Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣύρος: Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με μυρωδάτο ρύζι και τυρί Σαν Μιχάλη

Σύρος: Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με μυρωδάτο ρύζι και τυρί Σαν Μιχάλη

|

Τα λουλούδια των κολοκυθιών στην εποχή τους τα γεμίζουν οι νησιώτες με ρύζι ή τυρί, τα τηγανίζουν ή τα μαγειρεύουν στην κατσαρόλα.

Ο Γαστρονόμος πιάνει δουλειά…  Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα ολόγλυκο λαδερό με ρύζι, ενισχυμένο με μια πικάντικη τζούρα ΠΟΠ τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, μας έδωσαν ο Νάσος Καρανικόλας και ο Αντώνης Δούκας, μάγειρας και ιδιοκτήτης αντίστοιχα του αστικού καφενέ Ελληνικόν στη Σύρο.

Υλικά

Μερίδες: 5

  •  30 γεροί κολοκυθανθοί
  •  5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
  •  200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  50 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, τριμμένο
  •  χυμός από 2-3 λεμόνια
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κολοκυθανθούς γεμιστούς, αρχικά σοτάρουμε, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, στο ελαιόλαδο όλα τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, και τον μαραθόσπορο για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γυαλίσει παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τον άνηθο, το Σαν Μιχάλη, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Πλένουμε καλά τους κολοκυθανθούς με τρεχούμενο κρύο νερό.
  5. Αφαιρούμε τη φύτρα, δηλαδή έναν κοκκινωπό «αστερία» που βρίσκεται στον πάτο του εσωτερικού κάθε ανθού.
  6. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε επίσης το χοντρό αγκαθωτό τμήμα από την πράσινη βάση εξωτερικά κάθε ανθού, με προσοχή για να μην τους τρυπήσουμε.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους ανθούς με το μείγμα ρυζιού μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.
  8. Κλείνουμε τις άκρες από τα πέταλα για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα τοποθετούμε τους ανθούς σε μία ή δύο στρώσεις (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους), ακτινωτά, δηλαδή με τις άκρες των ανθών προς τα τοιχώματα της κατσαρόλας και τις βάσεις τους προς το κέντρο της (με τον τρόπο αυτό δεν θα ανοίξουν κατά το μαγείρεμα).
  10. Περιχύνουμε με 700 ml νερό. Σκεπάζουμε τους ανθούς με ένα πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας και τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά.
  11. Σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο.
  13. Περιχύνουμε με άφθονο χυμό λεμονιού και σείουμε το σκεύος για να απλωθεί παντού.
  14. Σερβίρουμε τους ανθούς ζεστούς ή χλιαρούς.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο