Η Σύρος ετοιμάζεται να φορέσει τα καλά της… Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι θα φιλοξενήσει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου (σ.σ. υπήρξε αλλαγή ημερομηνίας από 21η λόγω του φόβου της απεργίας των πλοίων το επόμενο 48ωρο) την μεγάλη γιορτή της Γαστρονομίας..
Αναφερόμαστε στα 17α ετήσια Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου», όπου στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων” θα εμφανιστούν μικροί παραγωγοί, σεφ και επαγγελματίες του χώρου της Γαστρονομίας ώστε να τιμηθούν για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους. Η διοργάνωση αυτή, που αποτελεί θεσμό του Ομίλου Μέσων της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», θα πραγματοποιηθεί σε δύο σημαντικά τοπόσημα του νησιού: το ιστορικό Θέατρο Απόλλων και το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας της Ερμούπολης.
Τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» αναγνωρίζουν κάθε χρόνο τον κόπο και το πάθος των μικρών παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων τροφίμων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι καταφέρνουν να παράξουν προϊόντα μοναδικής ποιότητας και αυθεντικότητας. Ο θεσμός αυτός προάγει τον πρωτογενή τομέα και την ελληνική γαστρονομία, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών πρακτικών παραγωγής.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα Βραβεία πραγματοποιούνται εκτός Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση της περιφέρειας, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί από τους βραβευόμενους παραγωγούς. Φέτος, η Σύρος επιλέχθηκε ως η ιδανική τοποθεσία, με την πολιτιστική και γαστρονομική της κληρονομιά να πρωταγωνιστεί. Η διοργάνωση περιλαμβάνει εκτενή δημοσιογραφική έρευνα και καταγραφή του έργου των παραγωγών, καθώς και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για τις Κυκλάδες και τους ανθρώπους τους.
Η κορύφωση της εκδήλωσης θα λάβει χώρα στην Ερμούπολη, με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις:
- Τελετή Βράβευσης στο Θέατρο Απόλλων: Στο εμβληματικό αυτό θέατρο, μικροί παραγωγοί από τις Κυκλάδες θα τιμηθούν για την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων τους. Η επιλογή των βραβευμένων γίνεται με αυστηρά και αδιάβλητα δημοσιογραφικά κριτήρια, επιβραβεύοντας εκείνους που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με τον μόχθο και την αφοσίωσή τους.
- Γιορτή των Σεφ στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας: Στη συνέχεια, στο επιβλητικό βιομηχανικό μουσείο της Σύρου, οι σεφ του «Γαστρονόμου», μαζί με τοπικούς σεφ, θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό γαστρονομικό γεγονός. Θα ετοιμάσουν εδέσματα με τοπικά προϊόντα από τις Κυκλάδες, προσφέροντας μια αυθεντική γευστική εμπειρία στους καλεσμένους.
Η εκδήλωση δεν περιορίζεται μόνο στη βραδιά της τελετής. Η εκτενής κάλυψη από τα Μέσα του Ομίλου «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και του ΣΚΑΪ θα εξασφαλίσει την προβολή των βραβευμένων παραγωγών και της γαστρονομίας των Κυκλάδων σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.
Το κόστος της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει την τελετή, την επαγγελματική κάλυψη από ψηφιακά και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και τη μεταφορά και φιλοξενία άνω των 200 καλεσμένων, θα καλυφθεί έως το ποσό των 12.000 ευρώ. Πρόκειται για μια επένδυση που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη για το νησί και τους παραγωγούς του. (σ.σ. να σημειώσουμε ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Σύρου έγινε συζήτηση και οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν αρκετά)..
Η επιλογή της Σύρου για τη διεξαγωγή των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» αναδεικνύει τη σημαντικότητα της Κυκλαδικής παραγωγής και της συμβολής της στην ελληνική γαστρονομία. Η εκδήλωση αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την προβολή της τοπικής κουλτούρας, των προϊόντων και της γαστρονομίας της Σύρου, ενισχύοντας τη θέση της στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των μέσων ενημέρωσης.
Με πληροφορίες από τη σελίδα Syros-Agenda.gr