Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοιΈνα διαφορετικό τουριστικό προϊόν

Ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν

|

Μία άλλη τουριστική προσέγγιση για τα νησιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε διεθνή αεροδρόμιο προτείνει ο Γιώργος Βακόνδιος, πολιτευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ 

Βρισκόμαστε στον Μάρτιο δηλαδή μια ανάσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως τουλάχιστον την εννοούμε στην Ελλάδα (Μάιος – Οκτώβριος). Οι προβλέψεις είναι ότι θα υπάρχει μια περαιτέρω μείωση του εσωτερικού τουρισμού κυρίως σε ότι αφορά τη διαθέσιμη δαπάνη για διακοπές, ενώ τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι διφορούμενα. Βεβαίως οι προορισμοί οι οποίοι συμβάλλονται με τους διεθνείς tour operators έχουν λιγότερα προβλήματα να λύσουν αλλά για να έχει ένας προορισμός πραγματικό ενδιαφέρον για τους μεγάλους tour operators θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε διεθνές αεροδρόμιο. Οι διεθνείς τάσεις είναι πρώτον η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς των tour operators και η συνεχής αυξανόμενη προτίμηση προγραμμάτων all inclusive.

Βεβαίως τα τελευταία στην Ελλάδα τα έχουμε δαιμονοποιήσει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα διεθνώς και οι Ελληνικές αντιρρήσεις ελάχιστα ενδιαφέρουν την παγκόσμια τουριστική αγορά. Σε ότι μας αφορά στα νησιά των Κυκλάδων η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένα νησιά με διεθνές αεροδρόμιο και ενδεχομένως υψηλή αναγνωρισιμότητα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες με τους δικούς της όρους. Όμως η αριθμητική πλειοψηφία των νησιών δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε διεθνές αεροδρόμιο, ώστε να επωφεληθούν από τις μαζικές εισροές τουρισμού, αλλά ούτε και τις τουριστικές υποδομές που θα τους επέτρεπαν την προσφορά του βασικού και περισσότερο ζητούμενου τουριστικού προϊόντος, που δεν είναι άλλο από το all inclusive.

Όμως εδώ υπάρχει μια ευκαιρία. Η αδυναμία να μετασχηματισθεί σε πλεονέκτημα. Θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλία οι τοπικοί επιχειρηματίες και να προσφέρουν στην αγορά ένα εναλλακτικό προϊόν το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό του all inclusive αλλά ενδεχομένως πιο ελκυστικό. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος πακέτων ανά νησί ο οποίος θα προσφέρει συνδυαστικά και κατ’ επιλογή μεταφορά, διαμονή, διατροφή, θάλασσα, μεταφορικό μέσο, νυκτερινή διασκέδαση κλπ. Η αρχή μιας τέτοιας προϊοντικής πρότασης ξεκινάει πάντα από τα καταλύματα. Η συνεργασία δύο ή τριών ξενοδοχειακών καταλυμάτων διευρύνεται με τη συνεργασία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενοικίαση μεταφορικών μέσων, beach bars, κλπ. 

Πρακτικά κάποιος επιλέγει τον προορισμό δηλαδή το νησί, κατόπιν το κατάλυμα το οποίο μπορεί να συνδυάσει με επιλογή γεύματος και δείπνου από συγκεκριμένα συνεργαζόμενα καταστήματα, διασκέδαση από συγκεκριμένα bars, μεταφορικό μέσο ανάλογα με τις προτιμήσεις του, ξαπλώστρες σε συγκεκριμένη παραλία κλπ. Όλα αυτά σε μια τιμή πακέτο, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες του επισκέπτη, ο οποίος ουσιαστικά έχει στη διάθεσή του ένα αναβαθμισμένο tailor made all inclusive προϊόν. Τέτοιου είδους προϊόντα υπάρχουν και διατίθενται με μεγάλη επιτυχία. Στους δε χειμερινούς προορισμούς των Άλπεων είναι κοινή πρακτική. Για τον επισκέπτη έχει το πλεονέκτημα του προϋπολογιζόμενου κόστους σαν το all inclusive, αλλά πλεονεκτεί διότι δεν τον εγκλωβίζει σε ένα χώρο και του παρέχει μια αίσθηση μεγαλύτερης ελευθερίας και ευελιξίας στις επιλογές του.

Για τον προορισμό το πλεονέκτημα είναι ότι με αυτού του είδους τα προϊόντα παρέχεται η δυνατότητα προσέλκυσης τουριστικών ροών που είναι αποκλειστικά χρήστες προγραμμάτων all inclusive, αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα του προορισμού και βελτιώνονται οι τουριστικές ροές. Για τους επιχειρηματίες το πλεονέκτημα είναι ότι αξιοποιούνται καλύτερα μονάδες οι οποίες για τη διεθνή αγορά δεν θεωρούνται επαρκείς, διεκδικούν μερίδιο αγοράς από εκεί που μέχρι τώρα απείχαν, γίνεται καλύτερος προγραμματισμός συνδυαστικών πωλήσεων και αναπτύσσεται η κουλτούρα συνεργασιών. Προφανώς τέτοιου είδους προϊόντα χρειάζονται επικοινωνία, αλλά το διαδίκτυο είναι μια αποτελεσματική λύση σχεδόν μηδενικού κόστους.

Προσωπική μου άποψη ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτού του είδους των πρωτοβουλιών είναι ότι δεν εμπλέκεται το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, παρά μόνον επιχειρηματίες και επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα.

Γιώργος Βακόνδιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση