Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοι«Το φιάσκο των “100 δόσεων”

«Το φιάσκο των “100 δόσεων”

|

Αρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση για το φιάσκο των 100 δόσεων και οι ερωτήσεις προς αρμόδιους υπουργούς για θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία 

 

Το Νοέμβριο του 2014, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μεγάλη προσπάθεια και με επιτυχημένους διαπραγματευτικούς χειρισμούς, συμφώνησε με την τότε “τρόικα” και σήμερα “θεσμούς” μια πολύ σημαντική ρύθμιση για όσους είχαν δεχτεί τις επιπτώσεις της κρίσης. Με το Ν. 4305/2014 διαμόρφωσε ένα σταθερό, διαφανές, αποτελεσματικό και χωρίς την υποκειμενική κρίση της διοίκησης πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, με σταθερό επιτόκιο 4,56% και με τη ρητή πρόβλεψη οι μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ να μην μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης.

Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατήγγειλαν τη διαδικασία και υπονόμευαν την εθνική προσπάθεια, πρωταγωνιστώντας με συνθήματα «δεν πληρώνω» και τάζοντας «σεισάχθεια» σε όλες τις οφειλές, εφόσον αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Με το Ν. 4321/2015, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαμόρφωσαν το δικό τους πλαίσιο ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις, επιτρέποντας την ένταξη και μεγαλοοφειλετών σε αυτές. Ήταν η περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα «κούρευε» υπέρογκα ποσά, σε μια νύχτα, στους γνωστούς μεγαλοοφειλέτες. 

Σήμερα, εντελώς αιφνίδια, έξι μήνες μετά, αλλάζουν δραματικά τους όρους και τους κανόνες των ρυθμίσεων για όλους ανεξαιρέτως.

  • Αυξάνουν το ύψος του επιτοκίου σε 5,05% (αντί για 4,56% που ήταν με τον Ν. 4305/2014), επιβαρύνοντας όλες τις οφειλές εις το διηνεκές.
  • Εισάγουν τον αυθαίρετο και «ύποπτο» ρόλο της υποκειμενικής κρίσης της διοίκησης, τόσο στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών όσο και στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, με την -κατά διακριτική ευχέρεια- μείωση των δόσεων. Γεγονός, που ανοίγει το «παράθυρο της συναλλαγής» και μας γυρνάει σε πελατειακές τακτικές του παρελθόντος, καθώς δεν τίθεται κανένα αντικειμενικό και σαφές κριτήριο για τη μείωση των δόσεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας εγκλωβίστηκαν και παγιδεύτηκαν, οι οποίοι, αφού εξαπατήθηκαν συμφωνώντας διαφορετικούς όρους με το κράτος, κατέληξαν να υποχρεούνται να πληρώσουν με άλλους όρους. Ήδη, κατά χιλιάδες απεντάσσονται από τις ρυθμίσεις και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αρκετά δυσοίωνες. Τελικά, η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατράπηκε σε φιάσκο.

Και κάτι ακόμη. Μόνοι ωφελημένοι, οι μεγαλοοφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις διατάξεις του Ν. 4321/2015 και βγήκαν πολλαπλά ωφελημένοι, διαγράφοντας υπέρογκα πρόστιμα, αναδεικνύοντας την πραγματική «ηθική πλευρά» του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ισχυρών και κατά των αδυνάτων.

Για τους λόγους αυτούς, κατέθεσα ερώτηση, διαμέσου της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντίστοιχα, ζητώντας τη λίστα των μεγαλοοφειλετών και το ύψος των χρεών τους προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία που διαγράφηκαν.

Οι δύο ερωτήσεις του πρώην υπουργού Εργασίας και νυν Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ 

1η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Με τις διατάξεις των άρθρων 1-17 του Ν. 4321/2015 προβλέφθηκε η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση επί των πρόσθετων φόρων ή τελών του Ν. 2523/1997, προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έως 100%.

Με την παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 (Ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση) οριζόταν ρητά ότι στη ρύθμιση δεν δύναται να υπαχθεί ποσό κύριας ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Αντίστοιχη απαγόρευση όμως δεν τέθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 1-17 του Ν. 4321/2015, με αποτέλεσμα να δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή και οι μεγαλοοφειλέτες, με ποσά οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Πόσοι, ποιοι και τι νομικής μορφής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) οφειλέτες με ύψος οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ εντάχθηκαν στην ως άνω ρύθμιση;
  2. Ποιο το ύψος και το είδος [πρόστιμο Τελωνειακού Κώδικα, Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) κλπ.] των οφειλών κάθε μεγαλοοφειλέτη, ο οποίος εντάχθηκε στη ρύθμιση αυτή;
  3. Τι ποσό πρόσθετων φόρων ή τελών του Ν. 2523/1997, προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής διαγράφηκε ανά μεγαλοοφειλέτη, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που επέλεξε;
  4. Πόσοι και ποιοι από τους ανωτέρω μεγαλοοφειλέτες έχουν απενταχθεί και πόσοι και ποιοι τηρούν τους όρους της ρύθμισης;

 

2η Ερώτηση 

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015 προβλέφθηκε η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών έως 100%.

Με την παρ. 3 του άρθρου 54 του Ν. 4305/2014 οριζόταν ρητά ότι στη ρύθμιση δεν δύναται να υπαχθεί ποσό κύριας ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Αντίστοιχη απαγόρευση όμως δεν τέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015, με αποτέλεσμα να δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή και οι μεγαλοοφειλέτες, με ποσά οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Πόσοι, ποιοι και τι νομικής μορφής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) οφειλέτες με ύψος οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ εντάχθηκαν στην ως άνω ρύθμιση;

2. Ποιο το ύψος των οφειλών κάθε μεγαλοοφειλέτη, ο οποίος εντάχθηκε στη ρύθμιση αυτή;

3. Τι ποσό προσαυξήσεων και προσθέτων τελών διαγράφηκε ανά μεγαλοοφειλέτη, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που επέλεξε;

4. Πόσοι και ποιοι από τους ανωτέρω μεγαλοοφειλέτες έχουν απενταχθεί και πόσοι και ποιοι τηρούν τους όρους της ρύθμισης;

                                           


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος για όλους: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική προσβασιμότητα των παραλιών

Επένδυση ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ράμπες, αμαξίδια και εξοπλισμοί για τρεις παραλίες της Νάξου έως το τέλος του 2025.

Επίσκεψη Εργασίας στη Σαντορίνη από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η παρουσία του συνοδεύτηκε από αυτοψίες σε κρίσιμες περιοχές και σύσκεψη με φορείς και επιστημονικές αρχές

Ο καιρός… από τα 680 μέτρα: Online ο μετεωρολογικός σταθμός Κωμιακής Νάξου!

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός της Κωμιακής μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα μέσα από την πλατφόρμα Ecowitt και το NaxosWeather.gr.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Οδηγίες και μέτρα πρόληψης και προστασίας

Βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024.

Διαδημοτική συνεργασία Σύρου – Τήνου: Πράσινο φως από τη ΔΕΥΑΣ για κοινή επιχείρηση ύδρευσης

Η ΔΕΥΑ Σύρου ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης με τον Δήμο Τήνου, με στόχο τη βιωσιμότητα, τη μείωση των οφειλών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης στα νησιά.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης