Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 177

Πρόταση ημέρας: Μακαρονάδα με πέστο ρόκας, σπαράγγια και ξινότυρο Πιτταρά

0

Μακαρονάδα. Ενα απλό υπέροχο γρήγορο πιάτο. Στην Ελλάδα βέβαια, όταν χρησιμοποιούμε τον μακαρόνια εννοούμε όλα τα μακριά ζυμαρικά, ενώ οι Ιταλοί macaroni αποκαλούν μονάχα εκείνα που έχουν τρύπα στο κέντρο τους. Η λέξη πάντως μακαρόνι, είναι ελληνική και προέρχεται από τα μακάρια δείπνα που παρέθεταν οι αρχαίοι Έλληνες μετά τις κηδείες. Εκεί σερβίριζαν μεταξύ άλλων και βρασμένα τυλιχτά ζυμαρικά, σαν τις κρητικές μακαρούνες, απ’ όπου και προέρχεται το όνομα μακαρόνι.

Ο Οράτιος και ο Κικέρων αναφέρουν τα lagani, λέξη που προέρχεται από τα αρχαιοελληνικό λάγανον και είναι τα σημερινά λαζάνια. Όσο για τη λέξη πάστα (στα ιταλικά pasta), η οποία χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, η ετυμολογία της ανάγεται στη λατινική λέξη pasta, που με τη σειρά της προέρχεται από το ελληνικό παστά (χυλός με κριθάρι).

Όποια κι αν είναι όμως η καταγωγή τους, ελληνική, αραβική, περσική ή κινέζικη, τα μακαρόνια ευδοκίμησαν στην Ιταλία – η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή ζυμαρικών χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα, στο βιβλίο του μάγειρα Μαρτίνο ντα Κόμο.

Αρκετά όμως με την ιστορία. Αυτό που έχει σημασία, έχει η πρόταση της ημέρας. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” και την αρωγή του Χριστόφορου Πέσκια έχουμε “Μακαρονάδα με πέστο ρόκας, σπαράγγια και ξινοτύρι Ίου”… Μια δροσερή και ελαφριά μακαρονάδα για το καθημερινό τραπέζι. Βέβαια εάν θέλουμε βάζουμε και “Ξινότυρο Πιτταρά” που είναι και το ίδιο ή και καλύτερο, για να τιμήσουμε και το νησί μας..

Χρόνος: 15′ προετοιμασία / 10′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 25′

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες

Για το πέστο
# 200 γρ. φύλλα ρόκας
# 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
# 60 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στον φούρνο, στους 170°C
# 60 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
# 80 ml ελαιόλαδο

Για τα ζυμαρικά
# 1 πακέτο σπαγγετίνη Νο10
# 20 ml ελαιόλαδο
# 2 μάτσα φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα, κομμένα σε 3-4 κομμάτια
# ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
# 150 γρ. ξινοτύρι Ίου ή Μυκόνου ή φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένα
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πέστο

Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με πέστο ρόκας, σπαράγγια και ξινοτύρι Ίου ή Νάξου (Πιτταρά) ξεκινάμε και αλέθουμε όλα μαζί τα υλικά για το πέστο σε πολυκόφτη, μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.

Μακαρονάδα

# Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
# Λίγο πριν γίνουν, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και σοτάρουμε τα σπαράγγια για 1 λεπτό.
# Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα βγάζουμε από το νερό τους με μια πιρούνα (έτσι παίρνουμε μαζί και λίγο από το νερό τους, χρήσιμο για να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμά τους), τα ρίχνουμε στα σπαράγγια και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
# Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πέστο, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
# Μοιράζουμε σε πιάτα, σκορπίζουμε το ξινοτύρι και σερβίρουμε.

Πίνουμε ένα ξηρό χαρμάνι Μοσχάτου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 169.

Νάξος: Γραβιέρα, Αρσενικό και πατάτα αποτελούν τα επιτυχημένα προϊόντα του νησιού (vid)

0

“Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

“Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν και το 1955, κάποιοι από τους κτηνοτρόφους του νησιού, αποφάσισαν θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί. Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα Γραβιέρα Νάξου, το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού μας, που από το 1996 έχει πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ”, πρόσθεσε.

“Στο μεταξύ, η Ε.Α.Σ. Νάξου προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε)”, τόνισε.

Το 2014 η Ένωση μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, Αυτή τη στιγμή 135 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς.

δείτε το σχετικό βίντεο


Naxos Medical: Επίσκεψη (26/04) από τον νευρολόγο Ευάγγελο Κουρεμένο

0

Η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας… Ακόμη και για θέματα που μπορεί να θεωρούμε ότι είναι εκτός ιατρικής προσοχής, όπως ο τομέας της Νευρολογίας. Κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τις λεγόμενες “σωματικές” παθήσεις, ασθένειες και σύνδρομα του νευρικού συστήματος,του μυϊκού συστήματος και των νευρομυϊκών συνάψεων.

Εδώ έρχεται όμως και “βάζει το χεράκι” του, το Naxos Medical, το πολυϊατρείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη πάλαι ποτέ πλατεία Πρωτοδικείου (νυν πλατεία Π. Ευριπαίου) στη πόλη της Νάξου και προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας…

Μία από τις υπηρεσίες που προσφέρει είναι μέσω της συνεργασίας με τον γιατρό – νευρολόγο, καθηγητή Ευάγγελο Κουρεμένο – Διευθυντή της νευρολογικής Κλινικής 251 ΓΝΑ – ο οποίος – για μία ακόμη φορά το Σάββατο 26 Απριλίου θα βρίσκεται στη Νάξο.

✨ Νευρολόγος στο Πολυϊατρείο Naxos Medical!

Στο Νευρολογικό Τμήμα του Πολυϊατρείου, παρέχουμε εξειδικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων του Νευρικού Συστήματος.

Ο Ειδικός Νευρολόγος σας υποστηρίζει για παθήσεις όπως:
✔️ Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
✔️ Σκλήρυνση κατά Πλάκας
✔️ Επιληψία & Κεφαλαλγία
✔️ Νόσος του Πάρκινσον & άλλες Κινητικές Διαταραχές
✔️ Νόσος Alzheimer

Υπηρεσίες Νευρολογίας:
✔️ Κλινική Εξέταση
✔️ Ρύθμιση Φαρμακευτικής Αγωγής

📞 Καλέστε μας για ραντεβού!
Κλείστε το ραντεβού σας:
✅ Στο naxosmedical.com
✅ Στο 22850 22200
✅ Στο 698 8277794 και μέσω Viber και Whatsapp

Μαθητικές εφημερίδες: Την Κυριακή (29/04) διαβάζουμε “Το ΒΗΜΑ της Νάξου”

0

Μία υπέροχη δράση.. Με πρωταγωνιστές τους μαθητές του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος” και επίκεντρο τι άλλο, την δημοσιογραφία.

Με το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί, αυτή την Κυριακή 27 Απριλίου 2025 η μαθητική εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Νάξου».

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» γράφουν για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις εξετάσεις, τους προβληματισμούς τους για το μέλλον και την ιστορία του τόπου τους.

Στις σελίδες της μαθητικής εφημερίδας θα διαβάσουμε :

  • Πανελλαδικές : Ένα θρίλερ χωρίς διάλειμμα για…ποπ κορν. Τα λάθη του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας και οι αλλαγές που απαιτείται να γίνουν.
  • Έρευνα : Τοπίο στην ομίχλη το επαγγελματικό μέλλον. Τι πιστεύουν οι μαθήτριες και οι μαθητές για την αγορά εργασίας και τα επαγγελματικά τους βήματα.
  • Συνέντευξη : «Μετανιώνω που βαθμολογούσα αυστηρά τους μαθητές». Μια πρώην εκπαιδευτικός, διευθύντρια Λυκείου εξομολογείται.
  • Διαδρομές: Το βουνό που η Ρέα έκρυψε τον νεογέννητο Δία. Τα βουνά, τα περισσότερα από 50 χωριά της Νάξου και οι ομορφιές του νησιού.
  • Αρχαιολογία : Η Σφίγγα των Ναξίων, η Νικάνδρη και ο Κούρος των μέτρων.

Το έργο του εικαστικού Κωστή Τριανταφύλλου «Το ερωτηματικό της Νάξου» κοσμεί το εξώφυλλο της Μαθητικής Εφημερίδας.

 

Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Παράταση 45 ημερών για τα ακαθάριστα οικόπεδα

0

Παράταση 45 ημερών της προθεσμίας καθαρισμού οικοπέδων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι φέτος μεγαλύτερος από ποτέ, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των εθελοντών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πέρυσι 700.000 καθάρισαν τα οικόπεδα και με αυτόν τον τρόπο προστάτευσαν τις περιουσίες τους και βοήθησαν την πυροσβεστική στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.

«Με την ίδια ειλικρίνεια που είπα για την ελληνική οικονομία ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, πρέπει να πούμε ότι όσον αφορά στην κλιματική κρίση ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και να προετοιμαστούμε. Η κλιματική κρίση είναι ήδη μαζί μας με καλοκαίρια πιο θερμά και ξηρά, συνθήκες που ευνοούν την επέκταση πυρκαγιών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει ο καθαρισμός των οικοπέδων που, όπως είπε, πέρυσι προστάτεψε περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

«Σωστά δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας σε μεγαλύτερο αριθμό καθαρισμών, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας έναντι ενός φαινομένου που θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λιβάνιος: Εκλογή Δημάρχου από την 1η Κυριακή (παραμένει το +43%)

0

Η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών είναι οριστικό και θα γίνει από τις επόμενες εκλογές του 2027.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤNEWS, αν και όπως είπε αυτή αποτελεί πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα επικαλέστηκε την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται να τεθεί και να συζητηθεί το νέο σύστημα εκλογής.

Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι σε κάθε ψηφοδέλτιο εκτός από το όνομα του υποψήφιου δημάρχου και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μιας παράταξης θα υπάρχουν και τα ονόματα όλων των άλλων παρατάξεων και ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα εκτός από την πρώτη του επιλογή να κάνει και μια δεύτερη, η οποία θα προσμετράται αν η παράταξή του δεν προκριθεί στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση.

Επίσης είπε ότι το κατώφλι για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη κατανομή θα παραμείνει περίπου στο 43%. Δικαιολογώντας την απόφαση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ο κ. Λιβάνιος επικαλέστηκε τα υψηλά ποσοστά αποχής που παρουσιάζονται στον δεύτερο γύρο και την ανούσια, όπως είπε, ταλαιπωρία των πολιτών.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το 2028 υπάρχει επαρκής χρόνος έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να κατανοήσουν το νέο εκλογικό σύστημα.

Ενταμεταξύ, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και τους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα. Ο κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για ένα σημαντικό κανάλι αξιολόγησης υπηρεσιών του δημοσίου τομέα που αφορούν την καθημερινότητα μας από όλους μας ανεμπόδιστα.

Όπως είπε «καλώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη Τρίτη, άντε Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα που θα μπορούν σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, κάτοικοι της Ελλάδας, να απαντήσουν σε περίπου 40 – 50 ερωτήσεις, αξιολογώντας μια σειρά υπηρεσιών είτε της κεντρικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ, η ΑΑΔΕ, τις ψηφιακές υπηρεσίες αυτών των φορέων, οι υπηρεσίες του gov.gr, όπως είναι η υπεύθυνη δήλωση για παράδειγμα, ή ακόμα και τα αθλητικά εισιτήρια των αγώνων και μια σειρά περίπου 30 – 35 αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, είτε περιφερειακήw είτε τοπικής, όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο, η κατάσταση των παιδικών χαρών. Θα μπορούμε όλοι να αξιολογήσουμε την κατάσταση όλων αυτών των σημαντικών υπηρεσιών για την καθημερινότητα μας και για την ποιότητα ζωής μας με ασφαλή τρόπο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή».


Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι θα υπάρξει ενημέρωση και σχετικά δελτία τύπου σε ποια ακριβώς ηλεκτρονική διεύθυνση gov.gr θα μπορεί να μπει κάποιος. Εξήγησε επίσης ότι μια φορά θα γίνεται μία σύνδεση με τους κωδικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου «γατί καταλαβαίνετε ότι είναι μία έρευνα που πρέπει να ξέρουμε ότι ο καθένας θα ψηφίσει μία φορά και όχι άπειρες φορές. Από εκεί και πέρα θα διαχωρίζονται οι απαντήσεις από το φυσικό πρόσωπο και θα συλλέγονται αθροιστικά και θα επεξεργάζονται σαν μία μεγάλη να το πω έτσι, δημοσκόπηση που αφορά την καθημερινότητα».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα στοιχεία θα είναι δημόσια προσβάσιμα και οι ίδιες οι υπηρεσίες και οι ΟΤΑ θα ξέρουν τι βαθμό πήραν.«Ιδίως για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να εστιάσουν εκεί που έχουν εντοπίσει οι πολίτες τα προβλήματα, όπου ενδεχομένως εν πάση περιπτώσει υπάρχουν. Άρα λοιπόν, αυτά θα είναι δημόσια δεδομένα, ανοικτά δεδομένα. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται θα μπορεί να τα επεξεργαστεί και μόνος του, αλλά θα υπάρχει και μια πλήρης παρουσίαση όλων των ευρημάτων της έρευνας, ακόμα και σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως το λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε επίπεδο ταχυδρομικό κώδικα» επεσήμανε ο κ. Λιβάνιος.

«Δυο φορές τον χρόνο θα μπορούν οι πολίτες να αξιολογούν το Δημόσιο»

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η έρευνα αυτή θα ανοίγει δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Απριλίου- Μαΐου και την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. « Θα είναι γύρω στις δύο εβδομάδες που θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, προκειμένου μετά τις επόμενες 10 μέρες να γίνει επεξεργασία των στοιχείων» εξήγησε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε «δύο φορές το χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να τα αξιολογούν και αυτό θα μας δώσει και συγκριτικά στοιχεία. Αν για παράδειγμα μια υπηρεσία με άριστα το 10 παίρνει 5,3 και το επόμενο εξάμηνο παίρνει 5,7, σημαίνει ότι έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις».

Σχετικά με τον στόχο της αξιολόγησης είπε «Αυτό που σημαίνει κατ’ αρχήν είναι ότι μπορούμε να επικεντρώσουμε και να δούμε για ποιο λόγο δεν είναι ικανοποιητική η βαθμολογία που δίνουν οι χρήστες της υπηρεσίας, γιατί εν τέλει είναι και χρήστες υπηρεσίας. Όταν εγώ μένω σπίτι και βλέπω για παράδειγμα πόσο καθαρή είναι η γειτονιά μου ή αν είναι κατάλληλα ηλεκτροφωτισμένη, μπορώ να αξιολογήσω και να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στη δημοτική αρχή για παράδειγμα. Άρα λοιπόν, εγώ μπορώ να αξιολογήσω ως κεντρικό κράτος, ως δημοτική αρχή, ως περιφερειακή αρχή, τις βαθμολογίες, να εστιάσω εκεί που υπάρχουν προβλήματα και να μπορέσω να φροντίσω να κάνω όλες τις απαραίτητες δράσεις. Να ενισχύσω για παράδειγμα τα δρομολόγια αποκομιδής προκειμένου να βελτιωθεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Ουσιαστικά είναι ένα σημαντικό κανάλι αξιολόγησης υπηρεσιών του δημοσίου τομέα που αφορούν την καθημερινότητα μας από όλους μας ανεμπόδιστα».

Σε σχέση με την αξιόλογηση των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε ότι « η αξιολόγηση εντός των δημοσίων υπηρεσιών έχει ξεκινήσει και γίνεται. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν και διαθέσιμα και συγκριτικά στοιχεία, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η κλιμάκωση των αξιολογήσεων. Δηλαδή υπάρχει μια πιο μεγάλη γκάμα βαθμών που βάζουν οι προϊστάμενοι στους υφισταμένους τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Αξιοποιούμε και σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα των βαθμολογιών που βάζουν. Δεν είναι, για παράδειγμα, αναιτιολόγητη η βαθμολογία να παίρνει κάποιος άριστα από τον προϊστάμενο του χωρίς να έχει αιτιολογηθεί επαρκώς. Άρα λοιπόν όλο αυτό αξιολογείται. Έχει υπάρξει μια κλιμάκωση. Αυτό αφορά όμως στην εσωτερική αξιολόγηση».

Με πληροφορίες από τη σελίδα airetos.gr

 

 

 

Σίφνος: Η παράδοση «ζωντανεύει» μέσα από τους λίθινους αναβαθμούς (Πρόγραμμα)

0

Η παράδοση «ζωντανεύει» ξανά στη Σίφνο, μέσα από τους λίθινους αναβαθμούς! Πότε; Σήμερα Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», το MedINA διοργανώνει την εκδήλωση «Αναβιώνοντας την παραδοσιακή γνώση: Λίθινοι αναβαθμοί και βιώσιμη διαχείριση υδάτων», υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου.

Το MedINA επαναφέρει στη Σίφνο την παραδοσιακή πρακτική των λίθινων αναβαθμών, ως λύση βασισμένη στη φύση (Natured Based Solution), ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις τις κλιματικής αλλαγής.

Οι λίθινοι αναβαθμοί (τεχνική της ξερολιθιάς με τη χρήση τοπικής, ακατέργαστης πέτρας) αποτελούν μία πρακτική διαχείρισης του νερού που χάνεται στον χρόνο και επιτελούν πολλαπλές λειτουργίες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο: Συγκρατώντας μέρος του νερού -σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων- εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, περιορίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών, συλλέγουν ποσότητες νερού για αρδευτικούς σκοπούς και αποτελούν εστίες βιοποικιλότητας.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Δήμαρχος Σίφνου, κα Μαρία Ναδάλη, και κατά τη διάρκειά της, η τοπική κοινότητα θα ενημερωθεί εκτενέστερα για την επικείμενη κατασκευή 120 λίθινων αναβαθμών σε δύο επιλεγμένα ρέματα του νησιού και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη γεωργική παραγωγή του νησιού.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν η μελέτη χωροθέτησης των λίθινων αναβαθμών, καθώς και καλές πρακτικές αντίστοιχων έργων σε ρέματα περιοδικής ροής, μέσα από την προσέγγιση του Περιοδεύοντος Εργαστηρίου για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης, «Μπουλούκι».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου CARDIMED και είναι ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και κάτοικο του νησιού, καθώς και σε ειδικούς/επιστήμονες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων, του περιβάλλοντος και των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης.

Το έργο CARDIMED (Climate Adaptation and Resilience Demonstrated In the MEDiterranean region), με συνολικό προϋπολογισμό 19.971.411,20 ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon Europe 2021-2027. Επικεφαλής εταίρος είναι η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το MedINA είναι ένας από τους 53 εταίρους υλοποίησής του.

Δείτε το πρόγραμμα:

Anavionontas_tin_paradosiaki_gnosi_AGENDA_GR

 

Πρόταση Ημέρας: Πατατένιες φωλίτσες με φέτα

0

Η πρόταση της ημέρας που μας έρχεται από τον “Γαστρονόμο” έχει ως βασικά χαρακτηριστικά, τις πατάτες και το τυρί. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στη Νάξο, έχουμε την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο πιάτο αντί για φέτα θα μπορούσε να έχει μερικά από τα βασικά προϊόντα του Τυροκομείου Πιτταρά είτε μιλάμε για μυζήθρα (γλυκιά ή ξινή) ή για ανθότυρο ή ακόμη και για Γραβιέρα ΠΟΠ….

Ποια είναι η συνταγή; Τρίβουμε πατάτες στον τρίφτη, σχηματίζουμε φωλίτσες στο τηγάνι, τις γεμίζουμε με τριμμένη φέτα και έχουμε το πιο ωραίο σπιτικό φαστ φουντ. Τραγανές, νόστιμες, σε όλους αρέσουν, μικρούς και μεγάλους.

Χρόνος: 10′ προετοιμασία / 40′ τηγάνισμα /  Σύνολο: 50′

Υλικά

Κομμάτια: 12-15

#  3 πατάτες μεσαίου μεγέθους
# αλάτι όσο θέλουμε
# μπόλικο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
# 2 κουτ. σούπας βούτυρο, για το τηγάνισμα
# 400 γρ. τρίμμα φέτας (ή όποιο άλλο τυρί θέλετε από το Τυροκομείο Πιτταράς), για σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις πατατένιες φωλίτσες πλένουμε, καθαρίζουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις πατάτες.
  2. Τις τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
  3. Αλατίζουμε κατά βούληση.
  4. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι.
  5. Προσθέτουμε τη 1 κουταλιά βούτυρο και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  6. Αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί πολύ καλά.
  7. Τότε παίρνουμε τριμμένη πατάτα, όση πιάνει ένα μεγάλο πιρούνι, και τη ρίχνουμε στο τηγάνι.
  8. Την απλώνουμε με το πιρούνι σχηματίζοντας έναν δίσκο.
  9. Κάνουμε στη μέση του δίσκου μια λακκούβα, πιέζοντας με το πιρούνι ώστε να φτιάξουμε μια φωλιά.
  10. Τηγανίζουμε για περίπου 5 λεπτά.
  11. Γυρίζουμε τη φωλίτσα και την αφήνουμε να τηγανιστεί και από την άλλη για άλλα 5 λεπτά.
  12. Καθώς τηγανίζουμε, προσθέτουμε, αν χρειάζεται, κι άλλο λάδι και τη δεύτερη κουταλιά βούτυρο.
  13. Βγάζουμε τη φωλίτσα με μια τρυπητή κουτάλα.
  14. Και την αφήνουμε σε μια λαδόκολλα να στεγνώσει.
  15. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο τις υπόλοιπες φωλίτσες.
  16. Τηγανίζουμε περισσότερες από μία κάθε φορά, προσέχοντας όμως να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
  17. Σερβίρουμε βάζοντας στην κοιλότητα της φωλίτσας μια γεμάτη κουταλιά τρίμμα φέτας (ή όποιο άλλο τυρί θέλουμε από την φαρέτρα του Τυροκομείου Πιτταράς).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 6.

Πηγή: Γαστρονόμος 

La Liga: Η Μπέτις με χαλαρή νίκη επί της Βαγιαδολίδ βγάζει την υποχρέωση

0

Η αυλαία της 33ης αγωνιστικής στην ισπανική La Liga πέφτει με ματς στην Ανδαλουσία. Στο «Benito Villamarín» η Μπέτις υποδέχεται τη Βαγιαδολίδ (22:30) και παρακάτω θα βρείτε την επιλογή μας από τα προγνωστικά πριμέρα ντιβιζιόν.

Σε ευρωπαϊκό… κλοιό βρίσκεται η Μπέτις, καθώς μάχεται για να τερματίσει στην 5η θέση του πρωταθλήματος, η οποία οδηγεί στη League Phase του Champions League, και παράλληλα προετοιμάζεται για την ημιτελική φάση του Conference League με τη Φιορεντίνα (1 & 8/5).

Διαδικαστικού χαρακτήρα τα τελευταία παιχνίδια για τη Βαγιαδολίδ, που περιμένει απλώς τη μαθηματική επιβεβαίωση του υποβιβασμού της. Σταθερά στην τελευταία θέση, έχει μαζέψει μόλις έναν βαθμό στα 13 τελευταία παιχνίδια (0-1-12), μοναδική νίκη μέσα στο 2025 ήταν στις 11 Ιανουαρίου απέναντι στην αποψινή της αντίπαλο, με 1-0 για τον πρώτο γύρο. Εκτός έδρας έχει μια νίκη στην έδρα της Αλαβές (2-3) και 15 ήττες!

Απαγορευτικό το στραβοπάτημα για την Μπέτις, απέναντι στην ομάδα που έχει παραδώσει… ψυχή, σώμα και πνεύμα. Δεν θα πατήσει το «γκάζι» πάντως, γιατί ακολουθεί μεγάλο ευρωπαϊκό ματς.

Ιδανικό μοιάζει το «1 & Under 3,5», combo που έχει επιβεβαιώσει σε κάθε εντός έδρας νίκη του (11/11) το σύνολο του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Πληρώνει σε απόδοση 2.10.

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Airbnb: Προς κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

0
airbnb

Προς κατάργηση οδεύει η επιβολή τέλους επιτηδεύματος για κάθε ακίνητο που διαχειρίζονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, εκτός κι αν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση των σημερινών δεδομένων από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Hδη πάντως, με την υπ’ αριθμ. 601/2025 απόφαση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διατυπώθηκε θετική κρίση –σε πρώτη φάση– για την προσφυγή του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama) στην αντιμετώπιση των υπό διαχείριση ακινήτων ως φορολογικών υποκαταστημάτων.

Ο Stama είχε προσφύγει στο ΣτΕ έπειτα από τη διευκρινιστική εγκύκλιο που είχε δημοσιεύσει η ΑΑΔΕ τον περυσινό Απρίλιο, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σε αυτήν υπήρχε διάταξη βάσει της οποίας κάθε ακίνητο που λειτουργεί ως κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης οφείλει να λειτουργεί ως φορολογικό υποκατάστημα, που ασφαλώς υπόκειται και αυτό σε τέλος επιτηδεύματος και άλλα διαχειριστικά κόστη (π.χ. τήρησης έδρας κ.τ.λ.).

Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι «τα ακίνητα που μισθώνονται ή εκμισθώνονται ή υπεκμισθώνονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) των ως άνω προσώπων και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος».

Ωστόσο, στην αντίστοιχη διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που είχε εκδοθεί το 2019, στο άρθρο 11 αναφερόταν ακριβώς η ίδια διάταξη, αλλά γινόταν ρητή επισήμανση ότι «τα ακίνητα δεν λογίζονται ως υποκατάστημα» και επομένως δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος.

Μια τέτοια υποχρέωση πολλαπλασιάζει το φορολογικό κόστος των εταιρειών διαχείρισης καταλυμάτων, καθώς κάθε ακίνητο θα υπόκειται σε τέλος επιτηδεύματος, ύψους 600 ευρώ. Αν δηλαδή μια εταιρεία διαχειρίζεται π.χ. 10 ακίνητα, θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο 6.000 ευρώ, πέραν του φόρου.

Eτσι, για κέρδη 10.000 ευρώ ετησίως, το συνολικό φορολογικό κόστος θα διαμορφωθεί σε 9.300 ευρώ, ενώ με βάση το πρότερο καθεστώς το κόστος ήταν 3.300 ευρώ (φόρος εισοδήματος και προκαταβολή φόρου).

Ο Stama εξαρχής αντέδρασε στο μέτρο αυτό, καθώς θα είχε πολλαπλασιαστική επιβάρυνση για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, αντί το τέλος επιτηδεύματος να επιβάλλεται εφάπαξ σε κάθε εταιρεία μία φορά τον χρόνο.

Αλλωστε, το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε για να επιβάλλεται σε περιπτώσεις καταστημάτων, όπου πωλούνται προϊόντα και λαμβάνονται παραγγελίες, ή σε παραγωγικές μονάδες, όπου κατασκευάζονται προϊόντα.

Η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος και στα καταλύματα θα αφορούσε περίπου 50.000 ακίνητα πανελλαδικά, που αποτελούν αντικείμενο επαγγελματικής διαχείρισης από τις εταιρείες-μέλη του Stama ή και από ιδιώτες ιδιοκτήτες, αρκετοί εκ των οποίων διαθέτουν π.χ. 3-6 ακίνητα έκαστος.

Ακόμα κι αν ληφθούν υπόψη οι αισιόδοξοι αριθμοί για 200.000 λειτουργούντα καταλύματα πανελλαδικά, η διάταξη αυτή επηρεάζει σχεδόν το 25% της αγοράς, ή περίπου το 40%-45%, λαμβάνοντας υπόψη άλλες εκτιμήσεις για περίπου 120.000-130.000 καταλύματα πανελλαδικά.