Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοι«Είναι λάθος αυτό το μέτρο»

«Είναι λάθος αυτό το μέτρο»

|

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ κου Νίκου Συρμαλένιου στη διάρκεια της συζήτησης για το Πολυνομοσχέδιο και η διαφωνία του με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου – Ποια είναι τα θετικά σημεία που ζήτησε να γίνουν πράξη άμεσα 

Ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας από τους πρώτους βουλευτές που είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάθεση τροπολογίας για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων, όμως ψήφισε επί της Αρχής και όλα τα άρθρα του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο από τα ξημερώματα είναι Νόμος του Κράτους,….

Ας δούμε όμως την πλήρη τοποθέτηση του κου Συρμαλένιου στη διάρκεια της συζήτησης…

 «Αγαπητοί συνάδελφοι, παρακολουθούμε σήμερα, που ουσιαστικά είναι η τρίτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου μετά τις δύο συνεδριάσεις στις Επιτροπές, μια συζήτηση που εγώ θα τη χαρακτηρίσω ως συνέχεια των συζητήσεων παλαιάς κοπής που γίνονταν σε αυτό το Κοινοβούλιο, καθώς επίσης και σε πολύ μεγάλο βαθμό συζήτηση εξακολούθησης του παραλόγου.

Και το λέω αυτό, διότι πολλοί συνάδελφοι κυρίως από την Αξιωματική αλλά και τη λοιπή αντιπολίτευση, μιλάνε σήμερα εδώ και καταλογίζουν ευθύνες στη δική  μας Κυβέρνηση σαν να μην έχουν περάσει έξι, εφτά χρόνια επιτροπείας, σαν να μην έχουμε φτάσει σε κατάσταση χρεοκοπίας τη χώρα που την παραλάβαμε στον πάτο του βαρελιού και διαχειριζόμαστε κυριολεκτικά τη λάσπη αυτού του πάτου και σαν να μην έχουν ψηφίσει πέρυσι, εκείνη τη νύχτα στις 14 Αυγούστου, αυτά τα μέτρα τα οποία ολοκληρώνονται σήμερα.

Προσπαθούν, δηλαδή, να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να εμφανιστούν σήμερα από ευνοϊκή θέση, βεβαίως, ότι καταψηφίζουν τα δημοσιονομικά μέτρα. Και ποια είναι αυτά; Είναι το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δηλαδή το 1,8 δισεκατομμύρια, τα οποία συμπληρώνουν τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων και στα οποία έχουμε συμφωνήσει και συνομολογήσει.

Επομένως, γιατί όλη αυτή η ιστορία; Για να φανούμε αρεστοί στους ψηφοφόρους μας και να καταλογίσουμε ευθύνες προς τους άλλους;

Αυτό ισχύει για όλες τις διατάξεις. Και για τη διάταξη για τα νησιά που εμένα με καίει, προφανώς ισχύει. Πέρυσι όλοι οι συνάδελφοι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ψηφίσαμε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο. Και αυτή με τρεις κατηγορίες νησιών, όπως ανέφερε προηγουμένως και ο συνάδελφος κ. Γάκης. Σήμερα έρχονται και μας κατακεραυνώνουν ότι δήθεν εμείς ξεπουλάμε τα νησιά, ενώ αυτοί τα υπερασπίζονται.

Εγώ, λοιπόν, θεωρώ ότι πράγματι είναι λάθος αυτό το άρθρο. Καλώ την Κυβέρνηση και τους Υπουργούς μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ψηφίσει αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία ξέρω ότι είναι υπό επεξεργασία. Έχουμε συμβάλει και εμείς σε αυτήν την επεξεργασία. Και θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε μέχρι τέλος του χρόνου πραγματικά να υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα σε όφελος των μόνιμων κατοίκων.

Θέλω να αναφέρω δύο μικρά ζητήματα για τη νησιωτικότητα.

Πρώτον, υπάρχει στις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας -και είναι θετικό αυτό- ότι ενώ μέχρι τώρα το 0,2% των εσόδων των Δημοτικών Λιμενικών Νησιωτικών Ταμείων πήγαιναν απευθείας στη ΡΑΛ, τώρα με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ποια δημοτικά λιμενικά νησιωτικά ταμεία θα συμμετέχουν σε αυτούς τους πόρους που θα πηγαίνουν στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Δηλαδή, θα εξαιρεθούν πολλά νησιά, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο με αυτούς τους πόρους.

Και δεύτερον, έντεκα Βουλευτές έχουμε καταθέσει μία τροπολογία για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών με πληθυσμό λιγότερο των τριακοσίων ατόμων. Θα παρακαλέσω την πολιτική ηγεσία να την κάνει αποδεκτή και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε.

Έρχομαι τώρα να πω δύο πραγματάκια για τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων -με τη νέα της μορφή που θεσμοθετείται- αλλά και η Δημόσια Αρχή Λιμένων, μαζί με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, ρυθμίζουν και εποπτεύουν τη συνολική λιμενική πολιτική της χώρας. Θεωρώ ότι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων επανατοποθετείται σε σωστές βάσεις. Είχε θεσμοθετηθεί το 2013. Παρέμεινε υποστελεχωμένη και αδύναμη. Ουσιαστικά δεν άσκησε τον ρόλο της. Σήμερα, όμως, μπορεί να τον ασκήσει στα πλαίσια της ρύθμισης του ανταγωνισμού.

Θεωρώ κατάκτηση τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, η οποία αντανακλά την ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική. Είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο που θέλει να υπάρχουν σε όλα τα λιμάνια τα port authorities. Και αυτή η Δημόσια Αρχή Λιμένων εναρμονίζει την λιμενική πολιτική με το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα. Η Δημόσια Αρχή Λιμένων, ως ανεξάρτητη υπηρεσία στα πλαίσια του Υπουργείου, ενσαρκώνει αυτό που γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Εποπτεύει, ελέγχει και εφαρμόζει τις συμβάσεις παραχώρησης των ιδιωτικοποιημένων λιμένων, υπερασπίζοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του δημοσίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τα τελευταία σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Ελπίζω ότι από την Τρίτη το βράδυ θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη χώρα μας, για τον ελληνικό λαό. Και σε αυτήν τη νέα εποχή η Αριστερά θα είναι πρωταγωνιστής, όπως γίνεται πρωταγωνιστής και σε πολλές άλλες χώρες, τουλάχιστον του ευρωπαϊκού Νότου.

Σας καλούμε, λοιπόν, να μην μείνετε ουραγοί. Σας καλούμε, λοιπόν, όλοι μαζί, για το καλό της χώρας, για το καλό του ελληνικού λαού από την Τετάρτη το πρωί να είμαστε πρωταγωνιστές για μια νέα πορεία της χώρας που θα φέρει ανακούφιση και σε αυτά τα βαριά μέτρα που μέχρι σήμερα, επί επτά, οκτώ χρόνια κυρίως, έχουν ψηφιστεί σε βάρος του ελληνικού λαού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής