Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025

Σημεία και τέρατα

|

Στις 20 του μήνα γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στις 20 του μήνα γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Σκοπός της είναι να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Συμπτωματικά σήμερα λήγει και η διορία που έδωσαν οι εταίροι μας στην ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση με σκοπό να συνεχιστεί η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός στη χώρα μας! Σήμερα τέλος αδικείται η ελληνική κοινωνία που βγήκε στους δρόμους απαιτώντας δικαίωση.

Το γεγονός ότι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αναζητώντας την ελπίδα εξέπληξε ακόμα και τον πρωθυπουργό όπως δήλωσε ο ίδιος στον απερχόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας, πράγμα που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, αφού αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να εκπλήσσεται ο Αλέξης από την ελπίδα που γέννησε στον λαό το προεκλογικό του σύνθημα: η ελπίδα έρχεται!…

Η μεγαλύτερη έκπληξη από όλες ήταν αυτή που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την επιλογή του για πρόεδρο της δημοκρατίας. Προκόπη Παυλόπουλο ανακοίνωσε και μείναμε όλοι Παυλόπουλοι!

Η φράση έμεινα Παυλόπουλος σημαίνει έμεινα άναυδος χωρίς να αντιδράσω καθόλου, χωρίς να προβώ στην παραμικρή ενέργεια, όπως ακριβώς έκανε και ο Προκόπης όταν σαν υπουργός των εσωτερικών άφησε στο έλεος των αναρχικών την Αθήνα να καίγεται, αλλά και ως καλεσμένος του Παπαδάκη άφησε στο έλεος του Κασιδιάρη την Κανέλλη να χαστουκίζεται!..

Τι έκανε σε αυτές τις περιπτώσεις ο Παυλόπουλος; Τον Παυλόπουλο. Ήγουν απολύτως τίποτα!

Με αυτό το σκεπτικό ο Προκόπης αποτελεί ιδανική επιλογή για πρόεδρος δημοκρατίας, καθώς ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν κάνει απολύτως τίποτα. Και αν τέλος πάντων ξεσήκωσε η ανακοίνωση του ονόματός του διαμαρτυρίες, δεν τρέχει και τίποτα, πολύ κακό για το …τίποτα!

Μπορεί με το θέμα του προέδρου της δημοκρατίας η κυβέρνηση να ξεμπέρδεψε, όμως με το θέμα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση μας μπέρδεψε. Τι ζήτησε η κυβέρνηση από τους δανειστές μας;

Παράταση δανειακής σύμβασης χωρίς όμως να παραταθεί το μνημόνιο, αλλά και ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα πάρει παράταση η υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων!

Τώρα δηλαδή εμείς να χαιρόμαστε ή να κλαίμε;

Αν πιστέψουμε τον Σόιμπλε πρέπει να κλαίμε αφού όπως ξεκαθάρισε ο καροτσωθούμενος, αφενός δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι το ίδιο πράγμα και αφετέρου είμαστε για λύπηση αφού εκλέξαμε μια ανεύθυνη κυβέρνηση.

Μια υπεύθυνη, σύμφωνα με τους Γερμανούς, κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει αδιαμαρτύρητα το μνημόνιο άσχετα αν αυτό είναι υπεύθυνο για τη μιζέρια, την φτώχεια, ακόμα και το θάνατο χιλιάδων Ελλήνων. Να είναι διατεθειμένοι ακόμα και να κάνουν τους βαστάζους της Μέρκελ, όπως δείχνει το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Μάσκας», να παραμείνουν ήρεμοι και να συνεχίσουν να την κουβαλάνε, δίνοντας έτσι μια ακόμα παράσταση για να εξασφαλίσουν την παράταση. 

Πάντως αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να σηκώσει αυτό το βάρος, ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει άλλα βάρη!  

Ας την ρίξουν λοιπόν, πόσο πρέπει ακόμα να μας ρίξουν αυτοί, πριν κάνουμε εμείς τη ρήξη;

Στα δικά μας όμως τώρα όπου έχουμε τον κακό μας τον καιρό. Θυελλώδεις άνεμοι μας μαστιγώνουν, χιόνια πέφτουν συνεχώς, τρεις φορές έχει χιονίσει από την αρχή του χρόνου, βροχές και κρύο συνθέτουν το σκηνικό του φετινού χειμώνα.

Βέβαια όλα αυτά καλά είναι γιατί αν μη τι άλλων οι καιρικές αυτές συνθήκες λύνουν προβλήματα που ο δήμος δεν μπορούσε να λύσει. Πρώτα-πρώτα ψοφάνε τα κουνούπια που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ο δήμος, μαζεύεται νερό που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, δικαιολογούνται τα ανεκτέλεστα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και δεν λειτουργούν τα σχολεία που έχουν ένα σωρό κτηριακά προβλήματα! Προς το παρόν ο δήμος μας είναι απασχολημένος με το να στελεχώσει διάφορες επιτροπές, όπως η τουριστική επιτροπή που αυτή τη φορά αποτελείται από σαράντα μέλη, δέκα λιγότερα από την προηγούμενη, αλλά και την επιτροπή πρωτογενούς τομέα, της οποίας ο αριθμός των μελών θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα δηλώσουν συμμετοχή.

Με το σκεπτικό αυτό ο δήμος δεν έχει και πολλή δουλειά να κάνει, αρκεί μόνο να κάνει δεκτές όλες τις αιτήσεις συμμετοχής, άσχετα αν οι αιτούντες είναι άσχετοι με το θέμα!…

Επόμενο είναι ο στόχος που θέτουν οι επιτροπές αυτές να μην επιτυγχάνεται, όπως παράδειγμα ο διακαής πόθος της τουριστικής επιτροπής για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Σχετικά με αυτή την επιμήκυνση θα μπορούσα να αναφέρω ότι ευκαιρίες όπως αυτή που μας δίνεται κάθε χρόνο με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, που μπορούν να φέρουν πολύ κόσμο στο νησί και να δημιουργήσουν μια έντονη τουριστική κίνηση καταμεσής του χειμώνα, μένουν ανεκμετάλλευτες.

Και αυτό γιατί ο δήμος δεν επενδύει σε αυτές. Ενδεικτικά αναφέρω την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με αυτές τις εκδηλώσεις, πρόπερσι που μαζί με την «Συναξία» αναπαραστήσαμε το μύθο του θεού Διόνυσου που προσπάθησαν να μας τον κλέψουν οι Τυρρηνοί πειρατές, ο δήμος ξόδεψε για την όλη εκδήλωση 700 ευρώ! Ο γάμος της Αριάδνης με τον Διόνυσο που παρουσιάζεται τις τελευταίες χρονιές αν κρίνω από το θέαμα που παρουσιάζει, θα στοιχίζει πολύ λιγότερα!

Είναι απαράδεκτο οι παγκόσμια γνωστοί μύθοι που συνδέουν τον Διόνυσο με το νησί μας και προσφέρουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή του τόπου και του πλούσιου πολιτισμού μας, να αντιμετωπίζονται με τόσο φτωχό και πρόχειρο τρόπο! Πόσο μάλιστα όταν ο δήμος ξοδεύει 10.000 ευρώ για την εκδήλωση της κλήρωσης του γυναικείου βόλεϊ!!!

Όσο για τις κατασκευές και τα άρματα που κατεβαίνουν στη παρέλαση της Κυριακής, αυτά παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια και δεν δημιουργούνται άλλα καινούρια. Αντί λοιπόν κάθε χρόνο να δημιουργούμε όλο και περισσότερες, καλύτερες και πιο πλούσιες εκδηλώσεις, παραμένουμε στα ίδια, προσδοκώντας κιόλας περισσότερο κόσμο!

Κρίμα γιατί αν επενδύαμε στο ναξιώτικο καρναβάλι που διαθέτει ένα μοναδικό χαρακτήρα και ταυτότητα,  και κάθε χρόνο το κάναμε ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο πλούσιο, τότε θα μπορούσε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ονομαστά καρναβάλια της χώρας, να πετύχουμε τη δημιουργία μιας μίνι τουριστικής σεζόν και να περνάνε όσοι θα μας έρχονται καλά κι εμείς καλύτερα!  

Το φετινό καρναβάλι πάντως θα διαφέρει από τα προηγούμενα. Φέτος θα είναι το πιο ασφαλές καρναβάλι που έγινε ποτέ. Και αυτό γιατί όπως μας ενημέρωσε ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ για λόγους ασφαλείας, φέτος οι δάδες της λαμπαδηφορίας θα ανάψουν εκτός κάστρου, μπροστά από την Αγία Θεοδοσία και στην φετινή παρέλαση των αρμάτων δεν θα πάρουν μέρος μεγάλα άρματα, για την αποφυγή ατυχημάτων! Εγώ λέω ότι άμα φοβόμαστε τόσο πολύ, τότε γιατί το κάνουμε;

Δεν το αφήνουμε καλύτερα, μη πάει και πάθουμε τίποτα;

Παντού σε όλο τον κόσμο το καρναβάλι διαφημίζεται σαν ξέφρενο και τρελό ξεφάντωμα κι εμείς θα προβάλουμε το δικό μας ως το ασφαλέστερο;

Ωραία ιδέα! Να το διαφημίσουμε από του χρόνου. Το σποτ θα λέει: «Ελάτε στη Νάξο για το καρναβάλι, εγγυούμαστε την ασφάλειά σας!!!»

Περιττό να αναφέρω ότι φέτος ακόμα και η λαμπαδηφορία θα είναι φτωχότερη κι αυτό επειδή οι δάδες των λαμπαδηφόρων δεν θα ανάβουν πλέον στο κάστρο, παρά μόνο στη Παπαβασιλείου, και άρα χάνεται όλη η μυσταγωγία και το φαντασμαγορικό του θεάματος και μαζί χιλιάδες εκπληκτικές φωτογραφίες που πρόσφερε μέχρι πέρυσι η συγκεκριμένη εκδήλωση!

Τέλος πάντων, ας είναι όπως είναι το φετινό ασφαλές καρναβάλι,  τουλάχιστον ας διασκεδάσουμε όσο μπορούμε και φέτος, είναι εξάλλου η περίοδος της μάσκας και για το λόγο αυτό παραπάνω παρουσιάζω ντυμένους τους δημοτικούς μας άρχοντες, τους οποίους εσείς γνωρίζετε πλέον πολύ καλά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο