Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 91

Φιλ. Φόρτωμας: Επίσκεψη στην Πάρο και ενημέρωση

0

Με αφορμή τις καταστροφές και τα εν γένει προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας επισκέφθηκε σήμερα την Πάρο, όπου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού, σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή του βουλευτή, του Δημάρχου Πάρου Κώστα Μπιζά, του Έπαρχου της Π.Ε. Πάρου Βαζαίου Πετρόπουλου και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων Στέλιου Φούκα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία των πολιτών.

Στη συνέχεια ο βουλευτής επισκέφθηκε τη περιοχή της Νάουσας και μίλησε με κατοίκους και επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας δήλωσε: «Η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων, σε τέτοιες στιγμές είναι κρίσιμη, όπως και τα γρήγορα αντανακλαστικά, τα οποία σε αυτή την περίπτωση ήταν άμεσα από όλες τις πλευρές.

Συζητήσαμε τα κρίσιμα ζητήματα πολιτικής προστασίας και τις ενέργειες που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στο νησί.

Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.

Προτεραιότητα όλων μας είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η επαναφορά της Πάρου στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.»

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε κινητοποίηση, ώστε να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που προέκυψαν και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νησιού.

Νάξος – Τρίποδες: Με Αρτσάνο επικεφαλής το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου

0

Με τον Μάρκο Αρτσάνο στη θέση του προέδρου, συνεχίζει τη πορεία του ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων, ένας ιδιαίτερα δυναμικός σύλλογος που προσπαθεί να συνεχίσει τη παράδοση ή και να την αναβιώσει του χωριού.. Μην ξεχνάμε ότι οι Τρίποδες έχουν “βαριά” ιστορία και μάλιστα για αρκετά χρόνια ήταν πρωτεύουσα Δήμου στη Νάξο…

Πρώτη Απριλίου και με κάθε επισημότητα αναλαμβάνουν καθήκοντα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι νέοι εκπρόσωποι μετά από συνεδρίαση όπου υπήρξε απαρτία των εκλεγμένων μελών καθόρισαν τις αρμοδιότητες με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας και μια ακόμα πιο δυναμική παρουσία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου μέσω των social media 

“Κατόπιν απαρτίας των εκλεχθέντων και συνακόλουθης συνεδριάσεως χθες Τρίτη 1 Απριλίου 2025 αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο είναι ιεραρχικά:

Πρόεδρος : Αρτσάνος Μάρκος του Απόστολου
Αντιπρόεδρος : Ζούλης Ευάγγελος του Κυριάκου
Γενικός Γραμματέας : Σκάρκος Χρήστος του Ιωάννη
Ειδικός Γραμματέας: Σοφικίτη Αντωνία του Ιακώβου
Ταμίας: Λαγογιάννης Παναγιώτης του Χρήστου
Έφορος Λέσχης-Υλικού: Λαγογιάννης Νικόλαος του Βασιλείου
Έφορος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων : Αρτσάνος Χρήστος του Απόστολου.

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαστρογιαννόπουλος Κωνσταντίνος του Εμμανουήλ
Σκουλάτος Χρήστος του Γεωργίου
Σκουλάτου Μαρία του Ευάγγελου
Δημητροκάλλης Νικόλαος του Βασιλείου

Για την εξελεγκτική επιτροπή αναδείχθηκαν οι:
Σκουλάτος Ιωάννης του Νικολάου.
Ζούλης Γιαννούλης του Γεώργιο
Σφυρόερας Γεώργιος του Σταύρου

Αναπληρωματικό μέλος:
Ζούλης Βασίλειος του Γεωργίου

Ευχόμαστε καλή θητεία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και να συνεχίσουν το έργο του Συλλόγου με σκοπό την ανάδειξη του τόπου μας και την προβολή των παραδόσεών μας!”

 

Κρήτη – Ηράκλειο: Άνοιξε η μπουκαπόρτα του “Asterion II”, βγήκαν τα εγκλωβισμένα φορτηγά και αυτοκίνητα

0

Απίστευτο συμβάν στο Ηράκλειο της Κρήτης με “μπλοκάρισμα” μπουκαπόρτας πλοίου με αποτέλεσμα να .. παγιδευτούν δεκάδες αυτοκίνητα στο γκαράζ.. Τι έγινε; Πως έληξε η .. ομηρία και η επόμενη ημέρα;

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης (2/4) άνοιξε η μπουκαπόρτα του πλοίου «Asterion II» που για περισσότερες από 15 ώρες κρατούσε σε «ομηρία» εκατοντάδες φορτηγά και αυτοκίνητα, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretaone.gr η εκφόρτωση των 134 φορτηγών και των 151 επιβατικών οχημάτων – με την αρωγή στελεχών του Λιμενικού Σώματος – έγινε ομαλά και η ταλαιπωρία για τους οδηγούς έλαβε τέλος μετά την αποκατάσταση του προβλήματος που προέκυψε με τους βραχίονες της μπουκαπόρτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο θα μεταφερθεί στο ναυπηγείο του Πειραιά προκειμένου να επιδιορθωθεί πλήρως η ζημιά ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκεται ήδη το πλοίο «Κίσσαμος» που θα αντικαταστήσει το Asterion και θα εκτελέσει, το δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιάς περίπου στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, το “Κίσαμος” θα αναχωρεί τα πρωινά από το λιμάνι του Ηρακλείου, θα φτάνει στον Πειραιά το απόγευμα και στη συνέχεια θα αναχωρεί το βράδυ για το Ηράκλειο. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Το Ε/Γ – Ο/Γ «ASTERION II» είναι κατασκευής του 1991, έχει μήκος 192,5 μέτρα, πλάτος 22 μέτρα και ικανότητα μεταφοράς οχημάτων 2244 γραμμικά μέτρα.

 

 

Κατ. Μονογυιού: Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για Μύκονο και Πάρο

0

Η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, με κεντρικό θέμα τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τα νησιά της Μυκόνου και της Πάρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Μονογυιού εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Υπουργό για τον άρτιο συντονισμό όλων των υπηρεσιών τόσο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας όσο και την επόμενη ημέρα, γεγονός που συνέβαλε στο να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και να περιοριστούν οι ζημιές στις υποδομές.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης κήρυξης των δύο νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια απόφαση που θα επιταχύνει τις διαδικασίες αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων πολιτών.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την Βουλευτή ότι ο Υφυπουργός κ. Κώστας Κατσαφάδος θα μεταβεί την Πέμπτη 3 Απριλίου στην Πάρο και ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Πέτρος Καμπούρης την Παρασκευή 4 Απριλίου στην Μύκονο. Οι επισκέψεις αυτές έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού οι επιτελείς του Υπουργείου θα ενημερωθούν από τους τοπικούς φορείς στο πεδίο για τις συνέπειες της κακοκαιρίας και θα δρομολογήσουν άμεσες λύσεις για τους κατοίκους των νησιών.

Στη συνάντηση, η Βουλευτής ενημέρωσε ακόμη τον Υπουργό για τα αιτήματα της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας την ενίσχυση των πυροσβεστικών τμημάτων και κλιμακίων της περιοχής με επιπλέον προσωπικό.

Όπως τόνισε, η περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των 24 κατοικημένων νησιών των Κυκλάδων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Η διαρκής θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή είναι καθοριστική για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Μετά τη συνάντηση, η κα Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, για την άμεση ανταπόκριση και την αδιάκοπη προσπάθειά του στη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας στα νησιά μας.

Η έγκαιρη λήψη μέτρων και ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων αποδεικνύουν τη δέσμευση της Πολιτείας για την προστασία των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση των δομών Πολιτικής Προστασίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων και των επισκεπτών μας».

Στοίχημα – Super League Ελβετίας: Ποντάρουμε στην Βασιλεία να σκοράρει και στα δύο ημίχρονα

0

Στο πλαίσιο της 30ής αγωνιστικής της Super League Ελβετίας, Βασιλεία και Γκρασχόπερς καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους στο «St. Jakob Park» (21:30). 

Μετά από αρκετά χρόνια οι γηπεδούχοι διεκδικούν με αξιώσεις το πρωτάθλημα και απέχουν μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή. Στην οποία βρίσκεται η Σερβέτ, η οποία ηττήθηκε (1-0) από τη Γιουνγκ Μπόις (1/4).

Αυτό σημαίνει πως με νίκη η Βασιλεία θα ανέβει στην 1η θέση για 4η φορά φέτος, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος.  Αντέδρασε καλά στην έδρα της Βίντερτουρ (νίκη 2-0) μετά την ήττα (2-1) από τη Γιουνγκ Μπόις.

Η Γκρασχόπερς από την άλλη δεν έχει παρουσιάσει καμία αγωνιστική βελτίωση μέσα στο 2025, σε σχέση με όσα έκανε το 2024.

Από την επανέναρξη της λίγκας μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα στα 3/11 ματς που έχει δώσει, ενώ έχει πανηγυρίσει μόλις δύο νίκες (2-6-4).

Δεν μάς πείθει πως μπορεί να κοιτάξει στα… μάτια τους γηπεδούχους, οι οποίοι περιμένουμε να μπουν δυνατά και να μην της αφήσουν περιθώρια.

Στο 2.07 βρίσκουμε στις στοιχηματικές εταιρίες την επιλογή να σκοράρει και στα δύο ημίχρονα. Και έχει αξία.

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εκτακτο: Λέσβος, ναυάγιο με τέσσερις νεκρούς μετανάστες

0
Λιμενικό Σώμα
Λιμενικό Σώμα

Τραγική εξέλιξη έχει η επιχείρηση που στήθηκε από νωρίς το πρωί ανοιχτά της Λέσβου μετά από ανατροπή βάρκας που μετέφερε παράνομους μετανάστες καθώς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν εντοπιστεί ήδη τέσσερις σοροί.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο.

Από το Λιμενικό που επιχειρεί στην περιοχή έχουν διασωθεί 23 άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται άλλοι τέσσερις.

Στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς βρίσκονται και επιχειρούν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον πλοίο, τρία οχήματα του λιμενικού και της ΕΛΑΣ από ξήρας ενώ από αέρος συμμετέχει ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 3 μποφόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθηνόραμα – Κυκλάδες: Το “Αρακλειά ” ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια για το 2025

0

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025 -στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων- και οι Κυκλάδες έχουν την τιμητική τους.. Μάλιστα, ένα από τα εστιατόρια τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν ενός ολόκληρου νησιού.. Αναφερόμαστε στο “Αρακλειά” του σεφ Γιάννη Γαβαλά που για 3η σερί χρονιά βραβεύεται στην κατηγορία “Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα”…

Η απονομή έγινε χθες Τετάρτη 2 Απριλίου στο “Makedonia Palace” σε μια πολύ ξεχωριστή τελετή μέσα από την οποία το “Αθηνόραμα” έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα για τη σημαντικότητα της εξερεύνησης και της ανάδειξης των γαστρονομικών ιδιωμάτων κάθε τοπικής κουζίνας της χώρας μας, φωτίζοντας τη συναρπαστική και ιστορική κουζίνα της Θεσσαλονίκης.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέδειξαν φέτος 88 εστιατόρια που τιμούν την εθνική μας γεύση είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της.  Το εμβληματικό “Varoulko Seaside” στον Πειραιά διατήρησε για μια ακόμα χρονιά τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας με βαθμολογία 16/20, ενώ τη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 15,5/20, κατέκτησαν το “Selene” της Σαντορίνης και το “NobleGourmet” της Ρόδου.

Οι Κυκλάδες με 22 εστιατόρια έχουν την μεγαλύτερη και πιο έντονη παρουσία στο θεσμό. Μύκονος και Σαντορίνη έχουν από πέντε εκπροσώπους ενώ από τρεις Τήνος και Ιος που κάνουν την μεγάλη έκπληξη. Ακολουθούν Πάρος και Σίφνος από δύο και ένα έχουν εκτός της Ηρακλειάς και η Σύρος…  Τι σημαίνει αυτό; Οτι νησιά όπως η Νάξος που φημίζονται για την γαστρονομία τους πρέπει προφανώς να βελτιώσουν κι άλλο το επίπεδό τους όσον αφορά την εν γένει εξωστρέφειά τους..

Δείτε ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια στις Κυκλάδες 

SELENE / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Έκτορας Μποτρίνι / Σεφ: Θωμάς Μπόσμος

Το θρυλικό εστιατόριο της Σαντορίνης “Selene” αναβιώνει μέσα στη μοναδική ατμόσφαιρα του παλιού καθολικού μοναστηριού των Φηρών από τον όμιλο Katikies και τον Έκτορα Μποτρίνι. Ο σπουδαίος σεφ προτείνει μια ξεχωριστή ελληνική μοντέρνα κουζίνα με έμφαση στα υλικά της Σαντορίνης, που ξεδιπλώνεται είτε αλά καρτ είτε μέσα από ένα μενού γευσιγνωσίας στην υπέροχη περίκλειστη αυλή με τις τοξωτές καμάρες και τους φοίνικες.

 

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα κορυφαία εστιατόρια των Κυκλάδων_Selene 3

 

CHES / ΙΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Αλέξανδρος Τσιοτίνης / Σεφ: Σπύρος Τζίλης

Στην ωραιότερη παραλία της Ίου, στον κόλπο του Παππά, το εστιατόριο του ξενοδοχείου “Calilo” δημιουργεί σύγχρονη ελληνική κουζίνα, αποτελώντας “έκπληξη” για τους επισκέπτες του νησιού. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης παρουσιάζει με εξαιρετική δημιουργική προσέγγιση 9 πιάτα, καθένα από διαφορετικό νησί των Κυκλάδων, έχοντας στηριχτεί στην αυθεντική παραδοσιακή συνταγή και ανασυνθέτοντάς τη, για να την εκσυγχρονίσει με τόλμη, κομψότητα και άψογη τεχνική.

PETRA RESTAURANT / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Τάσος Στεφάτος / Σεφ: Γιώργος Γεωργιάδης

Δείπνο γύρω από την ατμοσφαιρικά φωτισμένη πισίνα και πανοραμική θέα στην Καλντέρα προσφέρει το εστιατόριο του ξενοδοχείου “Canaves Oia Suites”. Στο τραπέζι θα φτάσουν τα εξίσου εντυπωσιακά σε σύνθεση κι εμφάνιση πιάτα του executive chef Τάσου Στεφάτου, με σαφείς αναφορές στην ελληνική κουζίνα κι επιτυχημένο πάντρεμα υλικών, όπως το ψητό καλαμάρι με pesto από σαντορινιό φιστίκι και ραβιόλι καλαμαριού στο πλάι.

CANTINA / ΣΙΦΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Γιώργος Σαμοΐλης

Απόλυτα ταιριαστή με το χώρο η προσωπική κουζίνα του chef-patron Γιώργου Σαμοΐλη, βασισμένη στην τοπική παραγωγή και τη βιωσιμότητα. Το μενού αλλάζει καθημερινά με έμφαση στη θάλασσα και τα εποχικά προϊόντα του νησιού σε απλές ή πιο σύνθετες παρασκευές που χαρακτηρίζουν τον σεφ, όπως η σουπιά μπιάνκο με δικό τους λουκάνικο και χόρτα ή το χειροποίητο ζυμαρικό ματσάτα με μπέικον μαγιάτικου.

 

H Cantina της Σίφνου σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθήνα

 

EFISIA / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Ηλίας Μάσλαρης / Σεφ: Κυριάκος Κρεμετίδης

H κομψή βεράντα στο εστιατόριο του πολυτελούς και arty ξενοδοχείου “Myconian Ambassador” αποπνέει αύρα χαλαρή και κοσμοπολίτικη, ταιριαστή με το vibe που εκπέμπει η κουζίνα. Εδώ, φαντασία, ευρηματικότητα και άρτια τεχνική συνδυάζονται με προσεγμένη πρώτη ύλη, για να επικαιροποιήσουν πιάτα βγαλμένα από το κλασικό ρεπερτόριο της ελληνικής κουζίνας, όπως τα διασκευάζει ο executive chef Ηλίας Μάσλαρης και τα υλοποιεί ο head chef Κυριάκος Κρεμετίδης.

FLYAWAY / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Στράτος Χαϊταρίδης

Με μεγάλο ατού τη σαγηνευτική θέα στην Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα στο πιάτο, το εστιατόριο του εντυπωσιακού ξενοδοχείου “West East Suites” έχει σε πρώτο πλάνο την infinity πισίνα, συνδυάζοντας ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα του νησιού μ’ ένα καλοσχεδιασμένο μενού, όπου οι ελληνικές αναφορές του σεφ Στράτου Χαϊταρίδη εκφράζονται με τρόπο δημιουργικό και εξαιρετική τεχνική σε πιάτα ευρηματικά, αλλά ταυτόχρονα τόσο οικεία.

GRANDMA’S / ΙΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Σωτήρης Ευαγγέλου / Σεφ: Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος

Στην ωραιότερη βεράντα της Ίου, το εστιατόριο του ξενοδοχείου “Liostasi” δημιουργεί σύγχρονη ελληνική κουζίνα, σε ένα αρτιστίκ περιβάλλον ήσυχης πολυτέλειας. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου είναι ο λευκός ταραμάς με περέκ, τα παντζάρια με εσπεριδοειδή, φρούτα του δάσους και γιαούρτι, το ντόπιο κατσικάκι πατατάτο και το ψάρι ημέρας φρικασέ με αβγολέμονο και άγρια χόρτα.

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ / ΣΥΡΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Κώστας Μπουγιούρης

Εστιατόριο-προορισμός κοντά στην παραλία του Γαλησσά, με τον σεφ-ιδιοκτήτη Κώστα Μπουγιούρη να αναδεικνύει τις γεύσεις με άριστη πρώτη ύλη και ευρηματικούς συνδυασμούς, ισορροπώντας την παράδοση με σύγχρονη ματιά. Δοκιμάστε, μεταξύ άλλων, κακαβιά από ψάρια ημέρας, χουνκιάρ μπεγιεντί ψαριού, λακέρδα με ξινόμηλο, αρνάκι φρικασέ με χόρτα, rib eye με βούτυρο παστουρμά ή κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα. Τοπικά τυριά ωρίμανσης και επιμελημένη λίστα κρασιών.

 

Ακόμη μία ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά ετοιμάζεται στo Symposio at Ark, με τον Γιάννη Μπαξεβάνη και το

 

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ / ΤΗΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Αντώνης Ψάλτης

Το παλιό θερινό σινεμά έχει μετατραπεί σε μια καταπράσινη, δροσερή εσωτερική αυλή, που αγκαλιάζεται από μια επιβλητική κληματαριά. Σε αυτό το κομψό θεατρικό σκηνικό, ο Αντώνης Ψάλτης εμπνέεται από την τηνιακή παράδοση και τα τοπικά υλικά και μαγειρεύει νόστιμα πιάτα της θάλασσας και της γης. Ξεχωρίζουν ο εξαιρετικός μπακαλιάρος με τηνιακά ρεβίθια φούρνου, ο ξινός τραχανάς σε γεμιστά και το γευστικότατο μοσχαράκι γιουβέτσι.

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ / ΤΗΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Αντωνία Ζάρπα

Η Αντωνία Ζάρπα, μαγείρισσα με καλλιτεχνική αύρα, προτείνει μια κουζίνα που έχει ρίζες στην τηνιακή παράδοση, με δυνατό σημείο τα υλικά της εποχής από ντόπιους παραγωγούς και πολλά από το δικό της μποστάνι, παρουσιασμένη με μια ποιητική αισθητική. Δοκιμάστε αγκιναροσαλάτα με σιτάρι και πορτοκάλι, παστό μπακαλιάρο στη σχάρα με μπριάμ της στιγμής, φαγκρί στον ατμό με λεμονάτα ζυμαρικά.

ΙΘΑΚΑ / ΙΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Ντένης Χάλαϊ, Χάρης Χάλαϊ

Το αγαπημένο γκουρμέ στέκι ψαροφαγίας συνεχίζει να έχει πιστούς φίλους και να σερβίρει μια στιβαρή, σύγχρονη ελληνική κουζίνα βασισμένη στο ψάρι. Ο Ντένης και ο Χάρης, chef-patron και οι δύο, επιλέγουν καθημερινά τα ψάρια τους με προσοχή και δημιουργούν τα πιάτα ημέρας. Υπάρχουν πάντα τα πιάτα-βεντέτες, όπως η σπανακόπιτα με νιώτικα τυριά και το εξαιρετικό τους χταπόδι με φάβα, πίκλες και λάδι μυρωδικών.

KALIYA / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – NEW ENTRY

Executive chef: Δήμος Μπαλόπουλος / Σεφ: Στέφανος Παλιόπουλος

Λουλουδιαστό χρώμα και μινιμαλισμός ντύνουν το πιο καλό all day εστιατόριο του νησιού. Ο ταλαντούχος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος παρουσιάζει μια δημιουργική fine comfort πρόταση, που εστιάζει στις μοντέρνες ελληνικές γεύσεις. Εξαιρετική τερίνα αρνιού με γραβιέρα Ίου και ατζέμ πιλάφι, νεωτεριστικό στιφάδο χταποδιού με κόκκινο κρασί, πρωτότυπα χτένια στον ξυλόφουρνο με μέλι σε ζύμωση και πουρέ καλαμποκιού, πολύ ωραίο beef tartare σαν μουσακάς με μελιτζάνα και πατάτα.

LADY FINGER / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Γκίκας Ξενάκης

Μια ατμοσφαιρική και δροσερή βεράντα που μοιάζει να ίπταται πάνω από τη Χώρα της Μυκόνου στεγάζει το εστιατόριο του ξενοδοχείου “Andronikos”. Ο executive chef Γκίκας Ξενάκης προτείνει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν υλικά όπως οι αγκινάρες Τήνου, οι πιπεριές Φλωρίνης, οι γαρίδες Κοιλάδας σε νέους “ρόλους” και συνδυασμούς. Αν πάτε σχετικά νωρίς, θα απολαύσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στο νησί.

ΜΑΡΑΘΙΑ / ΤΗΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Μαρίνος Σουράνης

Εποχικότητα, τοπικότητα, τροφοσυλλογή είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην κουζίνα του εστιατορίου, με τον Μαρίνο Σουράνη να εξελίσσει πρωτοποριακά την ωρίμαση των ψαριών που βαθαίνει τη γεύση τους. Τα πιάτα ημέρας είναι σημαντικό κομμάτι ενός μενού που αλλάζει πολύ συχνά, εστιάζοντας στο ψάρι και στα θαλασσινά, αλλά αγαπάει και τα τηνιακά προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό τοπικό τυρί καρίκι που παρασκευάζουν στο εστιατόριο.

MARIO / ΠΑΡΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Γιάννης Μαρκουλής

Ο χώρος όπου ξεδιπλώνει τη δράση του το δημοφιλές ρεστοράν του Μάριου Τσαχπίνη είναι μεγάλος, άνετος και χαρίζει απρόσκοπτη θέα στον κόλπο της Παροικιάς από την ευάερη βεράντα του. Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρκουλής δημιουργεί μια θαλασσινή κουζίνα με ελληνικό πρόσημο που εκφράζεται μέσα από ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ όπως οι ταλιατέλες καλαμαριού με ραγού σουπιάς και το χταπόδι με παριανή ρεβιθάδα στον ξυλόφουρνο.

NAOS / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΝΕW ENTRY

Εxecutive chef: Θοδωρής Κακούλης / Σεφ: Άγγελος Χατζής

Μεγάλη αυλή με φαντεζί σχεδιασμό, τραπέζια κάτω από τ΄ αστέρια και το μπαρ στο βάθος. Ο σεφ Θοδωρής Κακούλης έχει σχεδιάσει ένα μενού εμπνευσμένο από το ελληνικό ρεπερτόριο, με πιάτα ευφάνταστα. Ντύνει τα ψητά του χτένια με σάλτσα μπουρδέτο, γεμίζει το λαβράκι με αθηναϊκή σαλάτα και το τυλίγει σε αμπελόφυλλο, δένει το ωμό μυλοκόπι με τα αρώματα της χωριάτικης σαλάτας.

NOEMA / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Αθηναγόρας Κωστάκος / Σεφ: Πάνος Τσίκας

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος επιμελείται μια απλή, ελληνική comfort κουζίνα με έμφαση στην τοπική πρώτη ύλη και πιάτα που μοιράζονται στο τραπέζι. Διάσημος ο καπνιστός ταραμάς, η γεμιστή μελιτζάνα ψημένη στη φωτιά, τα χοιρινά παϊδάκια, το αργοψημένο επί ώρες αρνίσιο χεράκι με καπνιστή κρούστα. Το ψάρι ημέρας ψήνεται ολόκληρο στην ανοιχτή φωτιά και σερβίρεται με ποικιλία από σάλτσες.

 

Noema

 

NOS / ΣΙΦΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Εxecutive chef: Αθηναγόρας Κωστάκος / Σεφ: Παναγιώτης Μανιφάβας

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου “Nos Hotel & Villas” έχει κομψή γήινη αύρα και απλώνει τα τραπέζια του κάτω από μια μεγάλη πέργκολα με θέα στη θάλασσα και στην ατμοσφαιρικά φωτισμένη πισίνα. Με την ιδιαίτερα χαρακτηριστική και δημιουργική ματιά του, ο Αθηναγόρας Κωστάκος επιμελείται το μενού και προτείνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα που ανανεώνει τις παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονο και πολύ δόκιμο τρόπο.

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΣ / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΝΕW ENTRY

Executive chef: Γιώργος Παπαϊωάννου / Σεφ: Κώστας Παππάς

Με την αρχοντική δύο επιπέδων σάλα του απλωμένη στα ψηλά της παραλίας του Αγίου Στέφανου να εξασφαλίζει εποπτική θέα στην παραλία, αλλά και έναν απολαυστικό ορίζοντα προς τη λαμπερή Χώρα της Μυκόνου απ’ τη μία και το αγριεμένο Αιγαίο από την άλλη, ο “Παπαϊωάννου” έχει αφιχθεί με πλησίστια τη γαστρονομική του σαγήνη στο “νησί των ανέμων”.

RADA / ΠΑΡΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Executive chef: Γκίκας Ξενάκης / Σεφ: Φίλιππος Παναγόπουλος

Ατμόσφαιρα boho chic στο open air εστιατόριο του ξενοδοχείου “Cove Paros” που μοιάζει με φυσική συνέχεια της αμμουδιάς των Αγίων Αναργύρων, λίγο έξω από τη Νάουσα. Στο μενού που δημιούργησε ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο σεφ Φίλιππος Παναγόπουλος, κλασικές γεύσεις περνούν από φίλτρο ανανέωσης και μετατρέπονται με μαεστρία σε μοντέρνες ελληνικές σπεσιαλιτέ.

ARAKLIA / ΗΡΑΚΛΕΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Γιάννης Γαβαλάς

Αυλή στα λευκά, με μαγευτική θέα στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων από το ύψωμα της Ηρακλειάς. Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς επέστρεψε στο νησί του για να μαγειρέψει μια κουζίνα αυθεντικής παράδοσης, που αγκαλιάζει όλες τις Κυκλάδες και στηρίζεται σε επιλεγμένα προϊόντα από τα νησιά, δική του τροφοσυλλογή και πολλές προσωπικές παρασκευές. Πιάτα βαθιάς νοστιμιάς αναδεικνύουν τα αρώματα και τη γεύση της κυκλαδίτικης γης.

NOA / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σεφ: Παναγιώτης Τσουκάτος

Το ελληνικό εστιατόριο του ξενοδοχείου “Myconian Kyma” απλώνει τραπέζια δίπλα στην πισίνα και στη σάλα με εντυπωσιακή θέα στη Χώρα. Ο σεφ Παναγιώτης Τσουκάτος μαγειρεύει με κέφι κλασικά ελληνικά πιάτα σε απλή ή πιο σύγχρονη παρουσίαση, με πολλές επιλογές σε ψαρικά, κρεατικά, αλλά και vegan πιάτα. Τα κεφτεδάκια του ψήνονται στη σχάρα, το γιουβέτσι έρχεται μελωμένο, το ψητό καλαμάρι με σάλτσα λεμονιού είναι μαστιχωτό.

 

Πρόταση Ημέρας: Ψαροκεφτέδες από το Αγιο Ορος

0

Ψαροκεφτέδες.. Ναι είναι αλήθεια και έρχονται από το Αγιο Ορος..  Οι ψαροκεφτέδες ψήνονται καλύτερα στον φούρνο, γιατί στο τηγάνι κινδυνεύουν να διαλυθούν. Βέβαια, ένας έμπειρος μάγειρας μπορεί να τα καταφέρει.

Οπως διαβάζουμε δε στον “Γαστρονόμο” … “Προσέχουμε να φτιάξουμε μια μάζα σφιχτή για τους κεφτέδες, διότι δεν θα πλάθονται εύκολα. Μπορούμε να παραλείψουμε το μούλιασμα του ψωμιού σε γάλα και αντ’ αυτού να το θρυμματίσουμε στον πολυκόφτη. Ετσι θα έχουμε ένα πιο σταθερό μείγμα και το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα».

Δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν από το φούρνισμα ή το τηγάνισμα. Τρώγονται ζεστοί με συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ ψητών κηπουρικών

Υλικά

Μερίδες: 5 διακονιές

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους ψαροκεφτέδες στον φούρνο ρίχνουμε όποιο ψάρι και αν επιλέξουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά και περίπου 10 λεπτά.
  2. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Το ξεψαχνίζουμε και μαδάμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα μαδημένα ψαχνά του ψαριού, τη στυμμένη ψίχα ψωμιού, το περιεχόμενο του τηγανιού, τα μυρωδικά, το ποτό, τα αυγά, την καπνιστή πάπρικα, το τυρί και αλάτι, και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και σφιχτό μείγμα.
  7. Αν προκύψει αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι να σφίξει.
  8. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξουν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  10. Ψήνουμε τους ψαροκεφτέδες απευθείας από το ψυγείο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Τους σερβίρουμε ζεστούς, πασπαλισμένους με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: Γαστρονόμος

Αμοργός: Εκτακτη δρομολόγηση την Μεγάλη Τετάρτη του “Blue Star Chios”

0
Blue Star Chios
Blue Star Chios

Πάσχα έρχεται και για μία ακόμη χρόνια αυτές τις ημέρες έχουμε έκτακτη δρομολόγηση πλοίου της Blue Star Ferries προς την Αμοργό. Κίνηση που έρχεται μετά από αίτημα του Δήμου προς την ακτοπλοϊκή εταιρεία με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών που θέλουν να ταξιδέψουν στο “νησί του Απέραντου Γαλάζιου”

Οπως διαβάζουμε στη σχετική ενημέρωση από το Δήμο, το “Blue Star Chios” θα εκτελέσει έκτακτο δρομολόγιο την Μεγάλη Τετάρτη, με ώρα αναχώρησης στις 17:00, απευθείας από τον Πειραιά προς τα Κατάπολα (Αμοργός). Και υπάρχει αντίστοιχο δρομολόγιο επιστροφής την Τρίτη του Πάσχα…

Η ενημέρωση του Δήμου Αμοργού αναφέρει:

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αμοργού , ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα ,έχει προστεθεί στο πρόγραμμα ένα επιπλέον δρομολόγιο με το οχηματαγωγό “Nήσος Χίος” από Πειραιά απευθείας για Αμοργό ( Κατάπολα) την Μεγάλη Τέταρτη με ώρα αναχώρησης 17:00.

Επίσης ,θα υπάρχει πλοίο επιστροφής την Τρίτη του Πάσχα.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Attica Group για την ικανοποίηση του αιτήματος μας”.

ΠΝΑι – Λαϊκή Συσπείρωση: “Να σταματήσει ο εμπαιγμός των νησιωτών για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ”

0
laiki_syspeirosi_na

Από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ανακοινώθηκαν τα εξής: Η κυβέρνηση πανηγύριζε από το 2021 ότι πέτυχε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με Οδηγία του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης (ECOFIN) και την εφαρμογή της από 1/1/2025. Το μόνο ξεκάθαρο στην Οδηγία ήταν ότι μέχρι το 2025 δεν θα γινόταν καμιά μείωση!

Για το 2025 και μετά θα το επανεξετάσουν, εάν και εφόσον τηρούνται οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι κλπ. Δηλαδή όλα εκείνα που ονομάζουν «αντοχές της οικονομίας» και καθόρισαν την κατάργησή τους με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ –ΝΔ!

Αυτοί που δεν έχουν όμως αντοχές ούτε να βγει ο μήνας, είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι αγρότες. Γιατί οι νησιώτες πλήττονται από το κύμα ακρίβειας που δεν σταματά πουθενά, τα πανάκριβα καύσιμα και τιμολόγια Ενέργειας, το τεράστιο κόστος μεταφοράς, την εποχικότητα, τις ελλείψεις στην υγεία και όλα όσα κάνουν δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης στα νησιά.

Δεν μπορεί λοιπόν να είναι το βασικό επιχείρημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ η «ανταγωνιστικότητα που πλήττεται», όπως εισηγήθηκε η περιφερειακή αρχή και αυτό διαπιστώνεται από την αυξανόμενη ανάπτυξη του βασικού κλάδου της οικονομίας στα νησιά, που είναι ο τουρισμός.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να συμπεριληφθεί στην τελική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ως βασικό επιχείρημα της διεκδίκησης για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ το «ακριβό κόστος διαβίωσης» στα νησιά, όπως ακριβώς εκφράζεται και μέσα από όλους τους φορείς διαχρονικά στα νησιά.

Η επίμονη άρνηση της περιφερειακής αρχής με διάφορες δικαιολογίες και η παραπομπή της πρότασης σε επόμενο στάδιο «διαβούλευσης» με τα Επιμελητήρια, χωρίς να είναι καν διατυπωμένη στην τελική απόφαση όπως δημοσιεύθηκε, είναι εμπαιγμός για τους ίδιους τους νησιώτες.

Για άλλη μια φορά η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή, ερχόμενη σε πλήρη αρμονία με τις προτεραιότητες ΕΕ και κυβέρνησης.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο-αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών και γι αυτούς τους λόγους πρέπει να επανέλθει.

# Διεκδικούμε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά εδώ και τώρα.

# Διεκδικούμε ταυτόχρονα την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

# Καμιά σύνδεση των μειωμένων συντελεστών με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και με το Μεταφορικό Ισοδύναμο.