Σε μια Ελλάδα που επιμένει να αναζητά το νέο οικονομικό της μοντέλο, μεταφέροντας βάρος στην πραγματική παραγωγή, ο κλάδος των τυριών προσφέρει ενδιαφέρουσες διεξόδους. Παλιοί, έμπειροι τυροκόμοι αλλά και νέα παιδιά με σπουδαία θεωρητική κατάρτιση και ζήλο για την ενασχόληση με το τυρί, διαμορφώνουν σιγά – σιγά ένα νέο χάρτη για την εγχώρια τυροκομία, η εδραίωση της οποίας σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.
Οι φετινές αναζητήσεις στον κόσμο της εγχώριας τυροκομίας, έρχονται να διαπιστώσουν την πίστη των επαγγελματιών του κλάδου στην αυθεντική Φέτα. Ακόμα και τυροκομεία, εντός της ζώνης ΠΟΠ, που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αναφορά στο εμβληματικό ελληνικό τυρί, φέτος έχουν συμπεριλάβει το προϊόν στους κωδικούς τους.
Μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση στην εντοπιότητα εκφράζεται μέσα από ενισχυμένες προσπάθειες επικοινωνίας του ΠΟΠ που έχει κάθε επιμέρους ζώνη γάλακτος της χώρας. Μια επίσης νέα τάση στην τυροκόμηση έχει γεύση… καπνιστή, με αρκετές τυροκομικές μονάδες να φτιάχνουν συνταγές για τους διαρκώς αυξανόμενους θιασώτες των καπνιστών τυριών.
Φυσικά δεν περνά απαρατήρητη και η ενηλικίωση της ζώνης γάλακτος, με όλο και περισσότερες τυροκομικές μονάδες που έχουν για αιχμή την ποιοτική – artisanal παραγωγή τυριών να έρχονται πιο κοντά στον κτηνοτρόφο, να δίνουν παραγωγικές κατευθύνσεις και να βαδίζουν μαζί στα μονοπάτια της προστιθέμενης αξίας.
Η συντακτική ομάδα του Τυροκόμου, πιστή στο ραντεβού της με τον κλάδο της τυροκομίας, παρουσιάζει φέτος μια καλοδουλεμένη λίστα τυριών, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει από όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας.
Και σας παρουσιάζουμε τα τυριά των Κυκλάδων που ξεχώρισαν αρχής γενομένης από το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταράς…
Με την συνταγή που έρχεται από την προηγούμενη χιλιετία και τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε το Κεφαλοτύρι μας ένα προϊόν με έντονη και πικάντικη γεύση, άριστο μεζέ για την μπύρα το κρασί και τη ρακή σας. Ένα προϊόν που μπορεί να συνοδεύσει κάθε είδους οικογενειακό και εορταστικό τραπέζι ή οποιοδήποτε επαγγελματία που ετοιμάζει μια καλή ποικιλία τυριών. Ένα προϊόν που θα δώσει αξία και γεύση σε κάθε μακαρονάδα και πίτσα. Το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12-μηνης ωρίμανσης παράγεται από Φρέσκο Πλήρες Παστεριωμένο Αγελαδινό Γάλα.
Τυροκομείο Πιτταρά
“Μια συνταγή µε ρίζες που χάνονται στο χρόνο δίνει ένα τυρί µε έντονη και πικάντικη γεύση που ξεχειλίζει αρώµατα. Ο λόγος για το βραβευµένα στα βραβεία AFFA Κεφαλοτύρι Νάξου 12µηνης ωρίµανσης του Νικόλα Πιτταρά, που παράγεται από 100% αγελαδινό γάλα από την ιδιόκτητη µονάδα στη Νάξο.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η κτηνοτροφική µονάδα µονάδα Πιτταρά, που παράγει 3.000 τόνους γάλακτος κατ’ έτος, το 2022 έλαβε πιστοποίηση τόσο για την παραγωγή των προϊόντων της, κρέας και τυροκοµικά, από µη γενετικά τροποποιηµένες ζωοτροφές, όσο και για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων της.
Το σύγχρονο τυροκοµείο κοντά στο χωριό Μέλανες είναι άρτια εξοπλισµένο ενώ σε µικρή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις όπου εκτρέφονται κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο 550 βοοειδή για παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Στα οικογενειακά κτήµατα καλλιεργούνται καλαµπόκι και χειµερινά σιτηρά, ένα µεγάλο µέρος από τις χορτονοµές που χρειάζεται η µονάδα µε όφελος όχι µόνο την αυτοδυναµία σε τροφή αλλά την εξασφάλιση της ποιότητάς της.
Σηµειώνεται ότι τα τυροκοµικά Πιτταρά, και ιδιαίτερα η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου και η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου 12µηνης ωρίµανσης, έχουν επανειληµµένα -και το 2023- βραβευθεί σε διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας”.
Ιδού η λίστα των 50 κορυφαίων τυριών για το 2023
Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr