Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΜΑΣΚΑΗ υγεία και το χρηματιστήριο

Η υγεία και το χρηματιστήριο

|

Οι επιχειρήσεις για να θεωρούνται επικερδείς επιδιώκουν να αυξάνουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο

Οι επιχειρήσεις για να θεωρούνται επικερδείς επιδιώκουν να αυξάνουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Έτσι γίνεται ανοδική η πορεία των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο εξάλλου είναι μία συνισταμένη της αγοράς σχετική με αγαθά και προϊόντα κυμαινόμενη, με συνεχείς αλλαγές. Λίγες είναι οι χρηματιστηριακές τιμές που παραμένουν σταθερές. Και αυτό είναι το λογικά αναμενόμενο. Πρόσφατα μπήκε στο χρηματιστήριο μια κλινική μαιευτική. Αυτό βέβαια θα είναι συναφές με το γεγονός πως αυξάνεται ο πληθυσμός της γης. Όμως τελευταίες μελέτες, μας ενημέρωσαν πως ο εγχώριος πληθυσμός αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας. Τότε πως γίνεται να μπαίνει στο χρηματιστήριο μια μαιευτική κλινική;

Μάλλον που δεν είναι οι γέννες το προϊόν που αποφέρει κέρδη με αύξοντα αριθμό.

Μια γνωστή μου γέννησε σ’ αυτήν την κλινική. Με καισαρική τομή μερικές εβδομάδες, όχι απλώς μέρες, νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το νεογνό παρουσίασε προβλήματα αναπνοής, αναμενόμενα, αφού γεννήθηκε με το στανιό, πριν της ώρας του. Οι πνεύμονες είναι το τελευταίο όργανο που ωριμάζει μέσα στη μήτρα. Για το λόγο αυτό μπήκε σε θερμοκοιτίδα και εξακολουθεί να είναι, μια που δεν το βγάζουν από εκεί μέχρι να βεβαιωθούν πως έχει αναπτύξει την ικανότητα να χωνεύει το τεχνητό γάλα που του δίνουν. Περιμένουν να φτάσει συγκεκριμένο βάρος σώματος. Στο μεταξύ συνεχώς αρρωσταίνει και νοσηλεύεται με φάρμακα υψίστης τεχνολογίας και ειδίκευσης.  Εννοείται πως αυτό το  μωρό δεν το δίνουν στην αγκαλιά της μάνας του για να το θηλάσει αλλά ούτε και να το αγκαλιάσει γιατί η αγκαλιά της μητέρας του είναι επικίνδυνη, αντίθετα με τη θερμοκοιτίδα που είναι ακίνδυνη. Ένα μηχάνημα θαύμα. Τόσο θαυματουργό που δεν αφήνει η σύγχρονη επιστήμη το θαύμα της γέννησης να συμβεί στην ώρα του. Μια ωραία αντικατάσταση. Η θερμοκοιτίδα αντί της μήτρας. 

Οι επιστήμονες παιδίατροι και οι νεογνολόγοι πάντως ανά την υφήλιο αλλά και στην δική μας μικρή χώρα υποστηρίζουν πως η καλύτερη θερμοκοιτίδα είναι η μήτρα. Επισημαίνουν πως μέσα στην μήτρα υπάρχουν οι άριστες συνθήκες θερμοκρασίας, τροφής και προστασίας από τους παθογόνους παράγοντες για να αναπτυχθεί το έμβρυο. Αυτούς τους παθογόνους που συναντά όταν βγαίνει  πριν της ώρας του από το περιβάλλον στο οποίο με φυσικό τρόπο αναπτύσσεται: τη μήτρα της μάνας του.

Μάλλον που δεν πληροφορήθηκαν οι νεογνολόγοι πως η μαιευτική κλινική έγινε χρηματιστηριακή αξία.  Κάπως έτσι λοιπόν μια κλινική για τις γεννήσεις μετατρέπει τη παροχή της υγείας σε προϊόν.

Οι καισαρικές τομές που προγραμματίζονται στην Ελλάδα είναι πλέον το συνηθισμένο. Οι γυναίκες απευθύνονται σε ακριβοπληρωμένο γιατρό με την πεποίθηση πως θα έχουν τη καλύτερη παρακολούθηση και για να προλάβουν τον κάθε κίνδυνο. Οι μαιευτήρες πάλι για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο προγραμματίζουν καισαρικές θεωρώντας ότι η νεογνολογία θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ανάπτυξης που παρουσιάζει το πριν την ώρας του νεογνό. Η γυναίκα τρομαγμένη για την πιθανότητα του κακού, γίνεται συνένοχος της κινδυνολογίας αυτής, χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στη δύναμη που η θηλυκή της φύση εγκατέστησε στα σπλάχνα της.

Το τελικό, οι άνθρωποι αποχωρίζονται από τη μήτρα και τη μάνα προτού να είναι ικανοί να επιζήσουν. Η ζωή τους στη συνέχεια αξιολογείται οικονομικά μια και η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που να μπορεί να την ζυγίσει. Η ζωή και η υγεία θεωρούνται ύψιστα. Μα τα νεογνά γίνονται αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης, αρρωσταίνουν γιατί χάνουν την επαφή με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσα στη μήτρα και την αγάπη της μάνας τους, και υποχρεώνονται αν θέλουν να επιζήσουν να ενταχθούν από πολύ νωρίς στις συνθήκες που ορίζουν η λογική και η σκληρότητά της πέρα από την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης τους και την τρυφερότητα που αυτή τα αναπτύσσει.

Για να έχει ανοδική πορεία η κλινική στο χρηματιστήριο, οφείλει να χρησιμοποιεί όλο και πιο ειδικά φάρμακα, όλο και πιο ειδικές θεραπείες, όλο και περισσότερους γιατρούς όλο και πιο πολύ να προλαβαίνουν το πιθανό κακό, για να μη επέλθει το μοιραίο. 

Μια γνωστή μου έλεγε πως από το φόβο της για να μην της συμβεί κάτι στον τοκετό του παιδιού της, πλήρωσε το γιατρό να κλείσει το ιατρείο του την ημέρα που γεννούσε. Πίστεψε πως θα είναι ασφαλής αν θα ήταν συνεχώς μαζί της. Τίποτα καλό δεν προέκυψε από αυτό. Τόσο κακή ήταν η ιατρική αντιμετώπιση προς αυτήν που της κόστισε πάρα πολλά στα ζητήματα της ευγονίας της. Δεν της παρείχαν ούτε το αυτονόητο. Εκείνος ο γιατρός υποστήριξε τους φόβους της γιατί μ’ αυτό τον τρόπο ικανοποιούσε την πελατειακή σχέση που τους ένωνε. Αντάλλαξε την καθημερινότητα του ιατρείου του με ένα χρηματικό ποσό μα  στην πραγματικότητα την αντιμετώπισε σαν κακομαθημένη πλούσια. Δεν την έβαλε απέναντι στον εαυτό της, γιατί στην τελική η μητρότητα δεν τελειώνει με τη γέννα, ξεκινάει με αυτήν. Δεν της έκανε τις εξετάσεις ρουτίνας. Εκείνη μετά από χρόνια και από τις αρνητικές συνέπειες που ακόμη πληρώνει, κατανόησε πως την εξαπάτησε. Όμως ο γιατρός αυτός προκάλεσε πραγματική ζημιά στη θηλυκότητα της πέρα από το ζήτημα της υγείας της. Δεν τη βοήθησε να υπομείνει το πόνο. Ο πόνος είναι λύτρωση γιατί ο δρόμος της μητρότητας είναι δύσκολος. Είναι δύσκολο να φροντίζεις έναν άλλο άνθρωπο. Ο τοκετός είναι διαδικασία και έχει λόγο που έχει πόνους στην εξέλιξή του. Είναι επίσης ένα φυσιολογικό γεγονός. Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά μια φυσική διαδικασία.  Ένα πρωτοβάθμιο γεγονός υγείας. Πριν από μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι γεννιόταν στο πατρογονικό τους σπίτι. Οι καλές συνθήκες καθαριότητας, το νερό, η ζέστη και η παρουσία ανθρώπων με γνώση, οι συνθήκες που αρκούσαν. Τώρα με δικαιολογία τον πολιτισμό και την εξέλιξη, ο φόβος έγινε σημαία για ένα γεγονός δεδομένο. Είναι η λαγνεία του τρόμου αυτή που επικράτησε. Είναι τόση αυτή η λαγνεία του τρόμου για την πιθανότητα του κακού που πλέον το προκαλεί για να δικαιώσει τους φόβους της. Ο άνθρωπος ανέκαθεν γεννιόταν. Και ξαφνικά τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες δεν είναι ικανές να γεννήσουν τα παιδιά τους αλλά πρόσφατα δεν είναι ικανές ούτε να τα κυοφορήσουν. Όμως πριν από αυτό έγιναν ανίκανες να τα γαλουχήσουν και να τα αναθρέψουν.

Για κάποιο λόγο πίστεψε ο σύγχρονος άνθρωπος πως τα λεφτά του εξασφαλίζουν καλή υγεία. Αν έχει λεφτά μπορεί να πληρώσει τους καλύτερους γιατρούς και να αγοράσει τα πιο ακριβά φάρμακα.

Μα τι να τα κάνει κανείς τα λεφτά αν έχει την υγεία του; Καλύτερα να είναι υγιής. Τότε δεν χρειάζεται να πληρώνει για να διεκδικεί την υγεία του από γιατρούς!

 

Είναι αυταπάτη πως ένας γιατρός μπορεί να εγγυηθεί την υγεία ενός άλλου ανθρώπου. Άλλως θα μπορούσε να εγγυηθεί και τη δική του. Ο γιατρός όσο διαβασμένος και να είναι δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει, να ονομάσει μια ασθένεια και να χορηγήσει μια αγωγή . Από εκεί και πέρα είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια του. Και λειτουργεί ως επαγγελματίας στα όρια της ανθρώπινης κατανόησης του. Ο γιατρός δεν απαλλάσσεται από τα πάθη του και τα ελαττώματά του λόγω επαγγέλματος και ενεργεί  με βάση το ήθος του. Το ήθος είναι αυτό που θα του προσδιορίσει συμπεριφορά υπέρ του ανθρώπου που θεραπεύει. Μόνο με το ήθος μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα εκτελέσει τα καθήκοντα του όχι ως επιχειρηματίας αλλά ως λειτουργός.

Το ιατρικό επάγγελμα  καλείται λειτούργημα. Το λειτούργημα δεν προβλέπει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Εξάλλου ο άρρωστος δεν έχει την ίδια ικανότητα συναλλαγής με το γιατρό όπως ο έμπορος με τον αγοραστή. Ο πόνος δεν επιτρέπει την ισοτιμία στη συναλλαγή.  Ένας άνθρωπος που πονά δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τις παραμέτρους του κέρδους, ούτε να κατανοήσει την αγορά της υγείας. 

Είναι εξαθλίωση να διαμορφώνονται συνεχώς αγοραστικές παράμετροι γύρω από τα ζητήματα της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. 

Η λογική των ανθρωποειδών πως με τα λεφτά μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα ορατά αγαθά αλλά και τα ιδεατά όπως της υγείας, αυτή η λογική έβαλε τις κλινικές της υγείας μέσα στο χρηματιστήριο.

Η πρόληψη, η αγωγή υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα προάγουν την υγεία για να μην ασθενήσει ο άνθρωπος. Όμως το χρηματιστήριο δεν υποστηρίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί δεν αποφέρει κέρδη. Το χρηματιστήριο είναι εχθρική διαδικασία με την υγεία. Αυτοί που θέλουν να μπει η υγειονομική περίθαλψη στο χρηματιστήριο, προτείνουν την παράταση της ασθένειας προκειμένου να υπάρχει χρηματικό ποτάμι γύρω από την επιδίωξη της ίασης. Και ο φόβος για την πιθανότητα της παθογένειας φέρνει πιο κοντά στην ασθένεια. Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε με μόνο γνώμονα το χρήμα. Οι νόμοι της ζωής δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη βλακεία αυτή. Ο άνθρωπος δεν είναι αφέντης στη ζωή του. Η ζωή τον κουμαντάρει, όσα χρήματα και να διαθέτει, τους νόμους της ζωής δεν τους αλλάζει!

                                                                                                                                       Kυριακή Ρέμπα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

«Τέμπη του Αιγαίου»: Συναγερμός στην ακτοπλοΐα μετά την πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καταγγελίες για εξαντλημένα πληρώματα και πίεση χρόνου. Παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)