Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Blog Σελίδα 350

Μύκονος: Βίλα έγραψε ιστορία, μπήκε σε πλειστηριασμό του Sotheby’s

0

Η μοναδικής αισθητικής βίλα Silk Shadow, χτισμένη στον Άγιο Λάζαρο Μυκόνουέχει προγραμματιστεί να βγει σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα μέσω του Sotheby’s Concierge Auctions σε συνεργασία με την Greece Sotheby’s International Realty. Η υποβολή προσφορών για την πολυτελή κατοικία των οκτώ υπνοδωματίων θα ξεκινήσει διαδικτυακά μέσω του marketplace της εταιρείας, από τις 22 Μαΐου και θα κορυφωθεί ζωντανά στις 30 Μαΐου από τον Οίκο Sotheby’s του Λονδίνου.

Με τιμή εκκίνησης μεταξύ των 2,5 και 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, το ακίνητο θα δημοπρατηθεί ως μέρος της σειράς “The Luxury Sales” των Sotheby’s, μιας σειράς που καλύπτει μεταξύ άλλων ακίνητα από Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Αφιερωμένη στα καλύτερα πολυτελή αντικείμενα της σεζόν, προσαρμοσμένα στην αυξανόμενη τάση του cross-collecting, η δημοπρασία θα περιλαμβάνει ρολόγια, κοσμήματα, τσάντες, ακίνητα, αφίσες ταινιών, κρασιά και αλκοολούχα ποτά.

Πρόκειται για την πρώτη ζωντανή δημοπρασία πολυτελών ακινήτων του Οίκου στην Ευρώπη από τη δημιουργία του το 1744, η οποία και θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για τον κλάδο του real estate.

«Χτισμένο στην ηλιόλουστη Μύκονο, το Silk Shadow αποτελεί μια γραφική κατοικία που πλαισιώνεται μοναδικά από τη ζωντανή ατμόσφαιρα του νησιού», δήλωσε ο Chad Roffers, CEO και co-founder της Sotheby’s Concierge Auctions. «Αυτή η εντυπωσιακή βίλα, με δυνατότητες να αποτελέσει πηγή εισοδήματος, είναι έτοιμη να γίνει το ονειρεμένο σπίτι του μελλοντικού ιδιοκτήτη και των καλεσμένων του – άλλη μια απόδειξη της ικανότητας της πλατφόρμας μας να προσφέρει μόνο τα πιο ξεχωριστά ακίνητα στους πιο απαιτητικούς πλειοδότες».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα γεγονός-ορόσημο για την ελληνική αγορά ακινήτων πολυτελείας, καθώς το Silk Shadow, ένα ακίνητο απαράμιλλης κομψότητας στη Μύκονο, θα δημοπρατηθεί μέσω του Sotheby’s Concierge Auctions στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου», δήλωσε ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος & CEO της Greece Sotheby’s International Realty.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική πολυτελής κατοικία δημοπρατείται ζωντανά στην Ευρώπη.

Το ίδιο το ακίνητο είναι ένα κόσμημα στην παραλία του Αγίου Λαζάρου, προσφέροντας στους απαιτητικούς αγοραστές την ευκαιρία να αποκτήσουν κάτι περισσότερο από ένα σπίτι – είναι μια πρόσκληση σε ένα τρόπο ζωής που διακρίνεται από πολυτέλεια και αποκλειστικότητα».

Το Silk Shadow δεν είναι ένα απλό σπίτι, είναι μια εμπειρία. Το ακίνητο προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα και ανέσεις που αντικατοπτρίζουν έναν μοναδικό τρόπο ζωής. Designer ensuite μπάνια, όλα εξοπλισμένα με πολυτελείς ανέσεις, όπως χαμάμ και ευρύχωρες μπανιέρες, μεγάλο σαλόνι και τραπεζαρία με πανοραμική θέα στο Αιγαίο συνθέτουν την εικόνα του ακινήτου, ενώ η κουζίνα και το υπερσύγχρονο γυμναστήριο είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Στο εξωτερικό του δεσπόζει μια μεγάλη πισίνα υπερχείλισης, η οποία λάμπει κάτω από το φως του ελληνικού ήλιου, ενώ το jacuzzi στον τελευταίο όροφο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 επισκέπτες. Οι custom ξαπλώστρες προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον ζεστό μεσογειακό ήλιο, ενώ η απάνεμη τοποθεσία της βίλας λειτουργεί ως καταφύγιο από τα μυκονιάτικα μελτέμια.

Χτισμένο στον Άγιο Λάζαρο σε μια από τις πιο προνομιακές και εκλεπτυσμένες γωνιές της Μυκόνου, το Silk Shadow αναδεικνύεται ως μια μοναδική επένδυση που μπορεί να αποφέρει σταθερό εισόδημα αλλά και αξεπέραστη εμπειρία διαμονής. Στη νοτιοδυτική ακτή του κυκλαδίτικου νησιού, “σπίτι” πολυτελών ξενοδοχείων και resorts, εκτός από την ξεχωριστή γοητεία του, ο Άγιος Λάζαρος διακρίνεται για τη στρατηγική του τοποθεσία μεταξύ των πιο δημοφιλών παραλιών της Μυκόνου -Πλατύς Γιαλός, Παράγκα, Ψαρρού και Ορνός.

Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τη Χώρα και το Αεροδρόμιο της Μυκόνου, ο Άγιος Λάζαρος είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα πολυτελές παραθαλάσσιο καταφύγιο.

“Αθηνόραμα” – Ελληνική Κουζίνα 2024: Η “Araklia” για 2η σερί χρονιά ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια στην Ελλάδα

0

Οι κορυφαίοι των κορυφαίων. Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και έχουμε την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων ελληνικής κουζίνας στη χώρα μας… Θεσμός που έρχεται μέσα από τους “Χρυσούς Σκούφους” από το περιοδικό “Αθηνόραμα” και το ευχάριστο είναι ότι για 2η σερί χρονιά Νάξος – Μικρές Κυκλάδες έχουν εκπρόσωπο. Ποιο; Μα την “Araklia” του chef Γιάννη Γαβαλά στην Ηρακλειά Λέτε να πάμε για το three peat;

Ας δούμε το σχετικό δελτίο ενημέρωσης 

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο “Makedonia Palace” της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή μέσα από την οποία το “αθηνόραμα” έδωσε το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Η δημιουργική ψαροφαγική κουζίνα του πειραιώτικου “Varoulko Seaside” έφερε τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου για ακόμη μία φορά στην κορυφή των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το “Selene” της Σαντορίνης, υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι. Συνολικά 85 εστιατόρια βραβεύτηκαν στην τελετή που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο “Makedonia Palace”, με τις Κυκλάδες και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες διακρίσεις, έχοντας για φέτος 25 και 24 βραβευμένα εστιατόρια αντίστοιχα.

Με στόχο πάντοτε την ώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας σε υψηλότερους στόχους και επιδόσεις, η γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού αυστηροποίησε τη βάση της βράβευσης, διαμορφώνοντάς τη στο 14,50/20. Όσον αφορά τα εστιατόρια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, η βάση βράβευσης παρέμεινε στο 14/20, στηρίζοντας την αφοσίωσή τους στις κλασικές αξίες της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από εμβληματικές και τοπικές σπεσιαλιτέ.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 τελετή απονομής

 

Φτάνοντας στην 8η χρονιά από τη στιγμή που απέκτησαν μόνιμη έδρα στη Θεσσαλονίκη και με ιστορικό δεκαετιών στη βαθιά γνώση, αξιολόγηση και επίδραση στην ελληνική γαστρονομία, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έκαναν φέτος ένα αποφασιστικό βήμα παρέμβασης μένοντας –ως θεσμός– πιστά στο όραμα μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν: να ωθούν συνεχώς τους δημιουργούς της εθνικής μας γαστρονομίας προς την κορυφή για να βρεθεί η ελληνική κουζίνα στη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις άλλες εθνικές κουζίνες που διαπρέπουν παγκοσμίως.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 τελετή απονομής

 

Το “αθηνόραμα” και η γευσιγνωστική του επιτροπή διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι αφενός το εύρος της ελληνικής κουζίνας έχει περιοριστεί σε 40-50 γνωστά πιάτα τα οποία σερβίρονται παντού, από τον Βορρά ως τον Νότο της χώρας, και αφετέρου –με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις– οι τοπικές μας κουζίνες είναι πρακτικά αγνοημένες και ας είναι γεμάτες από έναν τεράστιο πλούτο πρωτότυπων και ασυνήθιστων γεύσεων, έναν πραγματικό γαστρονομικό θησαυρό που ουσιαστικά παραμένει ανεκμετάλλευτος. Θεωρεί έτσι ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφούν και να εξερευνήσουν σε βάθος οι Έλληνες σεφ για να ενισχυθεί η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα της κουζίνας μας, έτσι ώστε να αποκτήσει τις προοπτικές για να ξεχωρίσει στον παγκόσμιο γαστρονομικό στίβο.

​​Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 Τελετή Απονομής

 

Επί της ουσίας, ο θεσμός κάλεσε εστιάτορες και σεφ σε μια πανστρατιά, έτσι ώστε μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των τοπικών κουζινών να πυροδοτηθεί μια νέα γενική τάση αναδημιουργίας τους με ραφιναρισμένο τρόπο σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Κι αυτό είναι αναγκαίο να προκύψει όχι μόνο στα καλύτερα εστιατόρια κάθε περιοχής – όπου τα αποτελέσματα αυτής της τάσης πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό των μενού τους – αλλά και στα εστιατόρια των μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μια τέτοια συντονισμένη κίνηση θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την απόκτηση μιας ισχυρής εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας.

 

​​Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 Τελετή Απονομής

 

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις “αντιπροσωπείες” των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα “ξεχασμένο” τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο κρητικός “τζουλαμάς” ή το ποντιακό “σιρόν με πασκιτάν”) με τη χαρακτηριστική ένδειξη “Χρεώνεται…” ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Ήταν ο “Κύκλος των Χαμένων Συνταγών”, παραφράζοντας έτσι τον τίτλο της θεατρικής παράστασης “Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών”, όχι τυχαία, καθώς ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Ασπιώτης και ο πρωταγωνιστής Άκης Σακελλαρίου ήταν εκείνοι που πήραν τη σκυτάλη της παρουσίασης αμέσως μετά την “παρέλαση”

 

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 τελετή απονομής

 

Οι δύο masters of ceremony, προτού αναλάβουν το συντονισμό των βραβεύσεων, έθιξαν με ευρηματικό τρόπο το θέμα της αγωνίας της γευσιγνωστικής επιτροπής για το μέλλον της ελληνικής κουζίνας, ξεδιπλώνοντας μια σειρά από διαπιστώσεις και συμπεράσματα και θέτοντας ευθέως το θέμα της ανανέωσης της εθνικής μας γαστρονομίας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 Τελετή απονομής

 

Στο πλαίσιο της τελετής, τιμήθηκε με ειδικό βραβείο ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στην ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου “Noble” κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια αβάν-γκαρντ ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 Luca Piscazzi guest chef

Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του “Pelagos” στο “Four Seasons” (με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin), ο οποίος επίσης εξερευνά τα δύο τελευταία χρόνια τις κουζίνες και τα προϊόντα των ελληνικών νησιών για να εμπνευστεί ιδέες για το εστιατόριό του. Η φιλοσοφία των πιάτων του δείπνου ήταν ένας συνδυασμός τοπικών και εμβληματικών ελληνικών σπεσιαλιτέ, ιδωμένων και ραφιναρισμένων μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά. Τόσο ο ίδιος όσο και o executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα της κουζίνας του “Makedonia Palace”, που συνέπραξαν, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της βραδιάς.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 Τελετή απονομής

Τα βραβεία στους νικητές παρέδωσαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Παπατζανής, εκπροσωπόντας την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλεξία Μαχαίρα, ο Sales Development manager της Nestlé Waters Γιώργος Συμεωνίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της E.R. Εμπειρίες Καφέ Α.Ε. Νικόλαος Αϊδίνης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού, Άννη Ηλιοπούλου και ο Εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διεξάγονται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Χορηγοί των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024: AB Βασιλόπουλος, Acqua Panna – S.Pellegrino, Ελ Γκρέκο, SIXT, M Dry, Ούζο Πλωμαρίου, Άδολο.

Τα βραβεία (κατά περιοχή και βαθμολογία)

ΑΤΤΙΚΗ

Varoulko Seaside, Μικρολίμανο, 16/20
Ark, Γλυφάδα, 14,5/20
Βασίλαινας, Ιλίσια, 14,5/20
Cookoovaya, Ιλίσια, 14,5/20
Milos Estiatorio, Ξεν. “Xenodocheio Milos”, Αθήνα, 14,5/20
Παπαϊωάννου, Καβούρι, 14,5/20
Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι, 14,5/20
Sense, Ξεν. “AthensWas”, Μακρυγιάννη, 14,5/20
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14,5/20
Travolta, Περιστέρι, 14,5/20
Pharaoh, Εξάρχεια, 14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Salonica Restaurant & Bar, Ξεν. “Makedonia Palace”, 15/20
Grada Nuevo,​ 14,5/20
Ηλιόπετρα, 14,5/20,  NEW ENTRY
Μούργα,​ 14,5/20
Όλυμπος Νάουσα, Ξεν. “ΟΝ Residence”, 14,5/20
Trizoni Exclusive, 14,5/20,  NEW ENTRY
Χαρούπι, 14,5/20
Αλεπού, Πυλαία, 14/20,  NEW ENTRY
Γλυκάνισος, Πυλαία, 14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Noble Gourmet, Ξεν. “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος, 15/20
Hellas, Ρόδος, 14,5/20
Broadway, Κως, 14,5/20
Mylos By The Sea, Λέρος, 14,5/20
Μαυρίκος, Ρόδος, 14/20
Παράγκα, Ρόδος, 14/20
Ταβέρνα Ηλίας, Ρόδος, 14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Selene, ξεν. “Katikies Garden”, Σαντορίνη 15,5/20
Grandma’s, Ξεν. “Liostasi Hotel & Suites”​, Ίος, 15/20
Petra Restaurant, Ξεν. “Canaves Oia Suites”​, Σαντορίνη, 15/20
Ches, Ξεν. “Calilo”, Ίος, 15/20
Varoulko Santorini, Ξεν. “Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection”, Σαντορίνη, 15/20
Kenshō Ornos, Ξεν. “Kenshō Ornos”, Μύκονος, 14,75/20
Μαραθιά, Τήνος, 14,75/20
Vassilenas Blue, Αντίπαρος, 14,5/20
Efisia, Ξεν. “Myconian Ambassador”, Μύκονος, 14,5/20
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος, 14,5/20
Iθaka, Ίος, 14,5/20
Cantina, Σίφνος, 14,5/20
Qhera, Σαντορίνη, 14,5/20,  NEW ENTRY
Lady Finger, Ξεν. “Andronikos”, Μύκονος, 14,5/20,  NEW ENTRY
Mario​, Πάρος, 14,5/20
Black Rock, Ξεν. “Santorini Secret”, Σαντορίνη, 14,5/20
Bostani, Ξεν. “Verina Astra”, Σίφνος, 14,5/20
Nōema, Μύκονος, 14,5/20
Panigyri Restaurant​, Σαντορίνη, 14,5/20
Rada, Ξεν. “Cove Paros”, Πάρος 14,5/20
FlyAway, Ξεν. “West East Suites”, Σαντορίνη, 14,5/20
Araklia, Ηρακλειά , 14/20
Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος, 14/20
Το Θαλασσάκι, Τήνος, 14/20
Noa, Ξεν. “Myconian Kyma”, Μύκονος , 14/20

ΚΡΗΤΗ

The Yacht Club, Ξεν. “Elounda Mare”, Ελούντα, 14,5/20
Cremnos, Ξεν. “Acro Suites”, Αγ.Πελαγία, 14,5/20,  NEW ENTRY
La Bouillabaisse, Ξεν. “Minos Beach Art Hotel”, Αγ. Νικόλαος, 14,5/20
Taverna Daios Cove, Ξεν. “Daios Cove Luxury Resort & Villas”, Αγ. Νικόλαος, 14,5/20
Ferryman, Ελούντα, 14,5/20
Hasika, Ρέθυμνο, 14,5/20
Αλέκος, Ρέθυμνο, 14/20
Ο Λεβέντης​, Χανιά, 14/20
Ονήσιμος, Ηράκλειο, 14/20
Πεσκέσι, Ηράκλειο, 14/20
Χρυσόστομος, Χανιά, 14/20

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Melia, Ξεν. “Lesante Blu Beach Resort”​, Ζάκυνθος, 15/20
Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20
Dominicale​, Ζάκυνθος, 14,5/20
Pomo d’ Oro, Κέρκυρα, 14,5/20
Κληματαριά, Κέρκυρα, 14/20

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Anama​, Γιάλοβα Μεσσηνίας, 15/20
Kooc Secrets, Ξεν. “Costa Navarino”, Πύλος Μεσσηνίας, 14,75/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. “Ekies All Senses Resort”, Βουρβουρού, 15/20
Tomata, Ξεν. “Sani Marina- SaniResort”, Σάνη, 15/20
Η Μαριγούλα​, Πολύγυρος, ​14,5/20
Μαρίνα, Ποτίδαια, 14,5/20
Trizoni Sea Treasures, Κρυοπηγή, 14,5/20

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Βεργιώτικο, Βέροια, 14,5/20
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας, 14/20
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας, 14/20
Χάραμα, Αρκοχώρι Ημαθίας, 14/20

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Almira Fish & Meat Tavern, Αλεξανδρούπολη, 14,5/20
Ανδρέας, Σκοπιά Σερρών, 14,5/20
Lost Sheep, Ξεν. “A for Art”, Θάσος, 14,5/20,  NEW ENTRY
Η Ταβέρνα του Άη Γιώργη, Μάκρη Αλεξανδρούπολης, 14,5/20
Καρυδιές, Σαμοθράκη, 14/20
Κοτάννη, Πομακοχώρια Ξάνθης, 14/20

 

Σλοβακία: Μάχη να μείνει στη ζωή δίνει ο πρωθυπουργός μετά την απόπειρα δολοφονίας

0

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έπειτα από επίθεση με πυροβολισμούς σε βάρος του την Τετάρτη, στην πόλη Χαντλόβα, μπροστά από κτίριο που είχε προηγουμένως διεξαχθεί κυβερνητική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο Φίτσο «έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση». Αποφασίστηκε η διακομιδή του με ελικόπτερο στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο μέχρι να φτάσει στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Την στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χαιρετούσε πολίτες μπροστά από ένα πολιτιστικό κέντρο στην Χαντλόβα, η οποία απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα από τη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο δράστης της επίθεσης, που έχει συλληφθεί, είναι ένας 71χρονος ο οποίος οπλοφορούσε νόμιμα.

Μιλώντας στο Reuters, εκπρόσωπος του σλοβακικού υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Μιλώντας στο Reuters, εκπρόσωπος του σλοβακικού υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, μετά την απόπειρα δολοφονίας-1
Reuters

 

Ο δράστης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από την αστυνομία και άνδρες ασφαλείας τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν, όπως περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.

Κύμα αντιδράσεων

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σλοβακίας και σύμμαχος του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, δήλωσε ότι «μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού αποτελεί απειλή για όλα όσα κοσμούσαν τη δημοκρατία της Σλοβακίας μέχρι σήμερα».

«Είμαι τρομοκρατημένος από το πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος προς μια άλλη πολιτική άποψη. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας δημοκρατικά και νομικά», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε την «άθλια επίθεση» κατά του Φίτσο. «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει: «Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».

Σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις», τονίζει σε ανάρτηση του στο X. «Οι σκέψεις μας είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένεια του».

«Είμαι σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο, η βία δεν έχει καμία θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σοκαρισμένος στο άκουσμα της είδησης της επίθεσης εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο. «Συγκλονισμένος άκουσα αυτά τα απαίσια νέα. Όλες μας οι σκέψεις είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του», δήλωσε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι «με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας». «Επιθυμώ και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν υπογράμμισε: «Σοκαρίστηκα από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου, πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τον πυροβολισμό κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αποτρόπαια. «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα γίνει κανόνας σε καμία χώρα».

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού, σε ανάρτηση του στην αγγλική γλώσσα στο «Χ». Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας, και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

0

Οι νοσηλευτές από το μεσημέρι της Τετάρτης (15 Μαϊου) μπήκαν στη ζωή μας… Το 51ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας – μετά από επτά χρόνια – διοργανώνεται στη Νάξο. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου, στο Κάστρο

Tο Λιμεναρχείο Νάξου με απόφαση του Λιμενάρχη (Αντιπλοίαρχος) Αλέξη Αποστολόπουλου προχώρησε σε .. δραστικά μέτρα: πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού της Χώρας Νάξου.  Από τις 7 το απόγευμα και με δεδομένο ότι διοργανώνεται στην πλατεία Μανδηλαρά εκδήλωση υποδοχής των συμμετεχόντων- επισκεπτών.

Από εκεί και πέρα, έχουμε μία συνοπτική παρουσίαση μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου Zas Travel που έχει και ρόλο στην διοργάνωσή του..

“Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.) που θα πραγματοποιηθεί στην πρώην σχολή Ουρσουλινών μεταξύ 15 και 18 Μαΐου.

Η Νάξος είχε φιλοξενήσει ξανά το συνέδριο το 2017 με ιδιαίτερη επιτυχία. Το ταξιδιωτικό γραφείο ZAS TRAVEL είναι ο τοπικός συνεργάτης που επέλεξε και αυτή τη φορά η ZITA CONGRESS, διοργανώτρια του συνεδρίου.

H εταιρεία ξεκίνησε τη δράση της το 1982 – κατά σύμπτωση την ίδια χρονιά με το ZAS – εισάγοντας ουσιαστικά στην Ελλάδα την έννοια της επαγγελματικής διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας και εμπιστεύθηκε ξανά το ZAS TRAVEL προκειμένου οι συμμετέχοντες να επιστρέψουν και φέτος με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη Νάξο.

Οι επισκέπτες (σύνεδροι και συνοδοί) που έφτασαν σήμερα στο νησί ξεπερνούν τα 600 άτομα, αφού η συμμετοχή στο συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αυξημένη κατά 30% από τις συμμετοχές του 2017.

Ευχόμαστε καλή διαμονή στους νοσηλευτές μας και τους ευχαριστούμε για το πολύτιμο λειτούργημα!”

 

Δείτε την σχετική ενημέρωση μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου Zas Τravel σε μορφή (pdf)

2024-05-15_ESNE_51_Congress

 

 

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

0

“…. Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και για την εύρυθμη, ασφαλή και
απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκδήλωσης, στο πλαίσιο προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 15-05-2024 η παραλιακή οδός θα πεζοδρομηθεί στις 19:00….”

Ποιος το αναφέρει και γιατί; Μα πολύ απλά σήμερα ξεκινάει στη Νάξο το 51ο Πανελλήνιο  Συνέδριο του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Επιστρέφει στη Νάξο μετά από επτά χρόνια, θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 18 Μαϊου και αναμένεται να φέρει στο νησί περισσότερους από 500 συνέδρους…

Οπως είναι αναμενόμενο έχουμε κίνηση στους δρόμους. Και το Λιμεναρχείο Νάξου με απόφαση του Λιμενάρχη (Αντιπλοίαρχος) Αλέξη Αποστολόπουλου προχώρησε σε .. δραστικά μέτρα: πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού της Χώρας Νάξου.  Από τις 7 το απόγευμα και με δεδομένο ότι διοργανώνεται στην πλατεία Μανδηλαρά εκδήλωση υποδοχής των συμμετεχόντων- επισκεπτών.

Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε με δεδομένο ότι έχουμε έργα σε εξέλιξη στην Μυρτιδιώτισσα…

Δείτε την σχετική απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου σε μορφή pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 15-05-2024.signed (1)

 

 

Νάξος: Κελέτσης και Μητσοτάκης έρχονται τις επόμενες ημέρες στη Νάξο, ποιος ο λόγος;

0

Τι θέλει ο Σταύρος Κελέτσης στη Νάξο; Τι ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νησί της Νάξου;

Τις επόμενες ημέρες στη Νάξο θα βρεθούν δύο σημαντικά πρόσωπα της Κυβέρνησης… Βασικά όταν μιλάμε για τον πρωθυπουργό είναι απλά τιμή για το νησί. Πότε θα βρεθεί; Την επόμενη Δευτέρα 27 Μαϊου και με αφορμή ένα πολύ σημαντικό θέμα για την νησιωτική Ελλάδα.

Ποιο είναι; Η υπογραφή τριμερούς σύμβασης ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία, την Κομισιόν και την ΕΤΕπ και αφορά το “πρασίνισμα” της νησιωτικής Ελλάδας με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 3 δις ευρώ. Οπως είχαμε αναφέρει και χθες, η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Μαΐου, στη Νάξο (!!!)  ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση μίας ευρείας σειράς δράσεων που στοχεύουν στη μείωση τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσο και του ενεργειακού κόστους των τοπικών κοινωνιών.

Το «παρών» στην τελετή θα δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανώτερο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί και η Κομισιόν, μέσω του Μάρος Σέφκοβιτς αντιπρόεδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Από την πλευρά της ΕΤΕπ θα παραστεί ο Ιωάννης Τσακίρης, νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης. Στην τελετή θα παραστεί μεταξύ άλλων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσκεψη Κελέτση 

Πάμε τώρα στην επίσκεψη Σταύρου Κελέτση, η οποία χρονικά θα προηγηθεί. Αναφερόμαστε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (βουλευτής Εβρου) ο οποίος είναι καλεσμένος της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου. 

Θα έρθει στη Νάξο το απόγευμα της Παρασκευής ( 17 /05) και θα έχει σειρά επαφών με όλους τους φορείς του πρωτογενή τομέα και δη τους κτηνοτρόφους. Θα επισκεφθεί το Σάββατο τα μικρά και μεγάλα τυροκομεία της Νάξου και θα έχει πλήρη ενημέρωση για αυτά τα καυτά θέματα που αφορούν το νησί μας και τους ανθρώπους που εμπλέκονται με την τυροκομία.

Σπουδαία κίνηση από τον πρόεδρο της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου, τον κο Βασίλη Κρασσά ώστε να γνωρίσει η πολιτική ηγεσία τα πραγματικά ζητήματα των κτηνοτρόφων.

Και είναι δεδομένο ότι και το φράγμα Τσικαλαριού / Ποταμιάς θα είναι στο προσκήνιο της συζήτησης. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί να έχει περάσει πλέον στο Υπουργείο Υποδομών, όμως η χρηματοδότησή του είναι ακόμη στο γραφείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…

Οπότε; οι εξελίξεις είναι μπροστά μας..

 

Αιμοδοσία: Τετραήμερο εθελοντικής αιμοδοσία σε Κουφονήσια – Αμοργό

0
Αιμοδοσία
Αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία. Το έχουμε πει πολλάκις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η ύψιστη μορφή εθελοντισμού προς το συνάνθρωπό μας. Μερικά λεπτά από τη ζωή μας με την αιμοληψία από το σώμα μας, μπορεί να προσφέρει χρόνια ζωής σε έναν άνθρωπο που είναι δίπλα μας. Είτε τον γνωρίζουμε, είτε όχι.

Σημασία έχει; Οχι. Αυτό που μετράει είναι αυτά τα δέκα λεπτά που θα καθίσουμε στη θέση για την αιμοληψία και ο σκοπός για τον οποίο γίνεται…

Αυτές τις ημέρες έχουμε σε εξέλιξη την 67η εθελοντική δράση στη Σαντορίνη… Ομως, έχουμε και ανάλογη δράση και σε Κουφονήσια – Αμοργό. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Αρχαία Αρκεσίνη” της Αμοργού σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Το σύνθημα είναι “Κάθε συμμετοχή είναι σημαντική” ξεκίνημα αύριο από το Κουφονήσι και τις επόμενες τρεις ημέρες θα βρίσκεται Αμοργό σε Χώρα – Κατάπολα – Αιγιάλη και Αρκεσίνη… Δράση που θα γίνεται στα τοπικά ιατρεία.

Αυτό που χρειάζεται – όπως πάντα άλλωστε – είναι το χαμόγελό μας, ο αριθμός ΑΜΚΑ και η καλή διάθεση..

Δείτε την σχετική αφίσα πρόκλησης 

Πρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

0

Ποιος δεν λατρεύει τα μήλα και την μοναδική τους ικανότητα να χαρίζουν γεύσεις στον ουρανίσκο που σε απογειώνει; Μέσω του “Γαστρονόμου” σήμερα έχουμε την παρουσίαση ενός κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας…

Υλικά

Μερίδες: 10-12

  •  300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  •  300 γρ. (2 1⁄2 κούπες) καστανή ζάχαρη, μαλακή (αυτή που μοιάζει με άμμο, όχι η κρυσταλλική)
  •  5 μεγάλα αυγά
  •  300 γρ. (2 + 1/4 κούπας) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  5 μήλα, σχετικά μικρά, με τη φλούδα τους, κομμένα σε κυβάκια
  •  2 μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 κουτ. σούπας καστανή ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κανέλας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  •  250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  6 κρόκοι αυγών
  •  100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24-25 εκ. (ιδανικά μία με αποσπώμενο πάτο).
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού μέσα στο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και τακτοποιούμε πάνω όσο πιο όμορφα μπορούμε τις λεπτές φέτες του μήλου (καλύτερα να τις απλώσουμε κυκλικά, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη).
  8. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μερικά λεπτά μέσα στη φόρμα. Έπειτα το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα).
  11. Σερβίρουμε σε κομμάτια συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με μία μπάλα παγωτό. Αν θέλουμε, επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και μια ωραία σάλτσα κανέλας για να περιχύσουμε κάθε μερίδα.

Σάλτσα κανέλας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξυλάκι κανέλας. Μόλις πάρουν βράση, τα αποσύρουμε, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να φαίνεται λίγο πιο δεμένο. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει! Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: ανασηκώνουμε την κουτάλα και βλέπουμε αν στη ράχη της σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα κρέμας.
  4. Αποσύρουμε αμέσως, αδειάζουμε σε μια κανατούλα, σαλτσιέρα ή βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.

Μυστικά

Αν μας αρέσουν τα έντονα μπαχαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο και 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι, μειώνοντας λίγο την κανέλα.

Με πηγή τον “Γαστρονόμο” της Καθημερινής.

 

Πάρος: Διάσωση σκύλου ανοιχτά του νησιού (video)

0

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο η διάσωση ενός σκύλου, που βρέθηκε μεσοπέλαγα, από γνωστό YouTuber.

Ο Απόστολος Μυλωνάκης (Milonakis Kayak Fishing), που διατηρεί λογαριασμό σε TikTok και YouTube, βρισκόταν με το κανό του ανοιχτά της Πάρου, όταν εντόπισε και διέσωσε έναν σκύλο που είχε χαθεί.

Αν και αρχικά το πέρασε για φώκια, όπως λέει ο ίδιος, πλησιάζοντας κατάλαβε ότι είναι σκύλος.

«Είχα πάει να κάνω ψάρεμα και βόλτα με το κανό και όπως έκανα την πορεία μου αντίκρισα κάτι στο βάθος. Θεώρησα ότι ήταν φώκια, πήγα να τραβήξω κάποια πλάνα και όσο πλησίαζα γύρισε το κεφάλι και με κοίταξε. Κατάλαβα ότι είναι σκύλος, προσπάθησαν να το πλησιάσω να δω σε τι κατάσταση είναι», λέει ο ίδιος μιλώντας στο MEGA.



«Με άφησε να τον αρπάξω, έτρεμε, ήταν ακίνητος, δεν έκανε τίποτα».

Αφού τον περισυνέλλεξε και βγήκαν στην στεριά, επισκέφτηκαν κτηνίατρο, «που μου είπε ότι είναι μεγάλο σε ηλικία και είναι πιθανό όπως κολύμπαγε να έπαθε αποπροσανατολισμό».

Ο σκύλος επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του, «δυστυχώς για μένα γιατί ήθελα να τον κρατήσω», λέει ο Απόστολος Μυλωνάκης.

 

Καλοκαίρι 2023: “ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 2.000 ετών”

0
Ζέστη - Ελλάδα
Ζέστη - Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς, οι οποίοι προχώρησαν στο συμπέρασμα αυτό, μελετώντας δακτύλιους δέντρων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι φυσικές κλιματικές μεταβολές κατά τη διάρκεια εκατοντάδων ετών, το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο από την εποχή της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ξεπερνώντας τις ακραίες θερμοκρασίες της φυσικής κλιματικής μεταβλητότητας κατά μισό βαθμό Κελσίου.

Το 2023 έχει αναφερθεί ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ωστόσο, τα στοιχεία καταγραφής της θερμοκρασίας με όργανα φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το 1850 και αυτό σε ορισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι δακτύλιοι των δέντρων περιέχουν ετησίως απόλυτα χρονολογημένες πληροφορίες σχετικά με τις παλαιότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Οπως διαπίστωσαν, το ψυχρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 2.000 ετών ήταν το 536 μ.Χ., οπότε οι θερμοκρασίες επηρεάστηκαν από μια ηφαιστειακή έκρηξη και ήταν κατά 3,93 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερο από το καλοκαίρι του 2023.

Επιπλέον, συνέκριναν τα πρώιμα δεδομένα για τις θερμοκρασίες που μετρήθηκαν με όργανα την περίοδο 1850-1900, με ένα σύνολο δεδομένων δακτυλίων δέντρων και διαπίστωσαν ότι η βασική θερμοκρασία αναφοράς του 19ου αιώνα που χρησιμοποιείται για την πλαισίωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι κατά αρκετά δέκατα του βαθμού Κελσίου ψυχρότερη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Επαναπροσδιορίζοντάς την, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συνθήκες του καλοκαιριού του 2023 στο βόρειο ημισφαίριο ήταν κατά 2,07 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τις μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες της περιόδου 1850-1900.

Οι περισσότερες από τις θερμότερες περιόδους που καλύπτονται από τα δεδομένα των δακτυλίων των δέντρων μπορούν να αποδοθούν στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που επηρεάζει τον καιρό παγκοσμίως, λόγω της εξασθένησης των ανέμων στον Ειρηνικό Ωκεανό και συχνά οδηγεί σε θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα τελευταία χρόνια, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκαλεί την ενίσχυση των φαινομένων Ελ Νίνιο με αποτέλεσμα θερμότερα καλοκαίρια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το σημερινό φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2024 καθιστώντας πιθανό ότι το φετινό καλοκαίρι θα σπάσει και πάλι τα ρεκόρ θερμοκρασίας.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι ενώ τα αποτελέσματά τους είναι ισχυρά για το βόρειο ημισφαίριο, είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε παγκόσμιους μέσους όρους, καθώς τα δεδομένα για το νότιο ημισφαίριο είναι αραιά. Επίσης, το νότιο ημισφαίριο αντιδρά διαφορετικά στην κλιματική αλλαγή, καθώς καλύπτεται πολύ περισσότερο από τους ωκεανούς σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο.

Σημειώνεται πως η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr