Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΝ. Συρμαλένιος: Στο ... περίμενε ακόμη οι μελισσοκόμοι

Ν. Συρμαλένιος: Στο … περίμενε ακόμη οι μελισσοκόμοι

|

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα τα σημαντικά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας. Τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού, έχουν οδηγήσει στη μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.

Πλήγμα αποτελεί ο αποκλεισμός των μελισσοκόμων από τις ενισχύσεις για ζωοτροφές, καθώς οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή, έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική. Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της τροφής, προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.

Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως, οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται συνήθως σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να μετακινούν τα μελίσσια τους σε μεγάλες αποστάσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες.

Πέρα όλων των παραπάνω προκλήσεων, οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι και με τις “ελληνοποιήσεις” μελιού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, λόγω της υστέρησης των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας.

Για το ζήτημα αυτό είχαμε προχωρήσει σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την από 15/12/22 Ερώτηση με θέμα «Να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών», η οποία μέχρι σήμερα παραμένει χωρίς απάντηση.

Σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) στα τέλη του περασμένου έτους, υπήρξε η δέσμευση για ενίσχυση των μελισσοκόμων.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το αίτημα της Ο.Μ.Σ.Ε. για ενίσχυση της τάξης των 13 ευρώ ανά κυψέλη -που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις οι οποίες γονατίζουν τους μελισσοκόμους- δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.

Δείτε 2023-02-28-Βαρδάκης_Μελισσοκόμοι (1) την σχετική ερώτηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Νάξος – Ingbert Brunk: “Για μένα το μάρμαρο είναι σαν να έχει γίνει το φως, ύλη”

O Γερμανός γλύπτης που εντυπωσιάζει με την τέχνη του μαρμάρου στη Νάξο - Ηρθε σαν φοιτητής πριν από σαράντα χρόνια και στέριωσε για τα καλά με χώρο δράσης τον Αζαλά.

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)