Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 31

Τρίνησα Λακωνίας: Εκεί όπου το κύμα συναντά τα κρινάκια της Παναγιάς

0

Όλα ξεκίνησαν από μια απλή κουβέντα: «Θα ήθελα να είχα ένα μικρό σπιτάκι κοντά στη θάλασσα, μόνο και μόνο για να ακούω το κύμα τα βράδια». Κι όπως συμβαίνει με τα όνειρα, όταν το σύμπαν συνωμοτεί, γίνονται πραγματικότητα. Έτσι βρέθηκε το μικρό, απλό, φιλόξενο σπιτάκι και μαζί του η παραλία των Τρινήσων που με υποδέχτηκε σαν παλιά φίλη.

Το πρώτο μου βράδυ εκεί, άνοιξα το παράθυρο. Έξω σκοτάδι, χωρίς φώτα, χωρίς τεχνητές παρεμβάσεις. Μόνο μυρωδιές που ξύπνησαν αναμνήσεις από παλιά: άρωμα λουλουδιών, ανακατεμένο με την αύρα της θάλασσας που χάιδευε το πρόσωπό μου. Και ο ήχος; Ο γλυκός παφλασμός του κύματος, μια μελωδία που ένιωθες να σου μιλά στην ψυχή.

Το επόμενο πρωί με περίμενε το θαύμα. Παντού, μέχρι εκεί που έσκαγε το κύμα, ανθισμένα κρινάκια της Παναγιάς. Η αυλή του σπιτιού στολισμένη με λεύκες και αλμυρίκια που απλώνονταν σαν αγκαλιά. Μέτρησα λίγα βήματα κι αντίκρισα μια παραλία παρθένα, χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες. Μόνο μερικά ξύλινα κιόσκια για τους λουόμενους που αγαπούν να ζουν τον «Παράδεισο» όπως είναι.

Η πρώτη μου μέρα θύμιζε τις παλιές, ανέμελες διακοπές: βουτιές, κουβέντες με φίλους, καινούριες γνωριμίες, γέλια και λακωνικές λιχουδιές. Μια καθημερινότητα τόσο απλή και συνάμα τόσο πλούσια.

Εκεί, κάτι μαγικό συνέβαινε κάθε στιγμή. Παλιοί φίλοι συναντιούνταν τυχαία ύστερα από χρόνια, νέοι κύκλοι άνοιγαν, κι εγώ ένιωθα κιόλας κομμάτι αυτής της μικρής κοινότητας. Τα βράδια κάτω από τις λεύκες γέμιζαν μουσικές από κιθάρα και μπουζούκι, τραγούδια βγαλμένα από την ψυχή, ιστορίες από τα παλιά που ζωντάνευαν εικόνες στον νου μου.

Το θαύμα, όμως, δεν σταματούσε εκεί. Στην παραλία, φωλιές θαλάσσιων χελωνών φυλάσσονταν με αγάπη από τους ανθρώπους του τόπου. Με τα ίδια τους τα χέρια άνοιγαν δρόμο προς τη θάλασσα για τα μικρά χελωνάκια, δημιουργούσαν ένα ασφαλές πέρασμα, κι αν χρειαζόταν, παρενέβαιναν με τρυφερότητα. Η κυρία Παναγιώτα μου διηγήθηκε μια στιγμή ανεπανάληπτη: ένα μικρό χελωνάκι πάλευε με τα κύματα. Εκείνη, σαν από μηχανής Θεός, με τα χέρια της έφτιαξε ένα «ρεύμα» που το έσπρωξε απαλά προς το πέλαγος. Κι όταν το είδε να βρίσκει τον δρόμο του, το αποχαιρέτησε με την ευχή κάποτε να επιστρέψει εδώ για να γεννήσει τα δικά του μικρά.

Η Ελλάδα είναι όμορφη σε κάθε γωνιά της. Όμως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι άνθρωποι. Η αυθεντικότητα που κρατούν σαν φυλαχτό για τον τόπο τους, η φιλοξενία, η απλότητα, το χαμόγελο. Αυτά είναι που δίνουν αξία στο τοπίο και του χαρίζουν ψυχή.

Η παραλία των Τρινήσων περιμένει όλους να την ανακαλύψουν. Με μια προϋπόθεση: να σεβαστούν την αυθεντικότητά της και να μην προσπαθήσουν να την αλλάξουν. Γιατί εκεί κρύβεται η αληθινή της ομορφιά.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Μ.Σ.

Σημείωση: Τα Τρίνησα είναι ένα πανέμορφο σύμπλεγμα νησιών με καθαρά νερά και φυσική απομόνωση, κοντά στη Σκάλα Λακωνίας και το Γύθειο.

Τρύγος στο αμπελάκι μας: Μνήμη, Παράδοση και Χαρά ζωής

0

Ο τρύγος δεν είναι απλώς μια αγροτική διαδικασία. Είναι μνήμη, ιστορία, γεύση και συναίσθημα. Έτσι τον περιγράφει η Νίκη Κεφαλά, ιδιοκτήτρια της εταιρείας GreenFox – Landscape Services, σε μια ανάρτηση που αναδεικνύει τη βαθιά σύνδεση της οικογένειάς της με το αμπέλι.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λίγο πριν ο Αύγουστος μας αποχαιρετήσει, στο αμπέλι μας έχουμε Τρύγο…» γράφει η ίδια, παρουσιάζοντας με λυρισμό το μικρό οικογενειακό αμπελάκι με Αθήρι, Ποταμίσι, Ασύρτικο και Σαββατιανό. Ένα σταυροδρόμι, όπως το αποκαλεί, όπου η Ιστορία και η Παράδοση συναντούν τη Μνήμη και τον Πολιτισμό.

Η ανάρτηση καταλήγει με εικόνες του αμπελιού που ξεκουράζεται, έπειτα από τη σκληρή δουλειά, μέχρι την επόμενη χρονιά. «Καλά κρασιά!» εύχεται η Νίκη Κεφαλά, σηκώνοντας το ποτήρι της, όπως έκανε κι ο πατέρας της, «για να κοιτάξει το φως μέσα από το κρασί».

Ας δούμε αναλυτικά την ανάρτησή της στα social media και τη προσωπική της σελίδα 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λίγο πριν ο Αύγουστος μας αποχαιρετήσει, στο αμπέλι μας έχουμε Τρύγο…

Το μικρό μας αμπελάκι, με το Αθήρι, το Ποταμίσι, το Ασύρτικο και το Σαββατιανό, είναι το δικό μας σταυροδρόμι Ιστορίας, Μνήμης, Πολιτισμού και Παράδοσης και ανάμεσα στις γραμμές των πρέμνων και στα αμπελόφυλλα που κρύβουν από τον καυτό ήλιο τα γλυκόρωγα σταφύλια, ανακαλούμε και προσκαλούμε…

Καμαρώνει αυτό μέσα στα χάδια και τα καλοπιάσματα καθώς προσφέρει τα γυαλιστερά τσαμπιά του, καμαρώνουμε και μείς που καταφέρνει το μεράκι μας να δώσει χαρά κι ενέργεια στους φίλους που μαζεύτηκαν στη Γιορτή του!

Οι ρίζες μας που μοιράζονται στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και στα Μεσόγεια της Αττικής, ανασαλεύουν ευχαριστημένες που τίποτα δεν παραδόθηκε στη λήθη του χρόνου…

Από το παππού στον εγγονό, το νήμα συνεχίζει να ξετυλίγεται από το κουβάρι του, όμοια με την ίδια τη ζωή κι όπως οι πρόγονοι μας, έτσι κι εμείς με την ίδια επιμονή, περπατάμε μια όμορφη διαδρομή πολλών και δύσκολων σταδίων, μαζεύουμε γνώση και εμπειρία, αφήνουμε το ίδιο το αμπέλι να μας διδάξει κι όταν έρθει η ώρα η καλή να ανοίξουν τα βαρέλια, μοιραζόμαστε τον «οίνο που ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», με όλους εκείνους που παίρνουν μέρος στη χαρά μας!

Κάθε φορά που ανασαίνει το κρασί το χρυσαφένιο στο ποτήρι, βλέπω το πατέρα μου να το σηκώνει ψηλά και να κοιτάει από μέσα του το φως, ως δείγμα διαύγειας και καθαρότητας…

Κάθε φορά που απλώνω τα μάτια μου στα μικρά ορεινά αμπελάκια του νησιού, το μυαλό μου ταξιδεύει στους μεγάλους αμπελώνες των Βουρλών που κάποτε δουλεύτηκαν από τους παππούδες μου, αλλά και στους άλλους, των Σπάτων, που γέμισαν με εικόνες τα παιδικά μας χρόνια, τότε που τα τρακτέρ με τις καρότσες κατάφορτες περίμεναν ουρά να μπουν στο πατητήρι…

Βλέπω ακόμα ένα κοριτσάκι να περπατάει πίσω από το πατέρα του και να γεμίζει το καλαθάκι της «κουδούνια», λίγα αυτή, πολλά οι σπουργίτες του αμπελιού που μετά τη Γιορτή του Τρύγου, έστηναν το δικό τους φαγοπότι…

Στο τραπέζι των μανάδων μας, μετά τις μουστιές του Σεπτέμβρη, μας περίμενε η μουσταλευριά στολισμένη καρύδια και σουσάμι κι όλο και κάποιο μουστοκούλουρο χωνόταν στη τσάντα τη σχολική για να λαδώσει απρόσεκτα το τετράδιο…

Το πετιμέζι έμπαινε στο ντουλάπι, γιατρικό ετοιμοπόλεμο στον πρώτο πονόλαιμο…

Απλά, της Φύσης πράγματα…

Το αμπέλι τώρα ξεκουράζεται, το βράδυ το επισκέπτονται σκαντζόχοιροι, τη μέρα τα πουλιά…

Τα προϊόντα της σύνθλιψης, χωριστά του κρασιού, χωριστά της ρακής, πήραν το δρόμο τους…

Πολλές μικρές γιορτές μας περιμένουν…

«Ζωή χωρίς τοπίο, είναι ζωή χωρίς σοφία, χωρίς φαντασία, χωρίς τη μαγεία των άγνωστων δεσμών της ύπαρξης σου με το σύμπαν…» έγραψε ο Χρόνης Μίσσιος και θαρρώ πως εκεί στο Σταυροδρόμι του αμπελιού υψώσαμε τα ποτήρια σ´αυτό!

Καλά κρασιά!”

#Τρύγος #Παράδοση #Αμπέλι #Νάξος #Κρασί #Μνήμη #Πολιτισμός #ΚαλάΚρασιά

Μαθήματα Κολύμβησης στα Κουφονήσια: Μια δράση με χαμόγελα και συμμετοχή

0

Με μεγάλη επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό ολοκληρώθηκε στα Κουφονήσια η δράση «Μαθήματα Κολύμβησης στις Μικρές Κυκλάδες», που διοργάνωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέσω του αρμόδιου Αντιδημάρχου Νίκου Πολυκρέτη.

Η συμμετοχή των παιδιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δείχνοντας πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για τέτοιες δράσεις στα νησιά μας. Η σωστή εκμάθηση κολύμβησης δεν είναι απλώς άθληση· είναι ζήτημα ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και υγείας για τα παιδιά που μεγαλώνουν δίπλα στη θάλασσα.

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία της δράσης είχαν ο υπεύθυνος προγράμματος Αλέξανδρος Κoττάκης και ο εκπαιδευτής κολύμβησης Γιάννης Παλιογιάννης, οι οποίοι με γνώσεις, μεθοδικότητα και αγάπη για τα παιδιά μετέτρεψαν το μάθημα σε παιχνίδι και χαρά.

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε θερμά από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Κουφονησίων (Σ.Γ.Κ.), που στήριξε την οργάνωση, τον συντονισμό και τη φιλοξενία, επιβεβαιώνοντας πως η συνεργασία γονιών, φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Παράλληλα, ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στους τοπικούς επιχειρηματίες που συνέβαλαν έμπρακτα:

  • Στον George Finikas και την επιχείρηση Finikas Koufonisia για τη δωρεάν φιλοξενία των εκπαιδευτών.

  • Στην Ψαροταβέρνα «Καπετάν Νικόλας» για τη φροντίδα των γευμάτων.

  • Στο Opsianos café-bar για την υποστήριξη στη φιλοξενία.

Ο Αντιδήμαρχος Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος, μέσα από την προσωπική του σελίδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών:
«Να είμαστε όλοι καλά και να συνεργαζόμαστε ώστε να γίνονται όμορφες δράσεις, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας».

Η δράση αυτή δεν άφησε μόνο όμορφες εικόνες και παιδικά χαμόγελα, αλλά και μια πολύτιμη παρακαταθήκη: ότι με συνεργασία και θέληση μπορούμε να δημιουργούμε ένα ασφαλέστερο, πιο δημιουργικό μέλλον για τα παιδιά των Μικρών Κυκλάδων.

 

#Κουφονήσια #ΜικρέςΚυκλάδες #Κολύμβηση #ΠαιδιάΚαιΑθλητισμός #Νάξος #ΔήμοςΝάξου

Τυροκομείο Πιτταράς: Από τις Μέλανες στην κορυφή του κόσμου με οδηγό την γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

0

Στην ημιορεινή Νάξο, περιτριγυρισμένο από ξερολιθιές και ελαιώνες, το τυροκομείο Πιτταράς συνεχίζει εδώ και τρεις γενιές να γράφει τη δική του ιστορία στην ελληνική τυροκομία. Εκεί, στις Μέλανες, η παράδοση συναντά την καινοτομία και γεννά γεύσεις που ξεπερνούν τα σύνορα.

Κορυφαίο παράδειγμα; Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά, η οποία σύμφωνα με τον διεθνή οδηγό γεύσης Taste Atlas κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου από παστεριωμένο γάλα. Με περισσότερες από 30.000 αξιολογήσεις χρηστών, η διάκριση αυτή αποτελεί όχι μόνο επιβράβευση, αλλά και αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ίδιος ο παραγωγός, μιλώντας με αυθεντικότητα και πάθος, εξηγεί:
«Τα τυριά αυτά είναι ο πολιτισμός μας και η τρέλα μας. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της επιλογής, γιατί κάθε νησιώτης τυροκόμος αγωνίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αυτή η βράβευση είναι για όλους μας, ένα σκαλοπάτι για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».

Οι διακρίσεις που έκαναν τη Νάξο πρωταγωνίστρια

Η κορυφή του Taste Atlas δεν ήρθε τυχαία. Τα τελευταία χρόνια, το τυροκομείο Πιτταράς έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία:

  • World Cheese Awards 2024
    🥈 Ασημένιο για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ
    🥉 Μπρούτζινο για τη Γραβιέρα 12μηνης παλαίωσης

  • Mediterranean Taste Awards 2024 – Λονδίνο
    🏆 7 συνολικά βραβεία
    🥇 Χρυσά για Κεφαλοτύρι, Ξινοτύρι και Μυζήθρα
    🏅 Πλατινένιο για τη Γραβιέρα Νάξου (κανονική & 12μηνης ωρίμανσης)

  • International Taste Institute 2024 – Superior Taste Awards
    🌟 12 αστέρια για 6 προϊόντα
    🌟🌟🌟 Ανάμεσά τους η Γραβιέρα 12μηνης παλαίωσης

  • Excellent Taste Awards 2025
    🏅 Πλατινένια διάκριση για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

Οι γεύσεις του Πιτταρά

Το τυροκομείο παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, που αποτυπώνουν την ψυχή της ναξιώτικης τυροκομίας:

  • Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά: Βουτυρένια, γλυκιά, γεμάτη γεύση.

  • Γραβιέρα 12μηνης Ωρίμανσης: Έντονος χαρακτήρας, διεθνώς αναγνωρισμένος.

  • Κεφαλοτύρι Νάξου: Πικάντικο, με ιστορία αιώνων.

  • Ξινότυρο & Ξινομυζήθρα: Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις.

  • Μυζήθρα Γλυκιά & Ανθότυρο: Ελαφριές επιλογές για γλυκά ή αλμυρά πιάτα.

  • Σαγανάκι Πιτταρά (σκέτο ή με γεύσεις): Μια μοντέρνα πρόταση που «παντρεύει» παράδοση και δημιουργία.

Περισσότερο από τυροκομείο – ένας ζωντανός θησαυρός

Το τυροκομείο Πιτταράς δεν είναι μόνο χώρος παραγωγής. Είναι μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση και το μέλλον. Κάθε κομμάτι γραβιέρας κρύβει μέσα του τον ιδρώτα των τυροκόμων, τη φροντίδα των ντόπιων κτηνοτρόφων και το πλούσιο γάλα της ναξιώτικης γης.

Για τον ταξιδιώτη που αναζητά αυθεντικές εμπειρίες, μια επίσκεψη στο τυροκομείο είναι σαν ταξίδι στην ψυχή της Νάξου. Για τον γευσιγνώστη, είναι απόδειξη ότι η ελληνική τυροκομία μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα στις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου.

 

 

#ΓραβιέραΝάξου #ΤυροκομείοΠιτταράς #TasteAtlas #WorldCheeseAwards #Νάξος #GreekCheese

Όσα μας άφησε το καλοκαίρι: Αναμνήσεις φωτός, θάλασσας και ανεμελιάς

0

Και κάπου εδώ, σχεδόν ανεπαίσθητα, φτάνουμε στο τέλος ενός καλοκαιριού που έμοιαζε να μην τελειώσει ποτέ. Ένα καλοκαίρι που μας χάρισε απλόχερα στιγμές γεμάτες ζωή, φως και ανεμελιά. Οι μέρες κύλησαν κάτω από τον καυτό ήλιο, με τη θάλασσα να μας τυλίγει με τη δροσιά της και τον αέρα να μας θυμίζει πως η ελευθερία βρίσκεται στα μικρά και απλά πράγματα. Οι βουτιές, τα γέλια, οι φωνές που αντηχούσαν στις παραλίες, έγιναν μουσική που θα παίζει για καιρό μέσα μας.

📸 Κείμενο & Φωτογραφίες: Στέλλα Νικολάκη

Τα βράδια του νησιού, με τα φώτα να λαμπυρίζουν σαν μικρά αστέρια πάνω στη θάλασσα, θα μείνουν χαραγμένα βαθιά στη μνήμη. Οι γιορτές, τα γλέντια, τα τραγούδια που στήθηκαν γύρω από ένα τραπέζι ή σε μια αυλή, είχαν εκείνη τη μαγεία που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Ήταν η αίσθηση πως ο χρόνος σταμάτησε για λίγο, για να χωρέσει όλη τη χαρά, όλο το πάθος, όλη την ομορφιά της ζωής.

Το νησί μάς χάρισε απλόχερα εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από καρτ-ποστάλ: τα δειλινά που έβαφαν τον ουρανό με πορτοκαλί και χρυσές αποχρώσεις, τα σοκάκια που μύριζαν γιασεμί, οι ατελείωτες πεζοπορίες που οδηγούσαν σε μέρη κρυφά και μαγικά. Κάθε στιγμή, ακόμα και η πιο μικρή, έγινε κομμάτι ενός παζλ που ολοκληρώνει τη μνήμη αυτού του καλοκαιριού.

Κι όσο κι αν νιώθουμε μια μικρή θλίψη που όλα αυτά φτάνουν στο τέλος τους, η ψυχή γεμίζει ευγνωμοσύνη. Γιατί οι αναμνήσεις δεν τελειώνουν τις κουβαλάμε μαζί μας σαν θησαυρό. Αναμνήσεις γεμάτες χρώματα, ήχους και μυρωδιές, που θα μας συντροφεύουν στους μήνες που έρχονται και θα μας θυμίζουν πως η ζωή έχει ομορφιά, αρκεί να της αφήνουμε χώρο να ανθίζει.

Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει, αλλά μας αφήνει πιο πλούσιους. Πιο γεμάτους από εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα. Και κάπως έτσι, κλείνει ένας κύκλος, όχι με αποχαιρετισμό, αλλά με υπόσχεση: πως κάθε καλοκαίρι που έρχεται θα έχει τη δική του μαγεία, τη δική του ιστορία, και πως εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για να την ζήσουμε.

 

#Καλοκαίρι #Αναμνήσεις #Νάξος #IslandVibes #Summer2025 #NaxosPress

Spaghetti alla chiummenzana: Η μακαρονάδα των ναυτικών στο πιάτο μας

0

Τα Spaghetti alla Chiummenzana είναι μια από εκείνες τις απλές αλλά συγκλονιστικές μακαρονάδες που αποδεικνύουν γιατί η ιταλική κουζίνα έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Με καταγωγή από το Κάπρι, το πιάτο φέρει την αύρα της θάλασσας και της παράδοσης των ναυτικών.

Στα ναπολιτάνικα, η λέξη chiummenzana σημαίνει ο χρόνος που περνάει το πλήρωμα στη στεριά, περιμένοντας το επόμενο ταξίδι. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, δηλώνει την κάπως άκομψη συμπεριφορά των ναυτών. Όπως και να έχει, η συνταγή φτιάχτηκε για να είναι γρήγορη, δυνατή και γεμάτη ένταση, όπως ταιριάζει στη ζωή των θαλασσινών.

Η βάση της είναι κλασική: ώριμες ντομάτες, σκόρδο, καυτερές πιπερίτσες και πολύ φρέσκος βασιλικός. Η ρίγανη και ο μαϊντανός συμπληρώνουν τα αρώματα, ενώ το καλό ελαιόλαδο δίνει σώμα και μεσογειακή φρεσκάδα. Το αποτέλεσμα είναι μια μακαρονάδα καυτερή και μυρωδάτη, που σερβίρεται στο λεπτό και ξυπνά όλες τις αισθήσεις.

Ας δούμε την συνταγή όπως μας την προσφέρει ο “Γαστρονόμος”

Υλικά (για 4-6 μερίδες)

  • 500 γρ. σπαγκέτι

  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες (με το ζουμί τους)

  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια

  • 2-3 καυτερές ξερές πιπερίτσες (πεπεροντσίνι) ψιλοκομμένες ή περισσότερες ανάλογα με την αντοχή σας

  • Φύλλα από 6-7 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα

  • Φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα

  • ½ κ.γ. ξερή ρίγανη

  • 80 ml ελαιόλαδο

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

  2. Σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.

  3. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη μισή ποσότητα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  4. Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγκέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  5. Τα στραγγίζουμε με πιρούνα (κρατώντας λίγο νερό από το βράσιμο) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.

  6. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  7. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο βασιλικό.

Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγες σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και –αν θέλουμε– τριμμένο τυρί Grana Padano.

Απλή, ζωντανή, μεσογειακή, η Spaghetti alla Chiummenzana είναι από τις συνταγές που θα φτιάξετε ξανά και ξανά, γιατί κουβαλάει τη γεύση του ιταλικού Νότου και την αλμύρα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά.

#SpaghettiAllaChiummenzana #ΙταλικήΚουζίνα #ΣυνταγέςΖυμαρικών #Capri #ΜεσογειακήΔιατροφή #FoodLovers

Πανναξιακός Α.Ο.: Έναρξη εγγραφών στις Ακαδημίες Στίβου από 1η Σεπτεμβρίου

0

Ο Πανναξιακός Α.Ο., συνεχίζοντας την πολύχρονη παράδοση στο στίβο, ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για τις Ακαδημίες Στίβου και τα αγωνιστικά τμήματα από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στη Λέσχη του Πανναξιακού Α.Ο. και στο γραφείο του Δ.Α.Κ. Νάξου, από τις 6:30 έως 7:45 μ.μ..

Όλες οι κατηγορίες αθλημάτων

Οι Ακαδημίες καλύπτουν όλες τις βασικές κατηγορίες του στίβου:

  • Δρόμοι

  • Ρίψεις

  • Άλματα

Ηλικιακές κατηγορίες

Η διάρθρωση των τμημάτων έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει όλες τις ηλικίες και επίπεδα:

  • Μίνι: Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ Δημοτικού

  • Παμπαιδικό: ΣΤ΄ Δημοτικού & Γυμνάσιο

  • Προαγωνιστικό – Αγωνιστικό

Η έναρξη λειτουργίας των τμημάτων ορίζεται για τις 15 Σεπτεμβρίου 2025.

Στόχος και φιλοσοφία

Ο Πανναξιακός Α.Ο. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του στίβου στη Νάξο, με προγράμματα που στοχεύουν τόσο στην άθληση και την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος στα παιδιά, όσο και στη σωστή προετοιμασία όσων επιθυμούν να ακολουθήσουν αγωνιστική πορεία. Ο στίβος αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων και μέσα από το τρέξιμο, τις ρίψεις και τα άλματα, τα παιδιά αποκτούν σωματική δύναμη, πειθαρχία και αυτοπεποίθηση.

Πληροφορίες – Επικοινωνία

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες:

  • Πλάτων Τομπάς: 6944 652 667

  • Αικατερίνη Τσερπέ: 6956 034 391

Ο Πανναξιακός Α.Ο. καλεί όλα τα παιδιά και τους νέους της Νάξου να δοκιμάσουν τη μαγεία του στίβου, σε ένα οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον, με προπονητές και τμήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ηλικίας.

 

Η αφίσα της πρόσκλησης 

#Πανναξιακός #Στίβος #Νάξος #ΑκαδημίεςΣτίβου #Αθλητισμός

Η νέα εικόνα της Αγίας Ζώνης στον Ιερό Ναό Παντάνασσας Νάξου, έργο της Ειρήνης Σάλτη Μιχαήλ

0

Ο Ιερός Ναός Παντάνασσας Χώρας Νάξου υποδέχθηκε φέτος τον εορτασμό της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου με μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσθήκη: τη νέα εικόνα της Αγίας Ζώνης, έργο της διακεκριμένης Ναξιώτισσας ζωγράφου και αγιογράφου Ειρήνης Γεωργ. Σάλτη – Μιχαήλ.

Η εορτή της Αγίας Ζώνης στη Νάξο

Στις 31 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, το μοναδικό σωζόμενο κειμήλιο από τα ενδύματα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, τρεις ημέρες μετά την Κοίμησή της, η Θεοτόκος παρέδωσε την Τίμια Ζώνη της στον Απόστολο Θωμά. Η Ζώνη αυτή αποτέλεσε πηγή θαυμάτων και ιερού σεβασμού στους αιώνες, φυλασσόμενη στη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

Η εορτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Νάξο, καθώς ο Ι.Ν. Παντάνασσας έχει καθιερωθεί να τιμά την ημέρα αυτή με ιερά πανήγυρη, προσελκύοντας πιστούς που ζητούν τη χάρη και την προστασία της Παναγίας.

Η νέα εικόνα της Αγίας Ζώνης

Η φετινή εορτή συνοδεύτηκε από την παρουσίαση της νέας εικόνας της Αγίας Ζώνης, φιλοτεχνημένης από την Ειρήνη Σάλτη – Μιχαήλ. Με την ευαισθησία και το ύφος της βυζαντινής αγιογραφίας, η καλλιτέχνις αποτύπωσε το ιερό κειμήλιο με σεβασμό και πνευματικότητα, συμβάλλοντας στη λειτουργική και καλλιτεχνική αναβάθμιση του ναού (σ.σ. ευχαριστούμε τον κο Στράτο Φουτάκογλου για την ενημέρωση και τις φωτογραφίες)

Μίνι βιογραφικό της Ειρήνης Σάλτη – Μιχαήλ

Η Ειρήνη Σάλτη – Μιχαήλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο. Κόρη του ζωγράφου – αγιογράφου Γεωργίου Σάλτη από την Κόρωνο και της Ιωάννας Βασιλάκη από τις Μέλανες, μύηθηκε από μικρή ηλικία στη ζωγραφική μέσα στο οικογενειακό εργαστήρι αγιογραφίας στη Χώρα. Ο πατέρας της, αλλά και οι μοναχοί-θείοι της στο Άγιο Όρος, υπήρξαν όλοι αγιογράφοι, συνεχίζοντας την παράδοση.

Από τα μαθητικά της χρόνια παρουσίασε έργα σε εκθέσεις και συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία κοντά σε σημαντικούς δασκάλους όπως ο Διονύσιος Κόμης και ο Γιώργος Βογιατζής. Στην αγιογραφία μαθητεύει αρχικά κοντά στον Γεώργιο Κουλτίδη και κατόπιν στον Γιάννη Παλαμίδη, ενώ εξειδικεύτηκε και στην τεχνική της εγκαυστικής στο Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλα με την εικαστική της δραστηριότητα εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας, όπου ανέπτυξε θεατρικές και πολιτιστικές δράσεις, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη).

Έργα της κοσμούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, εκκλησίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Ιδιαίτερη θέση στο έργο της κατέχει η ζωγραφική σε πορσελάνη, με συνεργασίες με σημαντικούς φορείς όπως το Μουσείο Μπενάκη και το Christies.

Το 2021, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου Νάξου, δώρισε στο σχολείο δύο έργα: μια πλακέτα Limoges και έναν πίνακα που απεικονίζει τη Χώρα Νάξου, τιμώντας το νησί που τη γαλούχησε.

Τιμά το νησί και την παράδοση

Με τη νέα εικόνα της Αγίας Ζώνης, η Ειρήνη Σάλτη – Μιχαήλ αφήνει ένα ακόμη αποτύπωμα στη θρησκευτική και καλλιτεχνική ζωή της Νάξου, συνδέοντας την παράδοση της Ορθοδοξίας με την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία.

Νάξος: Η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, ο εορτασμός στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου

#Νάξος #Παντάνασσα #ΑγίαΖώνη #Αγιογραφία #ΕιρήνηΣάλτηΜιχαήλ #Παράδοση

Κατερίνα Μουστάκη: “Ντροπή προκαλούν οι εικόνες στο ΕΕΕΕΚ Νάξου”

0

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Κατερίνα Μουστάκη στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025, θέτοντας στο επίκεντρο το μεγάλο πρόβλημα του ΕΕΕΕΚ Νάξου.

Η δημοτική σύμβουλος με τη παράταξη “Δύναμη Αλλαγής” ανέδειξε  την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι 14 μαθητές του σχολείου, οι οποίοι εδώ και χρόνια παρακολουθούν μαθήματα σε σάπιες και επικίνδυνες αίθουσες-κοντέινερ.

«Σχολείο με τριτοκοσμικές εικόνες»

Όπως σημείωσε, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΕΕΕΕΚ Νάξου δεν τιμά ούτε τη Νάξο ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση:

  • Οι μαθητές κινδυνεύουν καθημερινά, αφού τα πατώματα έχουν υποχωρήσει σε πολλά σημεία.

  • Η μοναδική τουαλέτα ΑμεΑ παραμένει απροσπέλαστη, την ώρα που παιδιά με αναπηρικά αμαξίδια στερούνται στοιχειώδους πρόσβασης.

  • Ο εξοπλισμός φυσικοθεραπείας παραμένει κλεισμένος σε κούτες, λόγω έλλειψης χώρου, στερώντας από τα παιδιά πολύτιμη υποστήριξη.

Έγγραφα και προειδοποιήσεις χωρίς απάντηση

Η κ. Μουστάκη θύμισε ότι ήδη από τις 20 Ιουνίου 2025, οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ είχαν καταθέσει εγγράφως τη διαμαρτυρία τους στον Δήμο, περιγράφοντας την «επικίνδυνη και τριτοκοσμική κατάσταση». Παρ’ όλα αυτά, δύο μήνες αργότερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση.

«Δώδεκα χρόνια τώρα οι ίδιες υποσχέσεις: αίθουσες που χάνονται στον δρόμο, μελέτες που μένουν στα χαρτιά. Σήμερα, 12 μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, δεν υπάρχει απάντηση για το πού θα κάνουν μάθημα αυτά τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λύσεις υπάρχουν»

Η Κατερίνα Μουστάκη κάλεσε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων:

  • Να παραγγείλει άμεσα νέες αίθουσες για να αντικατασταθούν οι σημερινές επικίνδυνες κατασκευές.

  • Να προχωρήσει η μελέτη ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

«Η παιδεία δεν μπορεί να είναι στα λόγια προτεραιότητα. Παιδεία είναι να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες. Η δημοτική αρχή οφείλει να δείξει σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους», τόνισε κλείνοντας.

 

Δείτε το video από την σχετική ερώτηση

#Νάξος #ΕΕΕΕΚ #ΕιδικήΑγωγή #ΚατερίναΜουστάκη #Παιδεία #ΙσεςΕυκαιρίες #ΔήμοςΝάξου

Σχέδια δόμησης στην Πολύαιγο καταγγέλλει η ΕΛΛΕΤ Μήλου – «Όχι άλλο τσιμέντο στις Κυκλάδες»

0

Η Τοπική Επιτροπή Μήλου της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) καταγγέλλει δημόσια μια εξέλιξη που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και επικίνδυνη»: την έναρξη διαδικασιών που οδηγούν σε πιθανή δόμηση στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Ελλάδας.

Πολύαιγος: ένας μοναδικός θησαυρός της Μεσογείου

Η Πολύαιγος αποτελεί ένα από τα πλέον ανέγγιχτα οικοσυστήματα της Μεσογείου:

  • Έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

  • Έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

  • Αποτελεί καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους.

  • Έχει αναγνωριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Μέχρι σήμερα παρέμενε ουσιαστικά αλώβητη από την ανθρώπινη παρουσία, με μόνα δείγματα δραστηριότητας τον ιστορικό φάρο (1898), ερείπια μοναστηριού του 1622, παλαιές εξορυκτικές εγκαταστάσεις και λίγες πέτρινες καλύβες.

Τα νέα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία

Η ΕΛΛΕΤ καταγγέλλει ότι:

  • Έχουν επικυρωθεί όρια αιγιαλού και παραλίας στη θέση «Μερσήνη» (ΦΕΚ 160/Δ’/03.04.2025).

  • Υπάρχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχουν μεταβιβαστεί σε ανώνυμη εταιρεία με σκοπό την τουριστική – ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.

  • Έχει εκδοθεί εντολή μετακίνησης αρχαιολόγου για αυτοψία, στο πλαίσιο οικοδομικού αιτήματος.

«Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι ετοιμάζονται σχέδια οικοδόμησης στο νησί», σημειώνει η ανακοίνωση.

Κάλεσμα σε κινητοποίηση

Η Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ ζητά:

  • Από την Πολεοδομία Μήλου να μην εγκρίνει καμία οικοδομική άδεια, ιδιαίτερα εφόσον δεν υπάρχει αναγνωρισμένος δρόμος πρόσβασης.

  • Από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μπλοκάροντας οποιαδήποτε παρέμβαση.

  • Από την τοπική κοινωνία, τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να σταθούν απέναντι στην απειλή τσιμεντοποίησης.

«Η Πολύαιγος δεν πρέπει να χαθεί»

«Η Πολύαιγος δεν είναι οικόπεδο προς εκμετάλλευση. Είναι ένας ανεκτίμητος φυσικός και πολιτιστικός θησαυρός που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και σε όλη την Ευρώπη. Οποιαδήποτε τουριστική δόμηση θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και θα ακυρώσει δεκαετίες προσπαθειών προστασίας», τονίζει η ανακοίνωση, κλείνοντας με το ηχηρό μήνυμα:

«Όχι άλλο τσιμέντο στις Κυκλάδες. Όχι άλλη καταστροφή της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η ανάρτηση από την ΕΛΛΕΤ Μήλου μέσω των social media αναφέρει:

#Πολύαιγος #Μήλος #ΕΛΛΕΤ #Κυκλάδες #Περιβάλλον #Natura2000 #ΌχιΆλλοΤσιμέντο