Αγάπησε τη γαστρονομία των Κυκλάδων και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας. Βραβεύτηκε πολλές φορές για τις δημιουργίες του και προτιμήθηκε από μεγάλα εστιατόρια για την εξαιρετική δουλειά του. Όσοι έχουν γευτεί τα πιάτα του, αναγνωρίζουν τη λεπτομέρεια που κάνει πάντα τη διαφορά.
Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, στον τόπο καταγωγής του και να ξαναζωντανέψει ένα ανέκαθεν φιλόξενο σπίτι. Ο Γιάννης Γαβαλάς, εμπνευσμένος από τις «θύμησες των γεύσεων», από την Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και τη γεωμορφολογία του νησιού του, δημιούργησε ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης δεν νοιώθει πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος. Όπως παλιά! Το ονόμασε «Αρακλειά».
Μπαίνοντας κανείς στο χώρο μαγεύεται αρχικά από τον τρόπο με τον οποίο ο σεφ έδωσε ζωή σε ένα εστιατόριο που παλιά ήταν σπίτι και μάλιστα το πατρικό του. Τα παλιά έπιπλα, η παλιά τηλεόραση, το τηλέφωνο, οι καθρέπτες, ακόμα και το φανάρι των τροφίμων στην αυλή. Κάπως έτσι σε ένα χώρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και “λαογραφικό μουσείο”, μπορεί κανείς να απολαύσει τις υπέροχες δημιουργίες με υλικά που γεννούν οι Κυκλάδες και με κύριο συστατικό την αγάπη.
Αξίζει αυτή η μικρή αναφορά για να καταλάβουν όσοι δεν είχαν την τύχη να βρεθούν μέχρι τώρα στο πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων και να επισκεφτούν το εστιατόριο «Αρακλειά», τον λόγο για τον οποίο ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς είναι ένας εκ των ομιλητών στην ημερίδα με τίτλο «Η τυροκομία και το τυρί» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα τυριά των Κυκλάδων, όπως ο ίδιος μας είπε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air” είναι ιδιαίτερα, μοναδικά, αυθεντικά και αγνά. Έχουμε ευθύνη τόνισε ο κ. Γαβαλάς να επικοινωνήσουμε τη μοναδικότητα των προϊόντων και της πρώτης ύλης των νησιών μας, είναι σημαντικό να ξέρει αυτός που δοκιμάζει π.χ. παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου ότι βγαίνει από το «ψυγείο της υπομονής».
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό που εμείς φτιάχνουμε και προσφέρουμε στους επισκέπτες μας δημιουργείται από πρώτες ύλες για τις οποίες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του τόπου μας μοχθούν να παραγάγουν και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών.
Οι Κυκλαδίτες που έζησαν τις Κυκλάδες του χθες, γνωρίζουν πως αν χάσουμε την ταυτότητά μας και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πρώτα και πάνω απ’ όλα θα χάσουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς ως νησιώτες. Γι’ αυτό, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς, έχουμε όλοι ευθύνη να διασώσουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο ίδιος ο τόπος και οι πρόγονοί μας και να επικοινωνήσουμε τη μοναδικότητα της γαστρονομίας των Κυκλάδων.