Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 97

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

0

Με ανησυχία αλλά και προσαρμοστικότητα υποδέχονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως περιγράφει στο CNN Greece ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) για το Νότιο Αιγαίο και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου.

Ο ίδιος τονίζει πως «η κατανάλωση εμφανίζεται μειωμένη σχεδόν στο σύνολο των νησιών», με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, όπου το Πάσχα καταγράφηκε πτώση της τάξης του 20% έως 50%.

Η εικόνα αυτή φαίνεται να έχει προεκτάσεις και στο καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες περιορίζουν τις εξόδους και στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις όπως το take away ή το μαγείρεμα στον χώρο διαμονής.

Οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ήδη προσαρμόζονται: ανοίγουν νέα καταστήματα street food, μετατρέπουν εστιατόρια σε self-service και μειώνουν ώρες λειτουργίας ή κλείνουν ημέρες για να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

“Βλέπουμε να ανοίγουν στα νησιά καινούρια καταστήματα που προσφέρουν στους πελάτες τους φαγητό στο χέρι, προκειμένου να ”πιάσουν” αυτή την τάση. Άλλα μαγαζιά, το ”γυρίζουν” πλέον στο self service. Αρκετοί κλείνουν κάποιες μέρες της εβδομάδας και σε άλλες περιπτώσεις, περιορίζουν τις ώρες που μένουν καθημερινά ανοιχτές”.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη των Κυκλάδων και καθιστά αναγκαίο τον επανασχεδιασμό της επιχειρηματικής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι απαιτείται άμεση υποστήριξη του κλάδου για να μην χαθεί η ποιότητα στην εμπειρία των επισκεπτών, αλλά και για να παραμείνει βιώσιμη η εστίαση ως κλάδος που συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική ταυτότητα των νησιών.

ΕΣΚ Κυκλάδων: Πρωταθλητής Κυκλάδων U14 για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανναξιακός

0

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του και στην κατηγορία Under 14, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό της ΕΣΚ Κυκλάδων του μαχητικού Μαρπησσαϊκού με 67-55, ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό διήμερο μπασκετικής γιορτής στο ΔΑΚ Νάξου.

Η Νάξος φόρεσε τα «γιορτινά» της και υποδέχθηκε τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες των Κυκλάδων, σε μια διοργάνωση γεμάτη πάθος, ταλέντο και ανατροπές. Ο Πανναξιακός, με εξαιρετική εμφάνιση στο τέταρτο δεκάλεπτο, «καθάρισε» το παιχνίδι κόντρα στον Μαρπησσαϊκό, κλείνοντας τη χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δείχνοντας ότι χτίζει γερά θεμέλια για το μέλλον του Κυκλαδίτικου μπάσκετ.

Στον μικρό τελικό, ο ΑΟ Μυκόνου πανηγύρισε τη νίκη με 55-53 απέναντι στον Περιστεριώνα Τήνου, χάρη σε ένα δραματικό buzzer beater, που ξεσήκωσε το κλειστό γήπεδο και έδωσε ακόμα μεγαλύτερο σασπένς στην τελική φάση.

Μεγάλη συμμετοχή, θερμό χειροκρότημα από το κοινό και εξαιρετική ατμόσφαιρα, ήταν τα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης, που για ακόμα μια φορά ανέδειξε τη δυναμική του μπάσκετ στις Κυκλάδες.

Τα φύλλα αγώνα των τελικών:

Μαρπησσαϊκός-Πανναξιακός 55-67

  • Δεκάλεπτα: 19-16, 31-29 (ημ.), 48-50, 55-67.
  • Μαρπησσαϊκός (Καζακίδης): Σκανδάλης, Δαβερώνας 2, Μποροντούλην, Πιλάτος 15, Τζιώτης 8, Ρήγας, Παντελαίος, Παπαδόπουλος 22 (1), Δόλλας 8, Μπιλίρης, Μελανίτης.
  • Πανναξιακός (Καρακατσάνης): Δ. Ονάσογλου 4, Λιανός 7, Λιάγκρης, Β. Ονάσογλου 1, Ανεβλαβής 8, Τσακωνιάτης 9, Συμεώνογλου 22 (1), Σέργης 4, Ψαρράς 5, Δημητροκάλλης 2, Μελισσουργός 5, Κουλουμπής.

Περιστεριώνας-Α.Ο. Μυκόνου 53-55

  • Δεκάλεπτα: 7-7, 20-27 (ημ.), 38-43, 53-55.
  • Περιστεριώνας (Βιδάλης): Παπαευθυμίου, Συρίγος 14, Πλυτάς, Πάντζι, Βιδάλης 16 (1), Χατζησταματόγλου, Καβούδης 18, Μαρκουίζος, Σανταμούρης, Απέργης 2, Κρητικός 2, Παλαμάρης 1.
  • Α.Ο. Μυκόνου (Σκόρδος): Βαρβούνης 10, Μπουσάι 3, Γανωτής, Μουστάκας, Παπαγεωργίου, Νικολακόπουλος 1, Βέργος, Καλλέργης 15, Κωστίμπας, Γεωργουλιός 20, Αμοιρίδης 1, Ξυδάκης 5.

Η τελική κατάταξη του Final Four:

  1. Πανναξιακός
  2. Μαρπησσαϊκός
  3. Α.Ο. Μυκόνου
  4. Περιστεριώνας Τήνου

Οι παρουσίες και οι απονομές…

Και την δεύτερη ημέρα, που διεξήχθησαν οι τελικοί, αρκετός ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στις κερκίδες του κλειστού «Δημήτρης Περιστεράκης». Γονείς, αθλητές και τοπικοί παράγοντες ανάμεσά τους -όπως ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός, ο τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πολυχρονάκος, καθώς φυσικά ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων, Γιώργος Ονάσογλου και η πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Ευδοκία Κατσάνη– οι οποίοι έκαναν και τις απονομές των βραβείων και μεταλλίων.

Ο MVP και η κορυφαία πεντάδα…

Μετά το τέλος των τελικών οι προπονητές των τεσσάρων ομάδων ψήφισαν ομόφωνα τον κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης και την καλύτερη πεντάδα. Ειδικότερα, MVP αναδείχθηκε ο Βαλσαμάς Συμεώνογλου του Πανναξιακού, ο οποίος συμπεριλήφθηκε και στην κορυφαία μαζί με τον συμπαίκτη του στον Πανναξιακό, Δημήτρη Ονάσογλου, καθώς και με τους Χάρη Πιλάτο (Μαρπησσαϊκός), Δήμο Γεωργουλιό (Α.Ο. Μυκόνου) και Μάρκο Καβούδη (Περιστεριώνας).

Με πληροφορίες από τη σελίδα sportcyclades.gr 

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών

0

Σοβαρά προβλήματα στο αεροδρόμιο της Νάξου προκάλεσαν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το μεσημέρι της Κυριακής 25 Μαΐου 2025, με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ χαμηλή ορατότητα λόγω αφρικανικής σκόνης και βροχής.

Η μειωμένη ορατότητα κατέστησε επικίνδυνη τη διαδικασία προσγείωσης στο μικρό και ιδιαίτερα απαιτητικό αεροδρόμιο του νησιού, με αποτέλεσμα την ακύρωση τεσσάρων (συνολικά) πτήσεων της Olympic Air, ενώ ερωτηματικό είναι η 5η που ανήκει στην Sky Express και έφυγε από την Αθήνα.. 

Αρχικά νωρίς το πρωί, οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά αλλά από το μεσημέρι και μετά το πρόβλημα εντάθηκε λόγω της βροχής αλλά και της σκόνης που μείωσε σημαντικά την όποια ορατότητα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεσημέρι λίγο μετά τις 2, η πτήση της Olympic Air ενώ είχε ξεκινήσει από το “Ελ. Βενιζέλος” έφτασε έως τη Νάξο αλλά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί. Στη συνέχεια ακυρώθηκαν οι τρεις επόμενες της Olympic Air, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα έφυγε η τελευταία πτήση της ημέρας από τη Sky Express και περιμένουμε τις εξελίξεις..

Οι καιρικές συνθήκες με αφρικανική σκόνη, βροχοπτώσεις και αστάθεια αναμένεται να συνεχιστούν σε μεγάλο μέρος των Κυκλάδων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς ή από τη Νάξο καλούνται να βρίσκονται σε επαφή με τις αεροπορικές εταιρείες για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Κυκλαδική”

Σίφνος: Το «Άρτεμις» έδεσε με θύελλα αλλά δεν αποβίβασε επιβάτες (video)

0

Σκηνές έντασης και αγωνίας εκτυλίχθηκαν σήμερα, Σάββατο 25 Μαΐου 2025, στο λιμάνι Καμαρών της Σίφνου, όταν το πλοίο «Άρτεμις» των ενδοκυκλαδικών γραμμών προσέγγισε το λιμάνι εν μέσω θυελλωδών ανέμων. Mε βάση το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έφτασε και τα 95 χιλιόμετρα σε ριπές ανέμων (!!!)

Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς: ισχυρές ριπές ανέμου και φουρτουνιασμένη θάλασσα που περνούσε τον μόλο, δημιουργούσαν εικόνες που πραγματικά έκοβαν την ανάσα. Παρά τις προκλήσεις, ο καπετάνιος του πλοίου, cpt Στέλιος Περιστεράκης, με εμπειρία δεκαετιών στα δύσκολα λιμάνια των Κυκλάδων, κατάφερε σε συντονισμό με το πλήρωμα και τους καβοδέτες του λιμανιού να δέσει προσωρινά το πλοίο στο λιμάνι.

Ωστόσο, αποφάσισε –ορθά κατά την άποψη πολλών– να μην αποβιβάσει επιβάτες, κρίνοντας ότι η αποβίβαση σε τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα. Ανάμεσα στο να κρατηθούν οι επιβάτες στο πλοίο ή να ρισκάρει ένα συμβάν που θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς ή και κάτι χειρότερο, επέλεξε το πρώτο.

Όπως σημειώνουν ναυτικοί κύκλοι στη σελίδα Kaipoutheos.gr, ο ντόπιος ξέρει που θα πατήσει, αλλά οι περισσότεροι επιβάτες είναι τουρίστες – πολλές φορές αλλοδαποί – που δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του λιμανιού. Οι κίνδυνοι γίνονται έτσι ακόμη μεγαλύτεροι.

Το πλοίο συνέχισε για Κίμωλο και Μήλο, όπου και αποβίβασε τους επιβάτες, με την επιστροφή τους στη Σίφνο να αναμένεται το απόγευμα, καθώς το καιρικό φαινόμενο είχε τα χαρακτηριστικά μπουρινιού και εξασθένησε μέσα σε λίγες ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν λίγες ημέρες, το ταχύπλοο Speedrunner Jet είχε λάβει παρόμοια απόφαση, παρακάμπτοντας τη Σίφνο προσωρινά και επιστρέφοντας αργότερα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την κρισιμότητα των αποφάσεων των καπετάνιων και του πληρώματος σε ένα τόσο δύσκολο και συχνά επισφαλές θαλάσσιο περιβάλλον.

Η ασφάλεια επιβατών και πληρώματος παραμένει η υπέρτατη προτεραιότητα – και σήμερα, ο cpt Στέλιος Περιστεράκης απέδειξε ξανά γιατί έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του ναυτικού κόσμου των Κυκλάδων.

Δείτε το σχετικό βίντεο μέσα από τη σελίδα kaipoutheos.gr  

Μήλος – “Champion Jet 2”: Σκηνές αγωνίας λόγω καιρικών συνθηκών, έσπασε κάβος

0
SeaJets - πλοίο
SeaJets - πλοίο

Αναστάτωση επικράτησε σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Μήλου, όταν το ταχύπλοο “Champion Jet 2”, επιχείρησε με δυσκολία να προσεγγίσει τον κεντρικό λιμένα, ερχόμενο από τη Σίφνο.

Το πλοίο, χρειάστηκε δύο αποτυχημένες προσπάθειες πρόσδεσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Κατά τη δεύτερη απόπειρα, σημειώθηκε σπάσιμο του πρυμναίου δεξιού κάβου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί ή περαιτέρω ζημιές.

Η Λιμενική Αρχή της Μήλου, προτάσσοντας την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος, διέταξε να μην ξεκινήσει η αποβίβαση μέχρι την ολοκλήρωση ασφαλούς πρόσδεσης.

Αφού τελικά εξασφαλίστηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, αποβιβάστηκαν 353 επιβάτες, 6 οχήματα και 3 δίκυκλα, ενώ επιβιβάστηκαν 128 επιβάτες και 1 όχημα, με το πλοίο να συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής αναφέρει: 

“Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, το επιβατηγό – οχηματαγωγό – ταχύπλοο (Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ) πλοίο ¨CHAMPION JET 2¨ σημαίας Κύπρου, προσέδεσε στον κεντρικό λιμένα της Μήλου, προερχόμενο από το λιμάνι της Σίφνου μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες πρόσδεσης του, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα στη δεύτερη απόπειρα πρόσδεσης του πλοίου σημειώθηκε σπάσιμο του πρυμναίου δεξιού κάβου χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός ή περαιτέρω υλικές ζημιές. Για λόγους ασφάλειας, καθότι παρατηρήθηκε ότι το πλοίο είχε προσδέσει με κλίση τριάντα πέντε μοιρών, με αποτέλεσμα μέρος του πρυμναίου δεξιού καταπέλτη να μην εφάπτεται στην προβλήτα, δόθηκε η εντολή από τη Λιμενική Αρχή της Μήλου να μην ξεκινήσει η διαδικασία της αποβίβασης-εκφόρτωσης, μέχρι να πραγματοποιηθεί η ασφαλής πρόσδεση του.

Μετά την πρόσδεση του πλοίου αποβιβάστηκαν τριακόσιοι πενήντα τρεις επιβάτες, έξι οχήματα και τρία δίκυκλα και επιβιβάστηκαν εκατόν είκοσι οκτώ επιβάτες και ένα όχημα και το πλοίο απέπλευσε για τη συνέχιση του δρομολογίου του.

Από το Λιμεναρχείο Μήλου διενεργείται προανάκριση υπο τις οδηγίες της Εισαγγελικής Αρχής, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά του πλοιάρχου, διότι δεν συμμορφώθηκε με τις επανειλημμένες εντολές της Λιμενικής Αρχής για κλείσιμο των καταπελτών κατά τη διαδικασία προσπαθειών πρόσδεσης του πλοίου”.

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

0

Δεν είναι απλώς ένα πανηγύρι. Είναι η καρδιά της Κωμιακής που χτυπά ξανά και ξανά κάθε Μάη στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι εκεί που ο χρόνος σταματά και αρχίζει να μετρά με μελωδίες, γέλια, μυρωδιές από ρακή και καπαροσαλάτα, χορούς και βλέμματα που λένε περισσότερα απ’ τα λόγια.

Το εκκλησάκι – στολισμένο από την ίδια τη φύση, με φόντο το αιώνιο μπλε του Αιγαίου και στεφάνι τις ολάνθιστες ασπαρθιές – υποδέχτηκε και φέτος τους Κωμιακίτες και τους φίλους τους, για να ανάψει το φυτίλι μιας γιορτής που δεν έχει ηλικία. Ένα μυστικό συναπάντημα ανθρώπων που κουβαλούν τις ίδιες ρίζες, την ίδια λαχτάρα για “αντάμωμα” και το ίδιο μεράκι να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, όχι σαν σκονισμένο κειμήλιο, αλλά σαν φυλαχτό ζωντανό, παλλόμενο.

Μετά τη θεία λειτουργία από τον πανοσιολογιότατο π. Δωρόθεο, ήρθε το γλέντι. Στημένο όχι από επαγγελματίες διοργανωτές αλλά από ανθρώπους που έχουν στο αίμα τους τη φιλοξενία και την αρχοντιά. Οι γυναίκες του χωριού, ο Σύλλογος, το Πνευματικό Κέντρο – όλοι ένα. Ένα μεγάλο, δυνατό “ευχαριστούμε” που φτιάχτηκε με φαγητό, τραγούδι και άφθονο χαμόγελο.

Γιατί εκεί, στην Κωμιακή, δεν πας απλώς σε ένα πανηγύρι. Πηγαίνεις στο σπίτι σου. Εκεί όπου πάντα θα σε περιμένει ένα πιάτο, ένα ποτήρι κρασί, ένας ρόλος στον χορό, μια θέση στην καρδιά.

Και του χρόνου να είμαστε καλά. Να ξαναβρεθούμε. Να ξαναγαπήσουμε τον τόπο και τον άνθρωπο. Γιατί αυτά τα πανηγύρια είναι το πιο δυνατό μας αντίδοτο στη λήθη.

«Πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε…»
Γιατί αυτό το «πάντα» κρατάει τις ρίζες μας ζωντανές.

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

0

Η εικόνα είναι γνώριμη σε όσους από εμάς πέρασαν την παιδική τους ηλικία ξεφυλλίζοντας τις κλασικές σειρές περιπετειών: τέσσερα παιδιά και ένας σκύλος, σε μια παρέα όπου η φιλία, η περιέργεια και η ελευθερία είναι βασικά συστατικά.

Κείμενο: Γιάννης Βασαλάκης (για την εφημερίδα “Τα Νέα”

Οι «Πέντε Φίλοι» της Ινιντ Μπλάιτον, η πιο δημοφιλής ίσως «συμμορία» της παιδικής λογοτεχνίας, επιστρέφουν – όχι αυτή τη φορά με νέο βιβλίο, αλλά σε νέα μορφή: ένα graphic novel που τιμά το πρωτότυπο, ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται με φρεσκάδα στο σημερινό παιδικό κοινό. Οι δύο πρώτες περιπέτειες μόλις κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδ. Gutenberg.

Πίσω από την ιδέα βρίσκονται δύο γάλλοι δημιουργοί: ο σεναριογράφος Nataël και ο εικονογράφος Béja, οι οποίοι ανέλαβαν να μεταφέρουν τις ιστορίες της θρυλικής πεντάδας από τον αφηγηματικό λόγο στο σχέδιο και τον διάλογο. Το εγχείρημα μόνο απλό δεν ήταν: κάθε ιστορία, από τις περίπου 200 σελίδες των βιβλίων, έπρεπε να αποδοθεί σε μόλις 64 σελίδες κόμικ, χωρίς να χαθεί η μαγεία, η δράση ή η προσωπικότητα των χαρακτήρων.

Κι όμως, το αποτέλεσμα λειτουργεί. Η διασκευή καταφέρνει να κρατήσει τη δομή, το ύφος και την αίσθηση των αρχικών έργων. Οι ιστορίες διατηρούν την εποχή και την ατμόσφαιρά τους – μια Αγγλία λίγο πιο αθώα, πιο ήσυχη, με πεδιάδες, παραλίες και ξεχασμένους πύργους γεμάτους μυστικά. Οι ήρωες δεν γίνονται ποτέ υπερήρωες. Παραμένουν παιδιά με ερωτήσεις, αυθορμητισμούς και μια φυσική έλξη προς το «παράξενο» που ελλοχεύει σε κάθε καλοκαίρι.

Η εικονογράφηση του Béja λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στο τότε και το τώρα. Βαδίζει στα χνάρια του Hergé και του Τεντέν: οι γραμμές του είναι καθαρές, μελαγχολικά ρετρό, και σε συνδυασμό με τη χρωματική παλέτα, δημιουργούν έναν κόσμο οικείο αλλά και διακριτικά εξιδανικευμένο. Οι χαρακτήρες ίσως φαίνονται λίγο μεγαλύτεροι από όσο θυμόμαστε – μια συνειδητή επιλογή που φαίνεται να στοχεύει και σε εφήβους, χωρίς να αλλοιώνει τη δυναμική της παιδικής περιπέτειας.

Αυτό που καθιστά αυτές τις διασκευές ιδιαίτερα χρήσιμες για το σημερινό παιδικό κοινό είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα προς τη λογοτεχνία. Πολλά παιδιά σήμερα δυσκολεύονται να διατηρήσουν την προσοχή τους σε εκτενή αφηγηματικά κείμενα.

Το κόμικ τους προσφέρει μια εμπειρία πιο προσιτή, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη φαντασία ή την πλοκή. Και το σημαντικότερο: οι ιστορίες αυτές παραμένουν αφηγηματικά καθαρές, χωρίς ηθικολογίες, χωρίς επιτήδευση, χωρίς υπερανάλυση.

Οι «Πέντε Φίλοι» συνεχίζουν να μιλούν για τη χαρά της ανεξαρτησίας, την ανάγκη της ομαδικότητας, τη σημασία της εμπιστοσύνης και τη δύναμη της περιέργειας. Αξίες διαχρονικές, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Το ότι οι περιπέτειές τους προσαρμόστηκαν με φροντίδα για να γίνουν προσιτές στη νέα γενιά, δείχνει πόσο ανάγκη έχουμε ακόμη τέτοιου είδους αφηγήσεις – αληθινές, απλές και ανθρώπινες.

Μπορεί οι Πέντε να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς smartphones, TikTok ή GPS. Ομως η ματιά τους στο άγνωστο, η αποφασιστικότητά τους και η φιλία τους, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Και ίσως, με αυτό το νέο ένδυμα, να βρουν ξανά τη θέση τους στις καρδιές των παιδιών. Αυτών που δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τον Τίμι, και εκείνων που απλώς τον είχαν ξεχάσει.

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

0

Μερικές συνταγές δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά εμπειρία – και αυτή είναι μία από αυτές. Τα χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και φρέσκο δεντρολίβανο είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα χειμωνιάτικο ή φθινοπωρινό τραπέζι με γήινες, αρωματικές νότες και πλούσια, βελούδινη γεύση.

Μπορεί να σταθεί επάξια τόσο ως μεζές για καλό κρασί, όσο και ως κυρίως πιάτο που γεμίζει το σπίτι με μυρωδιές σπιτικής θαλπωρής.

Μια απλή, γρήγορη και απολαυστική πρόταση που τιμά την ελληνική κουζίνα με τοπικά υλικά και σύγχρονο ύφος – ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει ο Γαστρονόμος.

Ας δούμε την πρόταση ημέρας.. 

Χρόνος: 15′ προετοιμασία /  15′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τις φέτες του κρέατος και τις αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά.
  2. Στο πιο μεγάλο μας τηγάνι ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψουν. Σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και οι δύο πλευρές.
  3. Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρέας. Τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν και να ροδίσουν.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το δεντρολίβανο.
  5. Ελέγχουμε τώρα αν έχει γίνει το κρέας κόβοντας μια φέτα στη μέση: πρέπει να είναι εντελώς λευκή και, όταν την πιέσουμε, το υγρό που θα βγει να είναι διαυγές και όχι ροζέ. Αν χρειαστεί, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
  6. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Αθώωση πατρός Αντωνίου και στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

0
Κιβωτός - ΕΑΣ Νάξου
Κιβωτός - ΕΑΣ Νάξου

Μια σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» σημειώθηκε την Πέμπτη 22 Μαΐου, καθώς το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων έκρινε ομόφωνα αθώους τον πατέρα Αντώνιο και δύο ακόμη στελέχη της δομής της Πωγωνιανής, για τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί από πρώην τρόφιμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας THE NEWSPAPER, οι τρεις νεαροί καταγγέλλοντες παραιτήθηκαν των μηνύσεών τους και ανακάλεσαν πλήρως τις προηγούμενες καταγγελίες περί κακοποίησης, εγκλεισμών και εξαντλητικής εργασίας, οι οποίες είχαν δημιουργήσει κύμα κοινωνικής κατακραυγής και έντονη πολιτική συζήτηση.

Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται «πρώτη δικαίωση» για τον ιδρυτή της οργάνωσης, καθώς ο ίδιος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως ως ηθικός αυτουργός. Η εξέλιξη αυτή, τονίζουν άτομα από το περιβάλλον του, αποτελεί την «αρχή της αποκατάστασης της αλήθειας», εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο.

Η δομή της Πωγωνιανής, μια από τις πλέον εμβληματικές μονάδες της Κιβωτού στην Ήπειρο, είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα στην εικόνα και στη λειτουργία της μετά τις καταγγελίες. Η απόφαση του Πλημμελειοδικείου ενδέχεται να επιφέρει μεταβολές τόσο στο νομικό σκηνικό όσο και στη δημόσια αντίληψη για την υπόθεση.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά, καθώς η υπόθεση παραμένει ανοικτή σε ανώτερο βαθμό δικαιοσύνης.

Ο π. Αντώνιος μίλησε στον Δημήτρη Μαρέδη και στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” του STAR.

 

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

0

Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπά ξανά στο Αλυκό της Νάξου, εκεί όπου το εστιατόριο «Φάρος του Αλυκού» άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους λάτρεις της αυθεντικής ναξιώτικης κουζίνας.

Με σεβασμό στην παράδοση και έμφαση στην ποιότητα, η ομάδα του «Φάρου», με τους αδελφούς Μουστάκη στο τιμόνι, ξεκινά μια ακόμη δυναμική σεζόν με ξεχωριστή αισθητική, ανανεωμένο χώρο και την ίδια αφοσίωση στο καλό φαγητό.

Κομβικό ρόλο στο φετινό μενού παίζει η συνεργασία με τη “Φάρμα Ρώτα”, έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους τοπικούς παραγωγούς της Νάξου. Με αγνά προϊόντα από τη ναξιώτικη γη – όπως φρέσκα κρέατα, γαλακτοκομικά και κηπευτικά – η κουζίνα του «Φάρου» δημιουργεί πιάτα που σέβονται την πρώτη ύλη και ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Όλα τα πιάτα σχεδιάζονται και εκτελούνται με μεράκι, αγάπη και έμφαση στο «αληθινό» φαγητό: αυτό που κουβαλά γεύσεις μνήμης, φροντίδας και τοπικότητας. Με θέα το Αιγαίο και τη γαλήνη του Αλυκού, κάθε γεύμα στον «Φάρο» γίνεται μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας και γαστρονομίας.

Η συνεργασία αυτή δεν είναι απλώς προμήθεια προϊόντων. Είναι μια συνειδητή επιλογή στήριξης της τοπικής παραγωγής και ανάδειξης της ναξιώτικης ταυτότητας μέσα από το φαγητό.

Οπως διαβάζουμε δε και στη σχετική ανάρτηση που έγινε πρόσφατα στα social media για το “σφράγισμα” της συνεργασίας:

“Άλλη μια δυνατή και απαιτητική σεζόν ξεκινά αλλά εμείς είμαστε εδώ στο @naxosfarostoualykou για να ικανοποιήσουμε κάθε γαστρονομική σας επιθυμία σε ένα ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο που οι αδελφοί Μουστάκη έχουν βάλει την ξεχωριστή πινελιά τους με αγάπη και μεράκι.

Πάντα με δυνατές γεύσεις που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς με την αξιοπιστία και τη φροντίδα της @farma_rota ❤️”

👉 Στον Φάρο του Αλυκού, το καλοκαίρι μυρίζει θυμάρι, έχει γεύση από ξινομυζήθρα, ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με ένα χαμόγελο αυθεντικό, όπως και η Νάξος.