Πριν κατακάτσει ο αχός από τη θορυβώδη περιοδεία του Υπουργού Υγείας σε δομές υγείας στα νησιά, με σύνθημα “γράφε Χρήστο” και από τις έντονες διαμαρτυρίες και φωνές απόγνωσης των υγειονομικών, ήρθαν τα ίδια τα γεγονότα, αμείλικτα ως συνήθως, να απομυθοποιήσουν την άνευ περιεχομένου περιοδεία του παρατηρητή Υπουργού Υγείας.
Της Κατερίνας Γιαννακά (#)
- Ένα επεισόδιο με καρδιοπαθή στο Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο στην Κω, που, ελλείψει καρδιολόγου, αντιμετωπίστηκε από γυναικολόγο και διακομίστηκε, με το ΕΚΑΒ.
- Μία τυπική ΕΔΕ στο νοσοκομείο Σύρου, νοσοκομείο αναφοράς του πολυνησιακού νομού Κυκλάδων, το πόρισμα της οποίας, είχε μεν στόχο τη συγκάλυψη ενός σοβαρού περιστατικού, αλλά κατάφερε να ομολογήσει και να αποδεχτεί την ωμή πραγματικότητα.
Μερικές ημέρες πριν επισκεφθεί το νοσοκομείο Σύρου ο κύριος Υπουργός, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που είχα στο χέρι, που μου προκάλεσε αιμορραγία (τραυματισμός αρτηρίας), πρήξιμο, μελάνιασμα και δυνατούς πόνους, κατέφυγα τις μεταμεσονύκτιες ώρες στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου. Φθάνοντας εκεί δεν υπήρχε άλλο περιστατικό και το νοσηλευτικό προσωπικό επιλήφθηκε άμεσα και επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εφημερεύουσα γιατρό (ορθοπεδικό), η οποία βρισκόταν στο Β΄ Ορθοπεδικό ιατρείο… δηλαδή ξεκουραζόταν. Έδωσε οδηγίες στην εφημερεύουσα νοσοκόμα και δήλωσε «έρχομαι αμέσως». Μετά τις πρώτες βοήθειες που μου παρασχέθηκαν, περίμενα με υπομονή, παρά τους πόνους που είχα, στην αίθουσα αναμονής μέχρι να έρθει η γιατρός να με εξετάσει.
Με αφορμή και δεύτερο περιστατικό, που έφθασε στο νοσοκομείο, έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στην εφημερεύουσα γιατρό, η οποία και πάλι, αφού έδωσε οδηγίες, απάντησε «έρχομαι αμέσως».
Οι ώρες περνούσαν και η εφημερεύουσα γιατρός δεν εμφανιζόταν, οπότε, μετά από αναμονή τριών και πάνω ωρών, περί τις 5 το πρωί, ζήτησα από τη νοσηλεύτρια να με ενημερώσει πότε θα έρθει επιτέλους η γιατρός, μα δεν γνώριζε να μου απαντήσει. Έτσι, αποφάσισα να επιστρέψω στο σπίτι μου και απλά έφυγα χωρίς να πάρω εξιτήριο. Όταν ξημέρωσε απευθύνθηκα σε ιδιώτη γιατρό στην Αθήνα και έλαβα οδηγίες μέσω skype (το τραύμα χρειαζόταν ράμματα) πως θα τοποθετήσω αυτοκόλλητα ράμματα στο τραύμα και φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση), ενώ απαιτήθηκαν αρκετές εβδομάδες για την αποθεραπεία.
Παρόλο ότι έφυγα από το νοσοκομείο, η εφημερεύουσα εκείνη τη νύχτα γιατρός και οι υπηρεσίες του νοσοκομείου Σύρου, δεν έδειξαν στοιχειώδες ενδιαφέρον για έναν ασθενή τραυματία, που εισήχθη στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου με αιμορραγία και ένα τραύμα που χρειαζόταν ράμματα, χωρίς να τύχει της απαιτούμενης θεραπείας και χωρίς να πάρει εξιτήριο.
Στη σκέψη μου εκείνη τη στιγμή ήρθαν εικόνες από τις συχνές και μαζικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών του Νοσοκομείου Σύρου, για τις κενές θέσεις υγειονομικών υπαλλήλων και γιατρών και η απάντηση της διοίκησης ήταν πάντα ότι υπάρχει επάρκεια, αφού ο αριθμός των ασθενών, που αντιμετωπίζονται και εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο Σύρου, είναι υψηλός και επομένως τρανή απόδειξη της επάρκειας. Είμαι δηλαδή και εγώ ένας ακόμη «αριθμός» στον κατάλογο των ασθενών που «εξυπηρετήθηκε»…
Κατόπιν όλων αυτών αποφάσισα να προβώ σε επίσημη καταγγελία στη διοίκηση του νοσοκομείου. Στην πρόσφατη όμως συνάντηση που είχα με τον Διοικητή εξ αιτίας της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας, ενημερώθηκα από τον ίδιο πως για την υπόθεσή μου έχει διαταχθεί ΕΔΕ και ότι θα πράξει τα δέοντα, αφού η καταγγελία μου συμπίπτει με την αναφορά της νοσηλεύτριας για το περιστατικό.
Το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο μου κοινοποιήθηκε επίσημα, παρουσιάζει μία άλλη εικόνα, έχοντας παραποιήσει όσα απαράδεκτα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα. Η προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και κάλυψης της εφημερεύουσας γιατρού, που απουσίαζε… είναι εμφανής.
Στα πλαίσια της ωμής «συγκάλυψης» όμως περιέργως αποκαλύπτεται με ωμότητα επίσης, από άγνοια κινδύνου(;;;) η δραματική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, κατάσταση διάλυσης και κατάρρευσης, επικίνδυνη για τη ζωή των νησιωτών και των τουριστών.
Όταν η απουσία του εφημερεύοντα γιατρού, δικαιολογείται ως υπερκόπωση από τις διαρκείς και πολυάριθμες εφημερίες, που έχουν ως αποτέλεσμα να «πηγαίνει για ύπνο» ο εφημερεύων γιατρός κάπου μέσα στο νοσοκομείο και να ξεχνά το έκτακτο περιστατικό στα Επείγοντα που περιμένει και ενδεχομένως η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο, σημαίνει ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».
Σημαίνει ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ σε ένα νοσοκομείο αναφοράς του μεγαλύτερου πολυνησιακού νομού της χώρας, επιβεβαιώνεται με επίσημο τρόπο και με επίσημο κρατικό έγγραφο, το οποίο αναδεικνύει την αλήθεια μιας εξωπραγματικής κατάστασης σε μια εξωπραγματική χώρα – μπανανία της… Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν επομένως είναι πολλά:
1) Γιατί επί 19 ημέρες ήταν η ίδια γιατρός εφημερία;
2) Πώς γίνεται ο καταμερισμός των εφημεριών στους γιατρούς, μια/ένας μόνο σε κάθε βάρδια;
3) Ο εφημερεύων γιατρός μπορεί να αναπαύεται και να αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά τηλεφωνικά;
4) Ένας γιατρός κατάκοπος και εξουθενωμένος, που, όπως ομολογεί το πόρισμα, «δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του», είναι σε θέση να αντιμετωπίσει σοβαρά και αξιόπιστα, οποιοδήποτε περιστατικό, πολύ περισσότερο ένα έκτακτο;
Όσες επισκέψεις και καταγραφές των προβλημάτων κι αν κάνει ο «παρατηρητής» Υπουργός στις δομές υγείας των νησιών και όχι μόνο, είναι στάχτη στα μάτια κατοίκων και τουριστών και επιδιώκει να παρουσιάσει εικόνα ενός άλλου φανταστικού νοσοκομείου σε μια άλλη παραδεισένια χώρα.
Το ΕΣΥ καταρρέει, απαξιώνεται μεθοδικά, με κυβερνητικό σχέδιο και εκτελεστή τον παρατηρητή Υπουργό Υγείας και στόχο την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και το ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού.
Η απάντηση στο καθεστώς Μητσοτάκη, καθεστώς ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού από όσα ακόμη έχουν απομείνει, είναι μία:
- Αγώνες μαζικοί,
- για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας,
- για το Υγειονομικό Ισοδύναμο στα νησιά,
- για το Νησιωτικό ΕΣΥ,
- για καλύτερη ζωή.
(#) Κατερίνα Γιαννακά, Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
δείτε την σχετική απάντηση
ΑΠΑΝΤΗΣΗ.pdf