Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 333

Μ. Καφούρος – Κυκλάδες: Να θεσπιστεί ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για υποψήφιους σεισμοπαθών νησιών

0

Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Μάρκος Καφούρος, κατέθεσε με αναφορά του επιστολές των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Θήρας, σύμφωνα με τις οποίες, ζητείται η ενεργοποίηση, με έκδοση υπουργικής απόφασης, ευνοϊκής ρύθμισης για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιων μαθητών που διαμένουν στο πληττόμενο απο τους σεισμούς Δήμο Θήρας.

Με την αναφορά του ο κ. Καφούρος ζητεί την τοποθέτηση και την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με το περιγραφόμενο πρόβλημα και ερωτά:

«Σε ποιες ενέργειες  προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προκειμένου να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα για ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψήφιους μαθητές που έχουν μόνιμη διαμονή στα σεισμοπαθή νησιά των Κυκλάδων


ΑΝΑΦΟΡΑ

Θηρασιά: Τοποθετήθηκε ψηφιακός αντί αναλογικός Σεισμογράφος

0

Αντικατάσταση Αναλογικού Σεισμογράφου με Ψηφιακό πραγματοποιήθηκε χθες στη Θηρασιά. Ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Κώστας Παπαζάχος με την υποστήριξη των τεχνικών της εταιρείας Geobit, προχώρησε στην αντικατάσταση του αναλογικού σεισμογράφου με ψηφιακό στην περιοχή του μοναστηριού της Κεράς, βελτιώνοντας το δίκτυο της πολυπαραμετρικής παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, όσο και της πρόσφατης τεκτονικής δραστηριότητας.

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) με την εμπειρία και υπευθυνότητα 35 χρόνων καθημερινής καταγραφής δεδομένων, από το μόνο εγκατεστημένο δίκτυο πολλαπλών επιστημονικών οργάνων στη ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, θα ανακοινώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις επιστημονικές παρατηρήσεις και συμπεράσματά του.

Ο Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ καθηγητής του Α.Π.Θ. Κώστας Β. Παπαζάχος, επιλέχθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, ως Εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών – Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Τονίζουμε τη σπουδαιότητα της επιλογής ως αναγνώριση του κύρους του Καθηγητή Παπαζάχου και της επιστημονικής εγκυρότητας του ΙΜΠΗΣ.

Σήμερα στη νέα δοκιμασία των κατοίκων του νησιού, της πλουραλιστικής πληροφόρησης, της παραπληροφόρησης και καλλιεργούμενου πανικού, το μόνο μήνυμα που μπορούμε να πούμε προς τους συνανθρώπους μας που αγωνιούν, είναι να εμπιστεύονται μόνο τις ανακοινώσεις των επίσημων Επίτροπων και του ΙΜΠΗΣ.

Δείτε τις φωτογραφίες

 

 

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Η προσφορά του Ομίλου Sea Jets είναι μια ουσιαστική συνεισφορά σε ένα υπαρκτό και χρόνιο ζήτημα”.

0

Σε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση προέβη ο επιχειρηματίας Μάριος Ηλιόπουλος του Ομίλου SeaJets, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους παραγωγικούς φορείς της Σαντορίνης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Ηλιόπουλος, στη συνάντηση αυτή, ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει το κόστος της στέγασης ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σαντορίνης, προκειμένου να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της έλλειψης στέγης στο νησί.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό.

SEAJETS: Στηρίζουμε τη Σαντορίνη, με ευθύνη και ευγνωμοσύνη

Με δήλωσή του ο κ. Χατζημάρκος εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Ηλιόπουλου, τονίζοντας ότι με την παρέμβασή του αυτή, ανέδειξε την κουλτούρα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που διαχρονικά έχει σταθεί ενεργά στο πλευρό της πατρίδας μας.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε τα εξής:

“Ο επιχειρηματίας Μάριος Ηλιόπουλος, βρέθηκε δίπλα μας στην τελευταία επίσκεψη στη Σαντορίνη, και βρέθηκε δίπλα μας στην πράξη. Η προσφορά του ίδιου και του Ομίλου SeaJets να στηρίξει την στέγαση ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σαντορίνης, είναι μια ουσιαστική συνεισφορά σε ένα υπαρκτό και χρόνιο ζήτημα.

Στο τελευταίο μου ταξίδι στη Σαντορίνη, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με κατοίκους και φορείς του νησιού. Η έλλειψη στέγης, όπως παρουσιάστηκε και από τους εκπροσώπους των φορέων, μπήκε για μία ακόμη φορά στο τραπέζι ως ένα θέμα που, παρά τις προσπάθειες και της πολιτείας και των οργάνων της, αποδεικνύεται ότι δεν έχει εύκολες λύσεις.

Σε αυτή την συζήτηση, η  παρέμβαση του επιχειρηματία Μάριου Ηλιόπουλου να στηρίξει οικονομικά την δημόσια υγεία μέσω της εξεύρεσης λύσης στην στέγαση ιατρικού προσωπικού στο νησί, ανέδειξε και μια ακόμα πτυχή.

Αυτή, της κουλτούρας προσφοράς της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που διαχρονικά έχει σταθεί ενεργά στο πλευρό της πατρίδας μας.

Ευχαριστούμε τον Όμιλο SeaJets και τον κ. Ηλιόπουλο για την προσφορά του”.

 

Κυκλάδες – Αθανασίου για ταξίδι στη Σαντορίνη: “Όποιο νησί πονάει, πονάμε όλοι”

0

Μα είναι δυνατόν; Να υπάρχουν αρνητικά και αποδοκιμαστικά σχόλια από συμπολίτες μας για την απόφαση των τριών δημάρχων Σύρου, Τήνου και Μυκόνου να ταξιδέψουν την περασμένη εβδομάδα και δη τη Παρασκευή στη Σαντορίνη σε μία προσπάθεια αφενός να συμπαρασταθούν ως εκπρόσωποι της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στον συνάδελφό τους Δήμαρχο Θήρας, αφετέρου να μιλήσουν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της νησιωτικότητας…

Οπότε ο κος Αλέξης Αθανασίου προχώρησε σε απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε για το ταξίδι του στην Σαντορίνη, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον πρωθυπουργό που περιόδευσε στο νησί των Kυκλάδων με ανάρτηση του στο FB.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Σύρου Αλέξης Αθανασίου, έγραψε:

“Κι επειδή γράφτηκαν αρκετά πικρόχολα σχόλια για το χθεσινό μας ταξίδι στη Σαντορίνη, μαζί με τους Δημάρχους Μυκονίων και Τήνου, σ’ εσάς που καταλαβαίνετε σας εκμυστηρεύομαι τα εξής:

1. Ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος είναι πρωτίστως πολύ αγαπημένος φίλος κι αδελφός και γνωριζόμαστε από το 2006.

2. Η συγκίνηση και του κ. Ζώρζου και του κ. Κροντηρά και του κ. Βερώνη και η δική μου ήταν τόσο μεγάλη όταν πατήσαμε κι αγκαλιαστήκαμε στην πολύπαθη Σαντορίνη που κάναμε σαν τα μικρά παιδιά.

Κυκλάδες: Οι Δήμαρχοι Σύρου, Μυκόνου και Τήνου βρέθηκαν στη Σαντορίνη

3. Τα νησιά μας να γνωρίζετε είναι ενωμένα, μια γροθιά και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες μεταξύ τους. Πονάει η Σαντορίνη πονάμε όλοι. Όποιο όμορφο Κυκλαδονήσι ή νησί στη Δωδεκάνησο πονάει, πονάμε όλοι.

4. Ο Νίκος είναι σοφός, είναι ένας φιλόσοφος της τοπικής αυτοδιοίκησης κι ας διαφωνείς ή συμφωνείς μαζί του. Είναι γλυκομίλητος, είναι έξυπνος, είναι ευγενής, είναι αγαπητός, είναι ψύχραιμος, είναι διαβασμένος, είναι ένας άνθρωπος που τον θαυμάζω προσωπικά. Είναι ένας πάρα πολύ καλός Δήμαρχος!

5. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια αγαπητοί μου “μίζεροι” που προφανώς κατέχετε την αυθεντία και γνωρίζετε τόσα κι άλλα τόσα. Νοιαζόμαστε για τα νησιά μας και τις κοινωνίες τους όταν δοκιμάζονται. Και θα είμαστε πάντα εκεί, δίπλα στους ανθρώπους τους.

Σας ευχαριστώ!

 

Πρόταση Ημέρας: Τάρτα μανιταριών με φέτα και μπεσαμέλ

0

Μανιτάρια, κρεμμύδια, φέτα και μπεσαμέλ συναντιούνται σε μια σπέσιαλ τάρτα, γενναιόδωρη, χειμωνιάτικη, που αν τη δοκιμάσετε είναι σίγουρο ότι θα την αγαπήσετε. Ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης, που έχει μαζί με τη γυναίκα του το γαστροκαφενείο Βασιλικός στο χωριό Καλλίπολη, στα Γιαννιτσά Πέλλας, έχει «μαγικό» χέρι. Ό,τι και να φτιάξει, είναι πρωτότυπο αλλά βαθιά οικείο, με ισορροπία και σεβασμό στις πρώτες ύλες του.

Αυτή η τάρτα μανιταριών που έφτιαξε για τον “Γαστρονόμο” στο μεγάλο τραπέζι που στρώσαμε στο χωριό Ψαράδες στο τριεθνές, στο τραπέζιο των Πρεσπών, εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 1 ώρα ψήσιμο /  45′ αναμονή /  Σύνολο: 2 ώρες και 25′

 

Υλικά

Μερίδες: για μια φόρμα 30 εκ.

 

Για τη ζύμη

Για την μπεσαμέλ

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την τάρτα μανιταριών με φέτα και μπεσαμέλ, ξεκινάμε και στο μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το κρύο βούτυρο, το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν υγρή άμμο.
  2. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά στο ψυγείο.

Μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να ενωθεί με το βούτυρο.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πήξει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και την μπεσαμέλ και τα ανακατεύουμε καλά.

Τάρτα

  1. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε πάνω τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  3. Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και κρυώνουμε στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Βγάζουμε τη φόρμα με τη βάση της τάρτας από την κατάψυξη και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
  6. Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση και να ροδίσει όμορφα στην επιφάνεια.

Λευκά κρασιά περασμένα από βαρέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.

 

Πολιτική Προστασία: Ασφαλή τα δημόσια κτήρια σε Σαντορίνη και Αμοργό

0

Οι έλεγχοι ολοκληρώνονται και έχουμε εικόνα για Σαντορίνη και Αμοργό. Οπως έγινε γνωστό το Σάββατο ολοκληρώθηκαν σε πρώτη φάση οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.

Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους διαδικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Horeca – Τυροκομείο Πιτταρά: Η αξία της …σιωπής και η ανάδειξη των δράσεων έμπρακτα

0

Εχθές στην HORECA, στο Συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο panel για την πρωτογενή παραγωγή, μίλησε ένας αξιοθαύμαστος φίλος ο Νικόλας Πιτταράς, ένας κτηνοτρόφος και τυροκόμος από την Νάξο, που παράγει μεταξύ άλλων μια πολυβραβευμένη Γραβιέρα υψηλής ωρίμανσης που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο τυρί της χώρας.

Κείμενο: Δημήτρης Βασιλείου 

Υποθέτω ότι γι αυτόν τον λόγο το ΞΕΕ τον κάλεσε, για να πει στους Έλληνες ξενοδόχους που ήταν στο ακροατήριο πως “Δημιουργούνται Ευκαιρίες, Ανάπτυξη και Συνοχή” εν προκειμένω με τον Πρωτογενή Τομέα και την Μεταποίηση.

1. Πριν πω κάτι γι αυτό θα ήθελα να διαβάσετε μια σύνοψη που αντέγραψα από μια ανάρτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, που ασχολείται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα, όπου με βάση μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ , η Ελλάδα παρουσιάζει αυτάρκεια σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως:

– Οι βρώσιμες ελιές (615% επάρκεια, 88,3% εξαγωγές).

– Τα επιτραπέζια σταφύλια (322% επάρκεια, 74% εξαγωγές).

– Τα ακτινίδια (242% επάρκεια, 62% εξαγωγές).

– Η σταφίδα (209% επάρκεια, 57% εξαγωγές).

– Το ρύζι (171% επάρκεια, 51% εξαγωγές).

– Ελαιόλαδο (151% επάρκεια), το σκληρό σιτάρι (149% η επάρκεια, 10% της ζήτησης εισάγεται).

– η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την κατανάλωση σε δημητριακά (82%), φρούτα (128%), τυροκομικά (80%), αιγοπρόβειο γάλα (98%) , αυγά (91%) και τα πουλερικά (82%).

Πολύ χαμηλή αυτάρκεια υπάρχει στο μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το ψωμί (32%), στα όσπρια σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%, και στο χοιρινό κρέας (38%).

Αντίθετα σε περίπτωση που οι εισαγωγές γίνονταν απαγορευτικές λόγω κόστους ή άλλους, θα μας έλειπαν:

– Οι φακές (παράγουμε 7.500 τόνους και εισάγουμε άλλες 10.000) – Το χοιρινό κρέας (παράγουμε 111.000 τόνους, καταναλώνουμε 290.000).

– Τα φασόλια (τρώμε 35.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 24.000 είναι εισαγωγής).

– Το μαλακό σιτάρι (από 1 εκατομμ. τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον η Ελλάδα παράγει μόλις 350.000).

– Το βόειο κρέας (καταναλώνουμε 158.000 τόνους, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται – επάρκεια περίπου 13%).

2. Επίσης να πω σε μια παράλληλη σύνδεση ότι οι αγρότες είναι στα μπλόκα, γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά. Αυτό δεν είναι οικονομικό πρόβλημα – το πρόβλημα είναι αν οι υπόλοιποι κατανοούμε τι σημαίνει συστημικά και όχι μόνο οικονομικά να “μην βγαίνουν” οι αγρότες.

3. Επιπλέον στη Σαντορίνη οι μισοί κάτοικοι και οι λίγοι επισκέπτες έχουν φύγει, επί 10 ημέρες έχουμε σεισμούς και όλοι ανησυχούν για την τουριστική σεζόν, καθώς η Σαντορίνη, ένα από τα 2-3 τουριστικά τοπόσημα της χώρας, έχει 18.000 ξενοδοχειακές κλίνες και άλλες τόσες τουλάχιστον από τις “άλλες”, φέρνει 3,2 εκατομμ. τουρίστες κάθε σεζόν, και άρα πολλά χρήματα στην εθνική οικονομία.

Ισως να μην ασχολιόμουν ιδιαίτερα με τα θέματα αυτά και το συνδυασμό τους αν δεν παρατηρούσα μια σειρά ενδείξεων.

Το πρώτο ήταν η τρομερή ταπεινοφροσύνη του Νίκου, καθώς στις 2-3 φορές που πήρε το λόγο αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας του νησιού του, με τον ένα κλάδο να τροφοδοτείται από τον άλλο και όλοι μαζί να αναδεικνύουν τον τόπο τους. Ήμουν δίπλα του όταν στο τέλος πολλοί (ξενοδόχοι) ήρθαν να του δώσουν συγχαρητήρια για το πόσο καλά τα είπε και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Ωστόσο αυτό που δεν είπε ο Νίκος είναι ότι είναι από τα ελάχιστα κτηνοτροφεία της χώρας (αν όχι ο μόνος) που πιστοποιημένα ταϊζει τις κόρες του (αγελαδίτσες) με φυσικά τρόφιμα έχοντας πιστοποίηση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην παραγωγή και γενικώς η πρώτη μονάδα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα με πιστοποιητικό για την καλή μεταχείριση και την ευζωία των ζώων του, ότι κοιμάται κάποιες λίγες ώρες το μεσημέρι και κάποιες λίγες το βράδυ για να βλέπει τα παιδιά του (τα κανονικά) αλλά και να ταϊζει τα ζώα του και στις 3 το πρωί έχει πιάσει ήδη δουλειά, και γενικά έχει κάνει θυσίες και ρίσκα που οι μη-αγρότες της παρέας είναι απίστευτα δύσκολο να διανοηθούν για να φτάσουν να έχουν μια κάποια επιτυχία και αναγνώριση.

Οταν μάλιστα τον “μάλωσα” που ήταν πολύ ταπεινός και αυτό δεν βοηθά ο κόσμος να πάρει το μήνυμα της αξίας της αγροτικής παραγωγής, μου απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλά για τον εαυτό του και αυτά που έχει πετύχει.

Και από αυτό καταλαβαίνω ότι ούτε οι ίδιοι οι αγρότες, τουλάχιστον αυτοί που αξίζουν, δεν έχουν καταλάβει την αξία τους ούτε και έχουν καταλάβει πόσο εμείς οι υπόλοιποι τους έχουμε ανάγκη. Εμείς σίγουρα δεν το έχουμε καταλάβει. Πρέπει επίσης να πω ότι τόσα χρόνια που παρακολουθώ τον Νικόλα, δεν έχω ακούσει ποτέ να πει ούτε έχω δει ποτέ να γράφει “που είναι το κράτος”.

Πιθανώς αυτές τις ημέρες να έχετε δει τι συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους που θεωρούν τον εαυτό τους το κέντρο του κόσμου και αμέσως έχουν την απαίτηση το κράτος να τους αποζημιώσει για κάθε διαφυγόν κέρδος, όπως ο συμπαθής κατά τα άλλα Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Σαντορίνης και πολλοί άλλοι κλάδοι από αρκετά μέρη της χώρας.

Νομίζω ότι απλά μερικά πράγματα τα έχουμε βάλει σε λάθος “ζύγι”.

Καλός είναι ο τουρισμός και τα χρήματα (του τουρισμού αλλά και γενικώς), υπάρχει όμως ένα θέμα αν έχουμε αξιολογήσει σωστά τις θυσίες πολλών από τους μικρομεσαίους αγρότες που είναι “υπεύθυνοι” για το καθημερινό μας τραπέζι και που χωρίς την υποστήριξή τους στο άμεσο μέλλον κάποια τρόφιμα – και όχι μόνο στην Ελλάδα – δεν θα είναι καν διαθέσιμα.

mazikos-tourismos-03-naturanrg-e1564420020208

Και είναι πρωτίστως φιλοσοφική στρέβλωση αλλά και στρατηγική εκτροπή μακροπρόθεσμα η διαπίστωση του Προέδρου του ΞΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ξενοδοχείων και Εστίασης (Hotrec), ότι στη Γαλλία, τη μητέρα γη της Γαστρονομίας, από τα 40 δις τζίρο της εστίασης που χρησιμοποιεί όλων των ειδών τα τρόφιμα, τα 17 δις αφορούν σε fast-food, που βασικά δεν χρησιμοποιούν καν τρόφιμα.

Γενικά δεν είναι καλό πράγμα να παρακαλάνε οι αγρότες και να απαιτούν οι έμποροι και οι ξενοδόχοι (και όλοι οι άλλοι των υπηρεσιών). Προφανώς το πράγμα ξεκινάει από το γεγονός ότι κάποια στιγμή θεωρήσαμε δεδομένο, αυτονόητο και “κεκτημένο” ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε δουλειές που “δεν λερώνουμε τα χέρια μας” – και προφανώς γι αυτό και οι πρώτοι που έφυγαν από τη Σαντορίνη ήταν οι κτίστες που ήταν εκεί για να δουλέψουν στις εργασίες και προετοιμασίες πριν ανοίξει η σεζόν και που οι συντριπτικά περισσότεροι δεν ήταν Έλληνες.

Στην αγροτική παραγωγή όμως η υποκατάσταση είναι πολύ πιό δύσκολη – σταδιακά απλά δεν θα υπάρχει καθόλου. Και θα μείνουν μόνο τα ατέλειωτα στρέμματα σόγιας και καλαμποκιού που οι διεθνείς κολοσσοί καλλιεργούν στην νέες εκτάσεις της Αφρικής, με πλήρως αυτοματοποιημένη συγκομιδή που επιτρέπει η “εξέλιξη” της τεχνολογίας.

Και επειδή στις Κυκλάδες είναι μερικά νησιά που λατρεύω έχω και απάντηση για το τι προτιμώ τουλάχιστον συγκριτικά. Η Νάξος έχει κάτω από τις μισές κλίνες της Σαντορίνης (7.300 ξενοδοχειακές και συγκριτικά πολύ λιγότερες από τις άλλες), αλλά έχει έναν από τους σημαντικότερους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, με 4.000 τόνους πατάτας (ετησίως), ενώ στο νησί “κατοικούν” 100.000 προβατίνες και κατσίκες, και 4.000 αγελάδες, που παράγουν 12.000 τόνους αγελαδινού και 1.500 αιγοπρόβειου γάλακτος, που στην πλειοψηφία τους γίνονται τυρί (3.000 τόνους γάλακτος κάνει μόνο το τυροκομείο του Νικόλα, από αγελάδες που ταϊζονται μόνο από τροφή δικής του καλλιέργειας).

Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι δεν θα έχουμε φέτος όλους τους τουρίστες που μπορεί να καλύψει η Σαντορίνη, αλλά ότι η Νάξος και ειδικά η Πάρος των παιδικών μου χρόνων γίνονται “Σαντορίνη” με καλπάζοντα ρυθμό.

Μπλε.

Γ. Καρνέζης: Έχει σημασία να έχεις μια Σαντορίνη στην ψυχή σου

0

Η Σαντορίνη δοκιμάζεται. Οι κάτοικοί της είναι σε εγρήγορση. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται αυτές τις ημέρες (από τις 26 Ιανουαρίου) και εκτός από τον εγκέλαδο έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αρνητικά σχόλια από τους “ειδικούς” του διαδικτύου που με χαρακτηριστική άνεση γράφουν ή λένε ότι τους κατέβει από το κεφάλι..

Ο αγαπητός φίλος της ιστοσελίδας, Γιώργος Καρνέζης μας στέλνει μία φωτογραφία από πίνακα του Μανώλη Μαντά που έχει σχέση με την Σαντορίνη και όπως γράφει στην προσωπική του σελίδα στα social media 

“Έχει σημασία να έχεις μια Σαντορίνη στην ψυχή σου που να μην μπορεί κανένας μυθικός και καθημερινός Εγκέλαδος να την αποσαθρώσει, σαν τη Σαντορίνη του Μανώλη Μαντά πού θα μείνει ακέραιη για πάντα! Η πλεονεξία των ανθρώπων μετατοπίζεται”.

 

 

Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Μαντάς 

Γεννημένος στο Πειραιά το 1947 όπου και κατοικεί μόνιμα ο Μανώλης Μαντάς θεωρείται ένας από τους γνωστότερους ζωγράφους-θαλασσογράφους με σήμα κατατεθέν του τα καράβια, τα καράβια και τον βυθό, τον βυθό της θάλασσας όπου και περνάει ατέλειωτες ώρες ως εξερευνητής των μυστικών της.. Ο ζωγράφος μας εκτός από …εξέχων ζωγράφος είναι κα πασίγνωστος δύτης λάτρης των μυστικών του βυθού του Αιγαίου. Του βυθού που τον αποτυπώνει τέλεια στους καμβάδες του.

Καράβια, θάλασσα, βυθός αλλά και τοπιογραφίες στην φαρέτρα του γνωστού ζωγράφου που σε εντυπωσιάζει όχι μόνο με τις εναλλαγές χρωμάτων αλλά και με το προσωπικό του στυλ , την πετυχημένη αποτύπωση στον καμβά του πάθους του για την θάλασσα , για την ζωή.

Εμμανουήλ Μαντάς υπογράφει τα έργα του ο καλλιτέχνης που για σειρά ετών δίδαξε ζωγραφική σε δημοτικά σχολεία και περνά μεγάλο μέρος του χρόνου στην Σάμο γενέθλια γη της μητέρα του, εκεί όπου και το πατρικό του, ενώ ο πατέρας του ήταν Μικρασιάτης από το Αϊβαλί.

Ο Μανώλης Μαντάς έκανε ελεύθερες σπουδές σχεδίου και πήρε επί πλέον μαθήματα ζωγραφικής με την μαθητεία του κοντά στους γνωστούς ζωγράφους Νίκο Παναγιωτάτο και Γρηγόρη Τουφεξιάν ενώ επί σειρά ετών εργάστηκε ως δάσκαλος ζωγραφικής σε δημοτικά σχολεία.

Αξιόλογη η συμμετοχή του καλλιτέχνη σε ατομικές (20 ατομ.) και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2012 ο Δήμος Πειραιά οργάνωσε αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη όπου και τον βράβευσε ενώ έχει στην κατοχή του κι άλλες τιμητικές διακρίσεις π.χ από τη UNESCO.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε δημόσιους χώρους όπως το έργο του (“Καρνάγιο” που βλέπετε στο άρθρο) που από το 2012 κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου Πειραιά.

Δήμος Ιητών: Τα δημόσια κτήρια είναι απόλυτα ασφαλή

0

Ασφαλή έκρινε τα δημόσια κτίρια της Ίου κλιμάκιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Χαμόγελα για τον Δήμο Ιητών καθότι όλα τα κτήρια που έχουν σχέση με το Δημόσιο συμφέρον (από Εκκλησία έως Σχολεία και Δημαρχείο αλλά και βιβλιοθήκη και Μουσείο) κρίθηκαν κατάλληλα μετά από αυτοψία… Κάτι που θα πρέπει όμως να γίνεται σε ετήσια βάση και όχι ελέω σεισμικών δονήσεων…

Η σχετική ενημέρωση από το Δήμο Ιητών – μέσω ανακοίνωσης στα social Media – αναφέρει: 

“Ο Δήμος Ιητών ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής και συνεργασίας που έχουμε με την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, την Παρασκευή 7/2/2025 και το Σάββατο 8/2/2025 ειδικό κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφτηκε και διενήργησε αυτοψία στα δημόσια κτίρια του νησιού μας και έκρινε πως είναι όλα κατοικήσιμα – κατάλληλα προς χρήση.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν τα εξής κτίρια: Κέντρο Υγείας, Μητρόπολη – Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο – Λύκειο – ΕΠΑΛ, κτίριο Αστυνομίας, Βιβλιοθήκη Δήμου Ιητών, Μουσείο Γαΐτη και Αίθουσα Παπαπέτρου.

👉 Σημειώνεται, βέβαια, ότι σύμφωνα με νεότερες οδηγίες που εξέδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο και τα σχολεία μας θα παραμείνουν κλειστά και την προσεχή εβδομάδα.

👉 Ζητείται επίσης, οι πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές, να απομακρύνονται από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού και να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων από τα κτίριά τους.

👉 Με την ευκαιρία, τέλος, υπενθυμίζονται για άλλη μια φορά οι χώροι καταφυγής συγκέντρωσης εφόσον παραστεί ανάγκη: ανοιχτοί χώροι στη Χώρα στην πλατεία του Δημαρχείου και στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και στεγασμένοι χώροι στο Μουσείο Γαΐτη και στην αίθουσα Παπαπέτρου.

Με αίσθημα ευθύνης, ο Δήμος Ιητών θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους πολίτες και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να ενημερώνει για οτιδήποτε προκύψει. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.

 

AI και καζίνο: Προβλέποντας τη συμπεριφορά των παικτών

0

Η πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις κάθε είδους επικοινωνούν και συναναστρέφονται με τους καταναλωτές. Οι διαφορετικές εφαρμογές αυτής της εξέλιξης ποικίλλουν και αφορούν τόσο τομείς τους οποίους βλέπουν οι καταναλωτές (όπως τα chat bots με τα οποία συζητούν για την επίλυση κάποιου προβλήματος). Πολύ περισσότερο, ωστόσο, βρίσκουν εφαρμογή σε τομείς που δεν φαίνονται, όπως για παράδειγμα στο μάρκετινγκ και την ασφάλεια των παικτών.

Ένας κλάδος ο οποίος πραγματικά έχει αγκαλιάσει τις εξελίξεις αυτές και τις χρησιμοποιεί καθημερινά προς όφελος των «πελατών» του, είναι αυτός των online casino. Ποιοτικές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Ice casino με τα χιλιάδες παιχνίδια που διαθέτει και τις ασφαλείς επιλογές που προσφέρει στους παίκτες, έχουν επενδύσει στην τεχνολογία για την ενίσχυση της εμπειρίας των χρηστών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εξελιχθεί έτσι σε ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουν για την ανάπτυξη αλλά και τη και βελτίωση των στρατηγικών μάρκετινγκ που εφαρμόζουν. Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι δυνατότητες για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των παικτών.

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης

Αρχικά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η AI προσφέρει στα καζίνο (ειδικά στα online) τη δυνατότητα να αναλύουν γρήγορα και αποτελεσματικά τεράστιες ποσότητες δεδομένων που προκύπτουν από τη συμπεριφορά των παικτών και τις προτιμήσεις τους. τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν μοτίβα κατανάλωσης και ιστορικά αλληλεπιδράσεων. Οι αλγόριθμοι της μηχανικής μάθησης αναλύουν τα δεδομένα αυτά και τα αξιοποιούν προκειμένου να δημιουργήσουν εξατομικευμένες προτάσεις για προϊόντα, υπηρεσίες ή νέες δυνατότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Έτσι, ο αλγόριθμος μπορεί να αναγνωρίσει ότι κάποιος παίκτης είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί θετικά σε κάποιες προτάσεις, βάσει της προηγούμενης συμπεριφοράς του και στο πλαίσιο αυτό η επιχείρηση να κάνει:

  • Προτάσεις για παιχνίδια ή δραστηριότητες
  • Εξατομικευμένες προσφορές και εκπτώσεις
  • Ειδοποιήσεις για νέα χαρακτηριστικά ή ενημερώσεις
  • Συστάσεις για τρόπους βελτίωσης της εμπειρίας χρήστη
  • Υπενθυμίσεις για εκδηλώσεις ή τουρνουά
  • Υποστήριξη και καθοδήγηση βάσει των αναγκών του χρήστη

Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι η ανάλυση αυτή των δεδομένων γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα καζίνο και οι επιχειρήσεις κάθε είδους μπορούν ακόμη και να αναλύουν τα σχόλια των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη στοχευμένων και εξατομικευμένων πρακτικών μάρκετινγκ. Είναι κάτι που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κάνουν πιο αποτελεσματικές προσφορές στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες αλλά και να κρατήσουν ικανοποιημένους τους ήδη υπάρχοντες.  Επιπλέον, είναι κάτι το οποίο μειώνει το κόστος, καθώς οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε ενέργειες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Προβλέποντας τις τάσεις της αγοράς

Εκτός των άλλων, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλη βοήθεια και στη στρατηγική λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, μέσω σύνθετων αλγορίθμων οι επιχειρήσεις μπορούν να προβλέπουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αγοράς και να προσαρμόζουν αναλόγως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η δυνατότητα αυτή τους παρέχει ένα πολύ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα στις αλλαγές και τις νέες τάσεις της αγοράς.

Επιπλέον, οι νέες εφαρμογές των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρουν καινούριες δυνατότητες για την ενίσχυση της προσβασιμότητας. Εφαρμογές που βασίζονται στην αναγνώριση φωνής, τη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο και την αυτόματη δημιουργία περιεχομένου συμβάλλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και μπορούν να προσφέρουν πρακτικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως η επικοινωνία σε διαφορετικές γλώσσες και η παροχή υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρίες.

Ηθικά ζητήματα και προκλήσεις

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη παρέχει στις επιχειρήσεις πολλά πλεονεκτήματα, ταυτόχρονα προκύπτουν και σημαντικές προκλήσεις. Ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών, ειδικά στα καζίνο όπου οι παίκτες κάνουν συνεχώς συναλλαγές με πραγματικά χρήματα και η διαφάνεια και η ασφάλεια είναι τα πρώτα ζητήματα. Η πιθανή χρήση των δυνατοτήτων της ΑΙ για την εκμετάλλευση αδυναμιών των καταναλωτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και να φέρει απώλεια εμπιστοσύνης.

Έτσι, όλες οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούν συλλέγονται και επεξεργάζονται με υπευθυνότητα και ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με κανονισμούς, όπως το GDPR, καθώς και την έμπρακτη δέσμευση στη διαφάνεια σχετικά με τη χρήση των δεδομένων.

Οι προοπτικές για το μέλλον

Συμπερασματικά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι προοπτικές της AI είναι τεράστιες και εξελίσσονται διαρκώς. Η ανάλυση της συμπεριφοράς των παικτών στα καζίνο σε πραγματικό χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένες προσφορές και προτάσεις που θα βελτιώσουν την εμπειρία του κάθε παίκτη στα καζίνο. Αξιοποιώντας σωστά τις πληροφορίες αυτές, οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που όχι απλά ανταποκρίνονται μόνο στις τρέχουσες ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα προβλέπουν και τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς γενικότερα, αλλά ακόμη και των παικτών ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να φέρει επανάσταση σε τομείς όπως το μάρκετινγκ και η διαφήμιση, προσφέροντας διαδραστικές εμπειρίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παικτών.