Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Blog Σελίδα 37

Ισπανία – Βαλένθια: Λάσπες σε βασιλιά Φίλιππο από τους κατοίκους

0

Ένταση επικράτησε στην περιοχή Παιπόρτα στη Βαλένθια την ώρα που πραγματοποιούσαν στην περιοχή επίσκεψη ο βασιλιάς Φίλιππος με τη βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές βροχοπτώσεις πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον τους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες.

Πλάνα δείχνουν ένα οργισμένο πλήθος να φωνάζει «δολοφόνος» και «ντροπή» στον βασιλιά, ο οποίος ρωτήθηκε επίσης γιατί δεν είχε γίνει τίποτα για να αποφευχθεί η τραγωδία.

Οι χειρότερες πλημμύρες της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες έχουν αφήσει ολόκληρες γειτονιές καλυμμένες με λάσπη και σπαρμένες με διαλυμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πλημμύρες, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να χτενίζουν υπόγειους χώρους στάθμευσης και σήραγγες με την ελπίδα να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν πτώματα.

Υπήρξε οργή για την έλλειψη προειδοποίησης και την ανεπαρκή υποστήριξη από τις αρχές μετά τις πλημμύρες.

Αναγνώρισε «σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις»

Τα πλάνα δείχνουν τον βασιλιά να κατεβαίνει έναν δρόμο με ένα εχθρικό πλήθος να φωνάζει και να τραγουδά. Ορισμένοι διαδηλωτές του πετούν αντικείμενα και λάσπη που φαίνεται να είναι αντικείμενα και λάσπη.

Το Σάββατο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διέταξε να μεταβούν στην περιοχή 10.000 επιπλέον στρατιώτες, αστυνομικοί και πολιτικοί φρουροί.

Είπε ότι η ανάπτυξη ήταν η μεγαλύτερη της Ισπανίας σε καιρό ειρήνης. Πρόσθεσε όμως ότι γνωρίζει ότι η αντίδραση «δεν είναι αρκετή» και αναγνώρισε «σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις».

Ισπανία: Στους 150 νεκρούς και η ανοχύρωτη Ευρώπη στην κλιματική αλλαγή

Φόβοι για νέα θύματα

Με το μαύρο νερό, πάνω στο οποίο επιπλέουν κομμάτια ξύλου και σκουπίδια, να φθάνει μέχρι τη μέση τους, οι πυροσβέστες ψάχνουν αγνοούμενους, ενώ ο φόβος τους είναι μήπως βρουν πτώματα νέων θυμάτων.

Σε μία υπόγεια σήραγγα στο Αλφαφάρ, στα προάστια της Βαλένθια, αρκετά αυτοκίνητα έμειναν παγιδευμένα όταν χείμαρροι λάσπης κατέκλυσαν το βράδυ της Τρίτης αρκετές περιοχές της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, προτεραιότητα των στρατιωτών και των αστυνομικών παραμένει ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η αποκατάσταση των δρόμων και των υποδομών, ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση της βοήθειας και η επαναλειτουργία των βασικών υπηρεσιών.

Στρατιώτες και αστυνομικοί θα πρέπει επίσης να βάλουν τέλος στις λεηλασίες που αναφέρθηκαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, για τις οποίες συνελήφθησαν 82 άτομα.

Στους 211 οι νεκροί
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Σάββατο την αποστολή 10.000 επιπλέον στρατιωτών και αστυνομικών στη νοτιοανατολική Ισπανία, για να βοηθήσουν τους πληγέντες, αλλά και στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, τέσσερις ημέρες μετά τις τραγικές πλημμύρες με επίκεντρο την Βαλένθια που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 211 νεκρούς και βύθισαν στο πένθος τη χώρα.

Συνολικά, άλλοι 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν επί του πεδίου, από τους οποίους 4.000 σήμερα και 1.000 αύριο το πρωί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το μέγαρο Μονκλόα, την επίσημη κατοικία του.

Ο αριθμός αυτός αυξάνει σε 7.500 τους στρατιώτες που κινητοποιούνται στις κατεστραμμένες περιοχές και αποτελεί «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Πηγή: in.gr

 

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

0

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα την Κυριακή σε χαμηλή βλάστηση στον Προφήτη Ηλία στην Ίο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11.30 και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Με βάση την ενημέρωση από το meteo (Εθνικό Αστεροσκοπείο) η ένταση του ανέμου (σε ριπές) φτάνει και τα 70 χιλιόμετρα ανά ώρα..

Συνολικά, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 5 αεροσκάφη. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με πυροσβέστες από Αθήνα, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη.

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ από τον Δήμο Ιητών και βέβαια εθελοντές…

Taste Atlas: Το Ελληνικό σαγανάκι πρώτο στη λίστα των καλύτερων πιάτων με τυριά

0

Μια πρωτιά παίρνει ένα δημοφιλές ελληνικό πιάτο, το οποίο λατρεύουν οι τουρίστες. Το Taste Atlas πρόσφατα ανανέωσε την λίστα του με τα καλύτερα πιάτα τυριών στον κόσμο και η πρώτη θέση ανήκει στο σαγανάκι.

Σύμφωνα με τους χρήστες του Taste Atlas, το σαγανάκι είναι το καλύτερο πιάτο με τυρί στον κόσμο με βαθμολογία 4,6, με άριστα το 5.

Το Taste Atlas είναι αναγνωρισμένο ως ένας εξαιρετικά δημοφιλής βιωματικός ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για το φαγητό. Συνηθίζει να σταχυολογεί πιάτα, ποτά, ροφήματα και γεύσεις από όλον τον κόσμο, σε διάφορες παραλλαγές, ενώ οι χρήστες του ψηφίζουν με βάση τις προτιμήσεις τους.

Η ιστοσελίδα αναφέρει: «Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. Το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και μόνο του, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Στη συνέχεια ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγκάνι, ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές στο οποίο τηγανίστηκε.

Παλαιότερα, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγανίζουν διάφορες ποικιλίες τυριού όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή μανούρι. Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το σχήμα του».

Αναλυτικά η δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί στον κόσμο

  1. Σαγανάκι, Ελλάδα
  2. Προβολέτα, Αργεντινή
  3. Σβρλίσκι Μπελμούζ, Σερβία
  4. Κάτσιο ε πέπε, Ιταλία
  5. Καχαπούρι, Γεωργία
  6. Μπανίτσα σας σιρένε, Βουλγαρία
  7. Φοκάτσια κον φορμάτζιο, Ιταλία
  8. Αζαρούλι καχαπούρι, Γεωργία
  9. Φοντί, Γαλλία
  10. Κεσαντίγια, Μεξικό

Πληροφορίες από: https://www.gazzetta.gr

 

ΕΚΠΑ: Σωκράτης και Πλάτωνας σε t-shirt, Πυθαγόρας και Αριστοτέλης σε μπρελόκ..!

0

Χωρά ένας Σωκράτης ή ένας Πλάτωνας σε t-shirt; Χωρά η σκέψη ενός Νεύτωνα, ενός Δαρβίνου, μιας Κιουρί, ενός Πυθαγόρα ή ενός Αριστοτέλη σε μπρελόκ; Μπορεί ένα πανεπιστήμιο να παράγει premium σειρές προϊόντων, όπως είναι το λάδι και το κρασί; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι «ναι» και βρίσκεται στο νέο κατάστημα αναμνηστικών ειδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το «UOA STORE», όπως αποκαλείται, εγκαινιάστηκε στα μέσα Οκτωβρίου, βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 33 και συστεγάζεται με τα νέα γραφεία της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ).

Το κατάστημα είναι εφοδιασμένο, όχι μόνο με συλλεκτικά αναμνηστικά είδη που συνδέονται και μέχρι πρότινος απευθύνονταν κυρίως στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως γραβάτες, φουλάρια και μανικετόκουμπα, αλλά και με προϊόντα που συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα των φοιτητών, όπως είναι τα φούτερ, τα t-shirts, ομπρέλες, είδη γραφείου, σημειωματάρια, στυλό, καπέλα και backpack.

koupa
mplouza

Φυσικά, οι εκδόσεις του ΕΚΠΑ έχουν τη δική τους θέση στο κατάστημα, ενώ κάποια προϊόντα «κλέβουν» τις εντυπώσεις: Το λάδι και το κρασί… made in ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΔΠΠΑ και καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη πρόκειται για «προϊόντα υψηλής ποιότητας», στην παραγωγή των οποίων οι φοιτητές των τμημάτων Χημείας, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ έχουν ενεργό ρόλο. Ειδικά στην παραγωγή του λαδιού, οι φοιτητές εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία, από τη συλλογή των ελιών της Πανεπιστημιούπολης, μέχρι την τελική τυποποίησή του.

gravata
tsanta

Για τον κ. Θωμαΐδη, η κίνηση του ΕΚΠΑ να ανανεώσει τον σχεδιασμό των αναμνηστικών προϊόντων, αλλά και να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων αυτών καθ’ εαυτών, είναι στρατηγικής σημασίας. Τα στοιχεία λειτουργίας του καταστήματος κατά τις πρώτες εβδομάδες είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το κατάστημα αποτελεί ένα πρωτοποριακό βήμα για τα ελληνικά δεδομένα», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θωμαΐδης, «ακολουθεί τα πρότυπα των μεγάλων και ισχυρών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού».

ladi

Όπως επεσήμανε, στόχος της λειτουργίας του καταστήματος δεν αποτελεί μόνο το να είναι εμπορικά βιώσιμο, αλλά και το να αποτελέσει ένα μέσο «δεσίματος» των φοιτητών του πανεπιστημίου με το ΕΚΠΑ και το brandname του.

«Εκείνοι είναι οι πρεσβευτές μας, εκείνοι είναι οι πολλαπλασιαστές που θα δώσουν ώθηση στις προσπάθειές μας για εξωστρέφεια και προβολή του πανεπιστημίου και των σχολών του», κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.

Πληροφορίες από: https://www.protothema.gr

 

Νάξος, Μικρές Κυκλάδες και Φολέγανδρος στις πρώτες 67 προτάσεις χρηματοδότησης μονοπατιών από το Ταμείο Ανάκαμψης

0

Εγκρίθηκαν οι πρώτες 67 προτάσεις, συνολικού ύψους 30,2 εκατ. ευρώ, που αφορούν στη δημιουργία δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για προτάσεις, που υποβλήθηκαν από Δήμους, Περιφέρειες και Ιερές Μονές, στο πλαίσιο του έργου: «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Μεταξύ αυτών, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνονται έργα για τη δημιουργία ή και την ανάδειξη μονοπατιών στην Εύβοια, στο Σουφλί, στις Οινούσσες, στην Κάλυμνο, στα Τζουμέρκα, στα Αστερούσια της Κρήτης, στην Κάλυμνο, στη Φολέγανδρο, στη Νάξο, στη Δονούσα, στην Ηρακλειά, στο ‘Ανω Κουφονήσι, στη Σχοινούσα, στη Δράμα και στα Γεράνεια Όρη. Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, και Πελοποννήσου, που είναι δικαιούχοι, το δίκτυο εκτείνεται πλέον του ενός Δήμου, σε μεγάλα τμήματα της Περιφέρειας.

Αρχικά, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν οι προτάσεις, οι οποίες πληρούσαν όλα τα κριτήρια της σχετικής πρόσκλησης. Συνολικά, υποβλήθηκαν 175 προτάσεις. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι προς χρηματοδότηση φορείς, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα μπορέσουν να εξεταστούν -κατά τον δεύτερο γύρο της αξιολόγησης – από τη σχετική Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στόχος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 46,42 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών, το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση και την προστασία της υπαίθρου, της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών θα συνεισφέρει στην ανάδειξη της ελληνικής φύσης και στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 

Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη: Μια ημερίδα-αφετηρία κοινής στρατηγικής μεταξύ νησιωτικών Περιφερειών

0

Γ. Χατζημάρκος: Αυτή η συνάντηση είναι η απαρχή μιας διαπεριφερειακής στρατηγικής και συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη της νησιωτικότητας σε πλεονέκτημα

Το πρώτο βήμα για μία κοινή στρατηγική μεταξύ των νησιωτικών Περιφερειών της χώρας αποτέλεσε η ημερίδα με τίτλο: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου: Προκλήσεις & Ευκαιρίες», που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα.

Η ημερίδα ένωσε για πρώτη φορά τρεις νησιωτικές Περιφέρειες (Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου), με στόχο την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών τους και της αναγκαιότητας συνεργασίας απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Όπως υπογραμμίστηκε στην ημερίδα, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις, την κοινωνική, την περιβαλλοντική και την οικονομική. Αυτές ακριβώς οι τρεις διαστάσεις αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τις τρεις Περιφέρειες με την έντονη νησιωτικότητα και κύρια οικονομική δραστηριότητά τους τον τουρισμό.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι Περιφερειάρχες των τριών Περιφερειών, Γιάννης Τρεπεκλής (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και Κωνσταντίνος Μουτζούρης (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος και Υπουργός, Βουλευτής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Βασίλης Χειμαριώτης, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Ξενοφών Βεργίνης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, εκπρόσωποι και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανισμών, παραγωγικών και τουριστικών φορέων.

«Θα μας βλέπετε συχνά μαζί, τους Περιφερειάρχες νησιωτικών περιφερειών», διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. «Με τη συνάντησή μας αυτή, κάνουμε την απαρχή μιας διαπεριφερειακής στρατηγικής και συνεργασίας, με στόχο την ανάδειξη της νησιωτικότητας σε πλεονέκτημα. Και συγκεκριμένα, σε χώρο ίσων ευκαιριών, σε χώρο κατανομής των πόρων με βάση και το μέγεθος της οικονομίας που υπηρετούν τα νησιά, πέρα από το αμιγώς πληθυσμιακό κριτήριο αλλά και σε πεδίο πολιτικής στη βάση επιστημονικών δεδομένων και όχι ιδεοληψιών. Το πιστεύω ακράδαντα και το υπηρετώ στην αυτοδιοικητική μου πορεία: Η νησιωτικότητα είναι ευλογία. Είναι χάρισμα. Και η βιωσιμότητα μια εξαιρετική ευκαιρία αλλά και ένα ηθικό χρέος όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές» υπογράμμισε από το βήμα προλογίζοντας τις εργασίες της ημερίδας.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, τόνισε και αυτός από την πλευρά του τις εξαιρετικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και στις τρεις νησιωτικές Περιφέρειες, τα κοινά στοιχεία που τις ενώνουν, αλλά και την αναγκαιότητα για στενή συνεργασία και μια κοινή στρατηγική για όλους τους τομείς, καθώς ενωμένες οι τρεις νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας αποκτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ διεκδικώντας καλύτερες πολιτικές για τα νησιά και ενισχύοντας τη θέση τους απέναντι στις κοινές προκλήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπερθεμάτισε στον χαιρετισμό του τη σπουδαιότητα μιας κοινής πολιτικής των Περιφερειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα λόγω νησιωτικότητας και – παρά τις διαφορές τους – έχουν αρκετά κοινά στοιχεία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, οι Δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, Γιώργος Μαχειμάρης και Βασίλης Χειμαριώτης, αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Ξενοφών Βεργίνης και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα-χαιρετισμό απέστειλε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ακολούθησε η ομιλία του π. Ευρωπαίου Επιτρόπου και Υπουργού, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με θέμα: «Οι Περιφέρειες σημαντικός εταίρος της Πολιτείας στην εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό». Ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία για μία κοινή στρατηγική των νησιωτικών Περιφερειών και μάλιστα, πρότεινε να υπογραφεί από τους τρεις Περιφερειάρχες μία Διακήρυξη, προκειμένου να δοθεί θεσμικός χαρακτήρας στη συνάντηση της Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιελάμβανε τις εισηγήσεις των Χρήστου Μιχαλάκη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δωδεκανήσου & Προέδρου Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, με θέμα: «Οι προκλήσεις της νησιωτικής τουριστικής ανταγωνιστικότητας», του Σταύρου Μήτση, Διευθύνοντα Συμβούλου Ομίλου Mitsis, με θέμα: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη: Στρατηγικές και Ευκαιρίες για τον Ξενοδοχειακό κλάδο σε Ιόνιο και Αιγαίο», Χαράλαμπου Βούλγαρη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, με θέμα: «Στροφή στο βιώσιμο ξενοδοχείο» και Κωνσταντίνου Τσουμάνη, Διδάκτορα τουριστικής οικονομίας, με θέμα: «Ο βιώσιμος τουρισμός προϋποθέτει βιώσιμη κοινωνία».

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα. Το πρώτο περιελάμβανε μια τεχνοκρατική συζήτηση με συντονιστή τον πολιτικό μηχανικό και πρώην Δήμαρχο, Σωτήρη Βλάχο και συμμετέχοντες τους Σπύρο Γαλιατσάτο, π. Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού & Νησιωτικής Πολιτικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κωνσταντίνο Δεριζιώτη, εκδότη του ομίλου ενημέρωσης «Χρήμα & Τουρισμός», Σπύρο Ρόκα, Πρόεδρο του Ομίλου «Rokas Hotels», Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Στάθη Σαββίδη, Γενικό Διευθυντή «Grecotel» και Κώστα Μπιμπλή, Διευθυντή του ξενοδοχείου Angsana Corfu Resort & Spa.

Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Σπύρος Ρίκος, αφορούσε τις «Κατευθύνσεις και τα Συμπεράσματα» της ημερίδας, με συμμετέχοντες τους τρεις Περιφερειάρχες, Γιάννη Τρεπεκλή (Ιονίων Νήσων), Γιώργο Χατζημάρκο (Νοτίου Αιγαίου) και Κωνσταντίνο Μουτζούρη (Βορείου Αιγαίου).

Παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες εισηγήσεις, έγιναν τεχνοκρατικές συζητήσεις και παράχθηκαν πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν στο προσεχές μέλλον προκειμένου να εντοπιστούν λύσεις στα κοινά προβλήματα και να αναδειχθούν καλές πρακτικές έπειτα από στοχευμένες πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των κατοίκων των νησιών και της χώρας γενικότερα.

Οι τρεις Περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν ότι η πρώτη κοινή ημερίδα των νησιωτικών Περιφερειών της χώρας, η οποία έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, θ’ αποτελέσει την απαρχή για μία σειρά κοινών πρωτοβουλιών, συναντήσεων εργασίας και διοργανώσεων, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία θα κινείται σε τρεις άξονες, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τη Γαστρονομία.

  • Μπορείτε να παρακολουθήστε ολόκληρη την ημερίδα με τίτλο:

«Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων,  Βορείου και Νοτίου Αιγαίου: Προκλήσεις & Ευκαιρίες»  στον εξής σύνδεσμο: https://www.youtube.com/live/Mgzdt3Fls_Q

 

Νυχτερινό ρεύμα – Οικιακό τιμολόγιο: Άλλαξε ωράριο γιατί έχουμε διαφορές στα νησιά

0
Ελλάδα - επιδότηση
Ελλάδα - επιδότηση

Από 1 Νοεμβρίου 2024 έως 30 Απριλίου 2025 θα ισχύσει για φέτος το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) τμηματικού ωραρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ.

Για τους καταναλωτές που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα διασυνδεδεμένα με αυτήν νησιά, το ωράριο νυχτερινής κατανάλωσης διαμορφώνεται ως εξής:

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 έως 08:00.
Απογευματινή ζώνη: 15:00 έως 17:00.

Αυτό το ωράριο δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες χρεώσεις για περισσότερες ώρες καθημερινά, αξιοποιώντας τόσο τις πρώτες πρωινές ώρες όσο και το απογευματινό διάστημα όπου η κατανάλωση μπορεί να είναι μειωμένη.

Νυχτερινό Ωράριο για Κατοίκους Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών

Οι κάτοικοι των μη διασυνδεδεμένων νησιών έχουν ελαφρώς διαφορετικό ωράριο, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 έως 08:00.
Απογευματινή ζώνη: 15:30 έως 17:30.

Αυτή η διαφοροποίηση στα ωράρια εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργειακών αιχμών και την καλύτερη κατανομή του φορτίου στα νησιά που δεν συνδέονται απευθείας με την ηπειρωτική χώρα.

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον Προμηθευτή τους.

Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00.

Σημειώνεται ότι το συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00 όλο το έτος) δεν εφαρμόζεται πλέον σε νέους καταναλωτές και εξακολουθεί να ισχύει μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη.

Τέλος, οι καταναλωτές που έχουν το συνεχές ωράριο μπορούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό, εφόσον το επιθυμούν, δεν μπορούν, όμως, να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

 

Αμοργός: Φθινοπωρινή εξόρμηση (8-10 Νοεμβρίου) από τη “Σύμπλευση”

0

Τα μέλη της “Σύμπλευσης” ετοιμάζονται για μία ακόμη εξόρμηση. Αυτή τη φορά στις Ανατολικής Κυκλάδες και δη την Αμοργό; Πότε; Το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου…

Με βάση τη σχετική ενημέρωση από το Δήμο Αμοργού

“Η ομάδα της “Σύμπλευση” θα βρίσκεται στο νησί της Αμοργού το Σάββατο 9 Νοεμβρίου & την Κυριακή 10 Νοεμβρίου .

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα για τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν .

Δεν χρειάζεται ραντεβού .

# Σάββατο 9 Νοεμβρίου

ΙΑΤΡΕΙΑ
11.00- 15.00 :

Τοποθεσία : Κέντρο Υγείας

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ :
 Αγγειοχειρουργική
 Ακτινολογία – υπέρηχοι
 Γενική Ιατρική- Παθολογία
 Γενική Χειρουργική
 Γυναικολογία
 Ουρολογία
 Δερματολογία – Αισθητική
 Ενδοκρινολογία
 Νευροχειρουργική
 Οδοντιατρική – Οδοντοτεχνική
 Ορθοπεδική – Οστεοπαθητική- Φυσιοθεραπεία
 Οφθαλμολογία
 Πνευμονολογία
 Παιδιατρική
 Ψυχιατρική – Ψυχολογία
 ΩΡΛ – Ακοολογία

# Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

08.00 – 11.00 Μικροβιολογικό: λήψεις δειγμάτων αίματος – Τοποθεσία :
Κέντρο Αμοργού

09.00 – 14.00: ΙΑΤΡΕΙΑ – Τοποθεσία : Κέντρο Υγείας Αμοργού

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ :
 Αγγειοχειρουργική
 Ακτινολογία – υπέρηχοι
 Γενική Ιατρική- Παθολογία
 Γενική Χειρουργική
 Γυναικολογία
 Ουρολογία
 Δερματολογία – Αισθητική
 Ενδοκρινολογία
 Νευροχειρουργική
 Οδοντιατρική – Οδοντοτεχνική
 Ορθοπεδική – Οστεοπαθητική- Φυσιοθεραπεία
 Οφθαλμολογία
 Πνευμονολογία
 Παιδιατρική
 Ψυχιατρική – Ψυχολογία
 ΩΡΛ – Ακοολογία

 

Νάξος – Εστίαση: Εκλογές και ο Γιάννης Παπαδόπουλος μιλάει για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε (video)

0

Κυριακή 3 Νοεμβρίου και τα μέλη του σωματείου Μαζικής Εστίασης “Φιλοξενία” στη Νάξο προσέρχονται σε εκλογές. Νέα διοίκηση και συνέχεια της προσπάθειας που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για την βελτίωση και ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν τη Μαζική Εστίαση τόσο στη Νάξο όσο και στις Μικρές Κυκλάδες…

Νάξος – “Φιλοξενία”: Σε διαδικασία εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Παπαδόπουλος, φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”.

Μιλήσαμε για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου και για την εικόνα που παρουσίασε ο τομέας της εστίασης την θερινή περίοδο. Τόνισε ότι η σεζόν ήταν καλή αλλά με αρκετή ανομοιογένεια όσον αφορά τους πελάτες / επισκέπτες. Μικρότερες πλέον οι ηλικίες ενώ είναι έντονη πλέον η απουσία της ελληνικής οικογένειας…

Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε για μια ακόμα φορά στην ταυτότητα που θέλουμε να κρατήσουμε στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ανακαλύψουμε την ταυτότητά μας και όλοι μαζί να αποφασίσουμε αφενός τι είναι αυτό που θέλουμε, αφετέρου τί είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως προορισμός.

Επιπλέον απάντησε σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον τομέα της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και σε θέματα που αφορούν στη Νάξο ειδικότερα και στα προβλήματα που κλήθηκαν φέτος να διαχειριστούν οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Δείτε (ακούστε) το σχετικό video

 

Πρόταση Ημέρας: Μοσχαρίσιοι κεφτέδες με καρότο και σάλτσα τυριού

0

Κυριακή. Ο καιρός είναι λίγο .. σκοτεινός. Σου δίνει την αίσθηση ότι μπαίνουμε σιγά σιγά στον χειμώνα. Τι θα φάμε το μεσημέρι; Η απάντηση έρχεται από τον “Γαστρονόμο” που θέλει να μας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Να μας ταξιδέψει στα παιδικά μας χρόνια, εκεί όπου η γιαγιά είχε το πρώτο λόγο και τα κεφτεδάκια ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Μόνο που τώρα έχουμε μεγαλώσει. Τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά με την προσθήκη μιας τυρένιας σάλτσας (Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου). Στη Νάξο άλλωστε βρισκόμαστε και μία επίσκεψη είτε στο τυροκομείο Πιτταρά ή σ’ αυτό του Μπαμπούνη και του Κουφόπουλου θα δώσει λύσεις… Συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες και όπως λένε και στην τηλεόραση: Καλή μας απόλαυση

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 30′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 50′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τους κεφτέδες
# 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
# 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
# 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
# 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
# 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
# 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
# 50 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα τυριού
# 40 γρ. βούτυρο αγελάδας
# 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
# 3 κουτ. σούπας γαλοτύρι ηπειρώτικο
# 250 ml φρέσκο γάλα
# 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κεφτέδες

  1. Για να φτιάξουμε μοσχαρίσιους κεφτέδες με καρότο και σάλτσα τυριού, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  3. Πλάθουμε τους κεφτέδες σχετικά μεγάλους, τους απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Σάλτσα τυριού

  1. Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτούτσικη κρέμα.
  4. Αποσύρουμε, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το τυρί, τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν.
  5. Σερβίρουμε τους κεφτέδες στα πιάτα, τους περιχύνουμε με όση από τη σάλτσα θέλουμε και συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.