Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 317

Καφηρέας: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης

0

Φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 1.500 μετρικούς τόνους χάλυβα παραμένει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή 3,9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Καφηρέα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το πλοίο με σημαία Μπελίζ είχε αναχωρήσει από την Ελευσίνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και σε αυτό επιβαίνουν 11 άτομα μέλη πλήρωμα.

Πλησίον του βρίσκεται άλλο παραπλέον πλοίο ενώ στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

0

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και στη Νάξο η εφαρμογή του νέου μέτρου του ψηφιακού πελατολογίου από την ΑΑΔΕ, με επαγγελματίες να εκφράζουν ανοιχτά την αγανάκτησή τους και να προχωρούν το πρωί της Τετάρτης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΟΥ Νάξου, την οποία απέκλεισαν συμβολικά.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη συλλογικών φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ενοικιαστών Μοτοσικλετών, με τον πρόεδρό του, Κώστα Φαρκώνα, να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Το μέτρο είναι ανούσιο, δυσλειτουργικό και απλώς προσθέτει γραφειοκρατία και φόρτο εργασίας στους ήδη πιεσμένους επαγγελματίες».

Το ψηφιακό πελατολόγιο και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί εργαλείο καταγραφής των συναλλαγών λιανικής και χονδρικής σε πραγματικό χρόνο, πριν ακόμη ξεκινήσει η παροχή υπηρεσίας. Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με στόχο – όπως υποστηρίζεται – τη διαφάνεια και την καλύτερη παρακολούθηση των συναλλαγών.

Ωστόσο, επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού, των ενοικιάσεων αλλά και μικρές επιχειρήσεις από τη Νάξο θεωρούν πως πρόκειται για ένα μέτρο ασύμμετρο και ανεφάρμοστο στην πράξη, ειδικά για τις μικρές μονάδες με περιορισμένο προσωπικό και πόρους.

«Δεν είναι δυνατόν σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης να καλούμαστε να περνάμε κάθε συναλλαγή σε πλατφόρμα πριν εξυπηρετήσουμε τον πελάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά τοπικός επιχειρηματίας.

Η κινητοποίηση έξω από τη ΔΟΥ είχε ειρηνικό χαρακτήρα, ενώ οι συμμετέχοντες ζητούν άμεση επανεξέταση ή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, ειδικά για τις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές, όπου οι ανάγκες διαφέρουν ριζικά από τον αστικό ιστό.

Δείτε το σχετικό video


Η συζήτηση γύρω από το ψηφιακό πελατολόγιο αναμένεται να συνεχιστεί και σε επίπεδο ΠΟΦΕΕ και τοπικών επιμελητηρίων, με τις επαγγελματικές ενώσεις να ζητούν πιο ρεαλιστικές και δίκαιες λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Παναγιώτης Ψαρράς στη Μικτή Ομάδα Νήσων, υπερηφάνεια για τη Νάξο

0

Η αγάπη για το μπάσκετ ξεκινά πάντα από μια μπάλα, μια αυλή και ένα όνειρο. Για τον Παναγιώτη Ψαρρά, αθλητή του Πανναξιακού ΑΟΝ, το όνειρο αυτό παίρνει σάρκα και οστά, καθώς επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη Μικτή Ομάδα Νήσων, που θα εκπροσωπήσει το Αιγαίο στους Περιφερειακούς Αγώνες της ΕΟΚ, μεταξύ 2 και 4 Μαΐου στην Αθήνα.

Ο Παναγιώτης δεν είναι απλώς ένας ταλαντούχος παίκτης. Είναι ένα παιδί γεννημένο και μεγαλωμένο μέσα στον Πανναξιακό, που ξεχώρισε μέσα από τα αναπτυξιακά τμήματα και κέρδισε χρόνο συμμετοχής ακόμη και στην ανδρική ομάδα, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση μπορούν να ανοίξουν δρόμους.

Η επιλογή του έγινε μετά από εντυπωσιακή παρουσία στο Τουρνουά Μικτών Ομάδων Αιγαίου, όπου με ωριμότητα και ομαδικό πνεύμα, έδειξε ότι έχει όλα τα στοιχεία για να προχωρήσει.

Μαζί του στη δωδεκάδα της Μικτής Ομάδας Νήσων συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Μεμούσι του ΑΟ Άνδρου και Σταύρος Καρακατσάνης του ΑΟ Ερμούπολης, σε ένα σχήμα που ενώνει ταλαντούχους αθλητές από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

Περηφάνια για την τοπική κοινωνία

Ο Πανναξιακός ΑΟΝ ανακοίνωσε με συγκίνηση την επιλογή του Παναγιώτη, δηλώνοντας:
«Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι για τον Παναγιώτη και την εξέλιξή του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα αυτή εμπειρία που θα έχει.»

Δεν είναι μόνο η μπασκετική πρόοδος που συγκινεί, αλλά η ανταμοιβή της προσπάθειας ενός νέου ανθρώπου που μέσα από τη συλλογικότητα και την επιμονή αναδεικνύει τις αξίες του αθλητισμού.

Το μέλλον μπροστά του

Η συμμετοχή στη Μικτή Ομάδα Νήσων δεν είναι απλώς μια επιβράβευση. Είναι μια ευκαιρία για εμπειρίες, προπονήσεις υψηλού επιπέδου και έντονες συγκινήσεις, που δίνουν σε κάθε παιδί τη δύναμη να συνεχίσει να ονειρεύεται.

Από τη Νάξο στην Αθήνα και από εκεί… ποιος ξέρει πού ακόμη; Ο Παναγιώτης Ψαρράς εκπροσωπεί τη νέα γενιά του κυκλαδίτικου μπάσκετ, δίνοντας έμπνευση σε κάθε παιδί που πιάνει την πρώτη του μπάλα με ελπίδα.

Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά: Ένα τυρί-σύμβολο παράδοσης και γεύσης

0

Σε έναν τόπο όπου η γεύση και η παράδοση αποτελούν ταυτότητα, η Νάξος ξεχωρίζει εδώ και αιώνες για τα εκλεκτά της τυριά. Ανάμεσά τους, το Κεφαλοτύρι Πιτταρά κατέχει μία ιδιαίτερη θέση, τόσο για την ποιότητά του, όσο και για την ιστορία που κουβαλά.

Ένα τυρί που έρχεται από παλιά

Το τυροκομείο Πιτταρά – βρίσκεται στις Μέλανες και κρατάει τη σημαία από το 1970 – διατηρεί με σεβασμό μια συνταγή που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το κεφαλοτύρι τους παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με φρέσκο, πλήρες παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, και ωριμάζει για 12 μήνες, ώστε να αποκτήσει την πικάντικη, έντονη και αυθεντική του γεύση.

Η μακρά ωρίμανση δεν είναι απλώς θέμα τεχνικής. Είναι η διαδικασία που δίνει στο τυρί τη χαρακτηριστική του υφή, το πολύπλοκο άρωμα και την πλούσια επίγευση – όλα στοιχεία που κάνουν το κεφαλοτύρι Πιτταρά πρωταγωνιστή στο τραπέζι.

Από το νησί… στο τραπέζι σας

Το κεφαλοτύρι Πιτταρά είναι ο ιδανικός σύντροφος για ένα ποτήρι κρασί, μια παγωμένη μπύρα ή ένα καραφάκι ρακή. Παράλληλα, είναι τέλειο για μακαρονάδες, πίτσες, τυροποικιλίες και παραδοσιακές πίτες, προσθέτοντας χαρακτήρα και αληθινή γεύση.

Είτε πρόκειται για οικογενειακό τραπέζι, είτε για επαγγελματικό σερβίρισμα σε εστιατόρια ή wine bars, το κεφαλοτύρι Πιτταρά προσφέρει εγγυημένη ποιότητα, γαστρονομική αξία και ελληνική αυθεντικότητα.

Ένα τυροκομείο με ρίζες και όραμα

Το Τυροκομείο Πιτταρά δεν είναι απλώς ένας παραγωγός τυριών. Είναι ένας θεματοφύλακας της ναξιώτικης τυροκομικής παράδοσης, που επενδύει διαρκώς σε υψηλά στάνταρ υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς να αλλοιώνει τη χειροποίητη ψυχή του προϊόντος.

Με σεβασμό στο παρελθόν και προσήλωση στο μέλλον, η οικογένεια Πιτταρά συνεχίζει να προσφέρει αυθεντικά τυροκομικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά τους.

Αν επισκεφθείτε τη Νάξο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Κεφαλοτύρι Πιτταρά εκεί όπου γεννιέται – στην καρδιά του νησιού. Γιατί κάποια τυριά δεν είναι απλώς γεύσεις. Είναι ιστορίες που αξίζει να μοιραστούμε.

Πρόταση Ημέρας: Ολόκληρα κουκιά γιαχνί

0

Στην ώρα είναι η καλύτερη στιγμή τους. Τα φέρνει η άνοιξη. Τα κουκιά τα σπέρνουν –κι όχι μόνο Γιάννηδες!– το φθινόπωρο και αρχίζουν να τα συλλέγουν τρεις με πέντε μήνες αργότερα, οπότε από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Μαΐου, καμιά φορά και λίγο πιο μετά, μέχρι να σφίξουν οι ζέστες, τα βρίσκουμε χλωρά στις λαϊκές και στα μανάβικα.

Παρότι έχουν θρέψει κόσμο και κοσμάκη σε χρόνια που οι άνθρωποι εκμεταλλευόντουσαν όλα όσα έδινε κάθε εποχή, δεν και είναι από τα πιο δημοφιλή ψυχανθή. Τα φασολάκια κι ο αρακάς έχουν πολύ περισσότερους φίλους. Οι σεφ και τα εστιατόρια δεν τα παίζουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κι όταν τα παίζουν, λίγοι πελάτες τα προτιμούν. Και στα σπίτια το ίδιο συμβαίνει. Είναι… μετρημένα τα κουκιά που φτάνουν στο πιάτο.

Τα φρέσκα κουκιά, τα χλωροκούκια, στην Κρήτη τα βάζουν ωμά στο πιατάκι με αλάτι και λεμόνι για μεζέ με την τσικουδιά. Τα κάνουν με τις αγκινάρες, τα γνωστά αγκιναροκούκια –θαυμάσιο φαγητό–, τα μαγειρεύουν και με βολβούς, γιαχνερά, κοκκινιστά με σαλιγκάρια, με μπακαλιάρο, με κατσίκι. Παλιά στις σαλάτες με τα διάφορα χόρτα (γαλατσίδες, πουράντζες, σταμναγκάθια, καυκαλήθρες, βρούβες και πάει λέγοντας) έβαζαν και τις κουκομύτες, τα φύλλα του φυτού. Και σε άλλα μέρη τρώνε κουκιά βέβαια.

Σε ένα από τα βιβλία της Εύης Βουτσινά είχα πετύχει μια συνταγή για μια πληθωρική ανδριώτικη φρουτάλια με λουκάνικο, παστό κρέας, λαρδί και φρέσκα κουκιά, που πρώτα βράζουν και μετά τσιγαρίζονται. «Κόκκουνε με σπανάτσι» λένε στα τσακώνικα τα χλωρά κουκιά με σπανάκι, που τα κοκκινίζουν με πελτέ και τα αρωματίζουν με άνηθο ή μάραθο. Αλλού τα κάνουν γιαχνί με αλευρολέμονο, σε άλλα μέρη τηγανητά…

Εμείς – με την αρωγή του “Γαστρονόμου” – θα δώσουμε μία συνταγή που έχει σχέση με το …γιαχνί. Κι όπως διαβάζουμε: “Μελωμένα κουκιά γιαχνί με μπόλικη ντομάτα, πελτέ, πατάτες και άνηθο. Μην ξεχάσετε να βάλετε λίγο ωμό λάδι στο σερβίρισμα. Θα απογειώσει το φαγητό!”

Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 1 ώρα μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 1 κιλό φρέσκα κουκιά (αν είναι μικρά και τρυφερά, τα μαγειρεύουμε ολόκληρα, όπως τα φασολάκια. Αλλιώς, μαγειρεύουμε μόνο τους σπόρους στο εσωτερικό τους, μόνο που θα πρέπει να πάρουμε τη διπλή ποσότητα για να βγει μια μαγεριά)
# 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
# 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
# 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, λιωμένα ελαφρώς στο μούλτι
# 1 κουτ. σούπας πελτές
# 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
# 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
# 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

# Για τα κουκιά γιαχνί, ξεκινάμε κόβοντας με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι τις ακρούλες από τα κουκιά και τα καθαρίζουμε από τις ίνες τους γύρω-γύρω, όπως κάνουμε με τα φρέσκα φασολάκια.

# Κάνουμε σε καθένα μία σχισμή στην πλατιά μεριά του λοβού, από τη μία άκρη στην άλλη, προσέχοντας όμως να μη χαράξουμε και τα σπυριά στο εσωτερικό τους.

# Αυτό το κάνουμε για να βράσουν καλά τα κουκιά και να γίνουν πολύ τρυφερά και τα σπυριά.

# Μετά, τα ζεματίζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει για 2 λεπτά, ώστε να καμφθεί η ελαφρώς πικρή γεύση τους, και τα σουρώνουμε.

# Αν βάλουμε μόνο τους σπόρους, τους ζεματίζουμε κι αυτούς.

# Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια για 1 – 2 λεπτά.

# Προσθέτουμε τα κουκιά, την ντομάτα, τον πελτέ, τον άνηθο, αλατοπίπερο και νερό να καλύψει καλά τα κουκιά.

# Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν τα κουκιά.

# Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα κουκιά και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό χωρίς περιττά υγρά.

Προσοχή: κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε, αλλά πότε-πότε σείουμε την κατσαρόλα. Επίσης, αν κατά το μαγείρεμα το φαγητό στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

# Αν, όμως, στο τέλος μείνουν παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε προσεκτικά τα στερεά υλικά και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν.

# Στο τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.

# Σερβίρουμε τα κουκιά γιαχνί με συνοδεία ψωμιού.

Μυστικά
Τα κουκιά τα βρίσκουμε σε μεγάλη αφθονία από τα μέσα Απριλίου έως και τα μέσα Ιουνίου.

# Μια ρετσίνα θα ήταν ό,τι πρέπει για τα λεμονάτα κουκιά, διαφορετικά ένα Σαββατιανό, μονοποικιλιακό ή χαρμάνι. Ροζέ Αγιωργίτικο ή μια φρέσκια Νεμέα, αν γίνουν με ντομάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 72.

Πέντε ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές: Αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό σύμφωνα με τη “Daily Mail”

0

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά ανάμεσα στους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως, με τον ήλιο, τη θάλασσα και τη μεσογειακή φιλοξενία να πρωταγωνιστούν σε κάθε ταξίδι. Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση του υπερτουρισμού σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη οδηγεί πολλούς ταξιδιώτες να αναζητούν ήσυχες και λιγότερο κορεσμένες εναλλακτικές.

Σε πρόσφατο αφιέρωμά της, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail προτείνει πέντε ελληνικά νησιά που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες, απερίγραπτα τοπία και αληθινή χαλάρωση – χωρίς τις τιμές και το συνωστισμό των πιο εμπορικών προορισμών.

Ας γνωρίσουμε τα πέντε νησιά-θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε φέτος:

1. Τήλος – Το πράσινο νησί των Δωδεκανήσων

Μικρή, ήσυχη και γεμάτη φυσικές ομορφιές, η Τήλος είναι ιδανική για όσους επιθυμούν διακοπές χωρίς φασαρία. Ερημικές παραλίες, μονοπάτια πεζοπορίας και σπάνια βιοποικιλότητα συνθέτουν το σκηνικό. Το νησί ξεχωρίζει για τη βιώσιμη ανάπτυξή του, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σεβασμό στο περιβάλλον. Το Μεγάλο Χωριό με το κάστρο και την πανοραμική θέα είναι must για κάθε επισκέπτη.

2. Χίος – Η αυθεντικότητα της Ανατολικής Αιγαίου

Γνωστή για τη μαστίχα της και τα μεσαιωνικά της χωριά, η Χίος παραμένει ανεξερεύνητη από τη μαζική τουριστική ανάπτυξη. Το Πυργί και τα Μεστά προσφέρουν εμπειρίες αυθεντικής αρχιτεκτονικής και παραδόσεων, ενώ οι παραλίες όπως το Μάναγρο και το Τηγάνι προσφέρουν στιγμές γαλήνης δίπλα στη θάλασσα. Ένας ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση, την ιστορία και τη γαστρονομία.

3. Κύθηρα – Εκεί που το Ιόνιο συναντά το Αιγαίο

Τα Κύθηρα συνδυάζουν το καλύτερο των δύο θαλασσών: την ηρεμία των Επτανήσων και την αρχοντιά του Αιγαίου. Με δυσκολότερη πρόσβαση, παραμένουν απομονωμένα από τον μαζικό τουρισμό, διατηρώντας τον χαρακτήρα τους. Μοναδικά τοπία, φαράγγια, καταρράκτες και παραδοσιακά χωριά συνθέτουν έναν προορισμό για τους λάτρεις της περιπέτειας και της ομορφιάς χωρίς φίλτρα.

4. Αμοργός – Η άγρια ομορφιά των Κυκλάδων

Η Αμοργός προσφέρει το αυθεντικό πρόσωπο των Κυκλάδων: ησυχία, πεζοπορία, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και τη μοναδική εμπειρία του Μοναστηριού της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Η φήμη της εκτοξεύθηκε μετά την ταινία Le Grand Bleu, όμως παραμένει πιστή στην απλότητά της. Για ένα καλοκαίρι χωρίς βιασύνη και μακριά από τα φώτα της εμπορευματοποίησης, η Αμοργός είναι ιδανική επιλογή.

5. Σάμος – Το νησί της φύσης και του Πυθαγόρα

Η Σάμος συνδυάζει αρχαία ιστορία με ζωντανή φύση. Από το Ευπαλίνειο Όρυγμα και το Ηραίο μέχρι τα χωριά ανάμεσα σε αμπελώνες και τις παραλίες όπως το Λιβαδάκι και η Ψιλή Άμμος, η Σάμος εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ποικιλία της. Εδώ, θα βρείτε ακόμη γωνιές ανέγγιχτες από τον χρόνο, ιδανικές για χαλάρωση και επαφή με το τοπίο.

Αναζητάτε το καλοκαίρι αλλιώς;

Αυτά τα πέντε νησιά αποτελούν το καλύτερο “αντίδοτο” στον υπερτουρισμό. Κρύβουν μέσα τους όλα όσα αγαπάμε στην Ελλάδα: φιλοξενία, γεύσεις, φύση και ιστορία – αλλά σε πιο ανθρώπιο ρυθμό.

Αν το φετινό σας καλοκαίρι θέλετε να είναι πιο αυθεντικό, χωρίς φλας και ουρές, αυτά τα νησιά αξίζουν μια θέση στη λίστα σας.

Μοτονάξια 2025: Η Νάξος στο επίκεντρο του μοτοσυκλετισμού και του πολιτισμού

0

🛵 ΜΟΤΟΝΑΞΙΑ 2025: Μια Γιορτή για Μοτοσυκλετιστές, από Μοτοσυκλετιστές

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.), σταθερά ενεργή στην προώθηση της μοτοσυκλετιστικής κουλτούρας και της αγάπης για την ελευθερία του δρόμου, επιστρέφει δυναμικά με την κεντρική της εκδήλωση “ΜΟΤΟΝΑΞΙΑ 2025”, από την Πέμπτη 1 Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2025.

Πρόκειται για ένα μοναδικό τετραήμερο, σχεδιασμένο για να συνδυάσει την οδηγική εμπειρία με την πολιτιστική ταυτότητα της Νάξου, μέσα από ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές, γευστικές στάσεις σε παραδοσιακά χωριά και γνωριμία με τον αρχαίο και σύγχρονο χαρακτήρα του νησιού.

🔧 Ο Ρόλος της ΛΕ.ΜΟ.Ν. στη Νάξο

Η ΛΕ.ΜΟ.Νάξου δεν αποτελεί απλώς μια λέσχη φίλων της μοτοσυκλέτας. Είναι ένας ζωντανός πυρήνας δράσης, που εδώ και χρόνια συμβάλλει:

  • ✅ Στην ενίσχυση του τοπικού τουρισμού μέσα από θεματικές εκδηλώσεις

  • ✅ Στην πολιτιστική ανάδειξη της Νάξου μέσω της μοτοσυκλετιστικής περιήγησης

  • ✅ Στην κοινωνική συνεισφορά με συμμετοχή σε τοπικές δράσεις και υποστήριξη της νεολαίας

Η ΛΕ.ΜΟ.Ν. συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία (ΕΛ.ΜΟΤ.Ο.) και αποτελεί παράδειγμα οργανωμένης τοπικής συλλογικής δράσης με εθνική ακτινοβολία.

📅 Πρόγραμμα Εκδήλωσης “ΜΟΤΟΝΑΞΙΑ 2025”

Πέμπτη 1 Μαΐου

🕐 13:00 | Υποδοχή – Εγγραφή – Φωτογράφιση
🍽️ Γεύμα στο εστιατόριο “Relax” – Πορτάρα, Λιμάνι Νάξου

Παρασκευή 2 Μαΐου

🕤 09:30 | Συνάντηση στο Δημαρχείο – Ενημέρωση
🏍️ 10:00 | Αναχώρηση ασφάλτινης & χωμάτινης διαδρομής προς Απόλλωνα
🍽️ 14:30 | Γεύμα στην Ποταμιά, στο εστιατόριο “Η Πηγή”

Σάββατο 3 Μαΐου

🕤 09:30 | Συνάντηση στο Δημαρχείο
🏍️ 10:00 | Εκκίνηση διαδρομών προς Απείρανθο
🍽️ 15:00 | Γεύμα στη Γλυφάδα, στο εστιατόριο “Απόλαυση”

Κυριακή 4 Μαΐου

☕ 16:00 | Συνάντηση για καφέ στο “The Locals Lounge” – Παραλία Χώρας
🔚 17:30 | Λήξη εκδήλωσης

💶 Κόστος Συμμετοχής: 50€

Το ποσό περιλαμβάνει:

  • ✅ 3 πλήρη γεύματα (1 ανά ημέρα)

  • ✅ Welcome gift bag

  • ✅ Ομαδική συμμετοχή & κάλυψη εκδήλωσης

🔗 Η Νάξος ως Σημείο Συνάντησης

Η ΜΟΤΟΝΑΞΙΑ δεν είναι απλώς ένα event – είναι μια εμπειρία σύνδεσης ανθρώπων με κοινό πάθος, σε ένα νησί που προσφέρει τα πάντα: φύση, ιστορία, διαδρομές και φιλοξενία.

📍 Σημείο εκκίνησης και τερματισμού: εμείς όλοι.
Ελάτε με φίλους, με διάθεση και κράνος. Η Νάξος και η ΛΕ.ΜΟ.Ν. σάς περιμένουν!

Κικίλιας από Σύρο: “Καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου την καλοκαιρινή περίοδο”

0

Την επίτευξη του στόχου να μην υπάρξει απολύτως καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, ούτε τώρα ούτε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, μετά και από σχετική επιβεβαίωση της αγοράς, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Β. Κικίλιας από τη Σύρο. «Πρώτα απ’ όλα καλό μήνα, με καλά νέα, όπως επιβεβαίωσε ήδη από το πρωί και η αγορά. Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ούτε τώρα ούτε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με ασφάλεια, καλά ταξίδια σε όλους και καλές θάλασσες.» , δήλωσε χαρακτηριστικά στα τοπικά μέσα του νησιού.

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, στη δυνατότητα που δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς, να ταξιδεύει από τους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας μας και τα μεγάλα λιμάνια μας σε όλα τα νησιά μας.».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της υποχρέωσης από την ΕΕ, να χρησιμοποιούν όλα τα πλοία από την 1η Μαΐου “πράσινο” καύσιμο που είναι πιο ακριβό, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν προαναγγείλει από σήμερα, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατά 12%- 15%. Προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να μην γίνουν οι παραπάνω αυξήσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%.

Ο κ. Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζά, επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Σύρου, την 6η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) Σύρου όπου ενημερώθηκε ενδελεχώς από την Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ Μαριάννα Δαλεζίου, τον Περιφερειάρχη, Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Παναγιώτη Καραμήτσα και την Διοικητή της Α.Ε.Ν, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Κωνσταντία Κορακά, για θέματα που αφορούν στη δραστηριότητα και τη λειτουργία του Λιμεναρχείου, της Περιφέρειας και της Ακαδημίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός «Ο κ. Περιφερειάρχης και η κ. Λιμενάρχης χειρίζονται τα θέματα ασφάλειας, πρώτα απ’ όλα στο λιμάνι, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Και μπορούμε ακόμα καλύτερα. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Λιμεναρχείου, σε επιπλέον προσωπικό στη Σύρο στο λιμάνι αλλά και στις Κυκλάδες γενικώς.». Και συνέχισε αναφέροντας ότι «Το μότο μας είναι ότι εκεί που υπάρχει δικαιοσύνη και θέλουμε δικαιοσύνη για το Λιμενικό Σώμα και εκεί που υπάρχει εκπαίδευση – κι όπως έχω πει, θα προβούμε σε προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα από τη νέα σεζόν – δίνει και τη δυνατότητα στους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους. Και επειδή έτυχε, με βάση τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις τις οποίες έκανε ο Αρχηγός του Λ.Σ -ΕΛ.ΑΚΤ., να μπει γυναίκα Λιμενάρχης στη Σύρο όπως και γυναίκα Διοικητής στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, χαιρόμαστε πολύ και για τις δύο και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους.».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Δ.Λ.Τ) Σύρου όπου τον υποδεχθήκαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου και ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Σύρου, Κωνσταντίνος Γαβιώτης και πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών αρχών του νησιού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία, στις ανάγκες και στις υποδομές του νησιού αλλά και στην εξέλιξη της διαδικασίας για την καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Υπουργός «Θα έχουμε νεότερα τις επόμενες μέρες μέσα στον Μάιο, όπου θα κάνω και τις ανάλογες ανακοινώσεις και για το μεταφορικό ισοδύναμο σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολίτες και σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις.». Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γεώργιος Λιονταρίτης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Ιωάννης Ρούσσος.

Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε, έπειτα, τα ναυπηγεία “Onex Shipyards” όπου, αφού συνομίλησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Παναγιώτη Ξενοκώστα, ξεναγήθηκε στους χώρους των εγκαταστάσεων όπου παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις και οι δυνατότητες του ναυπηγείου. Ακολούθως, μετέβη για επιθεώρηση στα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Σύρου και συνεχάρη τα πληρώματά τους για την διαρκή ετοιμότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, την προσήλωσή τους στο καθήκον, την αυταπάρνηση και τον ζήλο που επιδεικνύουν καθημερινά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σύρο με τη συνάντησή του με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Άνδρου – Κέας – Μήλου και Μυκόνου, κ.κ. Δωρόθεο Β΄, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αποστολικό Τοποτηρητή Σύρου – Θήρας και Κρήτης, κ.κ. Σεβαστιανό Ροσσολάτο.

Ολυμπιακός: 4η σερί χρόνια σε Final Four – 14 φορές στην κορυφή της Ευρώπης

0

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς γράφει ξανά ιστορία! Με μια εμφατική πρόκριση επί της Ρεάλ Μαδρίτης στη Μαδρίτη (σ.σ. νίκη στο 4ο παιχνίδι με 86-84), ο Θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ σφράγισε το εισιτήριό του για το Final Four της Euroleague 2025, για τέταρτη συνεχόμενη φορά και 14η συνολικά στην ιστορία του.

Με 3-1 στη σειρά των Playoffs, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης. Ο προπονητής των Ερυθρολεύκων πανηγυρίζει την έκτη προσωπική του πρόκριση σε Final Four, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά την πρόκριση χωρίς να χρειαστεί πέμπτο παιχνίδι στη σειρά.

Η δυναστεία του Μπαρτζώκα συνεχίζεται

Από το 2020, όταν ανέλαβε ξανά τον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει ένα οργανωμένο, ανταγωνιστικό και εντυπωσιακό σύνολο, που κάθε χρόνο φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη κορυφή. Από την επιστροφή το 2022 μετά την “αναγέννηση” του συλλόγου, μέχρι την οριακή ήττα στον τελικό του 2023 και τη φετινή πανηγυρική πρόκριση, ο Ολυμπιακός παραμένει σταθερά παρών στο ραντεβού των κορυφαίων.

Στο ίδιο επίπεδο με τη Ρεάλ

Με την πρόκρισή του στο Final Four του 2025, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 14 συμμετοχές, ανεβαίνοντας στην 3η θέση όλων των εποχών στη σχετική λίστα – πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19) και την Μπαρτσελόνα (17).

Άμπου Ντάμπι, η ώρα της λύτρωσης;

Η τελική φάση θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι, εκεί όπου οι Ερυθρόλευκοι θα κυνηγήσουν τον 4ο ευρωπαϊκό τους τίτλο, γράφοντας το όνομά τους με ακόμα μεγαλύτερα γράμματα στο πάνθεον της Euroleague. Με παίκτες όπως ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Εβάν Φουρνιέ, και με την ταυτότητα του «ομαδικού μπάσκετ» που χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό, οι πιθανότητες δεν είναι απλώς υπέρ τους – είναι καλύτερες από ποτέ.

Το ραντεβού δίνεται σε λίγες εβδομάδες, αλλά η προσμονή έχει ήδη φτάσει στο κόκκινο. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Θα είναι το 2025 η χρονιά της επιστροφής στον θρόνο;

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

0
aegean

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της AEGEAN, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης, παρουσίασε τις επιδόσεις της AEGEAN για το 2024 και τις προβλέψεις για το 2025, τονίζοντας τη συνέπεια της εταιρείας στην υλοποίηση στρατηγικών στόχων και τη διαρκή επένδυση σε υποδομές και ποιότητα υπηρεσιών.

Ισχυρή απόδοση για το 2024

Το 2024 αποτέλεσε ιστορική χρονιά για την AEGEAN, με την εταιρεία να μεταφέρει 16,3 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2023. Η επιβατική κίνηση στο εσωτερικό αυξήθηκε κατά 8%, ενώ στο εξωτερικό κατά 4%. Το συνολικό πτητικό έργο ανήλθε σε 19,8 εκατομμύρια προσφερόμενες θέσεις σε 158 προορισμούς και 47 χώρες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενίσχυση της δραστηριότητας εκτός αιχμής, με το τέταρτο τρίμηνο να παρουσιάζει αύξηση 7% στην επιβατική κίνηση και ιστορικά υψηλά επίπεδα λειτουργικής κερδοφορίας.

Αντιμετώπιση προκλήσεων

Κατά το 2024, η AEGEAN διαχειρίστηκε σημαντικές προκλήσεις:

  • Προσωρινή απόσυρση 8–10 αεροσκαφών λόγω πρόωρων ελέγχων στους κινητήρες GTF της Pratt & Whitney.

  • Αναστολή δρομολογίων προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό και Αμμάν, εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Παρά τις δυσκολίες, η εταιρεία ενίσχυσε τα ταμειακά της διαθέσιμα και εξόφλησε υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ύψους €85,4 εκατομμυρίων, από την εξαγορά των warrants της περιόδου COVID.

Ανάπτυξη το 2025

Το 2025 ξεκίνησε με θετικά αποτελέσματα:

  • Αύξηση 8% στον συνολικό αριθμό επιβατών (3,1 εκατ. το α’ τρίμηνο).

  • Αύξηση 12% στην επιβατική κίνηση εξωτερικού.
    Η AEGEAN προγραμματίζει τη διάθεση 21,5 εκατ. θέσεων, με αύξηση κατά 1,9 εκατ. σε σχέση με το 2024 – ρυθμός υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αεροσκαφών, η εταιρεία ενισχύει τον στόλο της με 8 επιπλέον Airbus A321neo. Έως σήμερα, έχει παραλάβει 35 νέα αεροσκάφη, ενώ εκκρεμούν 23 ακόμη παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων 4 A321LR για πτήσεις μεγάλης διάρκειας.

Ποιότητα υπηρεσιών και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Η AEGEAN συνεχίζει να επενδύει:

  • Στο Κέντρο Συντήρησης και Εκπαίδευσης, που εξυπηρετεί διεθνείς πελάτες.

  • Σε υποτροφίες για εκπαίδευση μηχανικών αεροσκαφών.

  • Στην εμπειρία επιβατών, με δωρεάν Wi-Fi, ανανεωμένα μενού και πλήρως ανακαινισμένα lounges σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρνακα.

  • Στο Miles+Bonus και στο AEGEAN Pass, με επέκταση σε νέους προορισμούς.

Η ανανεωμένη mobile εφαρμογή βελτιώνει την εμπειρία χρήστη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη

Ο κ. Γερογιάννης ολοκλήρωσε την παρουσίασή του επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της AEGEAN να παραμείνει προσηλωμένη στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία αξίας για επιβάτες, εργαζόμενους και μετόχους.