Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 1387

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προς πολίτες: Ορθή χρήση νερού γιατί … χανόμαστε

0
Νάξος - Φράγμα
Νάξος - Φράγμα

Την προσοχή των πολιτών για τη λελογισμένη χρήση νερού, εφιστά ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα σπατάλης και αλόγιστης χρήσης του.

Όπως επισημαίνει, η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις καθιστούν αναγκαία την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης του νερού, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση του συνόλου των υδροδοτούμενων περιοχών του νησιού.

Να σημειώσουμε ότι έως τέλη Ιουνίου φέτος είχαν πέσει μόλις 305 χιλιοστά βροχόπτωσης όταν πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε 441,7 χιλιοστά όσον αφορά το υδρολογικό έτος (Σεπτ-Αυγ)… 

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλεί τους πολίτες για την αποφυγή κάθε σπατάλης και αλόγιστης χρήσης του, προκειμένου να υπάρχει μια όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του συστήματος υδροδότησης

Η σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναφέρει:

“…. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εφιστά την προσοχή για τη λελογισμένη χρήση
νερού, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα σπατάλης και αλόγιστης χρήσης του.
Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις καθιστούν αναγκαία την
ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης του νερού, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση του συνόλου των
υδροδοτούμενων περιοχών του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, σάς παρακαλούμε για την αποφυγή κάθε σπατάλης και αλόγιστης χρήσης
του, προκειμένου να έχουμε μια όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του συστήματος
υδροδότησης. Οφείλουμε να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεχτικοί”.

 

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Από την Ανδρο η Βουτσινά στο πλευρό Χατζημάρκου

0

Την υποψηφιότητα της Ευφημίας Βουτσινά, στο πλευρό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, ανακοινώνει η παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, στην Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου.

Η κ. Βουτσινά, Απόστρατη Αξιωματικός (Σμήναρχος), όπου υπηρέτησε σε θέσεις ευθύνης, αναφέρει στη δήλωσή της, με την οποία ανακοινώνει την απόφασή της να πορευτεί με τον Γιώργο Χατζημάρκο:

«Μετά από μία μακρόχρονη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και μια μακρά διαδρομή δια βίου επιστημονικής κατάρτισης σε τομείς όπως συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, περιβαλλοντική αστική ευθύνη, αποφάσισα να θέσω ό,τι έχω αποκομίσει από αυτή μου την πορεία μου στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλευρό του επιτυχημένου Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου. Επιθυμώ να είμαι μέρος της ομάδας του που έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι σε θέση να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων και δράσεων για την Άνδρο και όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».

Τι αναφέρει ο κος Χατζημάρκος

Μέσω των social media ο κος Χατζημάρκος σημείωσε “Καλωσόρισες Έφη Βουτσινά 💪
Με χαρά σε υποδεχόμαστε στην ομάδα μας και σ’ ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
Ως Απόστρατη Αξιωματικός, μαθημένη στην πειθαρχία, επί χρόνια στην υπηρεσία της πατρίδας σου, αναγνωρίζεις στην ομάδα μας την πειθαρχία στον στόχο, τη μεθοδικότητα στον σχεδιασμό, την προσήλωση στο αποτέλεσμα.
Όπως εσύ αφιέρωσες την επαγγελματική σου ζωή στην ασφάλεια της χώρας, έτσι και σ’ αυτή την ομάδα, βάλαμε, σε όλες τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Είτε αυτό ήταν στο σύστημα δημόσιας υγείας, είτε στον τουρισμό, είτε στις υποδομές, πρώτο μας μέλημα, πριν και πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, δουλεύοντας σκληρά για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αποδείξαμε ότι η κοινωνική συνοχή και ασφάλεια περνάνε και μέσα από τον δρόμο της ευημερίας και της προόδου.
Καλωσόρισες Έφη στην ομάδα που έχει μάθει να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί για να βρίσκεται η αγαπημένη σου πατρίδα, Άνδρος, αλλά και όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πάντοτε #mprosta ✌️”

Βιογραφικό

Η Ευφημία Βουτσινά, κόρη του Πρόδρομου Βουτσινά και της Μαρίας Μαλταμπέ, είναι Απόστρατη Αξιωματικός (Σμήναρχος) της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Πολεμική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε σε καίριες θέσεις ευθύνης ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας με πτυχίο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με πολλές εξειδικεύσεις και πιστοποιήσεις, με διάθεση για δημιουργία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αποφάσισε να υπηρετήσει τον τόπο της καταγωγής της, την Άνδρο, με την οποία έχει στενούς δεσμούς και αδιάκοπη παρουσία όλα αυτά τα χρόνια.

Πέρα από την επαγγελματική της δράση και την επιστημονική της κατάρτιση είναι μητέρα τριών κοριτσιών.

Στοίχημα – Champions League: Προβάδισμα νίκης για την Σερίφ

0
Στοίχημα
Στοίχημα

Αναμετρήσεις για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και αυτές του Κόνφερενς Λιγκ έχει το σημερινό μενού, αν και τα ζευγάρια δεν φαίνονται πως θα μας ανταμείψουν από άποψη θεάματος. Αντιθέτως το Gold Cup έφτασε στα ημιτελικά, τα ζευγάρια είναι δυνατά και εκεί πάμε για γκολ.

644. Φαρούλ – ΣέριφΤίρασπολ (20.30)

Ξεκίνημα με Τσάμπιονς Λιγκ και τη μονομαχία Φαρούλ – Σερίφ. Η ρουμάνικη ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα πέρσι και φέτος θέλει να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει μέχρι κάποιον όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Με τον Γκιόργκι Χάτζι στον πάγκο της, προέρχεται όμως από ήττα στο Σούπερ Καπ (1-0 από τη Σέπσι). Η Σερίφ είναι πιο «μπαρουτοκαπνισμένη» στα… αστέρια, έχει δώσει σαφώς περισσότερα παιχνίδια και σήμερα μπορεί να σταθεί όρθια επί ρουμάνικου εδάφους. Το «Χ2 &Under 3,5» βρίσκεται στο 1.87 και μπαίνει στις επιλογές μας.

Κλικ ΕΔΩ για να μάθεις τα πάντα για τις μεταγραφές ΑΕΚ!

Β36 Τόρσαβν – ΠάιντεΛιν. (21:00)

Συνεχίζουμε με Κόνφερενς Λιγκ και τον 1ο προκριματικό γύρο. Η Β36 Τόρσαβν αντιμετωπίζει την Πάιντε, με τις δύο ομάδες να μην τρομάζουν ως μεγέθη. Η πρώτη αγωνίζεται στο πρωτάθλημα των Νήσων Φερόε και η δεύτερη στο αντίστοιχο της Εσθονίας. Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί στο σημερινό ματς, θα δώσουμε ένα μικρό προβάδισμα στην έδρα, αλλά με κάλυψη και χωρίς φυσικά να ανοίγει το σκορ. Το «1Χ & Under 3,5» έχει απόδοση 1.85.

650. Πατρονάτο – Μποταφόγκο (13/7, 01:00)

Αλλάζουμε Ήπειρο και πάμε στη Λατινική Αμερική, όπου στα μπαράζ του Κόπα Σουνταμερικάνα, η Πατρονάτο (Β’ Αργεντινή) αντιμετωπίζει την εξαιρετική Μποταφόγκο. Η γηπεδούχος καλείται να πιάσει σούπερ απόδοση για να κερδίσει τη βραζιλιάνικη ομάδα. Έχει όρεξη, όμως δεν μετράει μόνο αυτό. Η «φογκάο» είναι πρωτοπόρος στο Μπραζιλεϊράο και δείχνει να μη… φοβάται τίποτα. Σφιχτά η γηπεδούχος και όπου βγει, συνεπώς δεν θα πάρουμε κάποιο σημείο, αλλά το Under 2,5, που προσφέρεται στο 1.73.

944. ΗΠΑ – Παναμάς (13/7, 02:30)

Στα ημιτελικά έφτασε το GoldCup και τα φαβορί είναι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ταμπέλα του φαβορί στο ματς με τον Παναμά, μιας και αγωνίζονται μπροστά στο κοινό τους. Σοβαρεύτηκαν οι «γιάνκις» στα τελευταία ματς και πλέον αποδίδουν καλύτερα. Ο Παναμάς όμως κλέβει τις εντυπώσεις έως τώρα, είναι αποτελεσματικός, και αυτό φαίνεται από το ότι έχει πετύχει 2 ή περισσότερα γκολ στα 4 ματς της διοργάνωσης. Προβάδισμα έχει ο άσος, λόγω απόδοσης, όμως, εμείς θα πάρουμε το γκολ της φιλοξενούμενης ομάδας, στο 1.78.

943. Τζαμάικα – Μεξικό (13/7, 05:00)

Στον 2ο ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης, η Τζαμάικα αντιμετωπίζει το φαβορί του τουρνουά, Μεξικό. Η τυπικά γηπεδούχος έχει δείξει καλά δείγματα σε όλα τα ματς που έδωσε έως τώρα και με τις μονάδες που διαθέτει στο ρόστερ της, μπορεί να απειλήσει το Μεξικό. Τα «σομπρέρο» έχουν πάρει πολύ ζεστά τη διοργάνωση, γνωρίζουν πως μπορούν να βρουν τις ΗΠΑ σε έναν ενδεχόμενο τελικό, συνεπώς θα τα δώσουν όλα για να φτάσουν στο μεγάλο ματς. Δεν παίζεται το «2» στο 1.65, αντιθέτως το G/G στο 2.15, λέει και μάλιστα πολύ.

Περισσότερες ειδήσεις για στοίχημα, προγνωστικά και αναλύσεις αγώνων στο Foxbet.gr

Περήφανη, αυθεντική και βαθιά νόστιμη, ποια άλλη; Η Νάξος

0
Νάξος
Νάξος

Έχουν απομείνει κάποια αιγαιοπελαγίτικα νησιά που αντιστέκονται στην ισοπεδωτική “εκσυγχρονιστική” λαίλαπα διατηρώντας ένα μεγάλο κομμάτι αυθεντικότητας. Η Νάξος ανήκει σίγουρα σ’ αυτά. Αφτιασίδωτη όσο πρέπει, περιπετειώδης και αναπάντεχη, η μεγαλύτερη των Κυκλάδων σε χτυπάει φιλικά στην πλάτη με το στιβαρό χέρι ενός περήφανου Απειραθινού, τη στιγμή που σε κοιτάζει με το αγέρωχο βλέμμα ενός ευγενούς του βενετσιάνικου Δουκάτου.

Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο απόδρασης, που τα έχει σχεδόν όλα. Φύση, ιστορία, παράδοση, τοπική γαστρονομία. Θα τη λατρέψεις αν ζητάς έναν τόπο που δεν εξαντλείται σε κοσμικές παραλίες, πολυτελή beach bars και δημιουργικές κουζίνες, χωρίς να του λείπει η ομορφιά και η ψυχή των Κυκλάδων.

Νάξος

Κλασική, αλλά και πιο δημιουργική ιταλική κουζίνα πάνω στην προκυμαία της Χώρας, από τον “professore” Νίκο Δημητροκάλη.

 

Η Νάξος σού επιφυλάσσει κάθε μέρα και μια διαδρομή μέσα από ένα αναλλοίωτο και συχνά άγριο τοπίο, με ζωντανούς οικισμούς, μεσαιωνικούς πύργους, βυζαντινά ξωκλήσια και αρχαίες μνήμες, με bonus εξωτικές παραλίες και τοπικές γεύσεις, που δύσκολα πλέον βρίσκεις στα γειτονικά της νησιά. Φυσικά, θα χρειαστείς μεταφορικό μέσο, αλλά και… παρέα με ανάλογα γούστα: αυτούς που θα εκτιμήσουν το ορεινό της τοπίο, τις σχετικά μακρινές και απαιτητικές διαδρομές, τις παρθένες παραλίες χωρίς ομπρέλες, τα γραφικά χωριά, τις αυθεντικές ταβέρνες και τους απλούς ανθρώπους. Η ζωντανή τοπική παραγωγή διαθέτει ονομαστά κρέατα, κηπευτικά και τυροκομικά, που θα σου στρώσουν ένα τραπέζι λιτό, αλλά με τη σπάνια πολυτέλεια της αυθεντικής πρώτης ύλης, σε αρκετές ταβέρνες του νησιού.

 

Νάξος

© Alexandros Michailidis / Shutterstock.com Η πετρόχτιστη Απείρανθος ή “τ’ Απεράθου” στην ιδιαίτερη τοπική διάλεκτο, είναι από τα πιο γραφικά χωριά του Αιγαίου, με ιστορία πολλών αιώνων.

 

Διαδρομές και γεύσεις…

Ο Αλυκός είναι μια από τις πιο γραφικές παραλίες της Νάξου, ξέρετε, αυτές με την ολόλευκη άμμο και τα τιρκουάζ νερά που περιστοιχίζονται από κεδρόδασος. Παρόμοια εικόνα και στην κοντινή Χαβάη – άλλωστε τ’ όνομα τα λέει όλα! Το Καστράκι, πάλι, είναι εξίσου εξωτικό, αλλά εδώ μιλάμε για μια παραλία 3 χλμ., αρκετά ευάλωτη στον άνεμο. Βρίσκονται όλες στην ίδια “γειτονιά”, οπότε διαλέγετε αυτήν που σας ταιριάζει. Το βέβαιο είναι ότι θα έχετε κλείσει ήδη τραπέζι στην κοντινή “Αξιώτισσα” (Καστράκι, 2285061733), την πιο ονομαστή ίσως ταβέρνα της Νάξου. Το εστιατόριο του Γιάννη και της Σοφίας Βάσιλα μετρά πάνω από 20 χρόνια στο ίδιο πόστο, ενώ και το μενού διαφοροποιείται μόνο κατά ένα μέρος. Αυτό που μετράει εδώ είναι η εμμονή στην τοπική πρώτη ύλη, οι farm-to-table πρακτικές από δικό τους μποστάνι –πολύ πριν γίνει μόδα–, η πανέμορφη αυλή… Το μενού δεν κρατάει στεγανά. Θα βρεις και το παραδοσιακό και κάποιες ανατολίτικες επιρροές και ό,τι αγαπάει ο μάγειρας και ό,τι φέρει ο ψαράς. Στα οπωσδήποτε, το σιγοψημένο κατσικάκι στη λαδόκολλα, το απεραθίτικο ρόστο, οι σαρδέλες γεμιστές με ντοματίνια, κάππαρη και σκόρδο στο φούρνο, οι γαρίδες με λεμονάτη σάλτσα, σκόρδο και μυρωδικά… Στα επιδόρπια ξεχωρίζει το παγωτό λικέρ κίτρου πάνω σε παντεσπάνι αμυγδάλου, όμως και αυτά αλλάζουν συχνά.

Νάξος

© vivooo / Shutterstock.com Χτισμένη στις παρυφές του ενετικού κάστρου και κατά μήκος της παραλίας, η Χώρα της Νάξου συνδυάζει το ιστορικό ενδιαφέρον με τη σύγχρονη εικόνα μιας νησιωτικής πόλης των 7.000 κατοίκων.

 

Η ξακουστή ταβέρνα “της Ματίνας” ή “Πλάτσα” (Κόρωνος, 2285051243) είναι ένας καλός, αλλά όχι ο μόνος λόγος να διασχίσεις ένα σημαντικό κομμάτι της ορεινής Νάξου για να γνωρίσεις την Κόρωνο–από τους πιο παλιούς κι ενδιαφέροντες οικισμούς του νησιού–οπωσδήποτε με το φως της ημέρας. Τα νησιώτικα σπίτια της χωρίζονται σε έξι γειτονιές, απλωμένες στις αντικριστές πλαγιές μιας πράσινης ρεματιάς. Θα περπατήσεις σε γραφικά σοκάκια κάτω από καμάρες και “στεγαστά” και, αν αντέχεις, θα φτάσεις μέχρι το βάθος της ρεματιάς, στο γεφύρι που ενώνει τις δύο πλαγιές. Καφενεία και ταβερνάκια μαρτυρούν τη ζωντάνια του οικισμού, που είναι δημοφιλής και στο αλλοδαπό κοινό. Η Κόρωνος ανήκει στα Σμυριδοχώρια, τα χωριά όπου εξορύσσεται η ναξιακή σμύριδα (ή σμυρίγλι) και είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Τη χρυσή εποχή του σμυριγλιού μετρούσε κοντά στους 2.000 κατοίκους! Η περιποιημένη αυλή της Ματίνας και του Σταύρου ξεπροβάλλει σ’ ένα σταυροδρόμι, με τραπεζάκια απλωμένα στη σκιά της κληματαριάς, πλάι σε μια παλιά βρύση. Στην κουζίνα μαγειρεύει η ίδια με υλικά από την οικογενειακή φάρμα και κρέας από δικά τους ζώα, ενώ τα βράδια την ψησταριά αναλαμβάνει ο σύζυγος. Τα φαγητά αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Δοκιμάστε κουνέλι κρασάτο, κατσικάκι κοκκινιστό, αν πετύχετε γαρδούμια και όλα τα κηπευτικά. Must τα δικά τους τυριά, η γλυκιά μυζήθρα και το κεφαλοτύρι.

Νάξος

Η κυρία Ιουλία Πολυκρέτη μαγειρεύει στα ξύλα μαζί σας και σας στρώνει ένα αξέχαστο τραπέζι στο ειδυλλιακό κτήμα της στους Κάμπονες

 

Τις ανηφόρες για την πετρόχτιστη Απείρανθο (τ’ Απεράθου κατά τους ντόπιους) θα τις ανεβείς στα σίγουρα για να θαυμάσεις έναν από τους πιο γραφικούς νησιωτικούς οικισμούς μας, με κρητικές ρίζες και ξεχωριστή ιστορία. Όσο κι αν η κεντρική περαντζάδα έχει πλέον τουριστικό λουκ, το μέρος δεν παύει να γοητεύει. Εκεί, με είσοδο από τον κεντρικό δρόμο και πίσω βεράντα με εντυπωσιακή θέα, βρίσκεται η ταβέρνα του “Αμοργινού” (Απείρανθος, 2285061733), του Γιώργου Αμοργινού και της Κατερίνας Μπακάλου: ίσως η πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ναξιώτικης κουζίνας με τα ψητά της, τα μαγειρευτά της, τα ζαμπόνια και τα τυριά της. Ο Γιώργος Αμοργινός εκτρέφει δικά του ζώα και πήζει δικά του τυριά, φτιάχνει το καλύτερο ίσως ζαμπόνι της Νάξου και είναι μάστορας στα γαρδούμια (ναξιώτικα γαρδουμπάκια), στο σπληνάντερο και στα ψητά στα κάρβουνα – must τα παϊδάκια πρόβατου. Τα μαγειρευτά τους, πάλι, τα έχει αναλάβει η Κατερίνα. Εδώ θα δοκιμάσεις απεραθίτικο ρόστο (κοκκινιστό χοιρινό με σκόρδο), “καλόγερο” (μελιτζάνα γεμιστή με κοκκινιστό μοσχαράκι, τυρί και γιαούρτι), μυζηθροκεφτέδες και πολλά άλλα ακόμα.

Νάξος

© Babis Doukas Ελληνική κουζίνα με τοπικά υλικά δοσμένη με την ιδιαίτερη ματιά της “Αξιώτισσας”.

 

Μια άλλη μέρα, πάλι, θα ξαναπάρεις τον ίδιο δρόμο, αλλά χωρίς στάση στ’ Απεράθου. Θα συνεχίσεις μια κατηφορική διαδρομή με συνεχείς φουρκέτες και συγκλονιστική θέα, ακολουθώντας το δρόμο των βαγονέτων που μετέφεραν το σμυρίγλι για φόρτωση μέχρι τον όρμο της Μουτσούνας, ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού. Μικρές παραλίες για βουτιές και ταβερνάκια πάνω στο κύμα με φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και αστακούς – αν είστε τυχεροί. Η ψαροταβέρνα “Απανέμι” (Μουτσούνα, 2285068070) έχει απ’ όλα, και πάνω απ’ όλα νοστιμιά. Ο ταβερνιάρης είναι ψαράς ο ίδιος, στην κουζίνα μαγειρεύει η γυναίκα του και τα τυριά και τα αλίπαστα είναι δικά τους. Δοκιμάστε καρπάτσιο ναξιώτικο με φρέσκια τούνα, λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα, σουπιά στα κάρβουνα με το μελάνι της και χαρείτε τα με ένα κρασί από τη φροντισμένη κάβα τους.

Νάξος

© Babis Doukas Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο με τον τρόπο της “Αξιώτισσας”.

 

Η χασαποταβέρνα “Στου Βασιλαρακιού” (Κινίδαρος, 2285032088) είναι το πιο γνωστό κρεατο-στέκι της Νάξου. Θα τη βρεις στον ορεινό Κινίδαρο, γύρω στα 14 χλμ. από τη Χώρα. Το μαγαζί ξεκίνησε σαν καφενές μαζί με χασάπικο το 1931 από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, για να διαμορφωθεί σταδιακά σε χασαποταβέρνα. Ο εγγονός Γιώργος Κλουβάτος έχει εκσυγχρονίσει την πρώτη ύλη με κοπές και ωριμάνσεις ντόπιων κρεάτων. Ο χώρος απλός, με μια συμπαθητική αυλή στο βάθος. Εδώ θα βρεις όλες τις γνωστές κοπές από σιτεμένο από τους ίδιους μοσχάρι Νάξου, αλλά και μπριζόλες, παϊδάκια και συκωταριές, μέχρι μπιφτέκια και σουβλάκια, σωστά ψημένα και σιτεμένα.

Δύο απαραίτητες στάσεις…

“Τυροκομικά είδη ορεινής Νάξου”, γράφει η παλιά ταμπέλα που ακόμα κρέμεται στην πρόσοψη, πάνω από τα ψάθινα κοφίνια και τα μεταλλικά καρτούτσα του κρασιού. Το παντοπωλείο του Αντώνη Τζιμπλάκη (Σ. Παπαβασιλείου, 2285022230), στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Νάξου, είναι μια must επίσκεψη. Εδώ, ο όρος παντοπωλείο συναντά την κυριολεξία του: και τι δεν υπάρχει! Από ντόπια και όχι μόνο προϊόντα διατροφής, όπως παρθένο ελαιόλαδο, μέλι, βότανα, κρασιά, ρακή, ξηρούς καρπούς, κάππαρη, όσπρια και άλλα φαγώσιμα μέχρι είδη σπιτιού παλαιάς κοπής, σχεδόν μουσειακά πλέον: σκούπες, τενεκεδένιους κουβάδες, πήλινες τζάρες, “φανάρια” για τρόφιμα, γκλίτσες, σαπούνια από ελαιόλαδο…

Όμως, ο βασικός λόγος που θα έρθεις εδώ είναι τα τυριά. Όχι κοινά τυριά. Όπως έκανε παλιά ο πατέρας του, που άνοιξε το μαγαζί το 1938, ο Κυριάκος Τζιμπλάκης φέρνει τυριά των βοσκών από τα ορεινά μητάτα του νησιού, φτιαγμένα με αγνό γάλα χωρίς θερμική επεξεργασία, που βγάζει όλα τα αρώματά του, με παραδοσιακή τυροκόμηση και πολύμηνη ωρίμανση: γραβιέρες, αρσενικό, εξαιρετικό ξερό ανθότυρο, ξινοτύρια. Ένα μαγαζί θησαυρός για τους φίλους του τυριού.

Από το Χαλκί θα περάσετε ξανά και ξανά, αφού βρίσκεται πάνω στον δρόμο για το Φιλώτι και την Απείρανθο. Μιλάμε για το πιο αρχοντικό κεφαλοχώρι του νησιού, με νεοκλασικά σπίτια, γραφικά σοκάκια και ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες στη γύρω περιοχή. Απαραίτητη η επίσκεψη στο αποστακτήριο Βαλληνδρά (2285031220), που λειτουργεί από το 1896. Εδώ αποστάσσονται τα φύλλα της κιτριάς σε χάλκινους άμβυκες, για να εξαχθεί το περίφημο Κίτρον Νάξου. Αφού ξεναγηθείτε στους χώρους με τα κειμήλια της πολύχρονης ιστορίας του, δοκιμάστε το κίτρινο (36°, χωρίς ζάχαρη) ή αν αγαπάτε τα ηδύποτα πηγαίνετε στο άσπρο (33° με λίγη ζάχαρη) ή στο πράσινο (30° με ζάχαρη). Αλλά, στο Χαλκί θα φάτε ούτως ή άλλως γλυκό, αφού εδώ βρίσκεται το παλιό καφενείο “Του Γαλάνη” (2285032280) με το πιο ονομαστό γαλακτομπούρεκο του νησιού. Είτε καθίσετε στη γραφική αυλή για ένα ούζο με μεζέ είτε σταματήσετε μόνο για το γλυκό, αξίζει τον κόπο.

Νάξος

Πάνω στην παραλία της Πλάκας και με μοναδική θέα στα ναξιώτικα ηλιοβασιλέματα, η “Villa Armelina” είναι ιδανική για μεγάλες παρέες.

 

Μαγειρέψτε σαν Ναξιώτες

Στο Κτήμα Κάμπονες, η Ιουλία Πολυκρέτη μαγειρεύει στα ξύλα με υλικά από το κτήμα της, προσφέροντας μια αξέχαστη local cooking εμπειρία σε ονειρική τοποθεσία.

Ένα κτήμα κι ένα αγροτόσπιτο με ιστορία αιώνων στην περιοχή των Εγγαρών, πνιγμένο στο φυσικό πράσινο, με αιωνόβιες ελιές και καλλιέργειες ζαρζαβατικών, ένας ξυλόφουρνος στη σκιερή αυλή, ένα μακρύ τραπέζι κάτω από τις φυλλωσιές… Η κυρία Ιουλία φιλοξενεί κάθε φορά παρέες που θέλουν να μάθουν τα μυστικά της, μαγειρεύει μαζί τους παραδοσιακά φαγητά με υλικά από το κτήμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και στρώνει ένα τραπέζι όπως παλιά (με κράτηση στο naxianexperiences.com).

Μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό θα σας ξεναγήσουν στο κτήμα και θα σας φιλέψουν ναξιώτικα τυράκια με ρακή. Και, φυσικά, η κυρία Ιουλία θα σας διηγηθεί την εμπειρία της από την επίσκεψη του διάσημου σεφ Anthony Bourdain τo 2015, o οποίος, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, περιέλαβε το κτήμα στη σειρά του “Parts Unknown”, κάνοντας διάσημο το νησί. Αρνάκι με γίγαντες, κόκορας μακαρονάδα, γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, σεσκουλοντολμάδες, φοβερές ναξιώτικες πατάτες και άλλα πολλά, πέρα από τις σαλάτες, φυσικά, με υλικά από το κτήμα.

Νάξος

© Christos Vrinas / Shutterstock.com Παιχνίδια με το κύμα στον Ορκό.

 

Ιταλία μέσω Νάξου

Ο Νίκος Δημητροκάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο, ανδρώθηκε όμως στην Ιταλία, όπου, εκτός από το πτυχίο του στη φιλολογία, απέκτησε το πάθος του για τη μαγειρική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ως καθηγητής πια, άνοιξε φροντιστήριο, άνοιξε όμως και εστιατόριο: την τρατορία “Dal Professore”, που γρήγορα απέκτησε φανατικούς πελάτες στα αθηναϊκά βόρεια προάστια. Λίγα χρόνια μετά, το “Dal Professore” απέκτησε αδερφάκι και στη Χώρα της Νάξου (2285027034), με χειροποίητα ζυμαρικά, αέρινες πίτσες, νιόκι, ραβιόλια, ταλιολίνι να γίνονται ο καμβάς που υποδέχεται τις γεύσεις της ναξιώτικης θάλασσας, αλλά και τα καλούδια της βουνίσιας παράδοσης του νησιού. Αυθεντικός μπον βιβέρ, κοσμοπολίτης και βαθύς γνώστης των ιταλικών γεύσεων, εναλλάσσει πιάτα υπογραφή όπως η θρυλική ψαρόσουπα του Professore, ή τα νιόκι με αγριοκάτσικο, με εμπνεύσεις της ημέρας, όπως η πάστα με σκορπίνα, η πεσκανδρίτσα σε λαρδί ή τα ταλιολίνι με καρπάτσιο τόνου και σάλτσα cacio e pepe. Εδώ θα φάτε επίσης μία από τις καλύτερες πίτσες του Αιγαίου, αλλά και βέρο ιταλιάνικο τιραμισού, χαζεύοντας τον ήλιο να βουτάει στη θάλασσα.

Νάξος

Με πανοραμική θέα από την πλαγιά ενός λόφου, κοντά στην παραλία του Αγίου Προκοπίου, το adults only “Kouros Art Hotel” είναι ιδανικό για ήρεμες διακοπές.

 

Τα Π.Ο.Π. τυριά της Νάξου

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο για ένα μικρό νησί να διαθέτει δύο Προστατευόμενης Όνομασίας Προέλευσης τυριά. Ή μακρά τυροκομική παράδοση της Νάξου φαίνεται να οφείλεται στους Ενετούς, που κατέλαβαν το νησί τον 13ο αιώνα, παραμένοντας εκεί πάνω από τρεισήμισι αιώνες. Αυτοί τους έμαθαν την τέχνη της τυροκόμησης με αγελαδινό γάλα, κάτι όχι συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και την παρασκευή τυριών τύπου γραβιέρας.

Ή γραβιέρα Νάξου είναι η μόνη ελληνική γραβιέρα Π.Ό.Π. (από το 1996) που παράγεται από αγελαδινό γάλα, κατά 80% τουλάχιστον. Σε αυτό οφείλεται η ήπια και σχεδόν γλυκιά γεύση της, που έχει πιστούς οπαδούς. Όι προδιαγραφές απαιτούν παλαίωση τουλάχιστον τριών μηνών αλλά, βέβαια, τα τυροκομεία του νησιού διαθέτουν εξαιρετικές γραβιέρες μεγαλύτερης παλαίωσης, με ακόμα μεγαλύτερο βάθος και πολυπλοκότητα στη γεύση.

Το αρσενικό, πάλι, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά σκληρά τυριά. Το ονομαστό ναξιώτικο τυρί χαρακτηρίστηκε Π.Ό.Π. το 2020. Παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, αποκλειστικά από αιγοπρόβειο μη παστεριωμένο γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής ντόπιων φυλών, που εκτρέφονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού. Την ονομασία τού την είχαν δώσει οι παλιοί βοσκοί, γιατί το θεωρούσαν το πιο δυνατό σε γευστικά χαρακτηριστικά αλλά και σε αντοχή τυρί. Ή ελάχιστη περίοδος ωρίμανσης είναι οι τρεις μήνες, αλλά η παράτασή της δίνει εξαιρετικά τυριά. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής του, αναποδογυρίζεται τακτικά και αλείφεται με ελαιόλαδο.

Ή ξινομυζήθρα είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό τυρί της Νάξου, φρέσκο, από κατσικίσιο γάλα. Όταν ξεραθεί ονομάζεται ξινοτύρι και συνήθως χρησιμοποιείται για τρίψιμο.

Νάξος

© Babis Doukas Χειροποίητο ζαμπόνι Νάξου και μυζηθροκεφτέδες, δυο σπεσιαλιτέ της ταβέρνας του “Αμοργινού” στ’ Απεράθου.

 

Πού να μείνετε

Ή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συναντά τον μοντέρνο σχεδιασμό στο μοναδικό adultsonly ξενοδοχείο της Νάξου, το “Kouros Art Hotel” (2285029150) στον Άγιο Προκόπιο, με την τέχνη να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης, όπως προδίδει το όνομά του, και τα δωμάτια να απολαμβάνουν θέα στη θάλασσα, τον κήπο ή την πισίνα, με όλες τις ανέσεις που εγγυάται η 4 αστέρων κατηγορία του. Ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο και στα μαγικά κυκλαδίτικα ηλιοβασιλέματα προσφέρει η “Villa Armelina” (6972461503), μόλις ενάμισι χλμ. από την Πλάκα, με τα 6 άνετα και πολυτελή της υπνοδωμάτια, αλλά και τους απλόχωρους κοινόχρηστους χώρους να αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για μεγάλες παρέες και οικογένειες. Πολύ κοντά στον Άγιο Προκόπιο, με καθαρόαιμο κυκλαδίτικο σκηνικό εκτός, αλλά όλες τις ανέσεις εντός, απλώνει την πρόταση φιλοξενίας του σε βίλες, σουίτες και απλά δωμάτια το “Naxian Collection” (2285024300), μέλος της Small Luxury Hotels of the World. Βίλες και σουίτες με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στο λόφο της Στελίδας, ιδανικές για οικογένειες, προσφέρει το “Naxian Collection Luxury Villas & Suites” (2285024300), ενώ boho στιλ και δροσερή αισθητική συνδυάζουν τα δωμάτια γύρω από την ατμοσφαιρική πισίνα του “Melidron Hotel & Suites” (2285044216) στον Άγιο Προκόπιο.

Νάξος

© Apostolis Giontzis / Shutterstock.com Η πετρόκτιστη πλατεία της Απειράνθου διατηρεί τη γραφικότητά της παρά τις τουριστικές “παρεμβολές”.

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα athinorama.gr 

Αμοργός: Βόλτα σε παραδοσιακά καφενεία του νησιού όπου το φαγητό είναι υπέροχο

0

Επτά λαϊκά καφενεία που εκτός από το προφανές, ένα ελληνικό καφέ με μπόλικο καϊμάκι, σερβίρουν ελληνικό φαγητό της τοπικής κουζίνας, εποχικής πάντα και πολλές φορές με ιδιοπαραγόμενες πρώτες ύλες.

Η Αμοργός είναι το μόνο νησί του Αιγαίου που διαθέτει τόσα αυθεντικά καφεζυθεστιατόρια -ενίοτε και μπακάλικα μαζί ή και ναυτιλιακά πρακτορεία όπως του Πρέκα. Τα περισσότερα, εκτός από μια ρακή με ελιές, ντομάτα στα τέσσερα και γίδινο Αμοργιανό λαδοτύρι, προσφέρουν στον επισκέπτη πραγματικό κυκλαδικό, πεντανόστιμο φαγητό.

Τα καφενεία αυτά εκτός από στέκια ψαράδων, ντόπιων και επισκεπτών είναι και μέρη όπου συχνά στήνονται γλέντια τρικούβερτα με λύρες, βιολιά και λαούτα.

Στα καφενεία της Αμοργού τρώμε καλά!-1
Μοσχουδάκι

 

1. Χορευτής, Θολάρια 

Στον Χορευτή (τηλ. 22850-73202), την μπακαλοταβέρνα του Ανάργυρου Νομικού αξίζει να δοκιμάσετε τους φαβοκεφτέδες και τα σεσκουλοπιτάκια της γυναίκας του, της κυρίας Μαρίας, που καθημερινά καταπιάνεται με χίλιες δυο μαγειριές. Εδώ έρχονται οι Θολαριώτες για να πιούν καυτά ρακόμελα, ψημένες -το τοπικό λικέρ- κι ακόμα σερβίρεται το πατατάτο (κατσικάκι με πατάτες στο πήλινο), το φαγητό σήμα κατατεθέν της Αμοργού. Πάνω από όλα όμως εδώ γίνονται ακόμα γλέντια τρικούβερτα.

2. Μοσχουδάκι, Λαγκάδα

Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1945. Λιοτρίβι το πάλαι ποτέ, το Μοσχουδάκι (τηλ. 22850-73177) διατηρεί εκτός από την αρχιτεκτονική του, την παράδοση να το καπετανεύουν πάντα γυναίκες. Από την Μόσχα, από την οποία πήρε και το όνομά του, μέχρι τη σημερινή Καλλιόπη Οικονομίδη, η οποία φτιάχνει πεντανόστιμα σπιτικά φαγητά: σουτζουκάκια, σιφνέικη ρεβιθάδα, δικό της ψωμάκι, μέχρι μακαρούνες.

Στα καφενεία της Αμοργού τρώμε καλά!-2
Καλή Καρδιά

 

3. Καλή Καρδιά, Θολάρια 

Η κυρία Σοφία σερβίρει αμοργιανό φάβα και πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν έχω δοκιμάσει τόσο νόστιμο. Αλλά και τα κεφτεδάκια της είναι αξέχαστα όπως και το λεμονάτο αρνάκι στον φούρνο. Όσο για το σημείο όπου βρίσκεται η Καλή Καρδιά (τηλ. 22850-73347), αυτό είναι η τέλεια κυκλαδική πλατεία, με θέα ακριβώς πάνω από τα σκαλοπάτια της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων.

4. Πάρβας, Χώρα

Από τα πρώτα καπηλειά του νησιού, η περίφημη μπακαλοτάβέρνα του Πάρβα (τηλ. 22850 71242) φημιζόταν πριν από μια δεκαετία για τα ιστορικά γλέντια που γίνονταν όταν το λαούτο του Δημήτρη Γιαννακού, του ξακουστού Πάρβα, συναντιόταν με το βιολί του Γιώργου Νομικού, του «Καζαντζίδη» της Αμοργού. Ηταν επίσης γνωστή για τους κεφτέδες και τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Και τα δυο μαγειρεύονται ακόμα μαζί με άλλες νοστιμιές, δοξάζοντας την φήμη του παρελθόντος, από τους νέους ιδιοκτήτες, τον κύριο Χρήστο και την Χωραΐτισσα γυναίκα του Νίκη Κολυδά.

5.  Στον Πύργο, Αρκεσίνη

Το 99% των πρώτων υλών το παράγουν οι ίδιοι κι αυτό είναι από μόνο του λόγος για να πάει κανείς στην Αμοργό. Με χιλιάδες αιγοπρόβατα να ζουν στο νησί τρώγοντας όλων των ειδών τα βοτάνια πώς να μην είναι πεντανόστιμο το κατσικάκι σε αυτό τον τόπο; Στον Πύργο (τηλ. 22850-72258) όμως ξέρουν και να το μαγειρεύουν, ακόμα και τον Αύγουστο, που σερβίρουν 6-8 κατσίκια την ημέρα. Πεντανόστιμη είναι και η χωριάτικη, κι ακόμα η φρέσκια κάπαρη και η δική τους ξινομυζήθρα. Δοκιμάστε επίσης ντολμαδάκια, γανθούς γεμιστούς, χόρτα όλων των ειδών μαζεμένα από το βουνό, πίτες κάθε είδους με σπιτικό φύλλο και τουλάχιστον δεκαπέντε εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά να συνοδέψετε το γεύμα σας.

Στα καφενεία της Αμοργού τρώμε καλά!-5
Ναυτιλία του Πρέκα

 

6. Ναυτιλία του Πρέκα, Κατάπολα

Διάσημο κάποτε για τα τρικούβερτα γλέντια του γερο-Σκοπελίτη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950 στην προμενάδα του λιμανιού στα Κατάπολα. Στους τοίχους του μαγαζιού, θα δείτε εμβληματικές προσωπικότητες μαζί με καράβια φιλοτεχνημένα από ερασιτέχνες ζωγράφους και παλιές τηλεοράσεις, πειστήρια μιας άλλης εποχής. Εμείς πετύχαμε εξαιρετικό χταπόδι στο τηγάνι από τα χέρια της κυρίας Ζωής, βλίτα βραστά, ξινομυζήθρα, ψαράκια τηγανητά και ρεγκοσαλάτα, ενώ μια άλλη μέρα μας έκανε τηγανιά καβουρμά και ντομάτες γεμιστές. Στου Πρέκα (τηλ. 22850-71256) θα βγάλετε και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις Μικρές Κυκλάδες.

Στα καφενεία της Αμοργού τρώμε καλά!-6
Το καφενείο του Μάκη, Αρκεσίνη

 

7. Το καφενείο του Μάκη, Αρκεσίνη

Μοναδικό στο Αιγαίο, αποτελεί τυπικό δείγμα κυκλαδίτικου καφενείου με το τεζάκι του, το ξύλινο χώρισμα που διακρίνει τον χώρο προετοιμασίας του καφέ από το υπόλοιπο καφενείο. Ο κύριος Μάκης και η κυρία Σοφία, που κάποτε μου είχε φτιάξει τον τέλειο ελληνικό καφέ, μεγάλωσαν, αλλά ευτυχώς ανέλαβε η εγγονή τους Σοφία, η οποία σερβίρει αμοργιανά πιάτα σε μια από τις τελευταίες αυθεντικές κυκλαδικές γωνιές της επικράτειας (τηλ. 22850-72252).

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr (Τζούλια Κλήμη)

Σαλαμίνα: Πλήρωμα ferry βούτηξε στη θάλασσα για να σώσει γατάκι (video)

0

Κάποιοι επιλέγουν να πετούν ζώα συντροφιάς στα σκουπίδια και κάποιοι άλλοι βουτούν στη θάλασσα για να σώσουν ένα ζωάκι όταν είναι σε κίνδυνο… Εικόνες από τον ίδιο νόμισμα στην Ελλάδα…

Και πάμε στην καλή πλευρά του νομίσματος…

Μέλη του πληρώματος ενός ferry boat έσωσαν ένα μικρό γατάκι που πάλευε για να μην πνιγεί στην περιοχή της Φανερωμένης, στη Σαλαμίνα.

Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες άκουσαν ξαφνικά κλάματα. Τότε εντόπισαν ένα μικρό γατάκι στη θάλασσα να παλεύει να μην πνιγεί. Ο ένας εκ των δύο, χωρίς να διστάσει, βούτηξε στο νερό και άρχισε να κολυμπάει μέχρι το σημείο που ήταν το μικρό ζωάκι.

Αφού το έπιασε, κράτησε το κεφαλάκι του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για να μην πιει νερό, σώζοντας έτσι το μικρό ζώο. Σύμφωνα με το Μega, οι δύο άνδρες θα υιοθετήσουν το μικρό γατάκι.

Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται: «Για άγνωστο λόγο το γατάκι βρέθηκε μέσα στην θάλασσα… Ο Thanasis Chiotis με την βοήθεια του George Karnesis, πλήρωμα του ferry boat, βούτηξε χωρίς δεύτερη σκέψη, το έσωσε και θα το υιοθετήσει με την αγάπη που ξέρω καλά ότι χρόνια τον διακρίνει… Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς και στους δύο καλούς φίλους». 

Golden Star Ferries – Γ. Στεφάνου: “Η ακτοπλοΐα εκτελείται βασικά με ιδιωτικές πρωτοβουλίες λόγω κάποιων χόμπι”

0
Golden Star Ferries
Golden Star Ferries

«Δεν υπάρχει μία ακτοπλοϊκή εταιρεία που δεν είναι χρεωμένη και η ακτοπλοΐα εκτελείται βασικά με ιδιωτικές πρωτοβουλίες λόγω κάποιων χόμπι» ανέφερε ο Γιώργος Στεφάνου, ιδιοκτήτης της GOLDEN STAR FERRIES, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σειρά συσκέψεων για το ζήτημα των ακτοπλοϊκών ναύλων, για το οποίο αναμένεται παρέμβαση.

Δεν μπορεί να έχει έσοδα μια ακτοπλοϊκή εταιρεία, υποστήριξε ο κ. Στεφάνου, λέγοντας χαρακτηριστικά «το κάνουμε από χόμπι προσωπικά εμείς», καθώς «είναι έτσι φτιαγμένο γενικά όλο το σύστημα, με τον ΦΠΑ και όλα τα έξοδα τα οποία έχει η ναυτιλιακή εταιρία της ακτοπλοΐας ούτως ώστε να μην έχει κέρδη και δεν υπάρχει κέρδος από καμία».

afoi_stefanou_golden-star-ferries«Ακούγεται ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια γενικά από το επιβατικό κοινό σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών πλοίων, πλην όμως θα πρέπει να γνωρίζουν άπαντες ότι όταν σε υποχρεώνουν τα σωματεία, τα ναυτεργατικά και το κράτος γενικότερα να έχεις 52 άτομα πλήρωμα, τη στιγμή που στην Ευρώπη χρησιμοποιούν 22 άτομα πλήρωμα, δηλαδή ακριβώς το μισό και κάθε χρόνο ζητάνε αυξήσεις στα πολύ καλά μισθολόγια των ναυτικών της ακτοπλοΐας, δεν μας υποχρεώνει λοιπόν το κράτος να ανεβάσουμε τις τιμές στα εισιτήρια για να μπορέσουμε να καλύψουμε τους μισθούς;» δήλωσε ο κ. Στεφάνου, απαντώντας στο γιατί είναι ψηλά τα κόστη στα εισιτήρια.

Ερωτηθείς πώς δεν έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές στα εισιτήρια αντίστοιχα με την πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε ποσοστό δηλαδή περίπου 40%, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως πέρσι ανέβηκαν οι τιμές στα εισιτήρια κατά το ήμισυ από ό,τι έπρεπε σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου που ίσχυαν και ότι θα έπρεπε να ήταν διπλάσιες. Έπεσε η τιμή του πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στεφάνου και σήμερα είναι ισοδύναμες οι πραγματικές τιμές των εισιτηρίων σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου, ενώ επισήμανε ότι οικονομικά η εταιρεία υφίσταται «τεράστια ζημιά όπως και κάθε χρόνο».

Όσο αφορά το πώς στην πράξη μπορεί να υπάρξει μείωση στις τιμές των εισιτηρίων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε «θα ήμασταν, λοιπόν, ευχαριστημένοι εμείς προσωπικά και γενικά πιστεύω κάθε εταιρία, όταν μπορέσει να καλύπτει τα έξοδά του το πλοίο, που είναι τεράστια. Πρέπει να απευθυνθούμε στο κράτος, ώστε να μπορεί να επιδοτεί όλες τις γραμμές για να έχουμε μειωμένα εισιτήρια. Να μηδενιστεί ο ΦΠΑ, να μην έχει ΦΠΑ ο επιβάτης να πληρώνει. Εφόσον λοιπόν πει το κράτος, ναι άμεσα εγώ καταργώ τον ΦΠΑ, θα πέσουν οι τιμές τόσο όσο είναι ο ΦΠΑ. Να επιδοτήσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ, τα καύσιμα κάθε πλοίου, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι».

Με πληροφορίες από τη σελίδα ertnews.gr

Από σήμερα ο “Κλέων”στη ζωή μας… Εως 38 βαθμούς η θερμοκρασία στις Κυκλάδες

0
Καύσωνας
Καύσωνας

Με αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για το κύμα καύσωνα «Κλέων» που πλήττει τη χώρα, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν σταδιακά έως και τους 43-44 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, στις Κυκλάδες οριακά θα αγγίξει τους 38 βαθμούς αν και κατά τόπους (βλ Δαμαριώνα της Νάξου) μπορεί να ανέβει λίγο περισσότερο. 

Ο καύσωνας αυτός εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Β. Κικίλια, για το επερχόμενο κύμα καύσωνα, τα συναρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ενημερώθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καύσωνα και την ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων, κάτι που «δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους πυρκαγιών σε όλη τη χώρα», όπως είπε ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κικίλιας, ζήτησε μεταξύ άλλων, την εγρήγορση όλων των φορέων και των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο κύμα καύσωνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Θα ήθελα να ζητήσω μιας και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εναρμονισμένος για τις ημέρες που έρχονται και οι πολίτες και οι δήμοι και οι περιφέρειες και όλοι οι φορείς να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας, για τις μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Και μία ακόμη παράκληση: σε όλη τη διάρκεια της περιόδου πυροπροστασίας, τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας. Δεν επιτρέπονται, ειδικά αυτές τις μέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς».

Παράλληλα, σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Τετάρτη προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λασίθι, Ηράκλειο, και Ρέθυμνο.

Αναλυτικά η πρόγνωση
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά με μέγιστες τιμές

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 με 37 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στα Δωδεκάνησα έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ, βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 13-07-2023
Αίθριος και ζεστός καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-07-2023
Aίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-07-2023
Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-07-2023
Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ στα βόρεια είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της στα βόρεια.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 40 με 41 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας σήμερα στην Αττική και 24ωρη στην Περιφέρεια

0

Στάση εργασίας 8.00 πμ – 3.00 μμ στην Αττική και 24ωρη απεργία για τις δομές Υγείας της Περιφέρειας συνεχίζει σήμερα τις κινητοποιήσεις της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με κεντρικό μήνυμα «τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν».

Η ομοσπονδία έχει καλέσει τα μέλη της σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 8:30 στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

«Τα προβλήματα της δυμόσιας υγείας – πρόνοιας – ΕΚΑΒ δεν μπορούν να περιμένουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση χρηματοδότησης, μονιμοποίηση συμβασιούχων και αύξηση μισθών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου – Λ. Καραΐσκος: “Η τοπική οικονομία δεν ευνοείται από την επισκεψιμότητα”

0

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος.

Στην συνεδρίαση έδωσαν τον παρών, εκτός από τους Δημάρχους των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και η Ειδική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννα Νικολαϊδου.

Ο Δήμαρχος Αμοργού στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε μία κοσμογονία επενδύσεων που έχει συντελεστεί στο Νότιο Αιγαίο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, με την αγαστή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και με την προσπάθεια όλων των αυτοδιοικητικών.

«Όμως το αυξημένο κόστος της ακτοπλοΐας θίγει το πλεονέκτημα του ανταγωνισμού των νησιών μας. Δημιουργεί μείζον θέμα στην καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και στον ανταγωνισμό με άλλους προορισμούς.

Η τοπική οικονομία δεν ευνοείται από την επισκεψιμότητα, γιατί τα χρήματα πηγαίνουν αλλού», τόνισε ο κ. Καραΐσκος,

καταλήγοντας πως «έχουμε καταθέσει και στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα για τα νησιά μας.»