Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοι«Το φιάσκο των “100 δόσεων”

«Το φιάσκο των “100 δόσεων”

|

Αρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση για το φιάσκο των 100 δόσεων και οι ερωτήσεις προς αρμόδιους υπουργούς για θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία 

 

Το Νοέμβριο του 2014, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μεγάλη προσπάθεια και με επιτυχημένους διαπραγματευτικούς χειρισμούς, συμφώνησε με την τότε “τρόικα” και σήμερα “θεσμούς” μια πολύ σημαντική ρύθμιση για όσους είχαν δεχτεί τις επιπτώσεις της κρίσης. Με το Ν. 4305/2014 διαμόρφωσε ένα σταθερό, διαφανές, αποτελεσματικό και χωρίς την υποκειμενική κρίση της διοίκησης πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, με σταθερό επιτόκιο 4,56% και με τη ρητή πρόβλεψη οι μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ να μην μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης.

Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατήγγειλαν τη διαδικασία και υπονόμευαν την εθνική προσπάθεια, πρωταγωνιστώντας με συνθήματα «δεν πληρώνω» και τάζοντας «σεισάχθεια» σε όλες τις οφειλές, εφόσον αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Με το Ν. 4321/2015, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαμόρφωσαν το δικό τους πλαίσιο ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις, επιτρέποντας την ένταξη και μεγαλοοφειλετών σε αυτές. Ήταν η περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα «κούρευε» υπέρογκα ποσά, σε μια νύχτα, στους γνωστούς μεγαλοοφειλέτες. 

Σήμερα, εντελώς αιφνίδια, έξι μήνες μετά, αλλάζουν δραματικά τους όρους και τους κανόνες των ρυθμίσεων για όλους ανεξαιρέτως.

  • Αυξάνουν το ύψος του επιτοκίου σε 5,05% (αντί για 4,56% που ήταν με τον Ν. 4305/2014), επιβαρύνοντας όλες τις οφειλές εις το διηνεκές.
  • Εισάγουν τον αυθαίρετο και «ύποπτο» ρόλο της υποκειμενικής κρίσης της διοίκησης, τόσο στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών όσο και στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, με την -κατά διακριτική ευχέρεια- μείωση των δόσεων. Γεγονός, που ανοίγει το «παράθυρο της συναλλαγής» και μας γυρνάει σε πελατειακές τακτικές του παρελθόντος, καθώς δεν τίθεται κανένα αντικειμενικό και σαφές κριτήριο για τη μείωση των δόσεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας εγκλωβίστηκαν και παγιδεύτηκαν, οι οποίοι, αφού εξαπατήθηκαν συμφωνώντας διαφορετικούς όρους με το κράτος, κατέληξαν να υποχρεούνται να πληρώσουν με άλλους όρους. Ήδη, κατά χιλιάδες απεντάσσονται από τις ρυθμίσεις και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αρκετά δυσοίωνες. Τελικά, η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατράπηκε σε φιάσκο.

Και κάτι ακόμη. Μόνοι ωφελημένοι, οι μεγαλοοφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις διατάξεις του Ν. 4321/2015 και βγήκαν πολλαπλά ωφελημένοι, διαγράφοντας υπέρογκα πρόστιμα, αναδεικνύοντας την πραγματική «ηθική πλευρά» του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ισχυρών και κατά των αδυνάτων.

Για τους λόγους αυτούς, κατέθεσα ερώτηση, διαμέσου της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντίστοιχα, ζητώντας τη λίστα των μεγαλοοφειλετών και το ύψος των χρεών τους προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία που διαγράφηκαν.

Οι δύο ερωτήσεις του πρώην υπουργού Εργασίας και νυν Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ 

1η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Με τις διατάξεις των άρθρων 1-17 του Ν. 4321/2015 προβλέφθηκε η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση επί των πρόσθετων φόρων ή τελών του Ν. 2523/1997, προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έως 100%.

Με την παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 (Ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση) οριζόταν ρητά ότι στη ρύθμιση δεν δύναται να υπαχθεί ποσό κύριας ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Αντίστοιχη απαγόρευση όμως δεν τέθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 1-17 του Ν. 4321/2015, με αποτέλεσμα να δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή και οι μεγαλοοφειλέτες, με ποσά οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Πόσοι, ποιοι και τι νομικής μορφής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) οφειλέτες με ύψος οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ εντάχθηκαν στην ως άνω ρύθμιση;
  2. Ποιο το ύψος και το είδος [πρόστιμο Τελωνειακού Κώδικα, Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) κλπ.] των οφειλών κάθε μεγαλοοφειλέτη, ο οποίος εντάχθηκε στη ρύθμιση αυτή;
  3. Τι ποσό πρόσθετων φόρων ή τελών του Ν. 2523/1997, προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής διαγράφηκε ανά μεγαλοοφειλέτη, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που επέλεξε;
  4. Πόσοι και ποιοι από τους ανωτέρω μεγαλοοφειλέτες έχουν απενταχθεί και πόσοι και ποιοι τηρούν τους όρους της ρύθμισης;

 

2η Ερώτηση 

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015 προβλέφθηκε η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών έως 100%.

Με την παρ. 3 του άρθρου 54 του Ν. 4305/2014 οριζόταν ρητά ότι στη ρύθμιση δεν δύναται να υπαχθεί ποσό κύριας ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Αντίστοιχη απαγόρευση όμως δεν τέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015, με αποτέλεσμα να δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή και οι μεγαλοοφειλέτες, με ποσά οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Πόσοι, ποιοι και τι νομικής μορφής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) οφειλέτες με ύψος οφειλών άνω του 1.000.000 ευρώ εντάχθηκαν στην ως άνω ρύθμιση;

2. Ποιο το ύψος των οφειλών κάθε μεγαλοοφειλέτη, ο οποίος εντάχθηκε στη ρύθμιση αυτή;

3. Τι ποσό προσαυξήσεων και προσθέτων τελών διαγράφηκε ανά μεγαλοοφειλέτη, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που επέλεξε;

4. Πόσοι και ποιοι από τους ανωτέρω μεγαλοοφειλέτες έχουν απενταχθεί και πόσοι και ποιοι τηρούν τους όρους της ρύθμισης;

                                           


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.