Μπορεί το μπέργκερ να είναι Αμερικάνικο φαγητό και πρόταση για ένα γρήγορο γεύμα, όμως όταν παρεμβαίνουν τα τοπικά προϊόντα των Κυκλάδων, τότε το μπέργκερ – κακά τα ψέματα – αναβαθμίζεται…
Πάμε Σύρο με την βοήθεια του “Γαστρονόμου”. Με μαραθολουκάνικο και τυρί “Σαν Μιχάλη” φαντάστηκε το κυκλαδίτικο μπέργκερ ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης (Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Τina Webb).
Υλικά
Μερίδες: για 6 μπέργκερ
- 6 ψωμάκια έτοιμα για μπέργκερ (ή, αν θέλουμε, ετοιμάζουμε τα σπιτικά ψωμάκια που μας προτείνει ο σεφ)
- 150 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο, ή άλλη παλαιωμένη γραβιέρα που μας αρέσει
- 1 μάτσο ρόκα, χοντροκομμένη
- 6 φέτες ντομάτας
- 6 αυγά
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
Για τα μπιφτέκια
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα, περασμένος μία φορά
- 350 γρ. συριανό μαραθολουκάνικο (ή άλλο χωριάτικο λουκάνικο)
- χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης
- 450 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
- 25 γρ. ζάχαρη
- 40 ml μηλόξιδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης
- Για το μπέργκερ φραγκοσυριανό, χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Τα αδειάζουμε σε ένα τηγάνι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει.
Μπιφτέκια
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το λουκάνικο, το λιώνουμε με ένα πιρούνι και το βάζουμε σε μπολ μαζί με τον κιμά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά.
- Πλάθουμε το μείγμα σε 6 μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ή όσο μας αρέσει.
Μπέργκερ
- Όπως είναι ζεστά τα μπιφτέκια, τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε, σε δόσεις, τα αυγά μάτια.
- Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε στην πλευρά της ψίχας με το βούτυρο.
- Τα ζεσταίνουμε στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά.
- Τα αλείφουμε με λίγη από τη μαρμελάδα, βάζουμε το μπιφτέκι με το τυρί, τη ρόκα, τις φέτες ντομάτας και τα τηγανητά αυγά.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κλείνουμε.