Τις αμοργιανές τυρόπιτες τις πλάθουν να είναι ατομικές και είναι το πρωινό και το σνακ τους. Μοσχοβολούν κανέλα, κι ας είναι αλμυρές. Τις γεμίζουν με ξινομυζήθρα που κάνουν τον Μάη και τον Ιούνη. Τις κάνουν και με σέφκουλα, όπως λένε τα σέσκουλα στην Αμοργό. Οπότε; Βλέπουμε στον “Γαστρονόμο” την συγκεκριμένη συνταγή…
Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 15′ τηγάνισμα / Σύνολο: 55′
Υλικά
Τεμάχια: 20 περίπου
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 450 γρ. περίπου χλιαρό νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. ξινομυζήθρα
- 1 αυγό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- λάδι για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε τις αμοργιανές τυρόπιτες, πρώτα ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, απαλό και γυαλιστερό ζυμάρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε την ξινομυζήθρα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Τυρόπιτες
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπαλάκι.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου περίπου 15 εκ.
- Βάζουμε σε κάθε φύλλο από 2 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο και πιέζουμε καλά τις άκρες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Τακτοποιούμε κάθε μισοφέγγαρο σε δίσκο και καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις τυρόπιτες σε δόσεις για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.