Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Blog Σελίδα 347

Ιταλία: Για τον Μάιο επέλεξαν οι Ιταλοί Νάξο, Αστυπάλαια και Σκόπελο

0

Κατάλογο με τα τρία επικρατέστερα ελληνικά νησιά που προσφέρονται για διακοπές τον Μάιο και τον Ιούνιο ανακοίνωσε η δημοφιλέστερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα της Ιταλίας My Greek Salad που εξειδικεύεται σε ελληνικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τον ιταλικό ιστότοπο, η Αστυπάλαια, η Νάξος και η Σκόπελος προφέρουν εξαιρετικές και πολύπλευρες εμπειρίες πριν την υψηλή σεζόν, σύμφωνα με τις εντυπώσεις εκατοντάδων φίλων στο blog και τα social media.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η πανέμορφη Αστυπάλαια είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων που «αισθητικά» θυμίζει περισσότερο νησί των Κυκλάδων. Η Χώρα με τους μύλους της, οι παραλίες και πάνω από όλα η αίσθηση πως εδώ ο χρόνος σταματά, γοητεύουν τους Ιταλούς ταξιδιώτες. Μεγάλη εντύπωση διεθνώς προκαλεί το πρωτοποριακό «πράσινο» έργο που θα παρέχει 100% βιώσιμη κινητικότητα στα οχήματα. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Νάξος που όπως τονίζει η συντάκτρια της λίστας είναι ένας τόπος ιδανικός για όσους αγαπούν την αληθινή Ελλάδα, γεμάτος αμμουδιές, ορεινά χωριά, εναλλακτικές δραστηριότητες και γραφικές μαγευτικές πλατείες που κυριαρχούν τα πλατάνια.

Ο κατάλογος ολοκληρώνεται με τη Σκόπελο που κατά το My Greek Salad είναι ένας προορισμός που το μπλε της θάλασσας και το πράσινο της φύσης προσφέρονται σε γενναιόδωρες ποσότητες και που παρά τη φήμη του ως το νησί του Mamma Mia έχει κατορθώσει να παραμείνει αυθεντική, ποιοτική και γαλήνια. Εκπρόσωποι των τριών Δήμων που σε συνεννόηση με τον ιστότοπο ενημερώνουν συστηματικά το ιταλικό ταξιδιωτικό κοινό, αναφέρονται στις τάσεις που διαμορφώνουν τη νέα σεζόν.

«Τα τελευταία χρόνια η Αστυπάλαια έχει “επενδύσει” σε ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας με αποτέλεσμα να γίνεται πόλος έλξης για νέες και “παραδοσιακές” αγορές, πριν και μετά την τουριστική αιχμή. Η βιωσιμότητα, κύριο συστατικό της νέας μας ταυτότητας “αγγίζει” πλέον μια κατηγορία ευαισθητοποιημένων τουριστών που διαρκώς μεγαλώνει», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης.

«Η Νάξος εξελίσσεται σε έναν προορισμό που ξεφεύγει από το πρότυπο ήλιος-θάλασσα και παρέχει ένα μη μαζικό τουριστικό “προϊόν” σε λογικές τιμές που απολαμβάνουν οι επισκέπτες μας από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Πεζοπορία, ποδηλασία, καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, island hopping στις Μικρές Κυκλάδες, γαστρονομία, παραδόσεις και πλούσια ιστορία είναι το σημείο αναφοράς χιλιάδων τουριστών από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία ακόμη και Ασία που θέλουν να ζήσουν όσα έχουν ονειρευτεί», τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

«Η Σκόπελος είναι μια μοναδική περίπτωση προορισμού που δεν “αλώθηκε” από τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, αλλά παραμένει αυθεντική κάνοντας σταθερά βήματα προόδου και ήπιας ανάπτυξης. Η στοχευμένη προβολή, οι γάμοι, οι επιλογές εναλλακτικών δραστηριοτήτων και η άρρηκτη σύνδεση της τοπικής παραγωγής και τέχνης με την παράδοση και την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά σε ατμόσφαιρα Mamma Mia οδήγησαν σε ρεκόρ επισκεψιμότητας πέρσι και δημιούργησαν μια νέα δυναμική για το 2024», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου Εύα Καραμεσίνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κτηνοτροφική Ενωση Φιλωτίου – Β. Κρασσάς: “Φέρνουμε τον Υφυπουργό για να δει τα προβλήματα από κοντά” (video)

0

“Προσπαθήσαμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να φέρουμε τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νάξο. Να δει από κοντά τα προβλήματα. Τα ζητήματα λειψυδρίας, τα θέματα που αφορούν αγροτικούς δρόμους και τώρα έχουμε και τη μπαστούρα. Πρέπει να τα δει για να τα κατανοήσει. Και γιατί όχι να μας δώσει λύσεις. Οχι υποσχέσεις”..

Ποιος το λέει αυτό και γιατί; Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου, Βασίλη Κρασσά, ο οποίος μίλησε στην “Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3″ και στην εκπομπή “Cyclades On Air”

Αναφέρθηκε στην σημερινή έλευση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Κελέτση, ο οποίος μαζί με φορείς που έχουν σχέση με το υπουργείο θα ενημερωθούν για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.

Θα δουν φορείς όπως ο Επαρχος κος Μαργαρίτης, ο Δήμαρχος κος Λιανός, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι θα επισκεφθεί όλα σχεδόν τα τυροκομεία της Νάξου (κι όχι μόνο ένα όπως γίνεται συνήθως) είτε είναι μικρές οικογενειακές μονάδες (βλ Μπαμπούνη) είτε τα μεγαλύτερα (Πιτταράς – Κουφόπουλος). Θα μιλήσει με τους Κτηνοτρόφους σε Φιλώτι – Απείρανθο και όπως τόνισε ο κος Κρασσάς “στόχος είναι να πάρουμε απαντήσεις”..

Παράλληλα, ο κος Κρασσάς αναφέρθηκε και σε ζητήματα όπως το κόστος ζωοτροφών και το Μεταφορικό Ισοδύναμο που πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Οπως και για το θέμα του εθίμου με την επίσκεψη κτηνοτρόφων του Φιλωτίου στου Ψυρρή. Σημείωσε μάλιστα “η άδεια παραμένει ενεργή, ανανεώνεται κάθε χρόνο και δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε. Είναι κάτι που θέλουμε ώστε να κρατάμε τους φίλους της Αθήνας ζεστούς για τα τοπικά μας προϊόντα”

Ακούστε το σχετικό video

 

Κάνεις δίαιτα; 52 light τυριά που τρώμε κι είναι όλα ελληνικά!

0

Υπάρχουν τα γνωστά, ευρείας κατανάλωσης light τυριά, πολλά εκ των οποίων εισαγωγής, που βρίσκουμε εύκολα στις υπεραγορές και όχι μόνο, όπως υπάρχουν και αυτά που θέλουν λίγο παραπάνω ψάξιμο. Πρόκειται για τυριά μικρών Ελλήνων παραγωγών που είναι κι αυτά χαμηλών λιπαρών, κυκλοφορούν σε μικρές παρτίδες και τα βρίσκουμε σε καλά μπακάλικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Πώς ξέρουμε ότι ένα τυρί είναι light;
Οι δύο γενικές κατηγορίες τυριών, τα λευκά μικρής ωρίμανσης και τα κίτρινα που είναι σκληρότερα και ωριμάζουν για λίγους μήνες, διαφέρουν πολύ ως προς τα λιπαρά. Βασικός λόγος είναι η μεγάλη διαφορά στην υγρασία τους. Επομένως, όταν επιλέγουμε τυρί light, δεν κοιτάμε τα ποσοστά λίπους επί ξηρού που αναγράφονται στην ετικέτα, αλλά το λίπος ανά 100 γρ. τυριού στη διατροφική δήλωση, το οποίο είναι και το σημαντικό για να υπολογίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

Από τη φύση τους ελαφριά και νόστιμα

Στην πρώτη κατηγορία με τα λευκά, βρίσκουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε τυριά με χαμηλά λιπαρά (πολλά εκ των οποίων κάτω από 15-17 γρ. ανά 100 γρ. τυριού), καθώς εδώ ανήκουν το ανθότυρο, το κατίκι, η μυζήθρα και άλλα από τη φύση τους ελαφριά τυριά. Γύρω στο 6% λιπαρά έχει η αιγοπρόβεια μυζήθρα του Συνεταιρισμού Ρεθύμνου (Αλεξανδρής), φουλ στη γεύση, με παχιά υφή, μέτρια αλατότητα, που κάνει και για γλυκό. Γαλομυζήθρα-αφρό και μυζήθρα-βούτυρο φτιάχνει το τυροκομείο Amari του Ρεθύμνου (Ελληνικά Καλούδια, σούπερ μάρκετ Κρητικός, Χαλκιαδάκης), ξινούτσικη και νόστιμη, με ωραία αρμύρα, αφράτη, σχηματισμένη σε κορμό είναι η ξινή μυζήθρα του Γύπα (ΑΒ), πιο σφιχτή και στεγνή υφή έχει η ξινομυζήθρα Βογιατζιδάκη (Παραδοσιακό Μπακάλικο), γαλατένια και πλούσια γεύση έχει η κασιώτικη μυζήθρα του Βοναπάρτη (Μανδραγόρας). Μια γλυκιά φρέσκια μυζήθρα Κρήτης με πυκνή και απαλή γεύση που πηγαίνει καλά και σε τυρογλυκά, βρίσκουμε από τη σειρά Νώμα των Lidl, ενώ στην ίδια σειρά υπάρχει και ξινομυζήθρα επίσης από την Κρήτη, που είναι τρίμμα, κατάλληλη για πασπάλισμα σε σαλάτες, ζυμαρικά, αλλά και για πίτες.

Στεγνό και ουδέτερο τυρί είναι το γλυκό ανθότυρο Νάξου υψιπέδων (ΑΒ), ό,τι πρέπει και για γλυκά, ένα ανθότυρο σφιχτό, με οξύτητες και ήπια γεύση φτιάχνει ο Μπουτσώλης (ΑΒ), με κοκκώδη υφή και πολύ κρεμώδες, ήπια αλατισμένο και γαλακτερό είναι το βιολογικό ανθότυρο του Κουρέλλα (4 Seasons, ΑΒ). Ξερή μυζήθρα με 10% λιπαρά από αιγοπρόβειο τυρόγαλα, νόστιμη πολύ, αλλά με μπόλικο αλάτι, φτιάχνει στη Λέσβο ο Μυστακέλλης (Παραδοσιακό Μπακάλικο) και κάνει και για τρίψιμο, κι ένα ακόμα πολύ ιδιαίτερο τυρί με επίσης 10% λιπαρά είναι ο ξηρός ανθότυρος αέρος Παραμυθιάς από το τυροκομείο Παπαδόπουλου (Αλεξανδρής), που βγαίνει σε κερωμένο κεφαλάκι των 250 γρ.,  είναι αλμυρούτσικο, όχι πολύ στεγνό και με αίσθηση φρέσκου γάλακτος – ταιριάζει πολύ και με τσίπουρο.

Τα τυριά της δίαιτας είναι πιο ωραία από όσο νομίζαμε
Με κρεμώδη, ηλεκτρίζουσα φρεσκάδα

Από τα πιο νόστιμα τυριά της κατηγορίας του είναι το τσαλαφούτι, αλοιφώδες τυρί με σπουδαίες εντάσεις, παρά τα λίγα λιπαρά του (γύρω στο 15%), το οποίο βρίσκουμε από τα τυροκομεία Κουτρομάνου (Μιράν)Αμφιλοχίας Γη (ΑΒ)Ζάγκα (Καραμανλίδικα του Φάνη), Ίναχος και Παπακωνσταντίνου (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Ελληνικά Καλούδια, Μανδραγόρας). Το ανεβατό επίσης είναι μια ξινούτσικη και πολύ σφιχτή, ελαφριά κρέμα, που βγάζουν σε ωραίες εκδοχές τα τυροκομεία Κουρέλλα (ΑΒ) και Χατζηζήση (Ελληνικά Καλούδια), και ομοίως το κρεμώδες κατίκι του Γαλάνη (Καρατζάς και ΑΒ), με τα 13% λιπαρά του είναι ό,τι πρέπει για ελαφριά διατροφή. Ένα από τα πολύ ωραία κρεμώδη είναι το πουπουλένιο πρόβειο γκερεμέζι Παραμυθιάς από το τυροκομείο  Παπαδόπουλου (Μοιρόπουλος, 4 Seasons) – με μόλις 10% λιπαρά, αντικαθιστά μια χαρά και τη φέτα στη χωριάτικη.

Φέτα (και όμως!) αλλά και μερικές εναλλακτικές

Στην περίπτωση της φέτας, μπορεί να μην είναι light, αλλά τα λιπαρά της δεν είναι απαγορευτικά σε σύγκριση με ένα σκληρό, πλήρες, κίτρινο τυρί. Τα λιπαρά της κυμαίνονται περίπου στο 20-25%, την ίδια στιγμή που τα αντίστοιχα κατσικίσια έχουν μέχρι και 25% λίπος, επομένως δεν έχει νόημα από θερμιδικής άποψης η αντικατάστασή της φέτας με κατσικίσιο τυρί άλμης. Πολύ λιγότερα λιπαρά (περί το 8%) συναντάμε στο αιγοπρόβειο άπαχο τυρί με ελάχιστο αλάτι της Πράσινης Φάρμας (Nora’s deli), που είναι μια πολύ επιτυχημένη εκδοχή τυριού τύπου φέτας.

Λίγα λιπαρά έχει και το ξινότυρο του Τυροκομείου Μυκόνου (Μιράν), ένα ωραιότατο κυκλαδίτικο τυρί από αγελαδινό γάλα, συμπαγές και τριφτό, με ωραία οξύτητα και αρμύρα, και το νόστιμο τουλουμοτύρι Βελβεντού του Φκιάρα (Καραμανλίδικα του Φάνη), μια μπιρμπιλωτή κρέμα ελαφροαλατισμένη και με δροσάτη οξύτητα. Λίγο παραπάνω λιπαρά, περί το 28%, έχει το μαλακό τυρί Άνδρου Κρεβασαρά (Μιράν), με την εκδοχή με μαστίχα να κεντρίζει τον ουρανίσκο. Κατάλληλοι για χαμηλή θερμιδικά διατροφή είναι και οι φρέσκοι κορμοί από το τυροκομείο Καϊδαντζή (Θανόπουλος, Μπαλάσκας, Σκλαβενίτης, Nora’s deli) σε διάφορες γεύσεις, και από το ίδιο τυροκομείο βρίσκουμε επίσης ένα χαμηλών λιπαρών κρεμώδες σταμνοτύρι σε ακόμα περισσότερες εκδοχές (από τρούφα μέχρι σκόρδο, λιαστή ντομάτα, μαστίχα). Γύρω στο 24% λιπαρά έχει η χλωρομανούρα του τυροκομείου Χαραλαμπάκη από τη Μήλο (Αλεξανδρής), ένα ενδιαφέρον, απλό τυρί με ήπιο βουκολικό χαρακτήρα, που κάνει και για πίτες – τέλεια και η ξινή μυζήθρα του, μια κατσικίσια κρέμα πηχτή και βελούδινη (Καραμανλίδικα του Φάνη).

Γι’ αυτούς που χωρίς κίτρινο τυρί δεν κάνουν

Το βασικό μειονέκτημα για τα κίτρινα light τυριά είναι συνήθως η σκληρή και στεγνή υφή τους, που προκύπτει λόγω της μειωμένης λιποπεριεκτικότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που, όταν λιώνουν, δεν γίνονται το ίδιο μαστιχωτά με τα αντίστοιχα πλήρων λιπαρών τυριά. Ιδιαίτερα ελαφρύ είναι το ημίσκληρο του Προίκα, ένα τυρί τύπου κασέρι από αγελαδινό και πρόβειο γάλα με 14% λίπος (Nora’s deli), και αρκετά καλό, βουτυράτο και ήπιο είναι το light αντίστοιχο τυρί του Διβάνη (Σκλαβενίτης). Από τα ελαφριά τύπου γραβιέρας ξεχωρίζει το Καρυστινό ελαφρύ (Nora’s deli, 4 Seasons), ένα γλυκοπικάντικο, βιολογικό και πολύ νόστιμο αιγοπρόβειο τυρί της Bio Farm που θυμίζει γραβιέρα, επίσης η ωραία γίδινη, πικάντικη γραβιέρα Αρκαδίας του Μπαζιωτάκη (4 Seasons, Nora’s deli, Καραμανλίδικα του Φάνη) -πολύ καλό και το ανθότυρο του ίδιου τυροκομείου (Ελληνικά Καλούδια)-, ενώ έξοχο τυρί με αριστοτεχνικές ισορροπίες, πολύ πλούσια γεύση και ελαφρώς κοκκώδη υφή είναι το κατσικίσιο Βογιατζιδάκη (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Nora’s deli, Madonna Upper Market). Από τα πετυχημένα ελαφριά είναι η έξοχη πικάντικη, αγελαδινή light γραβιέρα με καλοψημένη γεύση, και αρκετά βουτυράτη υφή, ονόματι Δουκέσα από το τυροκομείο Μυκόνου (ΑΒ, Μιράν), πιο πικάντικη και αρμυρή με ξηροκαρπάτη επίγευση είναι του τυροκομείου Κωσταρέλος (καταστήματα Κωσταρέλος) – κάνει και για τριμμένη στα μακαρόνια. Στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε κι άλλα ενδιαφέροντα τυριά όπως το πολύ κρεμώδες, γλυκάρμυρο και αρκετά ψημένο κατσικίσιο γραβιεράκι του Τζουρμπάκη (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Ελληνικά Καλούδια, Nora’s deli), το κατσικίσιο Αόρι (My Market) με πλούσια, ελαφρώς πικάντικη γεύση, η κατσικίσια γραβιέρα Σύντεκνος (Καρατζάς), η γραβιέρα Μοναστήρι με 18% λιπαρά (Σκλαβενίτης, Μανδραγόρας), η ναξιώτικη ελαφριά γραβιέρα του Κουφόπουλου (Μανδραγόρας) που επίσης έχει ελάχιστο αλάτι, οι light γραβιέρες των τυροκομείων Καράλη και Καλογεράκη (αμφότερες Σκλαβενίτης), και με ωραία γαλατένια αίσθηση, πλούσιο κι αρωματικό με βουτυράτη υφή και επίγευση που τσιμπάει είναι το κατσικίσιο τυρί Μενιουδάκη (Μπαλάσκας). Από τα Τυροκομικά Αργολίδας (Αλεξανδρής) βρίσκουμε ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί, τύπου καμαμπέρ, κρεμώδες, περίπλοκο και καλογινωμένο, με αρκετά χαμηλά λιπαρά, κι από τον Ραγιάν υπάρχει ένα ελαφρύ ποντιακό τυρί, το γαΐς (Μανδραγόρας, Ποντιακόν, Μιράν), στο στυλ της μοτσαρέλας αλλά πιο στεγνό και ανάλατο.

Σε μπαστούνι για φέτες του τοστ βρίσκουμε και γίδινα τυριά με ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από τα κλασικά (περί τα 30% λιπαρά), όπως το γευστικό κατσικίσιο τυρί Αγρέας (Μπαλάσκας), ένα έξοχο από το Τυροκομιό (Παραδοσιακό Μπακάλικο), του Μανιάτη (Μπαλάσκας) και το όνομα και πράγμα Ελαφρύ του Αμάραντου από την Καλαμπάκα (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Nora’s deli) με 18,5% λιπαρά.

Με πληροφορίες από τον Γαστρονόμο της Καθημερινής

 

ΑΔΕΔΥ: Ανακοίνωσε απεργία την προσεχή Τρίτη (21/5), ποιοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις

0

Μία ακόμη απεργία έρχεται.. Πανελλαδική 24ώρη απεργία διοργανώνει για τη 21 Μαΐου η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) με βασικά αιτήματα την εναντίωση στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων.

Πέρα από την ΑΔΕΔΥ, μόνο η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει ανακοινώσει πως θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της 21ης Μαΐου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την επόμενη Τρίτη.

Η ΑΔΕΔΥ, στα αιτήματά της, ζητάει «οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, επαναφορά των δώρων, οι συλλογικές συμβάσεις, η κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17, η κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας».

Απεργία 21/5 ΑΔΕΔΥ: Η σχετική ανακοίνωση

«Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μετά την πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα με νέα 24ωρη Πανυπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση στις 21 του Μάη ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της Κυβέρνησης, και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτήν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ακρίβεια καλπάζει, εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!

Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά! Στις 28 του Φλεβάρη απεργήσαμε και βροντοφωνάξαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Στις 21 του Μάη συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα απεργία και διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

# Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

# ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ

# Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

# Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

# Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

# Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

# Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

# Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Αθήνα, ώρα 11:00πμ, Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5)»

 

ΟΤΑ: 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

0
Πυρκαγιά - Φωτογραφία αρχείου Intime
Πυρκαγιά - Φωτογραφία αρχείου Intime

Πόροι ύψους 30 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών διατίθενται με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, Γιάννη Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι κατά πρώτη προτεραιότητα οι δήμοι, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του ΠΔ 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157).

Πρόκειται για περιοχές αρμοδιότητας των εξής Δασικών Υπηρεσιών: Διευθύνσεων Δασών Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κερκύρας, Λέσβου, Σάμου, Χανίων, Δωδεκανήσου και Χίου, και Δασαρχείων Αλεξανδρουπόλεως, Αρναίας, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Θάσου, Θεσσαλονίκης, Σκοπέλου, Βόλου, Αταλάντης, Ιστιαίας, Λίμνης, Χαλκίδος, Θηβών, Πάρνηθος, Πεντέλης, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Αιγάλεω, Πειραιώς, Μεγάρων, Πόρου, Κορίνθου, Ξυλοκάστρου, Αιγίου, Πατρών, Αμαλιάδος, Πύργου, Ολυμπίας, Καλαμάτας, Σπάρτης και Κρανιδίου, συμπεριλαμβανομένων των δήμων όλης της Πελοποννήσου, Κρήτης, νήσων Αιγαίου, και Έβρου.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων. Δεδομένης της γειτνίασής τους, μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων (συνιστώμενη αναλόγως από γυμνή ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται και αποτρέπεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της.

Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμβολή του Πράσινου Ταμείου φιλοδοξεί να καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής δαπάνης των δικαιούχων ΟΤΑ, το οποίο αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής μπορεί να φτάσει και το 100% αυτής.

Στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (https://prasinotameio.gr/) η πρόσκληση συμμετοχής όσο και ο Οδηγός διαχείρισης.

ΟΙ 196 ΔΗΜΟΙ – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι εξής 6: Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σαμοθράκης και Θάσου

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εξής 18: Θέρμης, Θερμαϊκού, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας – Χορτάτη, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Δέλτα, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη

Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εξής 7: Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου, Αλοννήσου, Σκοπέλου και Σκιάθου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι εξής 12: Ιστιαίας – Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Διρφύων – Μεσσαπίων, Χαλκιδέων, Κύμης – Αλιβερίου, Θηβαίων, Αλιάρτου, Ορχομενού, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Λοκρών, Μώλου – Αγ.Κωνσταντίνου και Τανάγρας

Περιφέρεια Αττικής οι εξής 57: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ωρωπού, Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας

Περιφέρεια Πελοποννήσου οι εξής 26: Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλιέων, Τρίπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Νότιας Κυνουρίας, Μεγαλόπολης, Κορινθίων, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βέλου – Βόχας, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας, Σπάρτης, Μονεμβασίας, Ευρώτα, Ελαφονήσου, Ανατολικής Μάνης, Τριφυλίας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι εξής 12: Πύργου, Πηνειού, Ήλιδας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πατρέων, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και Αιγιαλείας

Περιφέρεια Κρήτης οι εξής 24: Αρχανών – Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Χερσοννήσου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης, Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου – Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά, Σφακίων και Χανίων

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι εξής 34: Σύρου – Ερμούπολης, Άνδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Θήρας, Τήνου, Κιμώλου, Φολεγάνδρου, Ανάφης, Σίκινου, Αντιπάρου, Μυκόνου, Κέας, Σερίφου, Κύθνου, Σίφνου, Αμοργού, Ιητών, Μήλου, Πάρου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλυμνίων, Λειψών, Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω, Νισύρου, Μεγίστης, Ρόδου, Σύμης, Τήλου και Χάλκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: 32 στα 85 εστιατόρια που βραβεύθηκαν βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο

0

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο “Makedonia Palace” της Θεσσαλονίκης, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία στηρίζει ποικιλοτρόπως την ώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Με μία αυστηρότερη φέτος βάση βράβευσης, το Νότιο Αιγαίο παρέμεινε η περιφέρεια με τα περισσότερα βραβευμένα εστιατόρια, καθώς 32 από τα 85 που βραβεύθηκαν βρίσκονται στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής η βράβευση με ειδικό βραβείο του σεφ από την Ρόδο, Γιώργου Τρουμούχη, ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει τον δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου “Noble” κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια καινοτόμα ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

Στο ίδιο πνεύμα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της ανάδειξής της σε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας και τη συμμετοχή της σε διεθνείς θεσμούς γαστρονομίας, όπως τα βραβεία Young Chef, στο πλαίσιο των οποίων έχει συνεργαστεί με τον σεφ Γιώργο Τρουμούχη το 2016 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, αλλά και με διάφορες άλλες πρωτοβουλίες όπως το Aegean mamas know best, που έκανε γνωστές στο ευρύ κοινό και στη νεότερη γενιά παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές, επιδιώκει να συμβάλει στην αναδημιουργία της τοπικής κουζίνας σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Σε αυτή της την επιδίωξη εξάλλου συντονίζεται με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 του Αθηνοράματος, γι’ αυτό και στηρίζει τον θεσμό.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος που ήταν μεταξύ αυτών που παρέδωσαν βραβεία δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για την εξαιρετική παρουσία για μια ακόμη χρονιά της γαστρονομίας των νησιών μας και της αναγνώρισης της δουλειάς των ανθρώπων της εστίασης αλλά και της παραγωγής.

Συγχαρητήρια στο “Αθηνόραμα” που με συνέπεια και αφοσίωση αναδεικνύει τον εξαιρετικό πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας εδώ και δεκαετίες.

Από πλευράς μας, η δέσμευση της στήριξης αυτού του μεγάλου αγώνα διατήρησης ταυτότητας, παράδοσης και προσωπικότητας είναι πιο ισχυρή από ποτέ», ενώ για τη βράβευση του σεφ Γιώργου Τρουμούχη ανέφερε ότι όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για πραγματικό “δάσκαλο”.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 έδωσαν μέσα από την τελετή βράβευσης το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις “αντιπροσωπείες” των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα “ξεχασμένο” τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο ξελουριστός μπακαλιάρος με πελτέ και σάλτσα σκορδαλιάς από τις Κυκλάδες και μακαρούνες με κρεμμύδια και σιτάκα από τα Δωδεκάνησα) με τη χαρακτηριστική ένδειξη “Χρεώνεται…” ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

Τα βραβεία σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες: 

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Noble Gourmet, Ξεν. “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος, 15/20
Hellas, Ρόδος, 14,5/20
Broadway, Κως, 14,5/20
Mylos By The Sea, Λέρος, 14,5/20
Μαυρίκος, Ρόδος, 14/20
Παράγκα, Ρόδος, 14/20
Ταβέρνα Ηλίας, Ρόδος, 14/20

 ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Seleneξεν. “Katikies Garden”, Σαντορίνη 15,5/20
Grandma’s
Ξεν. “Liostasi Hotel & Suites”, Ίος, 15/20
Petra Restaurant
Ξεν. “Canaves Oia Suites”, Σαντορίνη, 15/20
Ches
Ξεν. “Calilo”, Ίος, 15/20
Varoulko Santorini
Ξεν. “Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection”, Σαντορίνη, 15/20
Kenshō Ornos
Ξεν. “Kenshō Ornos”, Μύκονος, 14,75/20
ΜαραθιάΤήνος, 14,75/20
Vassilenas Blue
Αντίπαρος, 14,5/20
Efisia
Ξεν. “Myconian Ambassador”, Μύκονος, 14,5/20
ΗλιοβασίλεμαΣύρος, 14,5/20
I
θakaΊος, 14,5/20
Cantina
Σίφνος, 14,5/20
Qhera
Σαντορίνη, 14,5/20,  NEW ENTRY
Lady Finger
Ξεν. “Andronikos”, Μύκονος, 14,5/20,  NEW ENTRY
Mario
Πάρος, 14,5/20
Black Rock
Ξεν. “Santorini Secret”, Σαντορίνη, 14,5/20
Bostani
Ξεν. “Verina Astra”, Σίφνος, 14,5/20
Nōema
Μύκονος, 14,5/20
Panigyri Restaurant
Σαντορίνη, 14,5/20
Rada
Ξεν. “Cove Paros”, Πάρος 14,5/20
FlyAway
Ξεν. “West East Suites”, Σαντορίνη, 14,5/20
Araklia
Ηρακλειά , 14/20
Ήταν ένα μικρό καράβιΤήνος, 14/20
Το ΘαλασσάκιΤήνος, 14/20
Noa
Ξεν“Myconian Kyma”, Μύκονος , 14/20

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

0
Νάξος
Νάξος

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο πλαίσιο στήριξης της εργαζόμενης μητέρας και του θεσμού της οικογένειας προτίθεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών Με Δημιουργική Απασχόληση έτους 2024» για παιδιά ηλικίας 5-12  ετών.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός να προσφέρει μια ουσιαστική λύση στους εργαζόμενους γονείς που προβληματίζονται για τη φύλαξη των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των διακοπών και αφετέρου τα παιδιά να απασχοληθούν με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και ποικίλα προγράμματα, που θα υλοποιούνται από το ειδικευμένο προσωπικό (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, γυμναστές, εικαστικοί, μουσικοί κ.λπ.).

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 01/07/2024 έως 31/08/2024 στη Χώρα της Νάξου και στη Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου και θα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) από 07:30 – 15:30. Δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί αριθμός αιτήσεων επαρκής για τη συγκρότηση τμήματος και ταυτόχρονα  ότι θα προσληφθεί ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά γεννηθέντα από 01/01/2012 έως 31/12/2019, τα οποία ανάλογα με την ηλικία θα χωρίζονται σε ομάδες και θα ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα με θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα εκατό ευρώ (100,00€) ανά παιδί για όλη τη χρονική διάρκεια του προγράμματος. Η συμμετοχή τρίτου και πλέον παιδιών της ίδιας οικογένειας θα είναι δωρεάν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενες μητέρες που είναι κάτοικοι ή δημότες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ή εργάζονται κατά τη θερινή περίοδο στην περιφέρεια του Δήμου.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, παρακαλείστε όπως συμπληρώσετε την κάτωθι φόρμα για κάθε παιδί χωριστά: https://forms.gle/A9vxeCpSJ7XFUrJFA

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή των παιδιών (Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, Ιατρική βεβαίωση για την καλή υγεία του μαθητή, Αποδεικτικό εργασίας της μητέρας ή κάρτα ανεργίας, Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ για την απόδειξη του τόπου κατοικίας, Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος) θα υποβληθούν μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εγκριτικών διαδικασιών.

 

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

0

Ποιος είπε ότι μόνο μαθητές συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και από τους εκπαιδευτικούς… Και πέντε εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Νάξου “Μανώλης Γλέζος πήραν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Teachers Academy και η εμπειρία τους μοναδική…

“Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το ΓΕΛ Νάξου-«Μανώλης Γλέζος» πέντε εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν δια ζώσης σε επιμόρφωση σε εκπαιδευτικά κέντρα του Teachers Academy.

Συγκεκριμένα από τις 4 ως τις 9 Μαρτίου 2024 η κ. Ιωάννα Κατσούλη και η κ. Αθανασία Ιωαννίδου συμμετείχαν σε επιμόρφωση που είχε ως θέμα «Designing inclusive learning environments (ILE) to support all students (DILES)» και πραγματοποιήθηκε στο εκπαιδευτικό κέντρο του Teachers Academy στη Νίκαια της Γαλλίας. Σε αυτό οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αλληλεπίδρασαν με εκπαιδευτικούς από την Νορβηγία, την Φινλανδία, την Λιθουανία, την Ρουμανία και τον Καναδά. Διδάχτηκαν πώς να δημιουργούν ένα περιβάλλον διδασκαλίας που να στηρίζεται σε αξίες και πρακτικές, τέτοιες που να προωθεί την συμπερίληψη και την ένταξη όλων των μαθητών και των μαθητριών.

Ακόμη, πώς να εφαρμόζουν στρατηγικές, ώστε να υπερνικούν τα όποια εμπόδια μάθησης και να ενισχύουν, κατά συνέπεια την συμμετοχή και την συνεργασία όλων όσων βρίσκονται σε μια αίθουσα διδασκαλίας.

Τέλος, πώς να αξιοποιούν εργαλεία των ΤΠΕ, αλλά και της πολλαπλής νοημοσύνης, ώστε να διαμορφώνουν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, στο οποίο θα καταρρίπτεται κάθε αποκλεισμός.

Από τις 15 ως και τις 20 Απριλίου 2024 η κ. Ελισάβετ Ρώτα και η κ. Κυριακή Περιάλη συμμετείχαν σε επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό κέντρο του Teachers Academy στην Ρώμη με θέμα «Ευρωπαϊκό σχολείο για όλα τα παιδιά». Οι συμμετέχουσες είχαν την δυνατότητα να εμβαθύνουν στην χρήση ψηφιακών εργαλείων, πόρων πολυμέσων και διαδραστικών εκπαιδευτικών πλατφορμών, να δημιουργήσουν ελκυστικά προγράμματα μάθησης που επικεντρώνονται στις αξίες της Εκπαίδευσης και της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα αποτελέσματα της επιμόρφωσης διαχέονται μέσω των εκπαιδευόμενων εκπαιδευτικών και στα άλλα μέρη της σχολικής κοινότητας με στόχο την βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών μεθόδων του σχολείου, ώστε να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα: Συνεργασία, Επικοινωνία, Δημιουργικότητα, Κριτική σκέψη και σύμφωνα με τον τίτλο του εν λόγω προγράμματος, το Λύκειο μας να είναι ένα «Ευρωπαϊκό σχολείο για όλα τα παιδιά».

Παράλληλα, την ίδια περίοδο (15-20 Απριλιου 2024) η κ. Μαρία Αργυρίου παρακολούθησε επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό κέντρο του Teachers Academy στην Βαρκελώνη με θέμα “From STEM to STEAM Education”. Το σεμινάριο-επιμόρφωση αυτό ήταν μια μοναδική ευκαιρία ώστε η κ. Αργυρίου να εμβαθύνει και να κατανοήσει περισσότερο τον διεθνή χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να ανταλλάξει ιδέες με συναδέλφους από διαφορετικές χώρες.

Επίσης, η συγκεκριμένη επιμόρφωση ενίσχυσε τις δεξιότητές της και την βοήθησε να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία της. Τέλος, η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Erasmus αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία που την ενίσχυσε επαγγελματικά και προσωπικά, δίνοντάς της νέες ιδέες και προοπτικές για την εκπαίδευση στον τομέα των STEM/STEAM.

 

 

Νάξος: Στις 19 Μαϊου κυκλοφορεί το Marie Claire με άρωμα και εικόνα από Νάξο

0

Η Νάξος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για μία ακόμη φορά σε μεγάλο περιοδικό lifestyle… Ο λόγος για το Marie Claire Greece που συνεργάζεται με το “Πρώτο Θέμα”.. Και την προσεχή Κυριακή (19/05) θα έχει πολύ Νάξο…

Οπως διαβάζουμε και στο αναλυτικό δελτίο που έρχεται μέσα από τα social media του περιοδικού  ” Το νέο Marie Claire Ιουνίου αφιερώνει τον πρώτο και πιο υποσχόμενο μήνα του καλοκαιριού στα ταξίδια. Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι αυταπάτες του σύγχρονου ταξιδιώτη;

Τι μένει να ανακαλύψουμε στην εποχή του υπερτουρισμού και γιατί οι γυναίκες οργανώνουν τη ζωή τους γύρω από την επόμενη απόδραση σε έναν ελκυστικό προορισμό;

Στο εξώφυλλο, η Αθηνά Κοΐνη περπατάει στην όμορφη Νάξο ενώ η ομάδα των Βιώσιμων Κυκλάδων μας δείχνει το δρόμο της επιστροφής στο νωχελικό ελληνικό καλοκαίρι άλλων εποχών, μαζί με έναν μικρό οδηγό βιώσιμων, ηθικών διακοπών.

Στη βαλίτσα μας, όλα όσα χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε με στυλ!

Μη χάσετε το νέο τεύχος Marie Claire, που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Μαΐου μαζί με το @protothema.gr

 

Με πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες, ήλιο, αλάτι, πέτρα φτιάχνουμε το ιδανικό σκηνικό και περπατάμε ανέμελα με κροσέ φορέματα, βαμβακερά πουλόβερ, σορτς και φλατ παπούτσια στα σοκάκια της Νάξου.

108_109

Ζήσαμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία βιώσιμου τουρισμού, γαστρονομίας και οικογενειακής ατμόσφαιρας στη Νάξο, στο Naxian Hospitality, που δεν άφησε κάποτε ασυγκίνητο ούτε τον Άντονι Μπουρντέν.

198_199

Ο θρυλικός Αμερικανός και φιλέλληνας Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ μας μιλά αποκλειστικά, από τη Νέα Υόρκη, για την Ελλάδα που πρόλαβε να καταγράψει μέσα από το φακό του στη Μύκονο και τη Σαντορίνη μιας εποχής και ενός τρόπου ζωής που έχει χαθεί για πάντα

060_061
068_069

Η Κατερίνα Κατώπη-Λυκιαρδοπούλου εξηγεί τη σημασία τού να ταξιδεύεις ανακαλύπτοντας κουλτούρες και βιότοπους και μοιράζεται μαζί μας ονειρικές εικόνες

090_091
Ο Ρόλος της οικογένειας Πολυκρέτη – Μαργαρίτη 

Ποιος όμως έβαλε το χεράκι του ώστε η Νάξος να βρεθεί στη πρώτη σελίδα ενός εκ των κορυφαίων περιοδικών; Μα η Μαρία Πολυκρέτη και ο Γιάννης Μαργαρίτης. ”  Είμαστε υπερήφανοι που η Νάξος επιλέχθηκε για αυτήν τη φωτογράφιση και χαρούμενοι που οι προσπάθειες μας για προβολή του νησιού μας αποφέρουν καρπούς. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την προβολή της Νάξου ως ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας απευθυνόμενοι όσο το δυνατόν σε κοινό με ποιοτικά χαρακτηριστικά”.

Αυτό είχε αναφέρει η Μαρία Πολυκρέτη όταν και έκανε γνωστή την κίνηση αυτή μέσα από τα social media. Οι πληροφορίες δε αναφέρουν ότι το καστ του περιοδικού (είχε δύο μοντέλα, κορυφαίες φωτογράφους και όλο το πακέτο μίας τέτοιας παρουσίασης) παρέμεινε για πέντε ημέρες. Ενώ θα έχουμε αφιέρωμα σε δύο τεύχη. Το πρώτο έρχεται τώρα και είναι για τον Ιούνιο ενώ στη συνέχεια θα έχουμε και το δεύτερο με πολλές φωτογραφίες από Νάξο..

Η Μαρία Πολυκρέτη με ανάρτησή της νωρίτερα σήμερα αναφέρει: “Πριν από 1 μήνα είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην Νάξο την ομάδα του Marie Claire Greece το οποίο αποδέχτηκε την πρόσκληση μας να είναι η Νάξος το καλοκαιρινό σκηνικό για τα επόμενα τεύχη. Μια σπουδαία ευκαιρία για ιδανική προβολή του νησιού μας”.

Ενημερωτικά, η κα Πολυκρέτη είναι έτοιμη για ένα ακόμη στοίχημα. Στις 20 Μαϊου θα συναντηθεί με την ομάδα του “Net-a-Porter group” (δραστηριοποιούνται στην μόδα) για να συζητήσουν την πιθανότητα διοργάνωσης event στη Νάξο. Ανάλογη συζήτηση γίνεται και με το “Maison Valentino” ώστε να έχουμε ένα ακόμη event. Πιστεύει κανείς ότι η οικογένεια Πολυκρέτη – Μαργαρίτη δεν θα τα καταφέρει;

 

Amorgos Trail Challenge (7η έκδοση): Ολοι νικητές, όλοι διασκέδασαν γιατί απλά είναι γιορτή (photos)

0

“… Το Amorgos Trail Challenge (Art) δεν είναι αγώνας! Είναι εμπειρία ζωής και η γνωριμία μ’ αυτό το υπέροχο νησί και τους ανθρώπους του αποτελεί έμπνευση! Η σχέση με το νησί του Απέραντου γαλάζιου ξεκινά ως πάθος, γίνεται έρωτας και εξελίσσεται σε παντοτινή αγάπη!..”

Ενα από τα σχόλια αθλητών ή ανθρώπων που βρέθηκαν το διήμερο 10-11 Μαϊου  στην Αμοργό για να δουν από κοντά ή να πάρουν μέρος στην 7η έκδοση του Amorgos Trail Challenge. Μίας δράσης που χρόνο με το χρόνο, χάρη στην τρέλα των διοργανωτών (κι όχι μόνο καθότι όλο το νησί γίνεται μία αγκαλιά) γίνεται όλο και καλύτερο. Υπερβολή ή όχι, αλλά “ναι” είναι η καλύτερη αθλητική διοργάνωση στις Κυκλάδες…

Πάμε όμως να δούμε την … επόμενη ημέρα μέσα από το δελτίο ενημέρωσης από την Οργανωτική ομάδα ..

Αγαπητοί Συμπατριώτες και φίλοι της Αμοργού,

Το 7ο «AMORGOS TRAIL CHALLENGE» πραγματοποιήθηκε στις 10 & 11 Μαίου 2024 σε συνδιοργάνωση του Φυσιολατρικού – Περιπατητικού Συλλόγου «Παλιά Στράτα» με τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Μια μεγάλη γιορτή ορεινού τρεξίματος, εθελοντισμού, φιλοξενίας, γαστρονομίας, πολιτισμού και παράδοσης! Αυτοί οι αγώνες τα είχαν όλα!

Τολμήσαμε και πετύχαμε να διοργανωθούν ξανά, αγώνες στο νησί μας, με κύριο στόχο, να αναδειχθεί η Αμοργός μας, προορισμός αθλητικού τουρισμού εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

Τα βλέμματα όλων, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν στραμμένα στον τόπο μας!

Μεγάλα αθλητικά και ειδησεογραφικά ΜΜΕ στήριξαν από την αρχή την προσπάθειά μας, και γνωστοί χορηγοί προϊόντων βρέθηκαν ξανά κοντά στους δρομείς.

Σημαντικότατη στήριξη, αυτή της ακτοπλοϊκής εταιρείας Blue Star Ferries που προσέφερε γενναιόδωρη έκπτωση στα εισιτήρια . Επίσης, είχαμε δωρεάν μεταφορά των αθλητών μας από το «EXPRESS SKOPELITIS» τόσο από τη Νάξο όσο και από τα υπόλοιπα νησιά των μικρών Κυκλάδων. Δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες που επιθυμούσαν εναλλακτική διαμονή ήταν το κάμπιγκ της Αιγιάλης.

Όλοι οι επαγγελματίες διαμονής και εστίασης  προσέφεραν είτε δίνοντας δωρεάν δωμάτια για τη φιλοξενία των εθελοντών της Αθήνας  και των δημοσιογράφων είτε χορηγικά, καταφέρνοντας έτσι να έχουμε πλούσιο πακέτο παροχών έναντι της  συμμετοχής.

Ευχαριστούμε το aegialis hotel & spa, το vigla hotel, το askas pension για τη μεταφορά των συμμετεχόντων και το evdokia’s rent a car για τη διάθεση δωρεάν οχημάτων. Μεγάλη ήταν και η βοήθεια από αθλητικές εταιρείες της Αθήνας  που προσέφεραν δώρα στους συμμετέχοντες. οι μπύρες «FIX άνευ και FIX άνευ με λεμόνι» καθώς και η lucozade ξεδίψασαν τους αθλητές μας στις εκδηλώσεις μας.

Είναι αδύνατον σε λίγες γραμμές να απαριθμήσουμε όλους τους υποστηρικτές και τους χορηγούς μας. Στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων όμως αναφέρονται όπως επίσης γίνεται και συνεχής μνεία στα μέσα δικτύωσης.

Μετακινήθηκαν πάνω από 600 άτομα για το γεγονός, αριθμός φυσικά άνω των προσδοκιών μας, μεταξύ των επισκεπτών και αθλητές από το εξωτερικό.

Ο αγώνας της Παρασκευής 10/5 και η κατάκτηση μιας από τις κορυφές της νησίδας Νικουριά σε διαδρομή χωρίς σηματοδότηση ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 2017 στην πρώτη διοργάνωση και η βαρκάδα προς το νησί εξέπληξε ευχάριστα και πάλι τους επισκέπτες.

Το ίδιο απόγευμα όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Χώρα και το κάστρο. Αυτή τη φορά και όσο οι επισκέπτες βρίσκονταν στο περίφημο κάστρο του νησιού μια χαρούμενη εκκίνηση δόθηκε στα σχολεία. Στους ρυθμούς του Amorgos trail Challenge έτρεξαν στα σοκάκια της Χώρας περίπου 80 παιδιά. Μπλουζάκια μοιράστηκαν σε όλους τους μικρούς αθλητές με χορηγούς KLIMAT και HISENSE με συμβολικό το #57 ως ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη. Το θέαμα εκπληκτικό. Η χαρά παιδιών,γονιών και θεατών τεράστια, με έναν τερματισμό στο κέντρο του χωριού και χειροκρότημα στο συμβολικό μετάλλιο. Στη συνέχεια οι αθλητές απόλαυσαν χορταστικές μακαρονάδες στο εστιατόριο ΑΣΚΑΣ στην Αιγιάλη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα το πρωί του Σαββάτου 11/5 για τον αγώνα των 19 χλμ δόθηκε στην είσοδο της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης και οι καμπάνες ήχησαν ξανά για την ευγενή άμιλλα των αθλητών. Ο γύρος των χωριών της Αιγιάλης και τα 7,5 χλμ το ίδιο πρωί ήταν στοίχημα για πολλούς ντόπιους. Έτρεξαν μαζί με έμπειρους αθλητές και πολλά από τα παιδιά μας που μάλιστα τερμάτισαν με χρόνο έκπληξη για όλους.

Η ΕΔΟΚ Αμοργού ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια των αγώνων καθώς και ο καρδιολόγος μας κύριος Τσαγκαράκης που είχε έρθει αφιλοκερδώς από την Κρήτη για την κάλυψη των αγώνων. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους Αμοργού για την παρουσία τους.

Το βράδυ του Σαββάτου και στην τελετή απονομής οι αθλητές τιμήθηκαν για τις διακρίσεις τους με έπαθλα και στον πρώτο άνδρα και στην πρώτη γυναίκα της μεγάλης διαδρομής δόθηκε δώρο από τον χορηγό μας από ένα κλιματιστικό. Τέσσερα καζάνια πατατάτο μαγειρεύτηκαν με μεράκι και μοιράστηκαν σε 450 άτομα.

Με βιολιά και με λαούτα και με  το κέφι στα ύψη, με τους αμοργιανούς σκοπούς διασκέδασαν όλοι μέχρι τις πρωινές ώρες. Οι καλεσμένοι μας πήραν γεύση τόσο από τις νοστιμιές μας όσο και από τους χορούς μας.

Η διεξαγωγή του 7ου AMORGOS TRAIL CHALLENGE δεν θα μπορούσε να είναι τόσο επιτυχημένη χωρίς την στήριξη των Αμοργιανών και τον εθελοντισμό των νέων παιδιών. Χορηγοί στις μπλούζες των εθελοντών το evdokia’s rent a car, το maestro, ο Αμόργιαλος και οι βάρκες της Νικουριάς!

Όλοι από την πρώτη στιγμή, το 2017, αγκάλιασαν αυτό το γεγονός και η θετική ενέργεια που υπήρχε μας έδωσε κουράγιο για να συνεχίσουμε.

Οι θετικές κριτικές και τα ενθαρρυντικά σχόλια όσων βρέθηκαν στην Αμοργό για τους ορεινούς αγώνες τρεξίματος μας έδειξαν πως η Αμοργός είναι πλέον στον αθλητικό χάρτη της χώρας μας. Ο αθλητισμός και ο αθλητικός τουρισμός είναι γεγονός πλέον στο νησί μας και το πιο σημαντικό είναι ότι με τον εθελοντισμό και την σύμπνοια μπορούμε να καταφέρουμε  τα ακατόρθωτα στον τόπο μας!

Ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη και ευελπιστούμε  να είμαστε συνταξιδιώτες σε αυτό το δρομικό ταξίδι  που μας χάρισε στιγμές συγκίνησης μα και περηφάνιας !

Δίνουμε ραντεβού για το 8ο AMORGOS TRAIL CHALLENGE  το 2025. 

Σας καλούμε όλους να έρθετε στην Αμοργό ξανά …γιατί το AMORGOS TRAIL CHALLENGE δεν έρχεσαι απλά να το τρέξεις ή να το περπατήσεις…έρχεσαι για να το ζήσεις!

Για την ιστορία: (αποτελέσματα)

Spike:

1ος Γεώργιος Βεκρής 00:09:01 , 2ος Γιώργος Διαλεκτός 00:09:02 , 3ος Αναστάσιος Μητρόπαππας  00:09:02

1η Φωτεινή Μειντάνη 00:08:27 , 2η Λεμονιά Παναγιώτου 00:10:41 , 3η Βασιλική Τζίμα 00:12:31

7,5 χλμ.:

1ος  Παναγιώτης Νομικός  00:44:24 , 2ος Χρήστος Βαλλιάντζας 00:45:37 , 3ος Βασίλης Πάνου 00:47:59

1η Εφη Φλώρου 00:44:52 , 2η Βασιλική Τζίμα 00:51:20 , 3η Ιωάννα Φλίγκου  01:02:19

19 χλμ:

1ος   Νίκος Ροδόπουλος  01:35:18 , 2ος Ιωάννης Λώλος  01:41:12 , 3ος Ιωάννης Γάκος  01:43:10

1η   Λεμονιά Παναγιώτου 01:52:46 ,  2η  Φωτεινή Μειντάνη  01:54:57 , 3η Σταυρούλα Κουσαθανά  02:26:34

Για περισσότερες πληροφορίες μέσα από τη σελίδα της ομάδας στα social media