Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοιΧαιρετισμούς από τη Νάξο

Χαιρετισμούς από τη Νάξο

|

Επιστολή αναγνώστη στην ιστοσελίδα του blogger Πιτσιρίκος με αναφορά στα δρώμενα γύρω από το ΧΥΤΑ Νάξου 

Προς Πιτσιρίκο,
Σου γράφω από την Νάξο με τις όμορφες παραλίες, για ένα από τα προβλήματά της: Τα σκουπίδια.

Η Νάξος διαθέτει χωματερή εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στην θέση «Τίμιος Σταυρός», δύο χιλιόμετρα από την Χώρα της Νάξου, ακριβώς δίπλα στην θάλασσα. Αρχικά, ο Δήμος Νάξου έκαιγε τα σκουπίδια, με τον καπνό λόγω των βόρειων ανέμων να καταλήγει συνήθως στην Χώρα.

Μετά από είκοσι χρόνια αυτής της κατάστασης, άρχισαν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι το πρόβλημα (διοξίνες). Σταμάτησαν να τα καίνε, και άρχισαν να τα χώνουν. Τώρα πλέον έχει δημιουργηθεί μία πυραμίδα φαραωνικών διαστάσεων από σκουπίδια και μπάζα δίπλα στο κύμα.

Ο παλαιός χώρος λοιπόν έχει κορεστεί, και ο νέος που επέβαλαν είναι η «Κορφή Ξύδι».

Η περιοχή έχει εύφορη γη, καλλιέργειες και βοσκότοπους, πλούσια υδατικά αποθέματα και ιστορικά μνημεία (π.χ. ο προϊστορικός χώρος «Ξυλόκαστρο»).

Ο οικισμός της «Γαλήνης» (που απέχει 800 περίπου μέτρα από την θέση) προσέφυγε στο Σ.Τ.Ε. Άλλα πήγαν απροετοίμαστοι, ενάντια σε μία παραπλανητική Μ.Π.Ε. (που μέχρι και πηγάδι εντός του χώρου το “βάπτισε” στέρνα) και έχασαν την υπόθεση.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, κάτοικοι της περιοχής, για να δουν τι επιπτώσεις θα έχει ο Χ.Υ.Τ.Α. στα πηγάδια τους, προσέλαβαν γεωλόγο για να κάνει μια μελέτη του χώρου και γύρω περιοχής. Με την ομάδα του διεπίστωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

– Τον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. διαπερνά ρέμα, ενώ υπάρχει πηγάδι και Ενετική κρήνη εντός του γηπέδου.

– Η άμεση περιοχή επιρροής του υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. διαθέτει συνολικά 39 σημεία εμφάνισης ύδατος (κρήνες, πηγάδια, γεωτρήσεις), αρκετά από τα οποία έχουν σημαντική παροχή νερού.

– Η Μ.Π.Ε. που συντάχθηκε και εγκρίθηκε από του αρμοδίους είναι ελλιπής, αναφέρει μόνο ελάχιστες από τις πηγές νερού στην άμεση περιοχή, ενώ δεν εξέτασε ουσιαστικά το υδρογεωλογικό καθεστώς της περιοχής.

– Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο κάμπος Γαλήνης – Εγγαρών. Ο κάμπος περιέχει πάνω από 100 πηγάδια, ορισμένα από τα οποία υδροδοτούν το δίκτυο ύδρευσης της Νάξου (δημοτικά πηγάδια Εγγαρών). Τυχόν διαφυγόντα στραγγίσματα από τον Χ.Υ.Τ.Α. θα μεταγγιστούν στον υδροφόρο των Εγγαρών και θα τον καταστρέψουν.

Το τελευταίο σημείο είναι και το πιο σημαντικό. Δεν μιλάμε πλέον μόνο για 30-40 οικογένειες και το βιός τους, άλλα για το πόσιμο νερό που πίνουν 6,000 και πλέον κάτοικοι της Νάξου.

Έγινε καταγγελία προς την ΕΥΕΠ (επιθεωρητές περιβάλλοντος) τον Οκτώβρη του 2014. Μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει κανέναν έλεγχο όπως υποχρεούνται (άρθρο 20 Ν.4014/2011), ενώ από την επικοινωνία με την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Γεωργία Κοτίνη εισπράττουμε τόσους μήνες μόνο δικαιολογίες.

Επικοινωνήσαμε και με το αρμόδιο Υπουργείο Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., όπου και υπάγεται η εν λόγω υπηρεσία, το οποίο δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Θα σου έλεγα και για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, ή και τα καντινέλια (Falco naumanni) που φωλιάζουν εκεί γύρω, αλλά αυτά πλέον είναι πολυτέλειες.

Αυτά λοιπόν…

Για τους αρμόδιους, το πιο βολικό είναι να κρυφτούν πίσω από την ψεύτικη Μ.Π.Ε. και το Σ.τ.Ε. Το σωστό είναι να βρουν θέση που δεν απειλεί το πόσιμο νερό.

Προφανώς κάνουν ότι νομίζουν, αφού δεν τους ελέγχει κανένας.

Πάντως, Πιτσιρίκο, τα επόμενα χρόνια που θα έρθεις στην Νάξο, ρώτα πριν πιεις νερό από την βρύση.

Α, να και ένα άλμπουμ φωτογραφιών, για να δουν και οι αναγνώστες περί τίνος πρόκειται.
https://picasaweb.google.com/108988577995445439954/XYTANAXOS?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLSf7q3RuLC7tgE

Να είσαι καλά.

ΜesonisiNaxos

(Αγαπητέ φίλε, θέλω να γίνουν όλα όμορφα στην αγαπημένη Νάξο. Πρέπει να γίνουν όλα όμορφα. Και το νερό πρέπει να πίνεται. Η Νάξος θα είναι η βασίλισσα των Κυκλάδων τα επόμενα χρόνια επειδή δεν καταστράφηκε όπως άλλα νησιά και επειδή οι κάτοικοί της δεν αλλοτριώθηκαν. Να μην ξεπουληθούν οι λίμνες στον Άγιο Προκόπιο, να μην εξαφανίζονται οι υπέροχες αμμοθίνες στην Πλάκα, να μην γίνουν αλλού τα λάθη που έγιναν στην όμορφη -και μαγική κάποτε- Αγία Άννα. Νερό πίνω από το Τσικαλαριό, οπότε είμαι …ταύρος. Για ό,τι θέλετε, εγώ είμαι πάντα στην διάθεσή σας. Στη Νάξο έχω περάσει ίσως την ομορφότερη περίοδο της ζωής μου. Οπότε, πάντα κάτι θα της χρωστάω. Να είστε καλά. Και πάντα μαχητικά.)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Καλά θα πάει»: Οι Μακαλιάς – Ρούμπος φέρνουν το απρόβλεπτο στη Σαντορίνη

Ένα αυτοσχεδιαστικό comedy show γεμάτο ρυθμό, τρέλα και «καμένο» χιούμορ, όπου οι θεατές γίνονται σκηνοθέτες και σεναριογράφοι.

Β. Κικίλιας: «Οι ψαράδες έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου»

Δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας για ουσιαστικό διάλογο με τις ενώσεις αλιέων και στήριξη των δικαιωμάτων τους, με ταυτόχρονη προστασία των θαλασσών και του φυσικού πλούτου.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.