Η τοποθέτηση του Βουλετή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κου Συρμαλένιου επί του Ασφαλιστικού – Τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης και αυτά που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο που όμως έχουν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως προαπαιτούμενα
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και τις προσπάθειες της κυβέρνησης εν μέσω έντονων πιέσεων από την πλευρά των δανειστών για προστασία των συντάξεων, καθώς και των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ανέφερε οβουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό – «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά είχε τεθεί επί τόσους μήνες προς διαβούλευση στον ελληνικό λαό.
Κάποιοι από εσάς, βεβαίως, από την Αντιπολίτευση μάς λέτε ότι πρόκειται για αιφνιδιασμό και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εν πάση περιπτώσει, δεν υπήρξε ποτέ νομοσχέδιο που συζητήθηκε τόσο ευρέως και για τόσους μήνες.
Δεύτερον, όταν το καταθέσαμε, μας λέγατε ότι είναι μονομερής ενέργεια. Τώρα κάποιοι από εσάς μας λέτε ότι είναι υποταγή στους δανειστές. Τι από τα δύο, επιτέλους, υποστηρίζετε; Διαλέξτε. Τι είναι; Υποταγή στους δανειστές ή μονομερής ενέργεια;
Τρίτον, επαναλαμβάνετε ως Αντιπολίτευση μια εκδοχή χρεοκοπίας και καταστροφολογίας, γεμίζοντας τα δελτία ειδήσεων των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, στοχεύοντας στην κατατρομοκράτηση του λαού.
Δεν πανηγυρίζουμε, βεβαίως, για τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, τα οποία είδαμε ως στοιχεία και όχι ως προβλέψεις που διαψεύδονται συνεχώς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή και από άλλους οργανισμούς. Δεν πανηγυρίζουμε. Σε συνθήκες, όμως, δημοσιονομικής πρέσας, σας αναφέρω μόνο πέντε στοιχεία:
Πρώτον, περισσότερα έσοδα και το 2015 και αρχές του 2016, πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης ελλείμματος.
Δεύτερον, ελάχιστη ύφεση το 2015 0,2% έναντι πρόβλεψης ύφεσης 2,7%.
Τρίτον, πρωτιά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέταρτον, μείωση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Πέμπτον, μικρή μείωση της ανεργίας.
Δεν πανηγυρίζουμε. Αυτά, όμως, είναι στοιχεία που δείχνουν τη συστηματική δουλειά και μια πορεία στην οποία έχουμε μπει.
Επειδή μας λέτε δε συνεχώς ότι τα σκληρά δύσκολα μέτρα, τα οποία ψηφίσαμε από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και αυτά που ψηφίζουμε σήμερα, είναι αποκλειστικά δικής μας κοπής, της δικής μας Κυβέρνησης, κι επειδή ξεσκόνισα πάλι τον ν. 4336/2015, δηλαδή τη συμφωνία, το Μνημόνιο 3, αν θέλετε, θα ήθελα να φρεσκάρω τη μνήμη του ελληνικού λαού για το τι ψηφίσαμε όλοι μαζί, διακόσιοι είκοσι ένας, εκτός βεβαίως ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής.
Σας θυμίζω λοιπόν εν συντομία τι περιέχεται στον ν. 4336, γιατί δεν είναι ένα πουκάμισο αδειανό αυτός ο νόμος, έχει συγκεκριμένα σημεία:
Πρώτον, ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα, δηλαδή σε ένα ταμείο.
Δεύτερον, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019. Ακούστε το καλά, γιατί μας λέτε ότι εμείς καταργούμε το ΕΚΑΣ.
Τρίτον, κατάργηση επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης προς τους αγρότες.
Τέταρτον, συνέχιση της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.
Πέμπτον, σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, δηλαδή φορολογία 20% για το 2016 και 26% για το 2017. Εμείς πετυχαίνουμε με αυτά που ψηφίζουμε σήμερα πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία είχαμε τότε ψηφίσει.
Έκτον, αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων ως 12.000 15% αντί 11%, 35% έναντι 33% για πάνω από 12.000 ευρώ.
Έβδομον, μείωση κατά 50% των δαπανών για επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
Όγδοον, αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.
Ένατον, τρεις συντελεστές ΦΠΑ: 23%, 13%, 6%, με αύξηση πολλών ειδών και αγαθών στο 23%, ανάμεσά τους και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Δέκατον, αύξηση συντελεστών στα ξενοδοχεία στο 13%.
Ενδέκατον, αύξηση προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
Δωδέκατον, κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Δέκατον τρίτον, μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισεκατομμύρια.
Αυτά ψηφίσατε όλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, και μην έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι είναι αποκλειστικά δικά μας μέτρα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από έντεκα μειώσεις των συντάξεων που έπεφταν κατά μέσο όρο από τα 1.200 ευρώ στα 800 ευρώ, που ακολούθησαν την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, τα σκάνδαλα των δομημένων ομολόγων, του Χρηματιστηρίου, του PSI, δηλαδή την εξανέμιση δισεκατομμυρίων των αποθεματικών των ταμείων, τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης από 33 δισεκατομμύρια το 2010 στα 22 δισεκατομμύρια το 2014, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από 18,9 δισεκατομμύρια το 2010 στα 8,6 δισεκατομμύρια το 2014, δηλαδή όταν μεσουρανούσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, εμείς μετά από όλα αυτά, σε αυτές τις συνθήκες και σε ασφυκτικά πλαίσια δημοσιονομικής πρέσας, θεσμοθετούμε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα που διασφαλίζει το κράτος, καθιερώνει ίσους κανόνες και ενοποιεί το μέχρι σήμερα άναρχο και ανορθολογικό σύστημα με τα δεκάδες ταμεία και τους εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους απονομής των συντάξεων.
Διασφαλίζουμε τις κύριες συντάξεις και το 90% των επικουρικών. Εν πάση περιπτώσει, καθιερώνουμε την εθνική σύνταξη που βασίζεται σε ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή αν ήμασταν στο 2008, θα είχαμε 600 ευρώ και όχι 384 ευρώ.
Επίσης, υπάρχει ένα θέμα στο οποίο έχει γίνει πολύ σπέκουλα, το θέμα για τα χωριά κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, το οποίο αφορά και πολλά νησιά και μικρούς επιχειρηματίες αυτών των χωριών που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Και σας λέω ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι ασφαλισμένοι, όσοι είχαν αγροτική δραστηριότητα ή όσοι ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ από άλλη δραστηριότητα εξακολουθούν βάσει του άρθρου 40 να είναι ασφαλισμένοι στον φορέα που θα ακολουθήσει τον ΟΓΑ, αλλά με προϋποθέσεις οι οποίες περιγράφονται στο άρθρο 40, δηλαδή ουσιαστικά το κατώτατο ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα που είναι το 70% του μηνιαίου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, που σημαίνει με εισφορές για το 2017 57,4 ευρώ τον μήνα, 689 ευρώ τον χρόνο και μαζί με τον κλάδο υγείας, αν θέλετε, 934 ευρώ τον χρόνο.
Αυτή είναι η καταστροφή που λέτε ότι φέρνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Έλληνες και Οικολόγοι Πράσινοι.
Εν πάση περιπτώσει, απέναντι σε όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, ποια είναι η πρόταση της Αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας; Ιδιωτική ασφάλιση, συμψηφισμός επιδοτήσεων με τις εισφορές των αγροτών και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή ουσιαστικά κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Αυτές είναι οι προτάσεις σας, δεν έχετε άλλες προτάσεις.
Εμείς, στο πλαίσιο μιας δύσκολης συγκυρίας, προχωρούμε σταθερά προς την αξιολόγηση και προς την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, προχωρούμε ανοδικά σε μια πορεία που θα τη διαδεχθεί η επανεκκίνηση και η ανάπτυξη της οικονομίας και από εκεί και πέρα, ελπίζουμε σε μια καλύτερη διαβίωση για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Αυτές είναι οι θέσεις μας, αυτές είναι οι προτάσεις μας. Μακάρι να είχατε και εσείς κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις να συζητούσαμε και όχι απλώς κραυγές και παραλήρημα, γιατί μετά την αξιολόγηση δεν θα έχετε και ρόλο ύπαρξης».