Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Με θλίβουν τα σχολεία

|

H Ιωάννα Λιζάρδου μέσω του blog balaoritoustreet.tumblr.com καταθέτει τις σκέψεις της για τη Παιδεία σήμερα κι έχοντας ως εικόνα τις καταλήψεις στα σχολεία της Νάξου  

Οι άψυχες αίθουσες με τα στοιβαγμένα θρανία, τα βαριεστημένα βήματα στους διαδρόμους, οι πεθαμένες επιστήμες στις έδρες των εκπαιδευτικών.

Πιο πολύ με θλίβει να βλέπω 17χρόνα παιδιά, να στριμώχνουν τα όνειρα τους ανάμεσα σε κακογραμμένα βιβλία, σε παρωχημένα εξεταστικά συστήματα, σε χρόνους πιεστικούς, έξοδα δυσθεώρητα και προοπτικές νεφελώδεις εώς μηδενικές.

Της Ιωάννας Λιζάρδου 

Και θυμώνω που το σχολείο δεν είναι αυτό, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι:

Μέρος που η γνώση βολτάρει χαρούμενη και δημιουργική, προσφέρεται, κερδίζεται κι αγαπιέται.

Γνώση που τη βιώνουμε και τη διδάσκουμε, ενώ τη συζητάμε, κι όχι που την καταπίνουμε αμάσητη, επειδή κάποιοι μας έπεισαν πως η αποστήθιση είναι το μοναδικό κλειδί, για να ξεκλειδώσουμε τον κόσμο γύρω μας.

Και αναρωτιέμαι τι άλλο, το σχολείο θα όφειλε να είναι, παρά το μέρος όπου τα παιδιά διδάσκονται, όχι τι να σκέφτονται, αλλά πώς να σκέφτονται; Να μαθαίνουν πράγματα που δεν υποψιαζόντουσαν πως αγνοούσαν, έξω από παραδοχές, αξιώματα και κανόνες.

Με περισσότερα πρότυπα, λιγότερες κριτικές και μηδενικά φαινόμενα διαλογής των μαθητών, επαναστατώντας στην προφανή -εώς σήμερα- υπακοή σε ταξικά κοινωνικά συστήματα, εκπρόσωποι των οποίων υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα προσηλωμένα στο στόχο μιας βιομηχανικής κοινωνίας κι όχι μιας ανθρωποκεντρικής στάσης ζωής.

Σε τέτοιες βιομηχανικές κοινωνίες μεγαλώνουμε όλοι και μοιάζει σαν να λησμονούμε την πιο βασική της μάθησης αρχής, εκφρασμένη μεταπολεμικά από τον ψυχολόγο Piaget,σύμφωνα με τον οποίο η απόκτηση της γνώσης είναι προϊόν κινήτρου, πρωτοβουλίας και προσωπικής ευθύνης, που εξαρτάται άμεσα από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και το νοητικό δυναμικό του καθενός μας.

Ένα σχολειό, που αδυνατεί, λόγω ελλείψεων σε υλικοτεχνικές και έμψυχες υποδομές, να καλλιεργήσει κίνητρα και να προσφέρει ερεθίσματα, αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στη βασική αρχή της μάθησης.

Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν εκσυγχρονίζεται, ούτε μεταρρυθμίζεται, σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες κοινωνικές αλλαγές, δεν ανταποκρίνεται στον παιδαγωγικό του ρόλο, αλλά ούτε και σε καμία από τις κοινωνικές ανάγκες, που (υποτίθεται πως)  είναι ταγμένο να υπηρετεί, προσφέροντας ευκαιρίες για συνεργασία, συνοχή, εξέλιξη.

Ένα σύστημα, σαν αυτό που ως φορολογούμενοι αγόγγυστα σήμερα συντηρούμε, αποσκοπεί σε μια στείρα πληροφόρηση, που κανέναν δεν ικανοποιεί, εκτός από τους εμπνευστές και τους παρόχους του.

Αυτό για το οποίο οι μαθητές και οι κοινωνίες διψούν, δεν είναι η παροχή γνώσεων, που ούτως ή άλλως μοιράζονται γενναιόδωρα σε παγκόσμιο επίπεδο με θαυμαστές ταχύτητες.

Αυτό που χρειαζόμαστε επιτέλους είναι η ενίσχυση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθενός μας, η στήριξη να ανακαλύπτουμε την καταλληλότερη γνώση για τον καθένα μας προσωπικά, ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά και με κοινωνική ευθύνη.

Έχουμε ανάγκη να μας δοθεί η δυνατότητα να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης, να συμμετέχουμε σε ό,τι μας αφορά, να κινητοποιηθούμε με πίστη στο δημιουργικό παιδί μέσα μας.

Θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε, κατανοώντας τις έννοιες, τους σκοπούς και τις σχέσεις που διέπουν τις επιστήμες, τις τεχνολογίες, τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας. Να προσεγγίσουμε τα συμβάντα και τα φαινόμενα με κριτική ματιά και φαντασία, με μεράκι και περιέργεια. Λαχταράμε να δημιουργήσουμε τη γνώση κι όχι μηχανιστικά να την αποκτήσουμε, ώστε να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο που υπάρχει ή για κάποιον που μπορούμε να στήσουμε από την αρχή εμείς.

Και για όλα τούτα, έμπνευση χρειαζόμαστε και έναν χάρτη.

Άλλωστε ο σπουδαιότερος στόχος της εκπαίδευσης, δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση.

Γιατί η δράση είναι το μόνο όπλο που ο καθένας μας διαθέτει ενάντια στη θλίψη αυτής της στείρας εποχής.

Πηγή: balaoritoustreet.tumblr.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:45) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες