Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣύρος: Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με μυρωδάτο ρύζι και τυρί Σαν Μιχάλη

Σύρος: Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με μυρωδάτο ρύζι και τυρί Σαν Μιχάλη

|

Τα λουλούδια των κολοκυθιών στην εποχή τους τα γεμίζουν οι νησιώτες με ρύζι ή τυρί, τα τηγανίζουν ή τα μαγειρεύουν στην κατσαρόλα.

Ο Γαστρονόμος πιάνει δουλειά…  Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα ολόγλυκο λαδερό με ρύζι, ενισχυμένο με μια πικάντικη τζούρα ΠΟΠ τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, μας έδωσαν ο Νάσος Καρανικόλας και ο Αντώνης Δούκας, μάγειρας και ιδιοκτήτης αντίστοιχα του αστικού καφενέ Ελληνικόν στη Σύρο.

Υλικά

Μερίδες: 5

  •  30 γεροί κολοκυθανθοί
  •  5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
  •  200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  50 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, τριμμένο
  •  χυμός από 2-3 λεμόνια
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κολοκυθανθούς γεμιστούς, αρχικά σοτάρουμε, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, στο ελαιόλαδο όλα τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, και τον μαραθόσπορο για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γυαλίσει παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τον άνηθο, το Σαν Μιχάλη, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Πλένουμε καλά τους κολοκυθανθούς με τρεχούμενο κρύο νερό.
  5. Αφαιρούμε τη φύτρα, δηλαδή έναν κοκκινωπό «αστερία» που βρίσκεται στον πάτο του εσωτερικού κάθε ανθού.
  6. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε επίσης το χοντρό αγκαθωτό τμήμα από την πράσινη βάση εξωτερικά κάθε ανθού, με προσοχή για να μην τους τρυπήσουμε.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους ανθούς με το μείγμα ρυζιού μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.
  8. Κλείνουμε τις άκρες από τα πέταλα για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα τοποθετούμε τους ανθούς σε μία ή δύο στρώσεις (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους), ακτινωτά, δηλαδή με τις άκρες των ανθών προς τα τοιχώματα της κατσαρόλας και τις βάσεις τους προς το κέντρο της (με τον τρόπο αυτό δεν θα ανοίξουν κατά το μαγείρεμα).
  10. Περιχύνουμε με 700 ml νερό. Σκεπάζουμε τους ανθούς με ένα πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας και τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά.
  11. Σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο.
  13. Περιχύνουμε με άφθονο χυμό λεμονιού και σείουμε το σκεύος για να απλωθεί παντού.
  14. Σερβίρουμε τους ανθούς ζεστούς ή χλιαρούς.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού