Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΜΑΣΚΑΗ υγεία και το χρηματιστήριο

Η υγεία και το χρηματιστήριο

|

Οι επιχειρήσεις για να θεωρούνται επικερδείς επιδιώκουν να αυξάνουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο

Οι επιχειρήσεις για να θεωρούνται επικερδείς επιδιώκουν να αυξάνουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Έτσι γίνεται ανοδική η πορεία των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο εξάλλου είναι μία συνισταμένη της αγοράς σχετική με αγαθά και προϊόντα κυμαινόμενη, με συνεχείς αλλαγές. Λίγες είναι οι χρηματιστηριακές τιμές που παραμένουν σταθερές. Και αυτό είναι το λογικά αναμενόμενο. Πρόσφατα μπήκε στο χρηματιστήριο μια κλινική μαιευτική. Αυτό βέβαια θα είναι συναφές με το γεγονός πως αυξάνεται ο πληθυσμός της γης. Όμως τελευταίες μελέτες, μας ενημέρωσαν πως ο εγχώριος πληθυσμός αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας. Τότε πως γίνεται να μπαίνει στο χρηματιστήριο μια μαιευτική κλινική;

Μάλλον που δεν είναι οι γέννες το προϊόν που αποφέρει κέρδη με αύξοντα αριθμό.

Μια γνωστή μου γέννησε σ’ αυτήν την κλινική. Με καισαρική τομή μερικές εβδομάδες, όχι απλώς μέρες, νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το νεογνό παρουσίασε προβλήματα αναπνοής, αναμενόμενα, αφού γεννήθηκε με το στανιό, πριν της ώρας του. Οι πνεύμονες είναι το τελευταίο όργανο που ωριμάζει μέσα στη μήτρα. Για το λόγο αυτό μπήκε σε θερμοκοιτίδα και εξακολουθεί να είναι, μια που δεν το βγάζουν από εκεί μέχρι να βεβαιωθούν πως έχει αναπτύξει την ικανότητα να χωνεύει το τεχνητό γάλα που του δίνουν. Περιμένουν να φτάσει συγκεκριμένο βάρος σώματος. Στο μεταξύ συνεχώς αρρωσταίνει και νοσηλεύεται με φάρμακα υψίστης τεχνολογίας και ειδίκευσης.  Εννοείται πως αυτό το  μωρό δεν το δίνουν στην αγκαλιά της μάνας του για να το θηλάσει αλλά ούτε και να το αγκαλιάσει γιατί η αγκαλιά της μητέρας του είναι επικίνδυνη, αντίθετα με τη θερμοκοιτίδα που είναι ακίνδυνη. Ένα μηχάνημα θαύμα. Τόσο θαυματουργό που δεν αφήνει η σύγχρονη επιστήμη το θαύμα της γέννησης να συμβεί στην ώρα του. Μια ωραία αντικατάσταση. Η θερμοκοιτίδα αντί της μήτρας. 

Οι επιστήμονες παιδίατροι και οι νεογνολόγοι πάντως ανά την υφήλιο αλλά και στην δική μας μικρή χώρα υποστηρίζουν πως η καλύτερη θερμοκοιτίδα είναι η μήτρα. Επισημαίνουν πως μέσα στην μήτρα υπάρχουν οι άριστες συνθήκες θερμοκρασίας, τροφής και προστασίας από τους παθογόνους παράγοντες για να αναπτυχθεί το έμβρυο. Αυτούς τους παθογόνους που συναντά όταν βγαίνει  πριν της ώρας του από το περιβάλλον στο οποίο με φυσικό τρόπο αναπτύσσεται: τη μήτρα της μάνας του.

Μάλλον που δεν πληροφορήθηκαν οι νεογνολόγοι πως η μαιευτική κλινική έγινε χρηματιστηριακή αξία.  Κάπως έτσι λοιπόν μια κλινική για τις γεννήσεις μετατρέπει τη παροχή της υγείας σε προϊόν.

Οι καισαρικές τομές που προγραμματίζονται στην Ελλάδα είναι πλέον το συνηθισμένο. Οι γυναίκες απευθύνονται σε ακριβοπληρωμένο γιατρό με την πεποίθηση πως θα έχουν τη καλύτερη παρακολούθηση και για να προλάβουν τον κάθε κίνδυνο. Οι μαιευτήρες πάλι για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο προγραμματίζουν καισαρικές θεωρώντας ότι η νεογνολογία θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ανάπτυξης που παρουσιάζει το πριν την ώρας του νεογνό. Η γυναίκα τρομαγμένη για την πιθανότητα του κακού, γίνεται συνένοχος της κινδυνολογίας αυτής, χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στη δύναμη που η θηλυκή της φύση εγκατέστησε στα σπλάχνα της.

Το τελικό, οι άνθρωποι αποχωρίζονται από τη μήτρα και τη μάνα προτού να είναι ικανοί να επιζήσουν. Η ζωή τους στη συνέχεια αξιολογείται οικονομικά μια και η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που να μπορεί να την ζυγίσει. Η ζωή και η υγεία θεωρούνται ύψιστα. Μα τα νεογνά γίνονται αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης, αρρωσταίνουν γιατί χάνουν την επαφή με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσα στη μήτρα και την αγάπη της μάνας τους, και υποχρεώνονται αν θέλουν να επιζήσουν να ενταχθούν από πολύ νωρίς στις συνθήκες που ορίζουν η λογική και η σκληρότητά της πέρα από την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης τους και την τρυφερότητα που αυτή τα αναπτύσσει.

Για να έχει ανοδική πορεία η κλινική στο χρηματιστήριο, οφείλει να χρησιμοποιεί όλο και πιο ειδικά φάρμακα, όλο και πιο ειδικές θεραπείες, όλο και περισσότερους γιατρούς όλο και πιο πολύ να προλαβαίνουν το πιθανό κακό, για να μη επέλθει το μοιραίο. 

Μια γνωστή μου έλεγε πως από το φόβο της για να μην της συμβεί κάτι στον τοκετό του παιδιού της, πλήρωσε το γιατρό να κλείσει το ιατρείο του την ημέρα που γεννούσε. Πίστεψε πως θα είναι ασφαλής αν θα ήταν συνεχώς μαζί της. Τίποτα καλό δεν προέκυψε από αυτό. Τόσο κακή ήταν η ιατρική αντιμετώπιση προς αυτήν που της κόστισε πάρα πολλά στα ζητήματα της ευγονίας της. Δεν της παρείχαν ούτε το αυτονόητο. Εκείνος ο γιατρός υποστήριξε τους φόβους της γιατί μ’ αυτό τον τρόπο ικανοποιούσε την πελατειακή σχέση που τους ένωνε. Αντάλλαξε την καθημερινότητα του ιατρείου του με ένα χρηματικό ποσό μα  στην πραγματικότητα την αντιμετώπισε σαν κακομαθημένη πλούσια. Δεν την έβαλε απέναντι στον εαυτό της, γιατί στην τελική η μητρότητα δεν τελειώνει με τη γέννα, ξεκινάει με αυτήν. Δεν της έκανε τις εξετάσεις ρουτίνας. Εκείνη μετά από χρόνια και από τις αρνητικές συνέπειες που ακόμη πληρώνει, κατανόησε πως την εξαπάτησε. Όμως ο γιατρός αυτός προκάλεσε πραγματική ζημιά στη θηλυκότητα της πέρα από το ζήτημα της υγείας της. Δεν τη βοήθησε να υπομείνει το πόνο. Ο πόνος είναι λύτρωση γιατί ο δρόμος της μητρότητας είναι δύσκολος. Είναι δύσκολο να φροντίζεις έναν άλλο άνθρωπο. Ο τοκετός είναι διαδικασία και έχει λόγο που έχει πόνους στην εξέλιξή του. Είναι επίσης ένα φυσιολογικό γεγονός. Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά μια φυσική διαδικασία.  Ένα πρωτοβάθμιο γεγονός υγείας. Πριν από μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι γεννιόταν στο πατρογονικό τους σπίτι. Οι καλές συνθήκες καθαριότητας, το νερό, η ζέστη και η παρουσία ανθρώπων με γνώση, οι συνθήκες που αρκούσαν. Τώρα με δικαιολογία τον πολιτισμό και την εξέλιξη, ο φόβος έγινε σημαία για ένα γεγονός δεδομένο. Είναι η λαγνεία του τρόμου αυτή που επικράτησε. Είναι τόση αυτή η λαγνεία του τρόμου για την πιθανότητα του κακού που πλέον το προκαλεί για να δικαιώσει τους φόβους της. Ο άνθρωπος ανέκαθεν γεννιόταν. Και ξαφνικά τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες δεν είναι ικανές να γεννήσουν τα παιδιά τους αλλά πρόσφατα δεν είναι ικανές ούτε να τα κυοφορήσουν. Όμως πριν από αυτό έγιναν ανίκανες να τα γαλουχήσουν και να τα αναθρέψουν.

Για κάποιο λόγο πίστεψε ο σύγχρονος άνθρωπος πως τα λεφτά του εξασφαλίζουν καλή υγεία. Αν έχει λεφτά μπορεί να πληρώσει τους καλύτερους γιατρούς και να αγοράσει τα πιο ακριβά φάρμακα.

Μα τι να τα κάνει κανείς τα λεφτά αν έχει την υγεία του; Καλύτερα να είναι υγιής. Τότε δεν χρειάζεται να πληρώνει για να διεκδικεί την υγεία του από γιατρούς!

 

Είναι αυταπάτη πως ένας γιατρός μπορεί να εγγυηθεί την υγεία ενός άλλου ανθρώπου. Άλλως θα μπορούσε να εγγυηθεί και τη δική του. Ο γιατρός όσο διαβασμένος και να είναι δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει, να ονομάσει μια ασθένεια και να χορηγήσει μια αγωγή . Από εκεί και πέρα είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια του. Και λειτουργεί ως επαγγελματίας στα όρια της ανθρώπινης κατανόησης του. Ο γιατρός δεν απαλλάσσεται από τα πάθη του και τα ελαττώματά του λόγω επαγγέλματος και ενεργεί  με βάση το ήθος του. Το ήθος είναι αυτό που θα του προσδιορίσει συμπεριφορά υπέρ του ανθρώπου που θεραπεύει. Μόνο με το ήθος μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα εκτελέσει τα καθήκοντα του όχι ως επιχειρηματίας αλλά ως λειτουργός.

Το ιατρικό επάγγελμα  καλείται λειτούργημα. Το λειτούργημα δεν προβλέπει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Εξάλλου ο άρρωστος δεν έχει την ίδια ικανότητα συναλλαγής με το γιατρό όπως ο έμπορος με τον αγοραστή. Ο πόνος δεν επιτρέπει την ισοτιμία στη συναλλαγή.  Ένας άνθρωπος που πονά δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τις παραμέτρους του κέρδους, ούτε να κατανοήσει την αγορά της υγείας. 

Είναι εξαθλίωση να διαμορφώνονται συνεχώς αγοραστικές παράμετροι γύρω από τα ζητήματα της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. 

Η λογική των ανθρωποειδών πως με τα λεφτά μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα ορατά αγαθά αλλά και τα ιδεατά όπως της υγείας, αυτή η λογική έβαλε τις κλινικές της υγείας μέσα στο χρηματιστήριο.

Η πρόληψη, η αγωγή υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα προάγουν την υγεία για να μην ασθενήσει ο άνθρωπος. Όμως το χρηματιστήριο δεν υποστηρίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί δεν αποφέρει κέρδη. Το χρηματιστήριο είναι εχθρική διαδικασία με την υγεία. Αυτοί που θέλουν να μπει η υγειονομική περίθαλψη στο χρηματιστήριο, προτείνουν την παράταση της ασθένειας προκειμένου να υπάρχει χρηματικό ποτάμι γύρω από την επιδίωξη της ίασης. Και ο φόβος για την πιθανότητα της παθογένειας φέρνει πιο κοντά στην ασθένεια. Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε με μόνο γνώμονα το χρήμα. Οι νόμοι της ζωής δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη βλακεία αυτή. Ο άνθρωπος δεν είναι αφέντης στη ζωή του. Η ζωή τον κουμαντάρει, όσα χρήματα και να διαθέτει, τους νόμους της ζωής δεν τους αλλάζει!

                                                                                                                                       Kυριακή Ρέμπα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.