Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΜΑΣΚΑΗ υγεία και το χρηματιστήριο

Η υγεία και το χρηματιστήριο

|

Οι επιχειρήσεις για να θεωρούνται επικερδείς επιδιώκουν να αυξάνουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο

Οι επιχειρήσεις για να θεωρούνται επικερδείς επιδιώκουν να αυξάνουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Έτσι γίνεται ανοδική η πορεία των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο εξάλλου είναι μία συνισταμένη της αγοράς σχετική με αγαθά και προϊόντα κυμαινόμενη, με συνεχείς αλλαγές. Λίγες είναι οι χρηματιστηριακές τιμές που παραμένουν σταθερές. Και αυτό είναι το λογικά αναμενόμενο. Πρόσφατα μπήκε στο χρηματιστήριο μια κλινική μαιευτική. Αυτό βέβαια θα είναι συναφές με το γεγονός πως αυξάνεται ο πληθυσμός της γης. Όμως τελευταίες μελέτες, μας ενημέρωσαν πως ο εγχώριος πληθυσμός αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας. Τότε πως γίνεται να μπαίνει στο χρηματιστήριο μια μαιευτική κλινική;

Μάλλον που δεν είναι οι γέννες το προϊόν που αποφέρει κέρδη με αύξοντα αριθμό.

Μια γνωστή μου γέννησε σ’ αυτήν την κλινική. Με καισαρική τομή μερικές εβδομάδες, όχι απλώς μέρες, νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το νεογνό παρουσίασε προβλήματα αναπνοής, αναμενόμενα, αφού γεννήθηκε με το στανιό, πριν της ώρας του. Οι πνεύμονες είναι το τελευταίο όργανο που ωριμάζει μέσα στη μήτρα. Για το λόγο αυτό μπήκε σε θερμοκοιτίδα και εξακολουθεί να είναι, μια που δεν το βγάζουν από εκεί μέχρι να βεβαιωθούν πως έχει αναπτύξει την ικανότητα να χωνεύει το τεχνητό γάλα που του δίνουν. Περιμένουν να φτάσει συγκεκριμένο βάρος σώματος. Στο μεταξύ συνεχώς αρρωσταίνει και νοσηλεύεται με φάρμακα υψίστης τεχνολογίας και ειδίκευσης.  Εννοείται πως αυτό το  μωρό δεν το δίνουν στην αγκαλιά της μάνας του για να το θηλάσει αλλά ούτε και να το αγκαλιάσει γιατί η αγκαλιά της μητέρας του είναι επικίνδυνη, αντίθετα με τη θερμοκοιτίδα που είναι ακίνδυνη. Ένα μηχάνημα θαύμα. Τόσο θαυματουργό που δεν αφήνει η σύγχρονη επιστήμη το θαύμα της γέννησης να συμβεί στην ώρα του. Μια ωραία αντικατάσταση. Η θερμοκοιτίδα αντί της μήτρας. 

Οι επιστήμονες παιδίατροι και οι νεογνολόγοι πάντως ανά την υφήλιο αλλά και στην δική μας μικρή χώρα υποστηρίζουν πως η καλύτερη θερμοκοιτίδα είναι η μήτρα. Επισημαίνουν πως μέσα στην μήτρα υπάρχουν οι άριστες συνθήκες θερμοκρασίας, τροφής και προστασίας από τους παθογόνους παράγοντες για να αναπτυχθεί το έμβρυο. Αυτούς τους παθογόνους που συναντά όταν βγαίνει  πριν της ώρας του από το περιβάλλον στο οποίο με φυσικό τρόπο αναπτύσσεται: τη μήτρα της μάνας του.

Μάλλον που δεν πληροφορήθηκαν οι νεογνολόγοι πως η μαιευτική κλινική έγινε χρηματιστηριακή αξία.  Κάπως έτσι λοιπόν μια κλινική για τις γεννήσεις μετατρέπει τη παροχή της υγείας σε προϊόν.

Οι καισαρικές τομές που προγραμματίζονται στην Ελλάδα είναι πλέον το συνηθισμένο. Οι γυναίκες απευθύνονται σε ακριβοπληρωμένο γιατρό με την πεποίθηση πως θα έχουν τη καλύτερη παρακολούθηση και για να προλάβουν τον κάθε κίνδυνο. Οι μαιευτήρες πάλι για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο προγραμματίζουν καισαρικές θεωρώντας ότι η νεογνολογία θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ανάπτυξης που παρουσιάζει το πριν την ώρας του νεογνό. Η γυναίκα τρομαγμένη για την πιθανότητα του κακού, γίνεται συνένοχος της κινδυνολογίας αυτής, χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στη δύναμη που η θηλυκή της φύση εγκατέστησε στα σπλάχνα της.

Το τελικό, οι άνθρωποι αποχωρίζονται από τη μήτρα και τη μάνα προτού να είναι ικανοί να επιζήσουν. Η ζωή τους στη συνέχεια αξιολογείται οικονομικά μια και η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που να μπορεί να την ζυγίσει. Η ζωή και η υγεία θεωρούνται ύψιστα. Μα τα νεογνά γίνονται αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης, αρρωσταίνουν γιατί χάνουν την επαφή με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσα στη μήτρα και την αγάπη της μάνας τους, και υποχρεώνονται αν θέλουν να επιζήσουν να ενταχθούν από πολύ νωρίς στις συνθήκες που ορίζουν η λογική και η σκληρότητά της πέρα από την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης τους και την τρυφερότητα που αυτή τα αναπτύσσει.

Για να έχει ανοδική πορεία η κλινική στο χρηματιστήριο, οφείλει να χρησιμοποιεί όλο και πιο ειδικά φάρμακα, όλο και πιο ειδικές θεραπείες, όλο και περισσότερους γιατρούς όλο και πιο πολύ να προλαβαίνουν το πιθανό κακό, για να μη επέλθει το μοιραίο. 

Μια γνωστή μου έλεγε πως από το φόβο της για να μην της συμβεί κάτι στον τοκετό του παιδιού της, πλήρωσε το γιατρό να κλείσει το ιατρείο του την ημέρα που γεννούσε. Πίστεψε πως θα είναι ασφαλής αν θα ήταν συνεχώς μαζί της. Τίποτα καλό δεν προέκυψε από αυτό. Τόσο κακή ήταν η ιατρική αντιμετώπιση προς αυτήν που της κόστισε πάρα πολλά στα ζητήματα της ευγονίας της. Δεν της παρείχαν ούτε το αυτονόητο. Εκείνος ο γιατρός υποστήριξε τους φόβους της γιατί μ’ αυτό τον τρόπο ικανοποιούσε την πελατειακή σχέση που τους ένωνε. Αντάλλαξε την καθημερινότητα του ιατρείου του με ένα χρηματικό ποσό μα  στην πραγματικότητα την αντιμετώπισε σαν κακομαθημένη πλούσια. Δεν την έβαλε απέναντι στον εαυτό της, γιατί στην τελική η μητρότητα δεν τελειώνει με τη γέννα, ξεκινάει με αυτήν. Δεν της έκανε τις εξετάσεις ρουτίνας. Εκείνη μετά από χρόνια και από τις αρνητικές συνέπειες που ακόμη πληρώνει, κατανόησε πως την εξαπάτησε. Όμως ο γιατρός αυτός προκάλεσε πραγματική ζημιά στη θηλυκότητα της πέρα από το ζήτημα της υγείας της. Δεν τη βοήθησε να υπομείνει το πόνο. Ο πόνος είναι λύτρωση γιατί ο δρόμος της μητρότητας είναι δύσκολος. Είναι δύσκολο να φροντίζεις έναν άλλο άνθρωπο. Ο τοκετός είναι διαδικασία και έχει λόγο που έχει πόνους στην εξέλιξή του. Είναι επίσης ένα φυσιολογικό γεγονός. Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά μια φυσική διαδικασία.  Ένα πρωτοβάθμιο γεγονός υγείας. Πριν από μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι γεννιόταν στο πατρογονικό τους σπίτι. Οι καλές συνθήκες καθαριότητας, το νερό, η ζέστη και η παρουσία ανθρώπων με γνώση, οι συνθήκες που αρκούσαν. Τώρα με δικαιολογία τον πολιτισμό και την εξέλιξη, ο φόβος έγινε σημαία για ένα γεγονός δεδομένο. Είναι η λαγνεία του τρόμου αυτή που επικράτησε. Είναι τόση αυτή η λαγνεία του τρόμου για την πιθανότητα του κακού που πλέον το προκαλεί για να δικαιώσει τους φόβους της. Ο άνθρωπος ανέκαθεν γεννιόταν. Και ξαφνικά τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες δεν είναι ικανές να γεννήσουν τα παιδιά τους αλλά πρόσφατα δεν είναι ικανές ούτε να τα κυοφορήσουν. Όμως πριν από αυτό έγιναν ανίκανες να τα γαλουχήσουν και να τα αναθρέψουν.

Για κάποιο λόγο πίστεψε ο σύγχρονος άνθρωπος πως τα λεφτά του εξασφαλίζουν καλή υγεία. Αν έχει λεφτά μπορεί να πληρώσει τους καλύτερους γιατρούς και να αγοράσει τα πιο ακριβά φάρμακα.

Μα τι να τα κάνει κανείς τα λεφτά αν έχει την υγεία του; Καλύτερα να είναι υγιής. Τότε δεν χρειάζεται να πληρώνει για να διεκδικεί την υγεία του από γιατρούς!

 

Είναι αυταπάτη πως ένας γιατρός μπορεί να εγγυηθεί την υγεία ενός άλλου ανθρώπου. Άλλως θα μπορούσε να εγγυηθεί και τη δική του. Ο γιατρός όσο διαβασμένος και να είναι δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει, να ονομάσει μια ασθένεια και να χορηγήσει μια αγωγή . Από εκεί και πέρα είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια του. Και λειτουργεί ως επαγγελματίας στα όρια της ανθρώπινης κατανόησης του. Ο γιατρός δεν απαλλάσσεται από τα πάθη του και τα ελαττώματά του λόγω επαγγέλματος και ενεργεί  με βάση το ήθος του. Το ήθος είναι αυτό που θα του προσδιορίσει συμπεριφορά υπέρ του ανθρώπου που θεραπεύει. Μόνο με το ήθος μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα εκτελέσει τα καθήκοντα του όχι ως επιχειρηματίας αλλά ως λειτουργός.

Το ιατρικό επάγγελμα  καλείται λειτούργημα. Το λειτούργημα δεν προβλέπει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Εξάλλου ο άρρωστος δεν έχει την ίδια ικανότητα συναλλαγής με το γιατρό όπως ο έμπορος με τον αγοραστή. Ο πόνος δεν επιτρέπει την ισοτιμία στη συναλλαγή.  Ένας άνθρωπος που πονά δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τις παραμέτρους του κέρδους, ούτε να κατανοήσει την αγορά της υγείας. 

Είναι εξαθλίωση να διαμορφώνονται συνεχώς αγοραστικές παράμετροι γύρω από τα ζητήματα της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. 

Η λογική των ανθρωποειδών πως με τα λεφτά μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα ορατά αγαθά αλλά και τα ιδεατά όπως της υγείας, αυτή η λογική έβαλε τις κλινικές της υγείας μέσα στο χρηματιστήριο.

Η πρόληψη, η αγωγή υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα προάγουν την υγεία για να μην ασθενήσει ο άνθρωπος. Όμως το χρηματιστήριο δεν υποστηρίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί δεν αποφέρει κέρδη. Το χρηματιστήριο είναι εχθρική διαδικασία με την υγεία. Αυτοί που θέλουν να μπει η υγειονομική περίθαλψη στο χρηματιστήριο, προτείνουν την παράταση της ασθένειας προκειμένου να υπάρχει χρηματικό ποτάμι γύρω από την επιδίωξη της ίασης. Και ο φόβος για την πιθανότητα της παθογένειας φέρνει πιο κοντά στην ασθένεια. Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε με μόνο γνώμονα το χρήμα. Οι νόμοι της ζωής δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη βλακεία αυτή. Ο άνθρωπος δεν είναι αφέντης στη ζωή του. Η ζωή τον κουμαντάρει, όσα χρήματα και να διαθέτει, τους νόμους της ζωής δεν τους αλλάζει!

                                                                                                                                       Kυριακή Ρέμπα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην ιστορία και τον πολιτισμό Της Τήνου - Πότε έγινε η εκδήλωση

AIDS: Για πρώτη φορά το χάπι προφύλαξης δωρεάν στην Ελλάδα

AIDS- Χάπι προφύλαξης: Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Η Πάρος αναδεικνύεται στη λίστα με τους τρεις Προορισμούς της Χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, ενώ παγιώνει την επτάμηνη σεζόν

Πάρος: Πρώην αστυνομικός χτύπησε αστυνομικό και συνελήφθη

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός στην Πάρο – Κατηγορείται ότι χτύπησε εν ενεργεία συνάδελφό του σε κατάστημα εστίασης

National League 1: Ηττα εντός έδρας του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τον ΟΦΗ

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia λύγισε από τις απουσίες και την καλή εμφάνιση του ΟΦΗ στο "Δημήτρης Περιστεράκης" - Ζητάει αντίδραση κόντρα στην ΦΕΑ (10/12)

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” (3-0 τον Αρη) από Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τον Απολλώνιο

Εδραιώνεται στην τετράδα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 τον Άρη στην Θεσσαλονίκη - Πέντε νίκες και υποδέχεται την Τετάρτη σε εξ αναβολής αναμέτρηση τον Απόλλώνιο

Εξοχικές κατοικίες: Στο… στόχαστρο Πάρος, Τήνος, Κέα και βέβαια Μύκονος

Έως και 3 εκατ. Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, πού κυμαίνονται οι τιμές - Η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων - Μεγάλη άνοδος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος – Επεκτείνονται σε 35 κλάδους

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος.