Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαUnesco: Τα κυκλαδίτικα τυριά στο ...δρόμο αναγνώρισης ως κομμάτι της Αυλης Πολιτιστικής...

Unesco: Τα κυκλαδίτικα τυριά στο …δρόμο αναγνώρισης ως κομμάτι της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

|

Η παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων εγγράφηκε στον κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας. Επομένο βήμα, να αναγνωριστεί απο την UNESCO ως κομμάτι της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Πριν συμβεί αυτό, μήπως πρέπει να τα ψάξουμε και να τα γευτούμε εμείς οι ίδιοι;

Οσοι έχουμε ταξιδέψει στις Κυκλάδες πιθανότατα έχουμε απολαύσει τα εξαιρετικά τυριά που φτιάχνονται στα νησιά. Στην πρώτη γραμμή η Νάξος, η Πάρος, η Μήλος, η Σίφνος, η Μύκονος, η Τήνος, η Σύρος, η Ανδρος. Εδώ συναντάμε τυριά με πολύ δυνατό όνομα, τα οποία παρασκευάζονται για χρόνια με παραδοσιακό τρόπο. Τελευταία έχουν αναδειχθεί σύγχρονες, οργανωμένες τυροκομικές μονάδες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αντίστοιχες μεγάλων παραγωγικών περιοχών της ηπειρωτικής χώρας. Κάποιοι –κυρίως νέοι– τυροκόμοι, συνεχίζοντας παραδοσιακές δομές μικρής κλίμακας, έχουν αναπτύξει κάθετες παραγωγές με μικρά ή και μεγάλα κοπάδια αιγοπρόβατα και αγελάδες, για να τροφοδοτούν με πρώτη ύλη, γάλα δηλαδή δικής τους παραγωγής, τα τυροκομεία τους. Δυναμικές τέτοιες μονάδες συναντάμε στη Νάξο, την Πάρο, τη Μύκονο, τη Σύρο…

Πιθανόν να μην τα βρίσκουμε παντού όπου βρεθούμε, αλλά, αν ψάξουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, σε κάποιο ράφι θα έχουν τη θέση τους, σε κάποιο περιφερειακό μπακαλικάκι ή καφενείο. Κυρίως θα τα προμηθευτούμε αναζητώντας τα από τους ντόπιους. Οποιος αγαπά το πράμα το καλό, ξέρει και να το βρίσκει ρωτώντας. Ισως κάποια δεν υπάρχουν στις ποσότητες που θέλουμε και άλλα διατίθενται μόνο στον καιρό τους. Είναι κι αυτό ένα κομμάτι που αντανακλά την αξία τους. Η σπανιότητα τους δίνει γοητεία, που ευτυχώς όλο και πιο συχνά ταυτίζεται με δυνατή γεύση και εξαιρετική ποιότητα.

Μέρος της Αυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς

Τον Νοέμβριο του 2023, καθόλου τυχαία, ξεκίνησε μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια να εγγραφεί η Παραδοσιακή Τυροκομία των Κυκλάδων στο Eθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ηδη τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές οι συζητήσεις, οι αναφορές σε ειδικά έντυπα, η ζήτηση ήταν σε αυξητική τάση και η ανάγκη να δοθεί ώθηση σε ένα προϊόν που στηρίζει τη γαστρονομία μέσα από την παράδοση και εν τέλει τον τουρισμό ήταν εμφανής. Κυρίως όμως, ήταν ισχυρό το αίσθημα να αναδειχθούν οι τυροκομικές παραδόσεις των νησιών ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας των Κυκλαδιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάστηκαν εντατικά «[…] οι τυροκόμοι του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος, με πρωτοβουλία του φορέα που τους εκπροσωπεί, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με την καθοριστική και πολύτιμη συμβολή του Δημήτρη Ρουσουνέλου, συντάκτη του Δελτίου, και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού […]».

Η Παραδοσιακή Τυροκομία των Κυκλάδων εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με την υπ. αριθμ. 123101/21.03.2024 Υπουργική Απόφαση, «επειδή η τυροκομία είναι συνδεδεμένη με την παραγωγική ταυτότητα, το τοπίο και την πολιτισμική εμπειρία των Κυκλάδων ως σταυροδρόμι πολιτισμών και διατροφικών πρακτικών». Λόγια πολύ σημαντικά για μια ακόμα πιο σημαντική παραγωγική δραστηριότητα με πλούσια πολιτισμική διαδρομή.

Τα κυκλαδίτικα τυριά πάνε UNESCO-1

 

Για ποια τυριά μιλάμε;

Στις Κυκλάδες παρατηρείται η ιδιαιτερότητα να έχουμε, παράλληλα με την πολύ δυναμική παρουσία αιγοπροβάτων, και αγελαδοτροφία με ιστορικές καταβολές από την εποχή της Ενετοκρατίας. Νησιά με παρουσία ενετικών δυνάμεων που άρχισαν πρώτα να εκτρέφουν αγελάδες –αρχικά ως εργαλεία δουλειάς, στη συνέχεια για γαλακτοπαραγωγή– ήταν κυρίως η Τήνος και η Σύρος. Σήμερα, την πρωτοπορία σε πληθυσμό γαλακτοφόρων αγελάδων έχει η Νάξος και ακολουθούν η Μύκονος, η Σύρος κ.ά.

Στα σούπερ μάρκετ και στα ειδικά καταστήματα της Αθήνας, του Πειραιά και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας μπορούμε να βρούμε τυριά από τη Νάξο, τη Σύρο, την Τήνο, την Iο, την Aνδρο, την Πάρο, τη Μύκονο, τη Μήλο κ.ά. Μερικά νησιά έχουν καταφέρει να αναδείξουν τα προϊόντα τους στη διάρκεια του χρόνου και σε αυτό βοήθησε και η σταθερή ζήτηση από τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν εκτιμήσει την ποιότητα και τη γεύση τους. Τέτοια είναι η γραβιέρα Νάξου, το αρσενικό της ορεινής Νάξου, η κοπανιστή της Μυκόνου, το Σαν Μιχάλη της Σύρου, το μαλαθούνι της Τήνου, η γυλωμένη μανούρα της Σίφνου, το ξερό τυρί της Μήλου, το βωλάκι της Aνδρου, το τρίμμα της Κύθνου, το σερφιώτικο, το αμοργιανό, το φολεγανδρίτικο… Τυριά ταυτισμένα με τον τόπο τους. Γι’ αυτό και πολλές φορές θα τα βρούμε με την ονομασία «ντόπιο». Σημαίνει πολλά για τους ανθρώπους των νησιών, είναι η γευστική τους αυτογνωσία, η συντροφιά στο γεύμα, το προσφάι τους. Αυτό που περισσότερο από άλλες γεύσεις ορίζει την πατρίδα, στην περίπτωση των Κυκλάδων, την «όμορφη και παράξενη πατρίδα».

Η άποψη του καταναλωτικού κοινού έχει κατασταλάξει σε αρκετά από αυτά, πολλά όμως τυριά παραμένουν άγνωστα έξω από τα όρια των νησιών τους. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι γραβιέρες. Σήμερα στις Κυκλάδες κυκλοφορούν πολλές. Η γραβιέρα ΠΟΠ Νάξου, όμως, κάνει τη διαφορά λόγω του πλούσιου αρώματός της και της ισορροπημένης της γεύσης. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΠΟΠ Κυκλάδων κοπανιστή, για την οποία ειρήσθω εν παρόδω σε κάθε νησί υπάρχει και διαφορετική παραδοσιακή συνταγή. Εκείνη όμως που και ιστορικά, και εμπορικά, και γευστικά κάνει τη διαφορά είναι της Μυκόνου. Για τυριά όπως η γυλωμένη μανούρα της Σίφνου και τα διάφορα «ξερά» των Νότιων και των Δυτικών Κυκλάδων, ισχύει αυτό που μας έγραψε φίλος στη διάρκεια της έρευνας: «Λίγοι τα άκουσαν και ακόμα λιγότεροι τα δοκίμασαν». Oπως και για το νεότατο στην αγορά καρίκι Τήνου: «Στα όρια του παντελώς αγνώστου, καθώς πολλοί το ακούν, ελάχιστοι στην Ελλάδα το έχουν δοκιμάσει». Κοντολογίς, τα παραδοσιακά τυριά των Κυκλάδων, αλλά και σε όλο τον κόσμο, θέλουν μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να πετύχουν να κρατήσουν τα στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν. Χρειάζονται μελέτες και προσπάθειες ετών για να περάσουν από το μιτάτο και το τυροκομειό στις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Κυρίως χρειάζονται σεβασμό στις διαδικασίες, στη χρήση της σωστής πρώτης ύλης, στις ωριμάνσεις και μακάρι κάποτε να μπορέσουμε, μια και η νομοθεσία πλέον το επιτρέπει, να απολαμβάνουμε τυριά απαστερίωτου γάλακτος με όλο το μπουκέτο των αρωμάτων και της νοστιμιάς τους.

Πέραν των ανωτέρω, δύο ακόμα τυριά μας, το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου και το αρσενικό ΠΟΠ ορεινής Νάξου, ανήκουν στα πολύ δυνατά μας τυριά, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να χαρακτηριστεί ΠΟΠ και η γραβιέρα της Πάρου. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι καμιά πιστοποίηση και κανένα όνομα δεν θα σημαίνει τίποτα αν η ποιότητα και η γεύση δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Η επανάπαυση στην όποια πιστοποίηση, στις βραβεύσεις και στα (κατά παραγγελίαν ή όχι) διθυραμβικά δημοσιεύματα είναι κακός σύμβουλος.

Τα κυκλαδίτικα τυριά πάνε UNESCO-2

Βάλαμε ρότα για UNESCO

Στις 31 Μαρτίου 2024, το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλε τον φάκελο υποψηφιότητας της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στην εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη διαφύλαξη της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2003), την οποία η Ελλάδα κύρωσε το 2006. Βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί η υποψηφιότητα ενός στοιχείου είναι αυτό να έχει εγγραφεί προηγουμένως στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάθε χώρας.

Ο φάκελος, εμπλουτισμένος με την τεκμηρίωση από γραπτά κείμενα, βιβλιογραφία, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό και καταγραφές βίντεο, βρίσκεται στο στάδιο της αυστηρής διαδικασίας αξιολόγησης. Εξετάζεται ενδελεχώς από τα αρμόδια όργανα, μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία, μέχρι να πάρει τη σειρά του και να εξεταστεί από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης, η οποία συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο.

Η είδηση της υποψηφιότητας της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων προς εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO έγινε δεκτή από τον κόσμο της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας στις Κυκλάδες, αλλά και σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναμένεται να συμπαρασύρει, στρέφοντας τα φώτα της ενημέρωσης και ακολούθως τη ζήτηση σε ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής παραγωγής, όλη την παραδοσιακή και εν πολλοίς άγνωστη Ελληνική Παραδοσιακή Τυροκομία. Στο θέμα αυτό η δραστήρια και παραγωγική Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει σχεδιάσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο ανάδειξης και διαφύλαξης.

Ο Ελληνας αγαπά το τυρί. Ακόμα και αν η αγάπη αυτή περιορίζεται κυρίως στη φέτα και δευτερευόντως στο κασέρι, στο κεφαλοτύρι, στη γραβιέρα, το τυρί είναι σημαντικό κομμάτι στη διατροφή μας. Είναι καιρός να αναδείξουμε τις ιδιαίτερες γευστικές του χάρες, να τις κάνουμε κτήμα του καταναλωτικού κοινού. Το κρασί, το ελαιόλαδο, που αναβαθμίστηκαν καλλιεργητικά, παραγωγικά, αλλά και στον τρόπο παρουσίασης τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν δείξει έναν δρόμο. Ας τον περπατήσουμε μαζί, κυρίως δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό, προστατεύοντας και διευκολύνοντας εκείνους που ασκούν δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τα τυριά μας: τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους. Είναι δύσκολα επαγγέλματα αυτά και δυστυχώς σε όλη την έρευνά μας οι περισσότεροι «χωρικοί του απέραντου γαλάζιου» αισθάνονται κουρασμένοι και αδικαίωτοι. Κρίνοντας ακόμα και τη συνεισφορά τους στον τουρισμό και δη στη μεγάλη σελίδα του Γαστρονομικού Τουρισμού, συχνά αντιμετωπίζονται σαν ο τελευταίος, ο βοηθητικός και όχι απαραίτητος τροχός της αμάξης. Τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον ουσιαστικό, αυτή ίσως να είναι η τελευταία γενιά που θα παράγει το κυκλαδίτικο τυρί που πολλοί αγαπήσαμε.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται στη μεν πολιτεία να στηρίξει, στους δε επαγγελματίες (εστιάτορες, μάγειρες, ξενοδόχους, εμπόρους τροφίμων) να απεμπλακούν από οικονομίστικες αναστολές. Κυρίως όμως, για να έχει μέλλον ο κύκλος του γάλακτος και του τυριού, εναπόκειται στους καταναλωτές να δείχνουν έμπρακτα και διαρκώς την προτίμησή τους στον πλούσιο κόσμο και στην ποικιλότητα των γνήσιων γεύσεων που προσφέρουν τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα τυριά.

Πηγή: Gastronomos.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική