Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοιΑλήθειες και Ψέματα για το ασφαλιστικό

Αλήθειες και Ψέματα για το ασφαλιστικό

|

Το Νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό έρχεται και ο Γιάννης Βρούτσης – βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – μιλάει για τις …αλήθειες και τα …ψέμματα που έχει πει η Κυβέρνηση 

Ο Πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα ψεύδους. Μεταξύ άλλων είπε ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης διασώζει την αξιοπρέπεια των συντάξεων. Επί της ουσίας, όμως, αυτό που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός μείωσης συντάξεων που μετατρέπει τις ασφαλιστικές εισφορές σε φορολογικά ποσοστά!

Του Γιάννη Βρούτση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την “προστασία της αξιοπρέπειας” των συντάξεων περιλαμβάνει:

  1. Οριζόντια μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων κατά 6% για το 2015 και πάνω από 20% για το 2016
  2. Οριζόντια μείωση κατά 2% όλων των κύριων συντάξεων για το 2015, καθώς και από 10% έως 30% στις κύριες συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους, αλλά και για τους σημερινούς σε 2 χρόνια
  3. Μείωση των ΕΦΑΠΑΞ πάνω από 20%
  4. Περικοπή της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 320 ευρώ έως 384 ευρώ
  5. Δραματική μείωση των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας
  6. Μείωση κατά 35% του μερίσματος σε 400.000 συνταξιούχους
  7. Μείωση του ποσοστού της καταβαλλόμενης προσωρινής σύνταξης από 80% σε 50%
  8. Ισόβια κατάργηση του ΕΚΑΣ για 340.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  9. Επιβολή εξοντωτικών εισφορών 27,2% στους αγρότες και 37% σε μηχανικούς, δικηγόρους και ιατρούς
  10. Κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των ευεργετικών διατάξεων του ασφαλιστικού για τα μικρά χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων (π.χ. καφενεία)
  11. Κατάργηση των μεταρρυθμίσεων ΑΤΛΑΣ και ΗΛΙΟΣ και επιστροφή στην αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία και τη διαρροή πόρων
  12. Αύξηση εκ νέου των ασφαλιστικών εισφορών, ενέργεια που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων και σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας!

Επισημαίνεται, ότι από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της 2ετιας 2015-2016, απωλέσθηκε το7,1% του ΑΕΠ, δηλαδή χάθηκαν 12,7 δις ευρώ, σημαντικό μέρος τα οποίων μεταφέρθηκαν στο Ασφαλιστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,2% του ΑΕΠ (2,2 δις ευρώ), καθώς και πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ (900 εκατ. ευρώ). Δηλαδή,συνολική μείωση 3,1 δις ευρώ!

Σύγκριση με το email “Χαρδούβελη” δεν τίθεται, καθώς αυτό περιελάμβανε μόνο οριακές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ύψους μέχρι 310 εκατ. ευρώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα της δικής του διακυβέρνησης απλά φρόντισε με τις πολιτικές του να δεκαπλασιάσει τον λογαριασμό!

Τελικά, οι “αξιοπρεπείς” συντάξεις που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων. Αποτέλεσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που με αποκλειστικά δική του ευθύνη προκάλεσε.

Έφτασε, όμως, ο καιρός που ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει επιτέλους ποια είναι η αλήθεια και ποια τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Είναι αλήθεια ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας για δεκαετίες αποτελούσε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο εξαιρέσεις, ειδικά καθεστώτα, αδιαφάνεια, ενώ ήταν σημαντικά γαλαντόμο σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
  • Όποιες προσπάθειες εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων επιχειρήθηκαν διαχρονικά υπονομεύτηκαν, καθώς βρήκαν απέναντι τους ένα ισχυρό κύμα λαϊκισμού και αντιδράσεων που υποκινούσε κατεξοχήν η αριστερά.
  • Την περίοδο 2010-2014, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις (ΕΡΓΑΝΗ, ΗΛΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΑΤΛΑΣ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες, πρόστιμα 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία κ.α.) και αλλαγές στο ασφαλιστικό, με θυσίες του ελληνικού λαού, που καρποφόρησαν.
  • Τον Δεκέμβριο του 2014, η πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, υπό την εποπτεία του ECOFIN (Ageing Working Group, Economic Policy Committee)  και με πολύ αυστηρές δημοσιονομικές προϋποθέσεις, επιβεβαίωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας εκπλήρωνε για πρώτη φορά τους όρους βιωσιμότητας μέχρι και το 2060!
  • Αυτό σήμαινε ότι οι επώδυνες θυσίες που είχε κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια (2010-2012) είχαν πιάσει τόπο και δεν χρειαζόταν πλέον άλλες μειώσεις συντάξεων.

Εξαίρεση αποτελούσαν οι οριακές παρεμβάσεις που εμείς «ανοίξαμε» ως κυβέρνηση και που αφορούσαν:

  1.  τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που λυσσαλέα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολέμησε
  2. το πάγωμα της αύξησης των συντάξεων, με βάση τη ρήτρα ανάπτυξης του Ν. 3863/2010 μόνο για 3 χρόνια
  3. τον εξορθολογισμό τους ΕΚΑΣ, ώστε να μην δημιουργούνται ανισότητες και αδικίες μετά την καταβολή του. Μόνο αυτό και όχι την κατάργησή του
  4. την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που διασφαλίζει με δίκαιο τρόπο την απόλυτη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, κυρίως για τις επόμενες γενιές
  5. τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων με τη δημιουργία 3 μεγάλων ταμείων: του ΟΓΑ, των Μισθωτών, των Επιστημόνων και Ελεύθερων Επαγγελματιών. Διάκριση που έγινε με σεβασμό και αναγνώριση στα ιδιαίτερα επαγγελματικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά κάθε παραγωγικής ομάδας. Αυτή είναι η αλήθεια. Τελεία και παύλα!
  6. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και αξιοποιούσε το έργο που της κληροδοτήθηκε (υλοποίηση ήπιων οριακών προσαρμογών), τίποτα από όλα αυτά που επιβάλλονται σήμερα δεν θα ήταν αναγκαίο
  7. Σήμερα, δυστυχώς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι συνταξιούχοι, οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι νέοι μαςπληρώνουν βαρύ το τίμημα του λαϊκισμού, των κίβδηλων υποσχέσεων και προσδοκιών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία
  8. Πληρώνουν, επίσης, την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων, τον εκτροχιασμό συνολικά της οικονομίας μας (από το plan X του Βαρουφάκη και τα capital control, μέχρι το πέρασμα της οικονομίας ξανά στην ύφεση)
  9. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τρόπο προκλητικό προκαλεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ακύρωσε τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούσε στη δημιουργία 3 ταμείων, ενώ την ίδια στιγμή επιχαίρει στα κανάλια λέγοντας ότι αποτελεί επίτευγμα η δημιουργία ενός ταμείου.
  10. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θριαμβολογεί λέγοντας ότι φέρνει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η αλήθεια είναι ότι τη βαπτίζει έτσι, προκειμένου να κρύψει τις αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις που έρχονται αποκλειστικά με δική της ευθύνη!
  11. Το νομοσχέδιο «Κατρούγκαλου» αντιστρατεύεται και υπονομεύει τις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης. Επιβραβεύει την ήσσονα προσπάθεια, ενισχύει την εισφοροδιαφυγή και κάμπτει την ασφαλιστική συνείδηση. Με άλλα λόγια τιμωρεί τη δημιουργικότητα και την εργασία!
  12. Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, είναι η αδιαφάνεια και ο σκοταδισμός που έφερε στο υπουργείο Εργασίας με τη διακοπή του πληροφοριακού συστήματος ΗΛΙΟΣ, από τον Αύγουστο του 2015. Τη μεγάλη μεταρρύθμιση που συντελέστηκε την 1η Ιουνίου του 2013, που χαρτογράφησε για πρώτη φορά τις συντάξεις στη χώρα μας και νίκησε τις “μαϊμού” παροχές. Ο λόγος είναι απλός. Περιέχει τις μειώσεις ΣΥΡΙΖΑ που φοβάται να εμφανίσει!

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις ενός ασφαλιστικού που θα ενισχύει και δεν θα υπονομεύει την ασφαλιστική συνείδηση παραμένουν πάντα ανοικτές. Ενός ασφαλιστικού που θα εξασφαλίζει αναλογιστική δικαιοσύνη, βιωσιμότητα και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Πηγή: Liberal.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευη Νομικού: “Ο σεισμός μεταξύ Κάσου και Καρπάθου δεν σχετίζεται με τη Σαντορίνη”

Η γεωλόγος Εύη Νομικού αναλύει τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Καρπάθου – Δεν συνδέεται με τη Σαντορίνη. Ιστορικό προηγούμενο ο σεισμός του 1303.

Παννελλαδικές 2025: Τελευταίο κουδούνι της χρονιάς για τα Λύκεια την Πέμπτη

Πανελλήνιες 2025: Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σαντορίνη: Νομική δράση από την Ένωση Ξενοδόχων κατά ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Από τον Ιούλιο του 2024 έχουν κινηθεί με ασφαλιστικά μέτρα – Ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούνται στις τουριστικές επιχειρήσεις

Unesco: Η 9η Φεβρουαρίου προ των πυλών ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - Τι δήλωσε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Πρόταση Ημέρας: Μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι

Με την αρωγή του "Γαστρονόμου" έχουμε πρόταση με βάση τα φασολάκια...

Σαντορίνη: Επίσκεψη Κεφαλογιάννη για την Καλντέρα και τα έργα υποδομής – Προσεχώς νέα ΚΥΑ

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τη Θήρα, προήδρευσε σύσκεψης για την Καλντέρα και δεσμεύτηκε για στήριξη σε κρίσιμα έργα όπως το Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο και η αναθεώρηση της ΚΥΑ.

Η Θηρασιά αγκαλιάζει την Ομάδα Αιγαίου

Στην τρίτη στάση του 31ου Διάπλου, η Ομάδα Αιγαίου μετέτρεψε τη μικρή Θηρασιά σε σημείο αναφοράς για την πρόληψη, τη φροντίδα και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

Κίνδυνος νέου μπλάκ άουτ;

Απειλείται η Ελλάδα με μπλακ άουτ λόγω κρίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Δωδεκάνησα: Ισχυρός σεισμός (6 R) μεταξύ Κάσου και Καρπάθου

Ισχυρή σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2.00.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νάξος: Η Δανάη Κουτελιέρη στο “Cash or Trash” με το αντικείμενο-κληρονομιά του πατέρα της (video)

Μια ξεχωριστή εμφάνιση με άρωμα Νάξου και ιστορία από την Πλάκα – Όταν η παράδοση συναντά την τηλεόραση και συγκινεί (video)