Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Blog Σελίδα 365

Ανάφη: Πάσχα με την αναβίωση του έθιμου της κούνιας στη πλατεία του οικισμού

0

Πάσχα… Ημέρα γιορτής και αγάπης. Αλλά και μία καλή ευκαιρία για όλους να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μάλιστα, σε αρκετά νησιά της Ελλάδας (σ.σ. ανάμεσά τους και η Νάξος στα ορεινά) έχουμε την αναβίωση εθίμων. Το πιο γνωστό; Η “Κούνια της Λαμπρής”

Τι είναι; Με βάση την παράδοση οι νέοι ερωτευμένοι άνδρες έστηναν μια μεγάλη κούνια, 2 επί 3 μέτρα, και ζητούσαν από την κοπέλα που τους άρεσε να καθίσουν και να κουνηθούν μαζί. Αυτή ήταν η ένδειξη ότι είχαν αισθήματα για εκείνη κι εφόσον εκείνη δεχόταν την πρόσκλησή τους γινόταν μια άτυπη δέσμευση μεταξύ τους, με σκοπό το γάμο. Οι… αυτόπτες μάρτυρες της κοινής κούνιας λοιπόν τραγουδούσαν για αυτούς συνοδεία βιολιού και λαούτου, βρίσκοντας άλλη μία αφορμή για γλέντι”.

Οπότε Ανάφη για φέτος… 

Πότε και που; 

“Κυριακή του Πάσχα από τις 11:00 στη κεντρική πλατεία αναβιώνει στην Ανάφη η Κούνια της Λαμπρής.

Ένα έθιμο που κρατά τις ρίζες του από την αρχαία Ελλάδα αναβιώνει κάθε χρόνο το Πάσχα.

Στην Ανάφη η κούνια στήνεται στην κεντρική πλατεία και στολίζεται με αγριολούλουδα.

Στην κούνια λικνίζονται οι νέοι λέγοντας τραγούδια της Λαμπρής.

Όποιο ζευγάρι καθίσει στην κούνια θεωρείται ότι δεσμεύεται να παντρευτεί.

Σας περιμένουμε όλους μικρούς και μεγάλους να τραγουδήσουμε παραδοσιακά τραγούδια και να κουνηθούμε στην Κούνια της Λαμπρής”.

 

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

0

Μία ακόμη μάχη Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Τουρκία. Αυτή τη φορά σε επίπεδο γαστρονομίας… Ντονέρ ή γύρος; Και υπάρχουν προδιαγραφές;

Κλιμακώνεται η οργή σε όλη την Ευρώπη για τις παράξενες προτάσεις που ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι Βρυξέλλες ώστε όλες οι φέτες κρέατος σε ένα ντονέρ κεμπάπ να έχουν ακριβώς το ίδιο πάχος.

Η Τουρκία κατέθεσε αίτηση για να κατοχυρώσει την πιο γνωστή της σπεσιαλιτέ, το ντονέρ κεμπάπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζοντας στα βήματα με την ιταλική ναπολιτάνικη πίτσα, το ισπανικό ζαμπόν serrano και τη γαλλική σαμπάνια.

Η Άγκυρα ζήτησε να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για το πόσο λεπτές πρέπει να είναι οι φέτες του κρέατος ντονέρ, από τι πρέπει να αποτελείται το κρέας και ότι πρέπει να υπάρχει ένα «συγκεκριμένο πρότυπο» στην παραγωγή του.

Η Τουρκία θέλει να κατοχυρώσει την ονομασία ντονέρ κεμπάπ στην Ευρώπη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο από εκείνους που συμμορφώνονται με την κατοχυρωμένη μέθοδο παραγωγής και τις προδιαγραφές που η ίδια προτείνει.

Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος «οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών» θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ, ενώ τα κομματάκια κοτόπουλου μπορούν να έχουν πάχος μεταξύ ενός και δύο εκατοστών στην ποικιλία πουλερικών….

Εάν η πρόταση καταφέρει να περάσει την τρίμηνη διαδικασία της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο πρότυπο της ΕΕ για το τι μπορεί να ονομάζεται κεμπάπ ντονέρ – κάτι που, όμως, τα εστιατόρια και τα καταστήματα σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να τηρούν.

Το ντονέρ κεμπάπ, το κλασικό πιάτο κρέατος, αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, αρνιού ή κοτόπουλου, που περιστρέφονται πάνω σε μια ανοξείδωτη σούβλα πάνω από τη φωτιά, μαγειρεύοντας το κρέας καθώς περιστρέφεται κάθετα γύρω από τον άξονά του. Πριν τοποθετηθεί στη σούβλα, το κρέας μαρινάρεται σε ένα μείγμα από γιαούρτι, πιπέρι, πελτέ ντομάτας, βότανα, μπαχαρικά και αλάτι.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία επιθυμεί την προστασία του κεμπάπ από την ΕΕ είναι η διατήρηση της τουρκικής γαστρονομικής παράδοσης, καθώς το πιάτο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» του στην Ευρώπη.

Η αγορά του ντονέρ στην Ευρώπη εκτιμάται ότι αξίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Παραγωγών Ντονέρ στην Ευρώπη.

Αν και συνδέονται κάπως με το σύστημα ποιότητας προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της ΕΕ, οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των γεωγραφικών ενδείξεων – το οποίο προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για τα τρόφιμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό το αυξημένο επίπεδο προστασίας παρέχεται σε προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με μια γεωγραφική περιοχή, κάτι που δεν ισχύει για την παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος του κρέατος ντονέρ.

Για παράδειγμα αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ζαμπόν Πάρμας έχει λάβει γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ το jamon serrano έχει λάβει μόνο προστατευόμενο καθεστώς.

Η ετικέτα των ειδικών τροφίμων έχει προκαλέσει προηγούμενες διαμάχες, μεταξύ άλλων όταν η χρήση του παραδοσιακού όρου «prosek» για ένα κροατικό κρασί επιδόρπιο αμφισβητήθηκε από τους Ιταλούς, καθώς ακουγόταν πολύ παρόμοιο με το ιταλικό Prosecco.

Όσον αφορά τις τουρκικές προτάσεις, παράπονα μπορεί να διατυπώσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την Τουρκική πρόταση «υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εισήχθη το “Ντονέρ” κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922.

Στην Ελλάδα, ονομάστηκε «γύρος», αναφέρει η αίτηση της Τουρκίας. Βέβαια ο γύρος φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, το οποίο οι Τούρκοι αποφεύγουν, καθώς απαγορεύεται η κατανάλωσή του από την ισλαμική θρησκεία.

Έτσι λοιπόν έχει ανοίξει μια τεταμένη φάση διαβούλευσης που θα διαρκέσει τρεις μήνες, όπου οι χώρες θα μπορούν να αμφισβητήσουν την αίτηση της Τουρκίας.

Πληροφορίες: Protothema.gr / Photo Credit: Gettyimages

 

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

0
Πλοία - Απεργία
Πλοία - Απεργία

Κυριακή του Πάσχα και όλοι έχουν δικαίωμα στην ξεκούραση. Κυρίως όμως στην οικογενειακή θαλπωρή και την αγκαλιά των αγαπημένων τους προσώπων…

Μέσω της Blue Star Ferries έγινε γνωστό ότι τα πρωινά δρομολόγια των Delos και Paros χαρακτηρίζονται ως “ανεκτέλεστα”.

Οπότε πρωϊνο πλοίο για τις Κυκλάδες (Παροναξία – Σαντορίνη – Σύρος – Τήνος – Μύκονος) δεν έχει… Αργά το απόγευμα προφανώς…

Οπως διαβάζουμε στη σελίδα ellinikiaktoploia.net

Στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν την Κυριακή του Πάσχα 5/5, τα BLUE STAR DELOS και BLUE STAR PAROS ,λόγω της εορτής του Πάσχα.

Τα 2 πλοία της BLUE STAR FERRIES θα επανέλθουν στα δρομολόγια του τους την Δευτέρα το Πάσχα”.

 

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

0

Πως έφτασε το Αγιο Φως στη Σύρο;

Ηταν γνωστός ο τρόπος για την μεταφορά του στην Σαντορίνη και Μύκονο. Αλλά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων;

Εκεί έβαλε το χέρι της για μία ακόμη χρονιά, η Onex Syros Shipyards...

Οπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” και την ιστοσελίδα της…

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο αεροδρόμιο “Δημήτριος Βικέλας”.

Στο αεροδρόμιο της Σύρου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, η αερολιμενάρχης Βασιλική Πρέκα, κληρικοί, καθώς και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το Άγιος Φως μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” της Αθήνας από τα Πανάγια Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων με ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο ναύλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Onex Syros Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας.

Ο μητροπολίτης Σύρου, κκ Δωρόθεος αποδίδοντας, όπως αρμόζει σεβασμό, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, μεγάλη ευλογία το γεγονός ότι το Άγιο Φως κατέφθασε για μία ακόμη χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τονίζοντας ότι η φλόγα του συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου.

Να ευχηθούμε αυτό το Φως να φωτίζει τη ζωή μας, να σκεπάζει και να φωτίζει την καθημερινότητά μας, τις σκέψεις και τα μυαλά των παιδιών μας για να γίνουν καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας. Και η ευλογία της Ανάστασης του Κυρίου να χαρίζει στην πατρίδα μας προκοπή και πρόοδο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δωρόθεος.

Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, πρώτος σταθμός του Αγίου Φωτός ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε σε όλες τις ενορίες του νησιού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως με σκάφος του Λιμενικού Σώματος το Άγιο Φως αναμένεται να μεταφερθεί στο γειτονικό νησί της Τήνου.

 

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

0
koufonisia

Τα Κουφονήσια γιορτάζουν… Οχι μόνο αυτά. Σχεδόν όλη η Ελλάδα. Μπορεί «κάθε σπίτι να έχει κι ένα Γιάννη», αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι και οι Γιώργηδες δεν πάνε πίσω. Ουκ έστιν αριθμός.

Η επόμενη της Κυριακής του Πάσχα (6 Μαϊου αντί για τις 23 Απριλίου), στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τα Κουφονήσια είναι αυτά που έχουν τον πρώτο λόγο, καθότι ο Αϊ Γιώργης είναι ο προστάτης του νησιού.

Τι καλύτερο λοιπόν για μία μονοήμερη εκδρομή με δεδομένο ότι ο καιρός θα είναι καλός…  Πως; Με το γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο Naxos Island Tours.

Τι πρέπει να προσέξετε; Απλά να ακολουθήσετε τις οδηγίες και η μονοήμερη εκδρομή είναι μονόδρομος

Αναχώρηση: από την Αγ. Άννα στις 07.35 το πρωί και επιστροφή στις 5.30 το απόγευμα

📱Πληροφορίες/Κρατήσεις: 6981078020

Και μία εκδρομή στα Κουφονήσια, ειδικά αυτή την ημέρα αποτελεί αξέχαστη εμπειρία. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η λιτανεία παράλληλα με τη θάλασσα και συνοδεία των ουκ ολίγων αλιευτικών σκαφών του νησιού (σ.σ. αναλογικά με το πληθυσμό τους, τα Κουφονήσια διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο στο Νότιο Αιγαίο) αλλά και το πλούσιο φαγητό που προσφέρεται από την οικογένεια (βλ “Πανηγυράς”) που έχει κάθε χρόνο την ευλογία να διοργανώνει το πανηγύρι…

 

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

0

Τι κάνει ένας Αργεντίνος και ένας Πορτογάλος – αμφότεροι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού – στη Νάξο και δη στο γνωστό (βραβευμένο γιατ τη ποιότητά του) κρεατοφαγείο “Στο Λαδόχαρτ;  

Οπως είχαμε αναφέρει και νωρίτερα, στη Νάξο εντοπίστηκε σήμερα Μεγάλο Σάββατο ο 22χρονος αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού Σαντιάγκο Εσε με την σύντροφό του… Πασχαλινή άδεια και με αφορμή την επική ανατροπή και εμφάνιση στην Αγγλία κόντρα στην Αστον Βίλα που φέρνει τον Ολυμπιακό ένα βήμα από τον μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό.

Μένει σε γνωστό ξενοδοχείο της Πλάκας στη Νάξο, όμως όπως αποδείχτηκε υπήρχε κι έτερος …καππαδόκης.

“Συνελήφθησαν” δε σήμερα το μεσημέρι (Μεγάλο Σάββατο) να απολαμβάνουν την Ναξιωτική γαστρονομία, στο κέντρο της πόλης της Νάξου, το “στο Λαδόχαρτο”.

Ο λόγος για τον 27χρονο Ζοάο Καρβάλιο εκ Πορτογαλίας ορμώμενος.

Αμφότεροι με τη παρέα τους απόλαυσαν ένα υπέροχο γεύμα και ένιωσαν την φιλοξενία που προσφέρει το εστιατόριο που έχει κλέψει τη καρδιά όλων επισκεπτών με βάση τη ποιότητα προϊόντων του και βέβαια την παροχή υπηρεσιών

Καρβάλιο και Εσε μάλιστα όταν έφυγαν έβγαλαν το …σημάδι του μέσω του φωτογραφικού φακού

Αφιέρωση δε κι από την διεύθυνση της επιχείρησης ” Πάσχα στο νησί με Σαντιάγκο Εσε και Ζοάο Καρβάλιο, που μετά τον πρόσφατο θρίαμβο και την επιστροφή τους στην Ελλάδα προτίμησαν τη Νάξο και το Λαδόχαρτο για φαγητό! Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό Πάσχα σε όλους!”

 

 

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

0
Αγιο Φως
Αγιο Φως

Στις 7.30 το απόγευμα αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα ακολουθήσει η μεταφορά του με ειδικές πτήσεις στην ελληνική επικράτεια. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο.

Το «παρών» στην Τελετή Αφής έδωσε ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, προκειμένου να παραλάβει το Αγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος.

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Στις Κυκλάδες αναμένεται να έρθει με πτήσεις της Sky Express προς Μύκονο και Σαντορίνη (κι από εκεί προς τα υπόλοιπα νησιά) λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ.

Ειδικότερα, το Μεγάλο Σάββατο το πρόγραμμα των προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, διαμορφώνεται ως εξής:

Δρομολόγιο-Πτήση-Ώρα

Αθήνα – Θεσσαλονίκη Α3 126 19:45 – 20:40

Αθήνα – Ιωάννινα A3 166 20:00 – 21:15

Αθήνα – Κέρκυρα A3 286 19:20 – 20:20

Αθήνα – Αλεξανδρούπολη Α3 146 20:05 – 21:05

Αθήνα – Χανιά Α3 344 22:35 – 23:25

Αθήνα – Σάμος OA 3004 (έκτακτη, ειδική πτήση) 19:30 – 20:30

Σάμος – Λήμνος OA 3005 (έκτακτη, ειδική πτήση) 20:45 – 21:45

Αθήνα – Λάρισα OA 3000 (έκτακτη, ειδική πτήση) 19:30 – 20:20

Λάρισα – Κεφαλονιά OA 3001 (έκτακτη, ειδική πτήση) 20:35 – 21:25

Το πρόγραμμα των δρομολογίων της SKY express διαμορφώνεται ως εξής:

* Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) : Αναχώρηση 20:55- Άφιξη 21:45

* Αθήνα – Ρόδος (GQ284) : Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:20

* Αθήνα – Μύκονος (GQ234) : Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

* Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) : Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

* Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) : Αναχώρηση 20:20- Άφιξη 21:15

* Αθήνα – Χίος (GQ244) : Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

* Αθήνα – Κύθηρα (GQ440) : Αναχώρηση 21:00 – Άφιξη 21:50

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

0

Θλίψη…. Την τελευταία της πνοή άφησε η πολύ δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Αννα Παναγιωτοπούλου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Μεγάλο Σάββατο.

Η πρωταγωνίστρια στο σανίδι και την οθόνη ήταν 76 ετών.

Την είδηση ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook ο φίλος της συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, γράφοντας: «Εφυγε η Αννα».

Η σπουδαία ηθοποιός, αλλά και σεναριογράφος, έπαιζε με άνεση κωμικούς και όχι μόνο ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά έγινε δημοφιλέστατη από τις πολυάριθμες τηλεοπτικές της παρουσίες σε κοσμαγάπητες σειρές όπως η «Μαντάμ Σουσού», οι «Τρεις Χάριτες» και η «Ντόλτσε Βίτα».

Ζωή αφιερωμένη στους ρόλους της

Η Αννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό.

Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Αλσος Παγκρατίου.

Το 1980, το Ελεύθερο Θέατρο σταμάτησε και ιδρύθηκε η Ελεύθερη Σκηνή, από την Αννα Παναγιωτοπούλου και τον Σταμάτη Φασουλή, που επρόκειτο ουσιαστικά για μια μετονομασία του Ελεύθερου Θεάτρου. Η Αννα Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε και έγραφε και το σενάριο.

Ευρέως γνωστή έγινε μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στη κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της τηλεοπτικής της καριέρας θεωρείται η ενσάρκωση της «Μαντάμ Σουσού» στην ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-87 (μαζί με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Αγγελο Αντωνόπουλο, Νατάσα Ασίκη κ.ά.).

Τεράστια επιτυχία σημείωσαν επίσης οι σειρές Οι Τρεις Χάριτες (στο πλευρό των Μίνας Αδαμάκη, Νένας Μεντή, Αννας Κυριακού) και Ντόλτσε Βίτα (μαζί με Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Φωκά, Θανάση Ευθυμιάδη, Κατερίνα Ζιώγου, Παύλο Ορκόπουλο, Γαλήνη Τσεβά κ.ά.), που θεωρούνται «κλασικές».

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο», «Οξυγόνο», «Αυστηρώς Κατάλληλο» κ.ά.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου παντρεύτηκε το 1972 και το 2014 έχασε το σύζυγό της. Απέκτησε έναν γιο, τον Δημήτρη (1973) που της χάρισε ένα εγγόνι. Ζούσε στον Λυκαβηττό αλλά περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα, έως και χρόνο, στην Τήνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

0

Στο σπίτι της οικογένειας του Λεμί Ιμπραήμογλου, ενός Θρακιώτη γιατρού από τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής –εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του– που ζει στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη μαγειρίτσα φτιάχνουν.

Οι αναμνήσεις του ίδιου και της αδερφής του, Γιουκσέλ Ρεφικά Χατζηχεχμέτογλου, από τη γενέτειρά τους, όπου ήταν μαθημένοι να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Χριστιανούς φίλους τους, δεν ξεθωριάζουν. Μάλιστα τις αναβιώνουν πολλές φορές, κρατώντας την παλιά συνήθεια να στρώνουν πασχαλινά τραπέζια και καλώντας πλέον τους καινούργιους φίλους Ρωμιούς από την Πόλη.

Όταν άρχισαν να μου εξηγούν τα συστατικά της μαγειρίτσας τους, έμεινα εμβρόντητη. Ένα δαιμόνιο κόλπο κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη από ό,τι στις συνηθισμένες συνταγές. Αντί να αγοράσουν έντερα και συκωταριά και να ακολουθήσουν την κλασική και μπελαλίδικη διαδικασία του σχολαστικού καθαρίσματός τους, αγοράζουν ένα έτοιμο κοκορέτσι, το οποίο βράζουν και ψιλοκόβουν.

Δεν το κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα με αυτή την ευφυέστατη ιδέα και τους θαύμασα για την εφευρετικότητά τους. Αργότερα, βέβαια, έμαθα ότι το ίδιο κόλπο εφαρμόζουν και σε άλλα σπίτια, στα λίγα αυτά δηλαδή που τη φτιάχνουν, καθώς η μαγειρίτσα δε συνηθίζεται ιδιαίτερα στα πολίτικα τραπέζια. Νικολέτα Μακρυωνίτου για τον Γαστρονόμο της Καθημερινής 

15′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πολίτικη μαγειρίτσα με κόλπο σε μια χύτρα ταχύτητας βάζουμε ολόκληρο το κοκορέτσι και 2 λίτρα νερό και βράζουμε για 30-35 λεπτά.
  2. Το βγάζουμε από τη χύτρα, σουρώνουμε τον ζωμό σε άλλη κατσαρόλα και με ένα καλό μαχαίρι ψιλοκόβουμε πολύ καλά το κοκορέτσι.
  3. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  5. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ.
  6. Με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζωμό από την καυτή σούπα και τον ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, όπως κάνουμε με το αυγολέμονο, μέχρι να σχηματιστεί μια υδαρής κρέμα που να έχει ζεσταθεί καλά, ώστε να μην κόψει όταν τη ρίξουμε στην κατσαρόλα.
  7. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να πάει παντού.
  8. Προσθέτουμε το ξίδι, το βούτυρο και τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο ποτήρι μας: Ένα βαρελάτο Chardonnay για τη μαγειρίτσα χωρίς χορταρικά και συνεχίζουμε με παλαιωμένα κόκκινα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

 

 

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

0

Οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει το Μεγάλο Σάββατο το Βαθύ της Σάμου, καθώς το πρωί, η Αστυνομία ενημερώθηκε από 49χρονη ότι είχε σκοτώσει τον 70χρονο πατέρα της.

Οπως διαπιστώθηκε η 49χρονη, η οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, είχε σκοτώσει τον πατέρα της με σιδερένιο εργαλείο.

Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.

Η ίδια φέρεται να πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και να ανέφερε το περιστατικό ομολογώντας την πράξη της.

Ο 70χρονος ήταν δημοφιλής στην πόλη έχοντας βοηθήσει πολύ κόσμο. Ζούσε μόνος του στο σπίτι ενώ η κόρη του ζούσε στην Αθήνα και τον επισκεπτόταν τακτικά, όπως αυτές τις ημέρες που έχει μεταβεί στο νησί για το Πάσχα.

Ο άνδρας είχε εργαλεία στο σπίτι του και φαίνεται ότι η κόρη του χρησιμοποίησε ένα από αυτά και τον χτύπησε στο στήθος.

Από την Αστυνομία συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ