Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Blog Σελίδα 177

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στο “νησί των ανέμων” με Γκουντούρα – Κωστάκη

0

Διήμερη επίσκεψη στη Μύκονο θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 ο Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Μαζί του θα έχει τις Δώρα Γκουντούρα (Ξιφασκία 2024) και Αναστασία Κωστάκη (Μπάσκετ 2004), Ολυμπιονίκες με διαφορά 20 χρόνων…

Θα έχει συναντήσεις με Δήμαρχο, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού αλλά και διοικήσεις αθλητικών σωματείων. Παράλληλα, θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παναγίας Τουρλιανής

Αναλυτικά… 

Ο Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου, προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπολεως Σύρου-Τήνου-Μυκόνου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου Β΄.

Ο κ. Βρούτσης θα παραστεί στην Θεία Λειτουργία, καθώς και στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας που θα ακολουθήσει.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Μυκόνου Χρήστο Βερώνη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Σπύρο Αποστόλου και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κυκλάδων Στέλιο Μπρίγγο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Αθλητισμού Δήμου Μυκόνου Βασίλη Θεοχάρη, με διοικήσεις αθλητικών σωματείων, καθώς επίσης και με φίλους και κατοίκους”.

Φωτογραφία από τη σελίδα sportcyclades.gr

 

Πάρος: Βυθίστηκε σκάφος, επιχειρήθηκε διάσωση από παρακείμενο σκάφος

0
ti-sumbainei-me-ta-tourkika-alieutika-sto-aigaio_4

Αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα Νάουσας της Πάρου μετά από πρόσκρουση το πρωί σε αβαθή. Σώοι και καλά στην υγεία τους είναι οι εννέα αλιεργάτες και ο κυβερνήτης του σκάφους.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα έγιναν προσπάθειες από άλλα σκάφη, ρυμούλκησης του αλιευτικού αλλά τελικά λόγω εισροής υδάτων βυθίστηκε.

Οι επιβαίνοντες του αλιευτικού παρελήφθησαν από έτερο αλιευτικό, ενώ στο σημείο βρίσκεται αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού και για προληπτικούς λόγους έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής αναφέρει: 

“Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Πάρου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη λήψη σήματος έκτακτης ανάγκης από συσκευή ραδιοφάρου εντοπισμού θέσης έκτακτης ανάγκης (EPIRB) αλιευτικού (Α/Κ) σκάφους ελληνικής σημαίας, στη θαλάσσια περιοχή Άκρου Κόρακα Πάρου.

Σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνήτη, το σκάφος είχε προσαράξει σε βραχώδες σημείο, με επιβαίνοντες τον ίδιο και ακόμη εννέα (09) αλλοδαπούς (υπήκοοι Αιγύπτου). Αμέσως, ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην περιοχή μετέβησαν ένα αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα Α/Κ σκάφη «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Ν.Π. 70 και «ΡΕΓΓΙΝΑ» Ν.Π. 147 καθώς και το Α/Κ «ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΙΙ» Ν.Π. 45, το οποίο περισυνέλεξε ασφαλώς τους επιβαίνοντες, όλους καλά στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της παροχής συνδρομής ώστε το Α/Κ σκάφος να καταπλεύσει σε ασφαλές λιμάνι, παρουσιάστηκε έντονη εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα τη βύθισή του στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα Νάουσας.

Στο σημείο συνδράμει και ιδιώτης δύτης, ο οποίος διενεργεί εργασίες περισυλλογής διχτυών προς αποτροπή ενδεχόμενου ναυτιλιακού κινδύνου.

Από το περιστατικό δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πάρου”.

Ιος προς ΔΕΔΔΗΕ: Επίσημη διαμαρτυρία για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

0
Naxospress - Ιος
naxospress - Ιος

Δεκαπενταύγουστος πανηγύρι και στην Ιο τα φώτα κλειστά. Τι έχει συμβεί; Το υποβρύχιο καλώδιο που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα από την Πάρο προς Ιο – Σίκινο – Φολέγανδρο παρουσιάζει πρόβλημα όχι σε ένα αλλά σε δύο σημεία.

Αποτέλεσμα; Η Ιος από το βράδυ της Πέμπτης έως και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να έχει πρόβλημα όσον αφορά τη σωστή ηλεκτροδότηση στις οικείες και στις επιχειρήσεις του νησιού.

Και ο Δήμος Ιητών αντέδρασε…  Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους φορείς.. Οπως διαβάζουμε 

Στον απόηχο των σημαντικών προβλημάτων που προκάλεσε η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ιητών, αλλά και στα παρακείμενα νησιά της Σικίνου και Φολεγάνδρου, σε περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, αλλά και ανήμερα μιάς σημαντικής εορτής της χριστιανοσύνης, ο Δήμος Ιητών , με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς , ενημέρωσε αφενός για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των δημοτικών αρχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, αφετέρου για την έντονη δυσαρέσκεια και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων, επιχειρηματιών και επισκεπτών, την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, κυρίως εστίασης και ψυχαγωγίας, λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών και αδυναμίας εξυπηρέτησης πελατών και τέλος την αδυναμία υποστήριξης των κρίσιμων υποδομών αφαλάτωσης και αντλιοστασίων, που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης του νησιού.

Στην επιστολή αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το γραφείο του Προέδρου ΔΕΔΔΗΕ, ο Δημος Ιητών , τόνισε την σημασία της έγκαιρης και διαρκούς ενημέρωσης των δημοτικών αρχών σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης, αλλά και των ενεργειών που απαιτούνται για την ομαλή ηλεκτροδότηση, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς και σε περιόδους με αυξημένη ζήτηση ενέργειας και υπέβαλε αίτημα για την ύπαρξη ανταποδοτικού μέτρου για την ικανοποίηση επιχειρήσεων που επέστησαν οικονομική ζημία.

 

Εστίαση – Γ. Παπαδόπουλος: “Φέτος δεν έχουμε γεμίσει ούτε μία φορά το σύνολο των καθισμάτων”

0

Ρεκόρ στις αφίξεις των επισκεπτών. Ομως, πως αυτό περνάει στον επιχειρηματία; Είναι όλοι ικανοποιημένοι; Υπάρχουν χαμένοι;

Η μεγάλη χαμένη πάντως από την προσπάθεια Ελλήνων και ξένων τουριστών να περιορίσουν το κόστος των διακοπών τους είναι η εστίαση. Και αυτό διότι αν η μεταφορά και η διαμονή θεωρούνται ανελαστικές δαπάνες για κάποιον που θέλει να κάνει τουρισμό, το μαχαίρι στις δαπάνες εστίασης είναι το πιο εύκολο, με την επιλογή ή της κατανάλωσης εντός των καταλυμάτων ή του γρήγορου φαγητού στο χέρι, το γνωστό take away.

«Η κατανάλωση έχει μειωθεί πάρα πολύ», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, επιχειρηματίας, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία».

«Υπάρχει μια τεράστια αύξηση των πωλήσεων take away, δηλαδή φαγητό στο πακέτο, και την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη μείωση στο “καθιστικό”, στην κατανάλωση στο μαγαζί. Από εκεί που τέτοια εποχή είχαμε δύο και τρεις φορές ανακύκλωση του κόσμου στα καταστήματα, φέτος δεν έχουμε γεμίσει ούτε μία φορά το σύνολο των καθισμάτων. Δηλαδή ενώ είμαστε στην κορύφωση της σεζόν, δεν καταγράφεται καν πληρότητα 100% πουθενά. Και αυτό που λέω δεν αφορά μόνο τη Νάξο, αλλά θα έλεγα παντού το νότιο Αιγαίο. Γενικά, θα έλεγα πως υπάρχει μία μείωση τζίρου, από τόπο σε τόπο είναι διαφορετική, αλλά κυμαίνεται από 20% ως 40%».

Πολιτική αρπαχτής

Εκτός βέβαια από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη όπου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις της εστίασης ξεπερνά το 50%. Διόλου τυχαία βέβαια καθώς οι παράλογες χρεώσεις στα δύο νησιά είχα προκαλέσει μπαράζ αρνητικής δημοσιότητας κυρίως μέσω των social media. «Σε αυτό φταίει ότι μπήκαν επιχειρηματίες μη ντόπιοι και εφάρμοσαν μια πολιτική αρπαχτής», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Γενικά, όμως, και αυτό αφορά όλα τα νησιά, το εάν υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες που λειτουργούν έτσι δεν σημαίνει ότι όλοι οι επαγγελματίες είναι έτσι και ότι ο επισκέπτης δεν θα βρει λογικές τιμές. Η εστίαση εξάλλου μπορεί να δώσει λύσεις, από κάτι απλό, π.χ. ένα σουβλάκι στο χέρι, έως gourmet ακριβές επιλογές. Γι’ αυτό και λέμε ότι η εστίαση σήμερα δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον κόσμο να πάει διακοπές. Ο επισκέπτης θα φροντίσει να διασφαλίσει πρώτα τη μεταφορά και το κατάλυμά του και μετά όλα τα άλλα, με αποτέλεσμα πλέον να έχει προς διάθεση λιγότερα στην τσέπη, επηρεάζοντας κυρίως την εστίαση.

Την ίδια ώρα, όμως, και οι επιχειρήσεις της εστίασης έχουν δει να αυξάνεται το λειτουργικό τους κόστος κατά 47% την τελευταία διετία, από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες ως τα μισθολογικά. Και σε αυτό έχουμε και την επιβολή ΦΠΑ 24% στον σερβιριζόμενο καφέ και τα ροφήματα που σπρώχνει εκ των πραγμάτων κόσμο στο take away, όπου ο ΦΠΑ έχει παραμείνει στο 13% δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Και αυτό είναι μια τάση που αρχίζει να επικρατεί πλέον, το take away, και, όπως το βλέπω εγώ, θα στραφούν και οι επιχειρήσεις σε αυτό αναγκαστικά γιατί και τα λειτουργικά κόστη είναι σαφώς μικρότερα. Δεν χρειάζονται τόσοι υπάλληλοι, ούτε οι διαρκείς ανάγκες φρεσκαρίσματος και μεγάλων ανακαινίσεων.

Ετσι όμως αρχίζει και δημιουργείται μια απρόσωπη πλέον λειτουργία της κοινωνίας όσον αφορά την έξοδο των ανθρώπων και όλα τείνουν είτε στο σπίτι μέσω delivery είτε take away… πεθαίνει ο παραδοσιακός καφενές, πεθαίνει η ταβέρνα, το ουζερί, το εστιατόριο. Αυτό είναι το βασικότερο. Σε λίγο θα κάθεται κάποιος σε ένα τραπεζάκι, θα βάζει την παραγγελία του μέσα από κάποια εφαρμογή και θα πηγαίνει να παραλαμβάνει ο ίδιος αυτό που θέλει», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Με πληροφορίες από το protothema.gr 

 

Νάξος – ΔΑΚ: Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης της οροφής του κλειστού

0

Εάν είχαμε προσθέσει τα χρήματα που έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια για έργα συντήρησης στο Κλειστό γυμναστήριο της Νάξου, το γνωστό ως “Δημήτρης Περιστεράκης” τότε θα είχαμε δύο ακόμη κλειστά…

Ειδικά αυτό με την οροφή και την ανάγκη συντήρησης σε ετήσια βάση μοιάζει με ανέκδοτο… Λες και κατασκευάστηκε .. τρύπιο.

Αρκετά όμως με την γκρίνια… Και η εποχή του Νίκου Πολυκρέτη σε επίπεδο αθλητισμού, άργησε είναι η αλήθεια αλλά δειλά δειλά κάνει την εμφάνισή της…

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εστιάζει όπως είναι λογικό αυτό το διάστημα σε εργασίες συντήρησης των γηπέδων, τόσο του κλειστού, όσο και του ανοικτού.

Πλέον φαίνεται πως αυτού του είδους οι εργασίες θα είναι συχνότερες, κάνοντας τα γήπεδα πέρα από λειτουργικά -χωρίς προβλήματα- και ασφαλή.

Το κλειστό γυμναστήριο “Δ. Περιστεράκης” μάλιστα, έχει πλέον και ανακαινισμένο παρκέ. Και τώρα πήρε σειρά η οροφή

 

Κυκλάδες: Αμπελώνες δεν έχει μόνο η Σαντορίνη, ποια είναι στη Νάξο;

0
Santo Wines in Santorini island

Οπου και να ταξιδέψεις στις Κυκλάδες, πέτρινες αναβαθμίδες, ξερολιθιές, πεζούλες μαρτυρούν ένα παρελθόν γεμάτο αμπέλια. Από τη Σύρο έως την Τήνο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σίκινο, κοκκινίζει η σταφυλή και μετουσιώνεται σε οίνο επιούσιο και περιούσιο διαμέσου των αιώνων.

Πρωτομαστόρισσα η Σαντορίνη, ακόμα και στα προ της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου χρόνια. Η προχωρημένη τόσο πολιτισμικά όσο και εμπορικά ναυτική πολιτεία του Ακρωτηρίου, εισήγε και εξήγε τόσο πληροφορία για καλλιεργητικές μεθόδους, όσο και κρασιά στα πέρατα της Μεσογείου.

Ας φανταστούμε τις Κυκλάδες καταπράσινες, με τις αμπελιές να γλυκαίνουν το άνυδρο θαλασσινό τοπίο, τότε που οι άνθρωποι μοχθούσαν στους τόπους τους μεροδούλι μεροφάι, πριν ξενιτευτούν σε αστικά τοπία γεμάτα φρούδες υποσχέσεις. Οι τόποι ερημώνουν. Θες αυτό, θες το κλίμα που άλλαζε, θες οι ανάγκες που αλλάζουν κι αυτές, δεν είναι τα αμπέλια και το κρασί που χαρακτηρίζουν τις Κυκλάδες.

Μέχρι που η παγκόσμια τουριστική δημοφιλία της Σαντορίνης βάζει στο παιχνίδι και τον αιωνόβιο προφυλλοξηρικό αμπελώνα της. Κι ακολουθούν με βήμα ταχύ η Πάρος, η Τήνος, η Σίκινος, η Σύρος, η Νάξος, που αρχίζουν κάποια στιγμή να βγαίνουν κι αυτές στις αγορές του κόσμου με τα καλούδια των αμπελιών τους και τις ντόπιες οινοποικιλίες τους.

Κυκλαδίτικες ποικιλίες

Μεγάλος πρωταγωνιστής το Ασύρτικο. Στιβαρό, θαλασσινό, πέτρινο και λεμονάτο, εκφράζει τον άνυδρο τόπο του, τους ανέμους, τον μύθο της Αιγηίδας. Το Αηδάνι και το Αθήρι ακολουθούν, ενώ η Μονεμβασιά στην Πάρο έχει αιώνων ιστορίες να διηγηθεί. Η δύσκολη Μανδηλαριά φτάνει και σώζει το εμπόριο στις χτυπημένες από φυλλοξήρα ευρωπαϊκές οινο-αγορές και παράλληλα στρώνει τον δρόμο για το ρωμαλέο Μαυροτράγανο, ενώ το κοσμοπολίτικο Φωκιανό και το ατίθασο Σερφιώτικο κάνουν δυνατό παιχνίδι. Το αγνοημένο έως χθες Ποταμίσι χαράζει νέο πεδίον δόξης λαμπρόν, το Πλατάνι και το Βουδόματο ακολουθούν όλο υποσχέσεις, και δεκάδες τοπικές ποικιλίες έχουν πολλά ακόμα να πουν.

Πέντε νησιά που έχουν βάλει πλώρη για το ποτήρι μας

Οχι, δεν θα ξεκινήσουμε το ταξίδι γνωριμίας του κυκλαδίτικου αμπελώνα από τη Σαντορίνη. Όλοι, περισσότερο ή λιγότερο, γνωρίζουμε τα διεθνή πια αγαπημένα κρασιά της που μας δοξάζουν και τα δοξάζουμε. Οινοποιεία που συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε ποιότητα παράγουν εξαιρετικά –στη συντριπτική τους πλειονότητα– κρασιά. Δύσκολο να βρεις κακιά Σαντορίνη, συμφωνούν οι οινόφιλοι και δεν διστάζουν να πληρώνουν την απόλαυση του ηφαιστειακού κρασιού όσο του αξίζει. Σήμερα θα ξεκινήσουμε από τη Νάξο, το ανατέλλον άστρο.

Νάξος

Ο μύθος θέλει τον Διόνυσο να γεννιέται στο νησί. Ένα αρχαίο τετράδραχμο της Νάξου, που απεικονίζει τον Διόνυσο καθισμένο σε θρόνο, γίνεται το σύμβολο και το όνομα του ακριβότερου ελληνικού κρασιού. Ο Loïc Pasquet, οινοποιός του Μπορντό και δημιουργός του Liber Pater, του κρασιού των 5.000 €/φιάλη, παθιάστηκε με τη Νάξο. Σε συνεργασία με τον οινολόγο Πάνο Ζουμπούλη καλλιεργούν υποδειγματικά 1,5 εκτάρι Ποταμίσι με στόχο την αναβίωση και την ανάδειξη του τοπικού αμπελώνα και των ποικιλιών του.

Στην άλλη μεριά του νησιού, στον Πύργο Della Rocca-Grazia, η Αγγελική Γρατσία επιστρέφει στα πάτρια και δίνει νέα πνοή στην παράδοση του νησιού, καλλιεργώντας βιοδυναμικά Φωκιανό, Ασύρτικο και διάφορες λευκές γηγενείς ποικιλίες που εκφράζονται σε δύο πολύ ενδιαφέροντα κρασιά, ένα λευκό και ένα ροζέ. Και να αναφέρουμε επίσης τους αμπελώνες του Μανώλη Νικολάκη και το Τρανάμπελο, που συμβάλλουν σημαντικά στο να λοκληρωθεί σιγά σιγά η οινική εικόνα της Νάξου.

Κυκλαδίτικος αμπελώνας δεν είναι μόνο η Σαντορίνη-1

 

Πάρος

Το εκκλησάκι του Αη Γιώργη του Μεθυστή στην Παροικιά πιστοποιεί και ευλογεί όχι μόνο έναν μεγάλο αμπελώνα στην Πάρο, αλλά και μια αξιόλογη παραγωγή κρασιού. Η οινική ιστορία της Πάρου σημαδεύεται στα χρόνια του Βυζαντίου από τον Μαλβαζία οίνο, που παράγεται στο τρίγωνο Κρήτης-Μονεμβασιάς-Πάρου. Μονεμβασιά είναι η κυρίαρχη ποικιλία του νησιού.

Εδώ παράγεται το μοναδικό ελληνικό ΠΟΠ κρασί από δύο ποικιλίες διαφορετικού χρώματος, μία λευκή (τη Μονεμβασιά) και μία κόκκινη (τη Μανδηλαριά). Η Πάρος διαθέτει και δεύτερο ΠΟΠ κρασί, τον Μαλβαζία Πάρου από Μονεμβασιά. Σημειώστε τα οινοποιεία: Οινοποιείο Μωραΐτη (Μανώλης Μωραΐτης), Κτήμα Ρούσσος, Οινοποιείο Μωραΐτικο (Γιώργος Μωραΐτης), Alissafi-Κτήμα Αδάμ.

Σίκινος

Η αρχαία Οινόη, η οινοφόρος, ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ιο, έχει να καμαρώνει για το οινοποιείο της οικογένειας Μάναλη, η οποία με πίστη, επιμονή και υπομονή αναβίωσε τον σεριφιώτικο αμπελώνα με κυκλαδίτικες ποικιλίες: Ασύρτικο, Αηδάνι, Μονεμβασιά, Μαυροτράγανο. Στο εξαιρετικό εστιατόριο του κτήματος απολαμβάνεις τα κρασιά με θέα.

Σύρος

Εκατό χρόνια υποστηρίζει η οικογένεια Φρέρη ότι έχουν περάσει από τότε που ο παππούς Φρέρης φύτεψε τα πρώτα αμπέλια, και η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όμως, πιστεύω ότι το εναρκτήριο λάκτισμα στη σύγχρονη εποχή του συριανού κρασιού έδωσε ο ονειροπόλος και επίμονος οινολόγος Νίκος Χατζάκης, ανοίγοντας δρόμους με τη Φάμπρικα, το «Σαν τα Μάραθα» και τα νεότερα φανταστικά του Σερφιώτικα.

Ακολουθεί ο Σκωτσέζος Edward Maitland-Makgill-Crichton με την πρωτοποριακή ΟυΣύρα, λευκό Σερφιώτικο και φανταστικό ροζέ Φωκιανό, κρασιά που κέρδισαν από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, το οινοποιείο Παρά Κόποις στην Παρακοπή, που μπαίνει με ευγένεια στο παιχνίδι.

Τήνος

Tελευταία άφησα την Τήνο, γιατί από εδώ έχει αναδυθεί ένα από τα δυναμικότερα terroir του ελληνικού χώρου. Terroir-μάρμαρο, λέει ο grand sommelier Gerard Margeon, κι εμείς το καταλαβαίνουμε στο μοναδικό Ασύρτικο που απολαμβάνουμε στα ποτήρια μας. Η αυλαία στην Τήνο σηκώθηκε από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τους Τηνιακούς Αμπελώνες, και το έργο συνεχίζεται δυναμικά και ποιοτικά σε μια σειρά οινοποιείων από τον Μιχάλη Κροντηρά στο Volacus wines, τον Γιάννη Μωραΐτη στο Vaptistis winery, τον Jerome Binda στο Domaine de Kalathas, το Χ-bourgo στον Τριπόταμο. Και με τη γεύση του τηνιακού Ασύρτικου σας καλωσορίζω και σας αποχαιρετώ συνάμα από τις ανεμόεσσες και οινοφόρες Κυκλάδες.

Πηγή: Gastronomos.gr

Κίμωλος: Προσάραξη ταχύπλοου σκάφους μετά από πρόσκρουση σε ξέρα

0
Λιμενικό Σώμα
Λιμενικό Σώμα

Τρίτη απόγευμα και συναγερμός στο Λιμεναρχείο Κιμώλου. Ενημέρωση για προσάραξη σκάφους κοντά στην Πολύαιγο… Οι τέσσερις επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κιμώλου

Πως έγινε η προσάραξη; Με δήλωση του Κυβερνήτη υπήρξε πρόσκρουση σε ξέρα… Το ταχύπλοο σκάφος μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο όπου και ανελκύστηκε, αλλά έχει απαγορευτεί ο απόπλους του…

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής 

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κιμώλου ότι ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος ελληνικής σημαίας με τέσσερις (04) ημεδαπούς επιβαίνοντες, προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Πολύαιγου. Οι επιβαίνοντες του Τ/Χ μετεπιβιβάστηκαν σε δύο (02) παραπλέοντα ταχύπλοα σκάφη και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ψάθης Κιμώλου, από όπου διακομίστηκαν προληπτικά με ασθενοφόρο όχημα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κιμώλου.

Κατά δήλωση του κυβερνήτη, το Τ/Χ βρισκόταν ημιβυθισμένο λόγω εισροής υδάτων, έπειτα από πρόσκρουση σε ξέρα. Αμέσως στην περιοχή μετέβησαν ένα (01) περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το επιβατικό τουριστικό (Ε/Γ-Τ/Ρ) “ΔΕΛΦΙΝΙ ΙΙ” Ν.Λ. 817 στο οποίο επέβαινε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν ότι το σκάφος έχει προσαράξει σε αβαθή, χωρίς να έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.

Τις πρωινές ώρες σήμερα, με τη συνδρομή του “ΔΕΛΦΙΝΙ”, το Τ/Χ σκάφος μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο της περιοχής Κλήμα Κιμώλου όπου και ανελκύστηκε.

Από τον Λιμενικό Σταθμό της Κιμώλου που διενεργεί τη προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Τ/Χ σκάφους μέχρι τη προσκόμιση πιστοποιητικού αποκατάστασης της βλάβης από τον αρμόδιο νηογνώμονα.

Νάξος: Ενοικίαση διαμερίσματος δύο δωματίων στη πόλη της Νάξου

0

Λίγο πριν την εκπνοή της τουριστικής περιόδου και έχουμε την εμφάνιση ακινήτων που προσφέρονται προς ενοικίαση…  Αναφερόμαστε σε αγγελία ακινήτου δύο δωματίων στην πόλη της Νάξου και δη στον 1ο όροφο…

Τι αναφέρει η σχετική αγγελία;

Ενοικιάζεται διαμέρισμα δύο δωματίων, 40 m2, επιπλωμένο με κλιματισμό και δυνατότητα χρήσης internet. 

Βρίσκεται στην οικιστική ζώνη και είναι σε άριστη κατάσταση.

Το κόστος ενοικίου είναι στα 250 ευρώ το μήνα και είναι διαθέσιμο από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο του 2025. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973747226 (κος Πέτρος)

 

Πρόταση Ημέρας: Η τυροκρεμμυδόπιτα της Φολεγάνδρου

0

Μένουμε Κυκλάδες… Πάμε με τον “Γαστρονόμο” στην Φολέγανδρο.  Η κυρία Ρηνιώ Δεκαβάλλα, που μας έδωσε τις συνταγές της και μας μίλησε για τη ζωή στο νησί, θυμάται ότι τα παλιότερα χρόνια έκαναν την καλασούνα μόνο το καλοκαίρι, που ήταν η εποχή για το σουρωτό τυρί. Η γέμιση αυτής της πίτας θυμίζει κάπως τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα.

Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο τάρτα παρά πίτα, καθότι έχει μόνο κάτω φύλλο και είναι ανοιχτή από πάνω, όπως και άλλες πίτες των Δυτικών Κυκλάδων, όπως η τυρένια Κιμώλου και Μήλου.

Υλικά

Μερίδες: για στρογγυλό ταψί 36-38 εκ.

Για το φύλλο

  •  300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  150 ml νερό
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  •  1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  •  αλάτι

Για τη γέμιση

  •  1 κιλό σουρωτό, φρέσκο μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με πικάντικη γεύση (το αντικαθιστούμε με ξινομυζήθρα)
  •  3 αυγά
  •  3 ξερά κρεμμύδια λευκά, τριμμένα
  •  αλάτι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την καλασούνα με σουρωτό της Φολεγάνδρου σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.

Φύλλο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
  4. Σε μια λεία και αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύ- ψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  5. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου και τις τυλίγουμε όμορφα, ώστε να σχηματίσουμε ένα στεφάνι.
  7. Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

Ελλάδα – “Καλάθι μαθητών”: Από τέλη Αυγούστου έρχεται στην καθημερινότητά μας

0

Με το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στα βασικά σχολικά είδη να ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, επανέρχεται και εφέτος το μέτρο για το «καλάθι των μαθητών» λέει στον ΟΤ ο υπουργός Ανάπτυξης κος Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στόχος είναι «όχι μόνο να μην ανέβουν ούτε ένα σέντ οι τιμές των σχολικών σε σχέση με πέρσι, αλλά και όπου είναι δυνατόν να μειωθούν», τονίζει εμφατικά ο υπουργός, κάνοντας σαφές ότι λίγο πριν το πρώτο κουδούνι η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τον παραδοσιακά «βαρύ» Σεπτέμβριο, που εφέτος πιθανόν να γίνει βαρύτερος και λόγω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκράτηση στις τιμές των σχολικών ζητά ο Θεοδωρικάκος

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κος Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης με τους βιομήχανους των σχολικών ειδών και τους λιανέμπορους, ζητώντας τους να «βάλουν πλάτη» για να συγκρατηθούν χαμηλά οι τιμές.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών παραγωγοί σχολικών ειδών, εκπρόσωποι της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και των μεγάλων αλυσίδων παιχνιδιών και ειδών τεχνολογίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Μασούτης.

Δεν υπάρχουν ανατιμήσεις λένε οι εταιρείες

Με τις μεγάλες αλυσίδες, όπως Πλαίσιο, Public, Jumbo, Μουστάκας, Max Stores κ.λπ. να έχουν ξεκινήσει ήδη πριν τον Δεκαπενταύγουστο τις διαφημιστικές τους καμπάνιες για τα σχολικά είδη, στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε ο ΟΤ υποστηρίζουν ότι πρωταρχικός στόχος για εφέτος είναι να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι πωλήσεις.

Κι αυτό γιατί το κακό τελευταίο τρίμηνο του 2023, περίοδος κατά την οποία οι καταναλωτές προχώρησαν σε πολύ συντηρητικές δαπάνες για τα σχολικά, συρρίκνωσε τις θετικές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.

Εξ ου και αναφέρουν πως εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς δεν έχουν αλλάξει τιμές στο μεγαλύτερο μέρος των κωδικολογίων τους, ενώ για κάποια προϊόντα λόγω των προσφορών θα υπάρξει μεγαλύτερο όφελος στους καταναλωτές.

Και από πλευράς βιομηχανίας εκφράζεται η ίδια άποψη και μάλιστα υποστηρίζεται ότι μεγάλοι «παίκτες» στη γραφική ύλη και στα αναλώσιμα, οι οποίοι προνόησαν και προμηθεύτηκαν νωρίς ευρωπαϊκές πρώτες ύλες, έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων χονδρικής φέτος που περιλαμβάνουν μείωση 5-7%.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους εισαγωγείς ειδικά από την Κίνα, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει επιβαρύνει σημαντικά τα κόστη και τους χρόνους μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θεωρούνται μήνες μεγάλης βαρύτητας για τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο σχολικών ειδών.

Η ενεργοποίηση του καλαθιού των μαθητών τοποθετείται στο τέλος του Αυγούστου
Για τους παραγωγούς, οι οποίοι προς το παρόν είναι ικανοποιημένοι από το ύψος των παραγγελιών, το «ταμείο» θα γίνει τον Οκτώβριο όταν τοποθετούνται οι επαναληπτικές παραγγελίες από την λιανική, ενώ για εμπόρους κρίσιμος είναι ο Σεπτέμβριος καθώς πραγματοποιείται περίπου το 50-60% του ετήσιου τζίρου τους στα σχολικά είδη, που εκτιμάται ότι φθάνει συνολικά τα 170 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η αξία της αγοράς των σχολικών ξεπερνά κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσό εάν συνυπολογιστούν είδη τεχνολογίας, εξοπλισμός γραφείου και άλλα εφόδια για τους μαθητές.

Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι των μαθητών»

Η ενεργοποίηση του καλαθιού των μαθητών τοποθετείται στο τέλος του Αυγούστου και αναμένεται να περιλαμβάνει, όπως και πέρυσι, τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

-Σχολικές τσάντες

-Κασετίνες

-Τετράδια/μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)

-Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά

-Χρωματιστούς μαρκαδόρους/ξυλομπογιές

-Στυλό

-Γόμες

-Ξύστρες

-Διαβήτες

-Χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων)

-Φωτοτυπικό χαρτί

Παράπλευρες αυξήσεις

Πάντως η σχολική λίστα δεν εξαντλείται στη γραφική ύλη, στα αναλώσιμα και στην τσάντα, αφού συνήθως περιλαμβάνει και άλλα είδη, όπως σχολικά βοηθήματα, είδης χειροτεχνίας, αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια, φαγητοδοχεία, παγούρια κ.λπ., προϊόντα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο «καλάθι».

Δεν θα αντιστραφεί η τάση των μειώσεων στις τιμές των τροφίμων και των βασικών ειδών διαβίωσης λέει ο κος Θεοδωρικάκος

Την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο στα δίδακτρα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, από 2,8% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως 4% στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα «πρόσωπα» της ακρίβειας

Κι ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αναζωπυρωθεί, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αυξάνεται τον Ιούλιο του 2024 κατά 2,7% σε ετήσια βάση, ο κος Θεοδωρικάκος δηλώνει ότι δεν «συμμερίζεται τη μαυρίλα», επισημαίνοντας ότι στο «μερίδιο» που αναλογεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ήτοι τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης, ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι αρνητικός. Ως υπαίτιους για την εκ νέου πυροδότηση της ακρίβειας αναφέρει τις υπηρεσίες (π.χ. ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, ασφάλιστρα υγείας και οχημάτων, διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά.), την ενέργεια και τη στέγαση.

Κατά την εκτίμησή του μάλιστα και τον Αύγουστο τα στοιχεία δεν θα δείξουν αντιστροφή στην τάση των μειώσεων, συνεχίζοντας ωστόσο να καλεί τις βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ να περιορίσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να ρίξουν κι άλλο τις τιμές, στηρίζοντας τα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα πρόσθετα έξοδα λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

Υπενθυμίζει δε ότι από τον Ιούλιο εφέτος τα ανώτατα πρόστιμα για την παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους έχουν τριπλασιαστεί, ενώ τονίζει πως οι έλεγχοι εντείνονται και επεκτείνονται και σε δεκάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες προϊόντα. Ήδη η ΔΙΜΕΑ διενεργεί ελέγχους σε 26 μεγάλες εταιρείες (σ.σ. βιομηχανίες, εισαγωγείς και λιανέμπορους) για την εφαρμογή του νόμου για τη συγκράτηση των τιμών.

Πηγή: ot.gr