Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοιΟ εκφοβιστής βρίσκεται γύρω μας…

Ο εκφοβιστής βρίσκεται γύρω μας…

|

Ο κλινικός ψυχολόγος Κωνσταντίνος Σκαρβέλης καταθέτει την εφημερίδα «Κυκλαδική» (24/03) την άποψή του για τον εκφοβισμό (Bullying) 

   Ο Εκφοβισμός (Bullying) ορίζει την άσκηση βίας και κοινωνικής απομόνωσης στο πλαίσιο του σχολείου.

Ένας μαθητής θεωρείται «θύμα εκφοβισμού» όταν εκτίθεται κατ’ επανάληψη και για κάποιο χρονικό διάστημα σε αρνητικές ενέργειες προερχόμενες από έναν ή περισσότερους μαθητές, οι οποίοι δρουν χωρίς να προκληθούν.

   Ο εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από σωματική, συναισθηματική, λεκτική επίθεση, από ρατσιστικά ή ομοφοβικά σχόλια, χειρονομίες, απειλές, από σεξουαλικό εκφοβισμό, από ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

   Ο εκφοβισμός απαντάται και σαν κοινωνικό φαινόμενο που λαμβάνει διάφορες διαστάσεις και εκφράζεται με διάφορους τρόπους και σε διάφορα πεδία (εργασία, γειτονιά, σωματεία, χώρους αναψυχής διαπροσωπικές σχέσεις….).

   Ο εκφοβισμός εκδηλώνεται (παίρνει τη μορφή) σαν μια «δυσπροσαρμοστικότατη» συμπεριφορά όπου το άτομο (ο εκφοβιστής) δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των άλλων. Στην πραγματικότητα, και κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρόκειται για «δυσκοινωνική-αντικοινωνική» διαταραχή που εμπίπτει στο νοσολογικό πλαίσιο της ψυχοπαθητικής ή κοινωνιοπαθητικής προσωπικότητας.

   Σαν προσωπικότητα εννοώ τους συνήθεις τρόπους συμπεριφοράς, τις αντιλήψεις, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του ατόμου σε ερεθίσματα τόσο από το γενικό περιβάλλον όσο και από την αντίληψη για τον εαυτό του, που παρουσιάζονται, με συνήθη τρόπο, σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, επαγγελματικών και προσωπικών καταστάσεων.

   Τα στοιχεία αυτά, που χαρακτηρίζουν (χαρακτήρας σαν έκφραση της προσωπικότητας) το άτομο, θεωρούνται αποτέλεσμα βιολογικών-κληρονομηθέντων δεδομένων, επίκτητων αντιδράσεων ή και συνδυασμό των δύο.

   Σαν διαταραχές εννοώ τον διαρκή τρόπο συμπεριφοράς και προσωπικού βιώματος που αποκλίνει σημαντικά από τις προσδοκίες του πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και εξελίσσεται το άτομο (εκφοβιστής).

   Με τη νοσολογική έννοια, ο τρόπος αυτός είναι αισθητός και επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία του ατόμου, τη συναισθηματική αντίδραση και αντιμετώπιση των άλλων, τη διαπροσωπική λειτουργία όπως και τον έλεγχο των παρορμήσεών του.

    Η διαταραχή αυτή, αναμφίβολα, δεν επηρεάζει την επαφή του ατόμου με την πραγματικότητα και του επιτρέπει να λειτουργεί στο περιβάλλον του με κάποιο βαθμό αποτελεσματικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το άτομο μπορεί να εμφανίζεται ως πολύ επιτυχημένο σύμφωνα με τα καθιερωμένα επαγγελματικά και κοινωνικά πρότυπα. Συνήθως, το άτομο δημιουργεί προβλήματα περισσότερο στους άλλους παρά στον εαυτό του.

   Σε γενικές γραμμές: ο εκφοβιστής διαθέτει μια διαστροφική (αποκλίνουσα) αντίληψη και ερμηνεία για τα γεγονότα και τα άτομα και μέσα από αυτές διαμορφώνει στάσεις και εικόνες του εαυτού του και των άλλων. Ο εκφοβιστής διαθέτει ελλιπή και μεροληπτικό έλεγχο επί των παρορμήσεων και ικανοποίησης των αναγκών του.

   Ο εκφοβιστής διαθέτει σαδιστικό τρόπο να σχετίζεται με τους άλλους και να χειρίζεται τις διαπροσωπικές καταστάσεις.

   Ο εκφοβιστής παρουσιάζει αποκλίνουσα συναισθηματικότητα, διακύμανση, ένταση και «προσφορότητα» της συναισθηματικής εγρήγορσης και της ανταπόκρισης.

   Ειδικότερα: ο εκφοβιστής χαρακτηρίζεται (σαν συμπεριφορά) από ασυγκινησία και αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων, τις ανάγκες τους, τα δικαιώματά τους, καθώς και από παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων.

      Ο εκφοβιστής επιδεικνύει μεγάλη και επίμονη στάση ανευθυνότητας και περιφρόνησης των κοινωνικών κανόνων, κανονισμών και υποχρεώσεων. Η συμπεριφορά αυτή συχνά περιλαμβάνει παραβατικά ή και εγκληματικά στοιχεία και θέτει, στους ειδικούς, το θέμα της σχέσης, μεταξύ ψυχοπαθολογίας και εγκληματικότητας που περιλαμβάνει νομικές, φιλοσοφικές και κοινωνικο-πολιτιστικές πτυχές.

    Ο εκφοβιστής βρίσκεται σε αδυναμία να διατηρεί διαρκείς σχέσεις αν και δεν έχει δυσκολία να τις συνάψει. Συνήθως, εκφράζεται με δόλο και είναι χειριστικός απέναντι στους άλλους, λέει ψέματα, χρησιμοποιεί ψευδώνυμα, εξαπατά για προσωπικό όφελος ή ευχαρίστηση. Συνήθεις στόχοι του είναι το χρήμα, η σεξουαλική συνεύρεση, ή η ισχύς.

    Η συμπεριφορά του είναι παρορμητική, χωρίς προγραμματισμό ή σκέψη για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους. Ενεργεί άσκοπα αναζητώντας συναρπαστικές εμπειρίες, χωρίς να σκέπτεται τους πιθανούς κινδύνους.

     Ο εκφοβιστής διαθέτει πάρα πολύ μικρή ανοχή σε ματαιώσεις και ελλιπή ωριμότητα για να εκφράσει το θυμό του που τον «βγάζει» σε οργή και βία. Η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους είναι χαρακτηριστική, επιδεικνύει σκληρότητα, υποτιμά τις ανάγκες και τον πόνο του άλλου. Επιδεικνύει αλαζονεία και έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.

     Ο εκφοβιστής δεν αισθάνεται ενοχές, δεν μαθαίνει από τα λάθη του και αντιδρά αρνητικά στις τιμωρίες που του επιβάλλονται. Χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα και αστάθεια σε βασικούς τομείς της ζωής του (εργασία, σχέσεις, οικογένεια, υποχρεώσεις…). Είναι ευέξαπτος και επιθετικός με τους άλλους και εμπλέκεται εύκολα σε καβγάδες και ξυλοδαρμούς. Διακρίνεται από έλλειψη μεταμέλειας και δείχνει αδιαφορία ή εκλογικεύει πράξεις του που έχουν βλάψει άλλους, ισχυριζόμενος ότι φταίνε οι άλλοι για αυτό που τους συνέβη ή και υποβαθμίζει το κακό που έχει διαπράξει.

Κωνσταντίνος Σκαρβέλης,

Κλινικός ψυχολόγος, Μονάδα Ψυχικής Υγείας η «ΚΛΙΜΑΚΑ»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express