης.
«Είναι μία ιστορική ημέρα για τον Παναθηναϊκό και την Αθήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, και συμπληρώνει:
«Με την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου επισφραγίζεται μία καλά συντονισμένη προσπάθεια, που έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς τους τελευταίους 8 μήνες.
Ευχαριστώ πολύ όλες τις υπηρεσίες και τους συναρμόδιους φορείς που συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να πετύχουμε άμεσα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ηταν μία δέσμευση που αναλάβαμε και υλοποιούμε αταλάντευτα απέναντι στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που βλέπουν τον Βοτανικό να αναβαθμίζεται».
Επισημαίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, ότι η ομάδα εργασίας που συστήθηκε για τον συντονισμό του έργου, υπό την καθοδήγηση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιδημάρχου Υποδομών, του γενικού γραμματέα του Δήμου, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή απόφαση.
Συγκεκριμένα:
Κατεδαφίστηκαν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που υπήρχαν εντός των οικοπέδων ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.
Προχώρησαν οι απαραίτητες Χωρικές Μεταβολές που απαιτούνταν για την έκδοση της άδειας.
Εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου, προαπαιτούμενο για την έκδοση της άδειας του νέου γηπέδου. Διευκρινίζεται ότι η άδεια αυτή με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις επιταγές του Π.Δ. που διέπει τη Διπλή Ανάπλαση έχει διάρκεια 20 χρόνια και θα παραμείνει ανενεργή μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και του νέου γηπέδου στον Βοτανικό, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Υλοποιήθηκαν οι υψομετρικές μελέτες οδών οι οποίες και εγκρίθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο.
Τέλος, ελήφθησαν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Αρχαιολογία, από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ φροντίσαμε να ανανεωθεί η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων του γηπέδου.
Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, κινηθήκαμε με την ίδια αποτελεσματικότητα και ταχύτητα για την υλοποίηση του συνολικού έργου της Διπλής Ανάπλασης όπως:
Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των 115 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου, με την έγκρισή της από το ΥΠΕΝ στις 20 Ιουνίου του 2024.
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα προς την Κυβέρνηση για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων με την ενεργοποίηση των διαδικασιών του αρ. 7Α του ΚΑΑΑ μέσω Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εξασφαλίστηκε συμπληρωματική χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ και «τρέχει» η εξυγίανση του εδάφους του σκάμματος του γηπέδου, ούτως ώστε σε λίγες εβδομάδες να «πέσουν» τα πρώτα μπετά στα θεμέλια του γηπέδου.
Προχωρούν ομαλά οι συμβασιοποιήσεις των δύο έργων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, Υποδομών και Πρασίνου, όπου σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Είναι πολλά αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση, το μεγαλύτερο και το πιο σύνθετο έργο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, ένα έργο πνοής για όλη την Αθήνα. Η σημερινή ημέρα μάς γεμίζει με αισιοδοξία και ενέργεια για να συνεχίσουμε με γοργούς ρυθμούς απέναντι σε αυτήν την τεράστια πρόκληση, καταλήγει η ανακοίνωση.
Εγινε η έκπληξη; Η Πόπη Τσαπανίδου θα λάβει την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου μετά την παραίτησή του από το κοινοβουλευτικό του αξίωμα και ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τη θέση. Ενημέρωση που έγινε από την ίδια με ανάρτησή της στα social media και με την .. άμμο να αδειάζει στην κλεψύδρα.
Οπως η ίδια αναφέρει στο Facebook:
«Πριν λίγο κλήθηκα επισήμως από το Προεδρείο της Βουλής, με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η εκλογική διαδικασία και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου, να αναπληρώσω, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την έδρα που έμεινε κενή.
Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο Ελληνικός λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσαπανίδου αναμένεται να ορκιστεί βουλευτής την Παρασκευή.
Το χρονικό
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου ο Οθων Ηλιόπουλος είχε παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να λάβει την έδρα του ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. «Παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Ελληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κ. Τσαπανίδου, η οποία υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και παραμένει κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ήταν η πρώτη επιλαχούσα να αντικαταστήσει τον κ. Ηλιόπουλο.
Ο κ. Κασσελάκης βρισκόταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι για να ορκιστεί βουλευτής θα έπρεπε να παραιτηθούν πιο πριν κατά σειρά η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη.
Εκρηκτικό κλίμα
Την ίδια στιγμή, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει εκρηκτική.
Μπορεί πηγές της Κουμουνδούρου να τονίζουν πως η σημερινή, αιφνιδιαστική απογευματινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η καθιερωμένη που γίνεται στην αρχή της χρονιάς για τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ωστόσο με τις εξελίξεις στο κόμμα να «τρέχουν» η σημασία της είναι μεγάλη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια πρώτη «σφυγμομέτρηση» των διαθέσεων των βουλευτών, να καταγράψει αντιδράσεις και φυσικά απουσίες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού απέστειλε εξώδικο προς τον Παύλο Πολάκη, με τον ίδιο να δηλώνει πως «δεν παίρνει» πίσω τίποτα από τα λεγόμενά του σε σχέση με τη δράση της κ. Λινού στο Ινστιτούτο Prolepsis.
Ο Νικόλας Πιτταράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κουρουνοχώρι, έναν όμορφο, παραδοσιακό οικισμό στις Μέλανες της Νάξου. Τη χρονιά που γεννήθηκε, ο πατέρας του αγόρασε μια μοσχίδα για να πίνουν γάλα τα παιδιά του.
«Αγωγιάτης ήταν ο πατέρας μου, κι έφτιαχνε και καμίνια με ασβέστη και κάρβουνο, για να μας μεγαλώσει. Αγόρασε και κάποια στρέμματα που τα δούλευαν με τη μάνα μου, κι ήταν δύσκολα χρόνια. Στο μεταξύ η μια μοσχίδα γέννησε, έκανε μοσχαράκια, κι ο πατέρας δεν πούλησε ποτέ του θηλυκό ζώο. Τη δεκαετία του ‘80 είχαμε 5 αγελάδες και μέχρι το ‘84 το γάλα το τυροκομούσε η μητέρα μου παραδοσιακά, όπως ήξερε από τους γονείς τους. Από τις αγελάδες και 15 κατσίκες έφτιαχνε αρσενικό – που σήμερα λόγω ΠΟΠ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη λέξη, κι έτσι το λένε κεφαλοτύρι. Κάπως έτσι ο πατέρας μου κατάφερνε να έχει τα αναγκαία για την οικογένεια και τα παιδιά του. Όταν μεγαλώσαμε και ήρθε η ώρα να πάρουμε τον δρόμο μας, ο πατέρας μας ήθελε να μας στείλει να μορφωθούμε. Θα πουλούσε και την τελευταία φουχτιά χώματος που είχε για να σπουδάσουν τα παιδιά του, “για να μην τα κοροϊδεύουν”, έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όπως συνέβαινε σε εκείνον επειδή ήταν του δημοτικού. Έτσι λοιπόν, από την αγάπη μας για τα ζώα, ο μεγάλος μου αδερφός πήγε να σπουδάσει κτηνιατρική, ο μικρός μου αδερφός επέλεξε ιατρική, κι εγώ τσακωνόμουν με τον πατέρα μου που δεν πήγα να σπουδάσω τελικά».
Προσπαθώντας για το καλύτερο τυρί του κόσμου
«Κτηνοτρόφος είμαι, δεν είμαι τυροκόμος, έμαθα να φτιάχνω αυτά τα είδη τυριών διαβάζοντας τη βιβλιογραφία και δοκιμάζοντας. Χαρούμενος είσαι την πρώτη φορά που πουλάς το πρώτο κεφάλι, ειδάλλως ποτέ δεν είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Πάντα δουλεύουμε για κάτι καλύτερο». Ένας κύκλος εργασιών για τον Νικόλα ξεκινάει στις 11 το βράδυ που πηγαίνει να αρμέξει τα ζώα. «Πάντα στο μυαλό μου έχω το με ποιον τρόπο θα φτιάξω το καλύτερο τυρί του κόσμου. Όχι επειδή έχει οικονομική σημασία, ούτως ή άλλως είναι ξεκάθαρο ότι λεφτά από αυτό δε θα βγάλουμε ποτέ. Αν είχα ενοικιαζόμενα θα πήγαινα στο σπίτι μου πολύ περισσότερα λεφτά και θα δούλευα πολύ λιγότερο. Έμαθα πριν ακόμα φτάσω να αποφασίζω εγώ για τον εαυτό μου, ότι δεν είναι όλα σε αυτόν τον κόσμο λεφτά. Είναι σπουδαίο να σου προσφέρουν ένα κομμάτι τυρί και να μπορέσεις να νιώσεις στο στόμα σου τον σπόρο που φουσκώνει και σκάει στο χωράφι, κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μένα να σε βλέπω να γεύεσαι την ψυχή μου. Μέσα σε αυτό το τυροκομείο, το κάθε κομμάτι τυρί που θα δοκιμάσεις είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να φτιαχτεί στην παρούσα φάση με τις συγκεκριμένες συνθήκες».
Στο μεταξύ τα ζώα τους είχαν αυξηθεί. «Είχαμε 13 μάνες το ‘92. Παράλληλα δουλεύαμε κηπευτικά, πατάτα και ζωοτροφές. Εμένα τα ζώα μου άρεσαν πάρα πολύ. Την πρώτη φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου να κλαίει με κάτι που δεν είχε σχέση με μένα, ήταν το 1975 όταν πέθανε η πρώτη μοσχίδα που είχε ο πατέρας μου. Έτσι μεγαλώσαμε. Με αυτές τις αρχές και την αγάπη για τα ζώα μας, που τα νιώθουμε οικογένειά μας, και τα λέμε “τα κορίτσια μας”.
“Όταν τελείωσε ο μεγάλος αδερφός μου τις σπουδές του, ξεκινήσαμε πρώτα από όλα να φτιάξουμε ένα σιτηρέσιο. Πλέον εκτός από το εμπειρικό κομμάτι είχε αρχίσει να μπαίνει στη δουλειά μας και το επιστημονικό. Αφήσαμε την πατάτα, και λίγο αργότερα και τα κηπευτικά. Το 2000 είχαμε περίπου 30 αρμεγόμενα ζώα, και είχαμε ήδη ξεκινήσει γενετική βελτίωση. Παράλληλα είχαμε κάνει και κάποιες επενδύσεις σε μηχανήματα. Σκέφτηκα τότε λοιπόν να φτιάξω έναν χώρο για να επεξεργαστώ το γάλα μου, επειδή δεν ήθελα να το πουλάω. Δεν ήξερα τότε τίποτα σχετικό με τη δουλειά, πέραν των εμπειρικών που ήξερα από τη μάνα μου, αλλά θεώρησα ότι θα ήταν εύκολο να μάθω. Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω ένα τυροκομείο.
Μπήκα σε ένα leader. 29 χρονών παιδάκι ήμουν τότε. Όταν κατάλαβα τι σημαίνει “φτιάχνω ένα τυροκομείο” ήταν πια πολύ αργά. Σκέφτηκα πως αφού το αποφάσισα θα έπρεπε να κάνω τη δουλειά, και να δω το αύριό μου, όποιο κι αν είναι αυτό. Τελικά κατάφερα να κάνω την πρώτη τυροκόμισή μου το 2008, και καταχρεωμένος λίγο πάνω από τον λαιμό, ξεκίνησα να τυροκομώ. Φέραμε τυροκόμους, φέραμε καθηγητές, τυρί δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε. Πετούσαμε το μισό. Είχαμε αποφασίσει τέλος του 2009 να το κλείσουμε.
Τελικά πήραμε απόφαση και καθίσαμε μαζί με τα αδέρφια μου να διαβάσουμε βιβλιογραφία, να κάνουμε δοκιμές μέρα νύχτα στο τυροκομείο και στα ζώα. Τελικά φτιάξαμε κάτι που μπορούσε να βγει στην αγορά. Ήταν ένα καλό τυρί, αλλά δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βγάζουμε σήμερα. Μεγάλωσα σε μια πολύ αγαπημένη και δεμένη οικογένεια. Τα αδέρφια μου πάντα με υποστηρίζουν όπως μπορούν».
Κάθετη παραγωγή στις Μέλανες, σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες των Κυκλάδων
«Αυτή τη στιγμή έχω 200 αρμεγόμενα ζώα, και συνολικά 550-600 βοοειδή. Ξεκινάω από το χωράφι να καλλιεργήσω την τροφή τους – δυστυχώς πέρσι και φέτος η κατάσταση της ανομβρίας μάς έχει δυσκολέψει πολύ, και είμαστε αναγκασμένοι να αγοράσουμε τροφές έτοιμες. Όταν όμως καλλιεργούμε τις δικές μας, προσπαθούμε έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τεχνογνωσία και όσο το δυνατόν πιο εξελιγμένα μηχανήματα, να φτιάξουμε την πιο κατάλληλη τροφή για να φάνε τα ζώα. Συνολικά η επιχείρηση υπάρχει και στέκεται μόνο και μόνο από τα απόβλητά της. Την κοπριά από τις αγελάδες, η οποία είναι πρόβλημα σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες, εμείς τη χρησιμοποιούμε για λίπασμα για τα φτωχά χωράφια στο νησί μας.
Είναι το καλύτερο λίπασμα και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το τυρόγαλο από την άλλη -υποπροϊόν της τυροκόμισης- το χρησιμοποιώ σαν διατροφή για τα ζώα, και αυτό από μόνο του μας δημιουργεί λόγο ύπαρξης. Φυσικά το διαχειρίζομαι με απόλυτη προσοχή, γιατί το τυρόγαλο πρέπει να φαγωθεί φρέσκο. Εγώ τυροκομώ καθημερινά και τις 365 μέρες του χρόνου. Τυρί βγάζουμε γύρω στις 6-6.30 το πρωί, και 7 η ώρα βγαίνει μπροστά στα ζώα το τυρόγαλο. Συνολικά έχω 13 υπαλλήλους.Δεν είναι εύκολη δουλειά. Δε χώνεται κανένας μέρα νύχτα μες στην κοπριά. Πρέπει να τα αγαπάς πολύ τα ζώα για να το κάνεις αυτό».
Τυροκομώντας πάντα με ολόφρεσκο γάλα ημέρας
Το τυροκομείο τους έχει δυο λογιών πιστοποιήσεις. Η μια είναι για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων, και η άλλη για τη χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών. «Αφού το κάνω έτσι κι αλλιώς, ας το ξέρει κι ο καταναλωτής». Από το 2004 έχουν ένα σύγχρονο αρμεχτήριο, και τα τελευταία 3-4 χρόνια αρμέγουν 8 τόνους γάλα ημερησίως – από 2.5 μέχρι 3 εκατομμύρια κιλά γάλα κατ’ έτος. «Πέρσι φτιάξαμε γύρω στους 230 τόνους τυριά και φέτος θα ξεπεράσουμε τους 250. Είμαστε το δεύτερο μεγαλύτερο τυροκομείο του νησιού όσον αφορά στις παραγόμενες ποσότητες γάλακτος και τυριού, καθώς αρμέγουμε το 24% από το αγελαδινό γάλα του νησιού, και δυστυχώς το γάλα είναι και πάλι λίγο». Το άρμεγμα γίνεται τρεις φορές τη μέρα, ανά οκτάωρο, και πάει απευθείας στην παγολεκάνη, από όπου μέσω σωλήνα οδηγείται αμέσως στο τυροκομείο για παστερίωση και κορυφολόγηση, και κατόπιν στα καζάνια για την τυροκόμηση μόλις τελειώσει και το βραδινό άρμεγμα. «Προσπαθώ μόνος μου να διοικήσω μια επιχείρηση, κι αναγκαστικά τα ωράρια που δουλεύω είναι δύσκολα».
Τυριά με τη γεύση του τόπου και του κόπου
«Τα καλύτερα τυριά βγάζει η Νάξος», λέει ο Νικόλας μιλώντας όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά συνολικά για την τυροκομία του νησιού. «Αν δε γεμίσει το στόμα σου με λίπος το οποίο έχει ζυμωθεί και έχει ωριμάσει με το υπόλοιπο γάλα, πως θα πεις ότι είναι νόστιμο το τυρί;», λέει, δίνοντας έμφαση στο πλούσιο και θρεπτικό γάλα των ντόπιων ζώων. «Σε εμάς το βασικό προϊόν είναι η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ. Είναι το προϊόν που μας αφήνει λεφτά. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν πάρα πολύ δουλειά, και δεν μπορεί να πληρωθεί αυτή η δουλειά στην τιμή που της πρέπει. Όμως είναι ο πολιτισμός μας και η τρέλα μας. Φτιάχνουμε κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μυζήθρα γλυκιά, ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα ωριμασμένη) και ξινότυρο, ένα πραγματικά ξεχωριστό τυρί. Φτιάχνουμε και 12μηνη γραβιέρα».
Στην πρόσφατη γευσιγνωσία του Γαστρονόμου, η ομάδα του περιοδικού μαζί με σεφ και παντοπώλες, παλιούς και νέους συνεργάτες, δοκίμασε τα τυριά του τυροκομείου Πιτταρά τα οποία και ξεχώρισε για την αρτιότητα της τυροκόμησης, τη μεστή γεύση και την πολυπλοκότητά τους. Ιδίως το δυνατό ξινότυρο και η ρωμαλέα 12μηνη γραβιέρα είναι από τα πιο σπουδαία τυριά της εθνικής μας κληρονομιάς, δύο εκλεκτοί εκπρόσωποι που δικαιώνουν την ξακουστή τυροκομική παράδοση της Νάξου. Απολαυστικά, πολυεπίπεδα, στιβαρά τυριά, βουτυράτα, τυροκομημένα και ωριμασμένα με γνώση. Το ιδανικό είναι να σερβιριστούν αφού μείνουν για περίπου μισή ώρα εκτός ψυγείου, να ιδρώσουν και να ζεσταθούν για να βγάλουν τα αρώματα και να απαλύνει η υφή τους. Στο τυροκομείο είχα την τύχη να δοκιμάσω και μια ακόμα πιο παλιά γραβιέρα, ένα 30μηνο διαμάντι στο πικ της γεύσης του, τόσο πυκνό και γεμάτο που απλώθηκε στο στόμα. Η επίγευση κράτησε για ώρες και η ανάμνηση για πάντα.
Την απλή γραβιέρα τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος εκτός Αττικής, και σε όλη την Ελλάδα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Μασούτης. Κάποια από τα υπόλοιπα προϊόντα τα βρίσκουμε στον Θανόπουλο και σε επιλεγμένα deli όπως στον Αλεξανδρή και στα Καραμανλίδικα του Φάνη.
Δύο υπέροχοι κωμικοί, ο Αντώνης Κρόμπας και ο Λευτέρης Ελευθερίου, το αχτύπητο κωμικό δίδυμο της νέας ελληνικής κωμικής σκηνής έρχεται την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου του Δήμου Θήρας με ένα καταπληκτικό comedy show και υπογράφουν «Σύμφωνο Επιβίωσης»
Σχολιάζουν, σατιρίζουν, υποκρίνονται, εκνευρίζουν και ερεθίζουν το κοινό μέσα σε ένα καταιγιστικό δίωρο!
Απορίες, καταγγελίες, ποιήματα, και όλης της γης τα κρίματα αμέσως συγχωρούνται κι ευθύς ξαναγεννιούνται!
Φίλοι μου σκεφτείτε φρόνιμα και ελάτε να τους δείτε γιατί αργά ή γρήγορα μπροστά σας… θα τους βρείτε.
Την αποτίμηση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος, με τις καθυστερήσεις από πλευράς των φορέων που έχουν την ευθύνη αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών αλλά και κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων που διαβίβασαν στη φορολογική διοίκηση λανθασμένα στοιχεία.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕείναι το επόμενο έτος να ανοίξει το Taxis νωρίτερα, αλλά κυρίως να οριστεί η ημερομηνία αποστολής των στοιχείων και ενδεχομένως να υπάρξουν κυρώσεις στους φορείς που καθυστερούν τη διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αλλαγές στη νομοθεσία θα πρέπει να ολοκληρώνονται στο τέλος κάθε έτους, προκειμένου να είναι έτοιμη η φορολογική διοίκηση αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Αποτίμηση θα γίνει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 420.000 δηλώσεις, από 1,4 εκατ. προσυμπληρωμένες, υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Στις υπόλοιπες είτε έγιναν μικροδιορθώσεις, είτε απλώς οι φορολογούμενοι «τσέκαραν» τη δήλωσή τους και την υπέβαλαν «πατώντας» το κουμπί «αποστολή».
Στόχος είναι το 2025 να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, φθάνοντας περίπου στα 3 εκατ. προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Από το 2026 (για τα εισοδήματα του 2025) θα προστεθούν και οι δηλώσεις των επαγγελματιών, καθώς στο τέλος του τρέχοντος έτους καταργούνται και οι αποκλίσεις στα έσοδα και τα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τα έξοδα θα είναι κλειδωμένες, με ό,τι ανεβαίνει αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Με βάση τον σχεδιασμό το 2026, οι 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λαμβάνουν το εκκαθαριστικό από την εφορία χωρίς να έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, όπως και φέτος θα καλούνται να ελέγχουν τη δήλωση και εάν υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν γνωρίζει η εφορία, να προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις. Ολα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο βασικό έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1), αλλά και στο έντυπο Ε3 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.
Από την εποχή της ταχυδρόμησης της φορολογικής δήλωσης μέσω των ΕΛΤΑ και τη μετέπειτα προαιρετική ηλεκτρονική υποβολή, χωρίς όμως προσυμπληρωμένους κωδικούς ούτε για τις αποδοχές, φθάσαμε στο 2012 που αποφασίσθηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή για όλους σχεδόν, πλην των συνταξιούχων, ενώ το 2013 επεκτάθηκε στο σύνολο των φορολογουμένων.
Ουσιαστικά η φετινή διαδικασία ήταν το πρώτο βήμα για να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα και να επιλυθούν.
Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση λαμβάνει στοιχεία σήμερα που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δανείων και πιστωτικών καρτών, στοιχεία καταναλωτικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα.
Φέτος, με το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ (εσόδων και εξόδων) η φορολογική διοίκηση θα έχει και όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτούνται για την πλήρη αυτοματοποίηση του εντύπου Ε3 για όσους έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ουσιαστικά, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν συμβάλει στην αυτοματοποίηση των δηλώσεων καθώς και στον καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει υποχρεωτική από το 2025, η εφορία θα έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, βάζοντας ένα τέλος στη γραφειοκρατία.
Δείτε πώς να επιλέξετε τα καλύτερα online καζίνο στην Ελλάδα 2024. Μεγιστοποιήστε την εμπειρία παιχνιδιού σας σήμερα!
Tα καλύτερα online καζίνο στην Ελλάδα 2024
Είτε είστε έμπειρος παίκτης είτε μόλις τώρα μπαίνετε για πρώτη φορά στα χώρο του ψηφιακού παιχνιδιού, η επιλογή ενός διαδικτυακού καζίνο μπορεί να γίνει μια περίπλοκη διαδικασία.
Με δεκάδες διαδικτυακά καζίνο να ξεφυτρώνουν καθημερινά πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα καλύτερα; Καλώς ήρθατε στον απόλυτο οδηγό μας για το πώς να επιλέξετε τα καλύτερα online καζίνο στην Ελλάδα Sloterman-Greece.
Αδειοδότηση των online casino Ελλάδα 2024
Η αδειοδότηση και η ρύθμιση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα εποπτεύεται από την Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.). Αυτός ο εποπτικός φορέας είναι ένας μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος οργανισμός που εποπτεύει όλες τις μορφές τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα από το 2011 και μετά.
Τα αδειοδοτημένα καζίνο συμμορφώνονται με τις πρακτικές δίκαιου παιχνιδιού, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες θα έχουν διαφανή αποτελέσματα στα παιχνίδια και έγκαιρες πληρωμές. Επιπλέον, το παιχνίδι σε ρυθμισμένα διαδικτυακά καζίνο επιτρέπει στους παίκτες να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, όπως ο αυτοαποκλεισμός ή τα όρια καταθέσεων.
Ποικιλία παιχνιδιών στα καλύτερα διαδικτυακά καζίνο
Οι Έλληνες παίκτες έχουν την τύχη να έχουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξουν παιχνίδια στα διαδικτυακά καζίνο της χώρας μας. Mια εξαιρετική γκάμα από κουλοχέρηδες, επιτραπέζια παιχνίδια, ζωντανά τραπέζια καζίνο και ειδικά παιχνίδια βρίσκονται μόλις ένα κλικ μακριά.
Επιπλέον δεν πρέπει να μην τονιστεί η σημασία της παρουσίας κορυφαίων παρόχων λογισμικού. Αυτά τα μεγαθήρια του κλάδου, με τα παιχνίδια υψηλής ποιότητας, παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη διασφάλιση της απρόσκοπτης εμπειρίας παιχνιδιού. Χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να σας προσφέρουν ευκρινή γραφικά και ομαλή πλοήγηση ενώ παράλληλα διατηρούν υψηλά πρότυπα δικαιοσύνης σε όλα τα παιχνίδια τους.
Διαθέσιμοι μέθοδοι πληρωμής για τα καλύτερα καζίνο online
Κατά την επιλογή ενός διαδικτυακού καζίνο, μία από τις πτυχές που μπορεί εύκολα να αγνοηθεί είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι πληρωμής. Οι γρήγορες καταθέσεις επιτρέπουν στους χρήστες να μπαίνουν κατευθείαν στη δράση χωρίς να χάνουν ούτε λεπτό, ενώ οι γρήγορες αναλήψεις διασφαλίζουν ότι ο ενθουσιασμός δεν θα μειωθεί λόγω παρατεταμένων περιόδων αναμονής.
Οι πιο κοινοί τρόποι συναλλαγών στα διαδικτυακά καζίνο της Ελλάδας είναι οι παρακάτω:
Ηλεκτρονικά πορτοφόλια όπως το Skrill ή το Vivawallet.
Τραπεζικά εμβάσματα.
Πιστωτικές κάρτες και χρεωστικές κάρτες.
Προπληρωμένα κουπόνια Paysafe.
Διαθέσιμες προωθητικές ενέργειες στα καλύτερα διαδικτυακά καζίνο
Μια κρίσιμη πτυχή που πρέπει να εξετάσετε κατά την επιλογή ενός διαδικτυακού καζίνο είναι η σειρά των μπόνους που προσφέρουν.
Τα μπόνους καλωσορίσματος απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους παίκτες, ενώ τα μπόνους επαναφόρτωσης έχουν σχεδιαστεί για υφιστάμενους παίκτες και προσφέρουν επιπλέον κεφάλαια κατά την πραγματοποίηση επόμενων καταθέσεων.
Μπορεί επίσης να συναντήσετε δωρεάν περιστροφές, επιστροφές χρημάτων, ενώ πολλά καζίνο έχουν συγκεκριμένα προγράμματα ανταμοιβής των πιο πιστών μελών τους.
Ωστόσο, όσο ελκυστικά και αν φαίνονται τα μπόνους, είναι εξίσου σημαντικό ένα διαδικτυακό καζίνο να διατηρεί διαφάνεια στους όρους και τις προϋποθέσεις που τα διέπουν.
Επίλογος
Εν κατακλείδι, η επιλογή των καλύτερων διαδικτυακών καζίνο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι τύχης. Είναι μια στρατηγική διαδικασία που απαιτεί αυστηρή έρευνα και βαθιά κατανόηση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που αναζητάτε ως παίκτης.