Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 533

Σαντορίνη: Τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου επισκέφτηκε ο Ν. Ζώρζος (video)

0

Την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου επισκέφτηκε ο δήμαρχος Θήρας κος Ζώρζος.

 Ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους υπεύθυνους της Μονάδας για τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι  επεξεργάζεται ετησίως εισερχόμενη ποσότητα 43.000 τόνων απορριμμάτων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα υψηλά ποσοστά ανάκτησης ποιοτικών ανακυκλώσιμων υλικών με σύγχρονες μεθόδους (όπως η χρήση οπτικών διαχωριστών) και είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Η επεξεργασία του οργανικού υλικού  πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ξηρής αναερόβιας χώνευσης σε αντιδραστήρες συνεχούς ροής. Η ΜΕΑ Αμαρίου λόγω των συγχρόνων μεθόδων που χρησιμοποιεί έχει επιτύχει υψηλά ποσοστά απόσμησης καθιστώντας την φιλική για τους εργαζόμενους εντός αυτής.

Το έργο είναι σχεδιασμένο να εξυπηρετεί 85.000 μόνιμους κατοίκους .

Η τεχνογνωσία και η εμπειρία περιοχών με κοινά χαρακτηριστικά με εμάς και ο τρόπος που επεξεργάζονται τα απορρίμματα τους αποτελεί χρήσιμο παράδειγμα προς μίμηση για την Σαντορίνη.

 

 

 

 

Γαλλία: Εφυγε από τη ζωή ο θρύλος του κινηματογράφου, Αλέν Ντελόν

0

Απλά θρύλος… Ο Αλέν Ντελόν, το ιερό τέρας του γαλλικού κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή….

Οπως ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής (18/08) τα τρία παιδιά του, ο Αλέν Ντελόν πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

«Ο Αλέν Φαμπιάν, η Ανούσκα, ο Αντονί, καθώς και ο (σκύλος του) Λούμπο, με απέραντη θλίψη ανακοινώνουν πως έφυγε ο πατέρας τους. Έσβησε ειρηνικά στο σπίτι του στο Ντουσί, έχοντας γύρω του τα τρία παιδιά του και τους δικούς του. (…) Η οικογένειά του σας παρακαλεί να σεβαστείτε τις ιδιωτικές στιγμές τους αυτή τη στιγμή του εξαιρετικά οδυνηρού πένθους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Απρίλιο, είχε τεθεί υπό «ενισχυμένη κηδεμονία» για λόγους υγείας. Αντιμετώπισε προβλήματα θέματα μετά το εγκεφαλικό που υπέστη το 2019 και πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας κλιμακούμενης οικογενειακής διαμάχης.

Μίνι βιογραφικό 

Ο Αλέν Φαμπιάν Μορίς Μαρσέλ Ντελόν γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935. Υπήρξε ένας από τους εξέχοντες ηθοποιούς και σύμβολα του σεξ της Ευρώπης από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Από την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία το 1957, σε ηλικία 23 ετών, ο Ντελόν εμφανίστηκε σε 88 κινηματογραφικές ταινίες και σε επτά τηλεοπτικές. Σκηνοθέτησε επίσης δύο μεγάλου μήκους φιλμ κι έκανε την παραγωγή σε 32.

Κέρδισε τον έπαινο για τους ρόλους του σε ταινίες όπως: «Γυμνοί στον ήλιο» (1960), «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» (1960), «Η έκλειψη» (1962), «Ο γατόπαρδος» (1963), «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» (1967), «Η πισίνα» (1969), «Ο κόκκινος κύκλος» (1970), «Ο μπάτσος» (1972) και «Ο Κύριος Κλάιν» (1976). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ντελόν συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Λουκίνο Βισκόντι, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, Μικελάντζελο Αντονιόνι και Λουί Μαλ.

Το 1985 κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η ιστορία μας» (1984). Το 1991, έλαβε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας.

Το 1997 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηθοποιία, σε ηλικία 62 ετών.

Στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου του απονεμήθηκε η τιμητική Χρυσή Άρκτος. Επίσης, το 2019 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Ικαρία – Πυρκαγιά: Βελτιωμένη η εικόνα, πρόβλημα οι ισχυροί άνεμοι

0

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, στο Καμάρι του δήμου Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εξακολουθούν να έχουν ένταση, πολλές φορές και 7 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Η εικόνα της φωτιάς ωστόσο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. «Η κατάσταση έχει ελεγχθεί», δήλωσε σήμερα το πρωί, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης.

Επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 8 οχήματα και εθελοντές.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά αυτήν την ώρα κινείται νοτιοδυτικά από Καμάρι προς Μπαλί.

Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά παίρνει διαρκώς διαστάσεις.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή Σκάφη, και προχώρησε προς το Καμάρι όπου το Σάββατο το μεσημέρι, εστάλη προληπτικά, μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για εκκένωση της περιοχής.

Οι άντρες της ΕΜΟΔΕ μαζί με τους εθελοντές του νησιού καθώς και κατοίκους πάλεψαν όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να την κρατήσουν πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με το πρώτο φως της ημέρας το ελικόπτερο της πυροσβεστικής άρχισε τη ρίψεις.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Φολέγανδρος: Κουνέλι στιφάδο η πρόταση ημέρας για φαγητό

0

Η τέλεια συνταγή για κουνέλι στιφάδο από μια καλομαγείρισσα της Φολεγάνδρου. Ιδανικά, συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” ταξιδεύουμε στις Νότιες Κυκλάδες.. Εάν έχει και ρεύμα, τότε το φαγητό θα είναι στην ώρα του..

Θα χρειαστούν 40′ προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα, 8 ώρες αναμονή. Σύνολο: 10 ώρες και 10′.

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κουνέλι στιφάδο σε βαθύ μπολ ρίχνουμε νερό και 100 ml από το ξίδι και αφήνουμε μέσα τα κομμάτια κουνελιού για ολόκληρο το βράδυ. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Τακτοποιούμε τα κομμάτια του κουνελιού πάνω από τα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Στο υπόλοιπο ξίδι διαλύουμε τον πελτέ και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μαζί με τα σκόρδα, τις κανέλες, τις δάφνες, το μπαχάρι και τη ζάχαρη. Σείουμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά. Δεν ανακατεύουμε με το κουτάλι, για να μη διαλυθούν τα κρεμμύδια.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  7. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το διαλυμένο σε νερό κορν φλάουρ. Σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ίσα να δέσει η σάλτσα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου, οι αλλαγές που έρχονται

0
Σχολείο
Σχολείο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, ωστόσο αν η ημερομηνία συμπίπτει με Σαββατοκύριακο, τότε μετατίθεται στην πρώτη εργάσιμη της εβδομάδας, τη Δευτέρα.

Φέτος και για το σχολικό έτος 2024 -2025, το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα για τα Νηπιαγωγεία

Τμήμα Πρωινής Υποδοχής: λειτουργεί 7.45-8.30 με χρόνο προσέλευσης 7.45-8.00
Πρωινό Υποχρεωτικό Τμήμα: 8.30-13.00 με χρόνο προσέλευσης 8.15-8.30 και ώρα αποχώρησης 13.00

Προαιρετικό απογευματινό Ολοήμερο τμήμα: 13.00-16.00 με ώρα αποχώρησης 16.00
Αναβαθμισμένο προαιρετικό Πρόγραμμα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου: 16.00- 17.30 με ώρα αποχώρησης 17.30.

Τα ωράρια για τα Δημοτικά

Μια διαφοροποίηση καταγράφεται στο Δημοτικό που αλλάζει η ώρα αποχώρησης στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

Ειδικότερα η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου θα λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.

Κατά τα άλλα το πρόγραμμα παραμένει ως έχει με τους μαθητές να κάνουν μάθημα από τις 8:15 μέχρι τις 13:15.

Πολλαπλό βιβλίο: Τί είναι και πότε θα εφαρμοστεί στις σχολικές αίθουσες

Αλλαγή στα σχολικά βιβλία έρχεται με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, όπως έχει ανακοινώσει σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύρος: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα λόγω απουσίας ναυαγοσωστών

0
Σύρος - Naxospress
Σύρος - Naxospress

Προσπάθεια να “γλιτώσει” από πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ καταβάλλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τα οποία και επιβλήθηκαν από τη Λιμενική Αρχή Σύρου, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνέχεια ελέγχων μετά από καταγγελίες, για μη ύπαρξη ναυαγοσωστών.

Η Δημοτική Επιτροπή έλαβε την απόφαση να καταθέσει προσφυγή, στο πλαίσιο συζήτησης της Δημοτικής Αρχής με τη νομική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να αποφύγει – ει δυνατόν – να πληρώσει αυτό το σημαντικό ποσό για το δημοτικό ταμείο.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, είχαν γίνει πολλές καταγγελίες για τη μη έγκαιρη τοποθέτηση ναυαγοσωστών αλλά ακόμη και για τις σημαδούρες (σ.σ. λάθος σχήμα) που είχε τοποθετήσει στις παραλίες ο Δήμος.

Το νομικό κείμενο της προσφυγής θα γνωστοποιηθεί στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι και αιτήθηκαν να έχουν γνώση του περιεχόμενου του.

Σημειώνεται πως για κάθε μία ημέρα που δεν είχε ναυαγοσώστη τον Ιούνιο, η Σύρος πλήρωνε πρόστιμο 2.000 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Δήμος έχει σχετικά πρόστιμα και από πέρυσι.

Πέραν των ανωτέρω όμως, ο Δήμος βρίσκεται σε αναμονή και για την απόφαση σχετικά με την προσφυγή του πρώτου μειοδότη στον διαγωνισμό για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Αρχή είχε προκρίνει να πάει σε σύμβαση με τον δεύτερο μειοδότη επικαλούμενη ελλείψεις στην πρώτη εταιρεία, κάτι που όπως φαίνεται έφερε συνέπειες στον Δήμο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr

 

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Κοντά για μία ακόμη φορά στους συνανθρώπους μας

0

Κινήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αθόρυβα και απλά. Με σεβασμό στους συναθρώπους που έχουν την “ανάγκη” μας.

Τι έγινε; Τήρησαν την δική τους παράδοση… Να βρίσκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Το έκαναν το Πάσχα με την παρουσία τους στο Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας, την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα…

Αναφερόμαστε στα στελέχη, τα μέλη, την οικογένεια του Τυροκομείου Πιτταρά με επικεφαλής τον Νικόλα Πιτταρά, για μία ακόμη χρονιά βρέθηκαν ανήμερα της εορτής της Παναγίας στο Χαλκί και δη στο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στα στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου… Και πρόσφεραν απλόχερα τα βραβευμένα τυροκομικά προϊόντα τους..

Οπως αναφέρουν με χαμόγελο και καλή διάθεση “Είναι τιμή (και παράδοση) για όλους εμάς στο Τυροκομείο Πιτταράς, να προσφέρουμε κάθε χρόνο, στην γιορτή της Παναγίας, τον Δεκαπεντάγουστο στο πυροσβεστικό σώμα του νησιού μας. Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους και τον καθημερινό τους αγώνα”.

Η Ιστορία του Τυροκομείου Πιτταρά 

Το τυροκoμείο και η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή 1 χλμ. από τις Μέλανες της Νάξου, περιστοιχισμένο από ξερολιθιές που οριοθετούν μικρούς οικογενειακούς ελαιώνες και περιβόλια.  Η εκτροφή των ζώων και παραγωγή του γάλακτος γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Το σύγχρονο τυροκομείο συνολικής επιφάνειας 400m2 είναι άρτια εξοπλισμένο: χώρος υποδοχής και παστερίωσης του γάλακτος, τυροκόμηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, χώρος ωρίμανσης, ποιοτικού ελέγχου και συσκευασίας.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κτηνοτροφική μονάδα όπου ζουν και μεγαλώνουν κάτω από το Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο 220 αγελάδες γαλακτοπα­ραγωγής Holstein, 150 µοσχάρια και µο­σχίδες αναπαραγωγής και 100 µοσχάρια για παραγωγή κρέατος. 

Η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά ξεκίνησε το 1970 όταν ο πατέρας του, Εμμανουήλ Πιτταράς, αγόρασε την πρώτη του αγελάδα. Με την αγάπη του για αυτήν την δουλειά και την βοήθεια των 3 γιών του αυτή την στιγμή η μονάδα αριθμεί τα 500 βοοειδή και είναι η μεγαλύτερη μονάδα στο Αιγαίο.

Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ξεκίνησε το Μάιο του 2008 χρησιμοποιώντας αρχικά ένα μέρος της παραγωγής του γάλακτος της μονάδας του, και από τον Απρίλιο του 2009 χρησιμοποιεί όλο το γάλα που παράγει.

Σήμερα η παραγωγή ανέρχεται σε πάνω από 3,000 τόνους γάλα ετησίως, σε τουλάχιστον 250 τόνους τυρί και 100 τόνους κρέας. 

Νάξος – Μαριέττα Γαλάνη: Τραταμέντα τση κουβέντας, ένα δώρο για τους λάτρεις της παράδοσης και της καλής κουζίνας

0

“Eίν’τα τραταμέντα, γλύκα,
που μες στο βιβλίο, βρήκα

Κι ο καθένας για τρατάρι-
σμα, αξίζει,να το πάρει

Εχορτάσαμ’ όλοι, με τα
τραταμέντα σου,Μαριέττα

Γλυκίσματα και παγωτά
μας κέρασες,απανωτά

Η ποιότητα κι η γεύση,
έχουν , όλους,γοητεύσει

Τραταμέντα–κεράσματα–κεραστικά
Μαριέττα, σε ευχαριστούμε από καρδιάς”

Η αγαπημένη Ελένη Ελευθερίου με απεραθίτικα κοτσάκια με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο παρουσιάζει το νέο βιβλίο της Μαριέττας Γαλάνη “ένα δώρο από τη Νάξο (τραταμέντα τση κουβέντας)” ….

Να πω την αλήθεια, η μοναδική σχέση που έχω με την κουζίνα και την μαγειρική ή και ζαχαροπλαστική απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο στην φωτογραφία που συνοδεύει μία συνταγή και έχει το πρόσωπό μου. Απολαμβάνω το φαγητό και δεν το έχω κρύψει ποτέ. Οπότε, όταν μου ζήτησε η κα Γαλάνη να πάρω μέρος στην φωτογράφηση για την παρουσίαση του βιβλίου δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Με τον Μανώλη Λυκουρόπουλο απέναντί μου και μέσα στα στενά της Καστρόπολης απλώς έφαγα…  Και ήταν καταπληκτική η λεμονόπιτα (σ.σ. σελίδα 100) αν και θα προτιμούσα το κέικ με μήλα…

Δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και η αποδοχή του νέου βιβλίου της κας Γαλάνη είναι εντυπωσιακή. Πρόσφατα μάλιστα βρεθήκαμε (σ.σ. με τη Μαντώ Στουρνάρα) στο εστιατόριο “Doukato” στην είσοδο της παλιάς πόλης και ο chef Μάκης Καραγιάννης ζήτησε μία κοινή φωτογραφία. Πως μπορούσα να πω όχι μετά την υπέροχη σοκολατόπιτα. Και έτσι γίναμε για 2η φορά μοντέλα για χάρη της αγαπητής Μαριέττας….

Ααα όσο για το βιβλίο; “Είναι μία καταγραφή από εδέσματα, όπως αυτά που στρωνόταν και ακόμη στρώνονται μέσα από τα “τραταμέντα τση κουβέντας”, δηλαδή μέσα από τις συναντήσεις της οικογένειας, των φίλων, αλλά και της γειτονιάς”, δήλωσε πρόσφατα στην “Κοινή Γνώμη”, η συγγραφέας κα. Γαλάνη.

Τα “τραταμέντα τση κουβέντας”, μέσα από το βιβλίο “Ένα δώρο από την Νάξο” της Μαριέττας Γαλάνη, έρχεται να καταγράψει αυτή τη φορά τις γλυκές συνταγές της Νάξου.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση της κα. Γαλάνη, η οποία το 2020, είχε παρουσιάσει παραδοσιακές συνταγές του φημισμένου χωριού από όπου κατάγεται, την Απείρανθο της Νάξου.

Το βιβλίο ζαχαροπλαστικής της ερευνήτριας μαγείρισσας Μαριέττας, παρουσιάζει συνταγές, μέσα από τις οποίες αναδύονται γεύσεις, μυρωδιές και αναμνήσεις του παρελθόντος, συνδυασμένες με το σήμερα, μέσα πάντα από τη δική της ματιά.

Οπως δε τονίζει ”  “Μάζεψα γεύσεις, μυρωδιές, πήρα κουβέντες, γέλια, τις ιστορίες που έζησα και άκουσα στις ρύμνες, τα πρόσωπα, τα λόγια τους, τα τίμια Ευαγγέλια, που ανάθρεψαν της ιερής παράδοσης τις μνήμες. Πάντρεψα με ευλάβεια, της γης τις πρώτες ύλες, προσθέτοντας πρωτότυπες ιδέες και σταγόνες, από το κουσκούσι του καφέ που πίνανε οι φίλες, τα καλοκαίρια στις αυλές, στη σάλα τους χειμώνες. Έχοντας στο παλιό τα αυτιά, στο σύγχρονο τα μάτια, συνδύασα ανάμνηση, μεράκι, νοσταλγία κι έφτιαξα νέες συνταγές που έχουνε κομμάτια, από τ’ ατόφια της ζωής, απ’ της ψυχής τα θεία”.

 

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Ημερήσια εκδρομή στην Δονούσα

0

Τόπος: Δονούσα

Χρόνος: Δευτέρα 19 Αυγούστου

Δράση: Ημερήσια Εκδρομή

Διοργάνωση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου

Τι αναφέρει η πρόσκληση

Μία ημέρα μετά το πέρας του μεγάλου χορού του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και πριν την συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη έρχεται η ώρα της … ξεκούρασης. Ημερήσια εκδρομή στην Δονούσα…

Πότε; Πως;  “Συγκέντρωση & αναχώρηση 10:30 πμ από τον πλάτανο Φιλωτιού.

Αναχώρηση 12:20 μμ απο λιμάνι Χώρας Νάξου με blue star Naxos. Άφιξη στο λιμάνι της Δονούσας – Σταύρος- 13:30 μμ.

Επίσκεψη στην Εκκλησία του Σταυρού και μικρή ξενάγηση στο χωριό του Σταυρού.

Ελεύθερος χρόνος για φαγητό σε μια από τις 9 ταβέρνες του Σταυρού και κολύμπι στην παραλία του Σταυρού ή, στην παραλία του Κέδρου με το διάσημο ναυάγιο της.

Προαιρετική επίσκεψη με το τοπικό κτελ στην Καλοταρίτισσα ή στο Μερσίνι.

Προαιρετική κρουαζιέρα με το σκάφος “Δονούσα μάγισσα” στις παραλίες Λιβάδι, Καλοταρίτισσα & στην Φωκοσπηλιά.

Αναχώρηση από Δονούσα και άφιξη στο λιμάνι της Χώρας Νάξου 22:00 μμ.

Τιμή συμμετοχής 18€

Περιλαμβάνει το λεωφορείο προς και από την Χώρα και τα εισιτήρια τουριστικής θέσης μετ’ επιστροφής στο blue star Naxos.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Ηλίας Εμμ. Μανιός 697 3200250″

Μεσόγειος – Κλιματική Κρίση: Η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1982 και έχει .. συνέχεια

0
mesogieos
zesti

Η Μεσόγειος φλέγεται … Οχι κυριολεκτικά αλλά με την έννοια ότι χρόνο με το χρόνο η επιφάνεια της θάλασσας γίνεται όλο και πιο ζεστή…

Στους 28,9 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο υδράργυρος στην επιφάνεια της Μεσογείου τον Δεκαπενταύγουστο, καταρρίπτοντας ένα ακόμη «ρεκόρ» υψηλών θερμοκρασιών.

Η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου είναι υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 28,71 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στις 24 Ιουλίου 2023, δήλωσε ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) και του καταλανικού Ινστιτούτου ICATMAR.

Οι μετρήσεις αυτές βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ναυτικής υπηρεσίας του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που χρονολογούνται από το 1982.

«Η μέγιστη θερμοκρασία της 15ης Αυγούστου καταγράφηκε στις αιγυπτιακές ακτές, στο Ελ-Αρίς (31,96ºC), αλλά «η τιμή αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» πριν από μία ενδελεχέστερη επαλήθευση, δήλωσε ο Χουστίνο Μαρτίνεθ.

Επί δύο διαδοχικά καλοκαίρια, η Μεσόγειος ήταν θερμότερη σε σχέση με το εξαιρετικού χαρακτήρα καλοκαίρι του καύσωνα το 2003, όταν η ημερήσια μέση θερμοκρασία μετρήθηκε στους 28,25°C στις 23 Αυγούστου. Αυτό το ρεκόρ διατηρήθηκε επί 20 χρόνια.

Το νέο ρεκόρ καταγράφεται έπειτα από έναν καυτό Ιούλιο για την περιοχή της Μεσογείου, ένα από τα hot points της κλιματικής αλλαγής, η οποία επλήγη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Μεσόγειο πλήττουν σοβαρά τα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά, ευνοούν τα χωροκατακτητικά είδη και αυξάνουν εν δυνάμει την ένταση των βροχών λόγω του εντονότερου βαθμού εξάτμισης.

Σήμερα, το αξιοσημείωτο δεν είναι η μέτρηση της μέγιστης θερμοκρασίας σε μία δεδομένη ημέρα, αλλά η παρατήρηση μίας μακράς περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς κατάρριψη ρεκόρ, είχε εξηγήσει ο Χουστίνο Μαρτίνεθ όταν ισοφαρίσθηκε το ρεκόρ του 2023.

«Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπ’ όψιν την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε πει.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ