Σε μια Ελλάδα που επιμένει να αναζητά το νέο οικονομικό της μοντέλο, μεταφέροντας βάρος στην πραγματική παραγωγή, ο κλάδος των τυριών προσφέρει ενδιαφέρουσες διεξόδους.
Παλιοί, έμπειροι τυροκόμοι αλλά και νέα παιδιά με σπουδαία θεωρητική κατάρτιση και ζήλο για την ενασχόληση με το τυρί, διαμορφώνουν σιγά – σιγά ένα νέο χάρτη για την εγχώρια τυροκομία, η εδραίωση της οποίας σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.
Οι φετινές αναζητήσεις στον κόσμο της εγχώριας τυροκομίας, έρχονται να διαπιστώσουν την πίστη των επαγγελματιών του κλάδου στην αυθεντική Φέτα. Ακόμα και τυροκομεία, εντός της ζώνης ΠΟΠ, που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αναφορά στο εμβληματικό ελληνικό τυρί, φέτος έχουν συμπεριλάβει το προϊόν στους κωδικούς τους.
Μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση στην εντοπιότητα εκφράζεται μέσα από ενισχυμένες προσπάθειες επικοινωνίας του ΠΟΠ που έχει κάθε επιμέρους ζώνη γάλακτος της χώρας.
Μια επίσης νέα τάση στην τυροκόμηση έχει γεύση… καπνιστή, με αρκετές τυροκομικές μονάδες να φτιάχνουν συνταγές για τους διαρκώς αυξανόμενους θιασώτες των καπνιστών τυριών.
Φυσικά δεν περνά απαρατήρητη και η ενηλικίωση της ζώνης γάλακτος, με όλο και περισσότερες τυροκομικές μονάδες που έχουν για αιχμή την ποιοτική – artisanal παραγωγή τυριών να έρχονται πιο κοντά στον κτηνοτρόφο, να δίνουν παραγωγικές κατευθύνσεις και να βαδίζουν μαζί στα μονοπάτια της προστιθέμενης αξίας.
Στη φετινή λίστα των 50 καλύτερων τυριών για το 2023 από τη σελίδα Tyrokomos.gr μετά το Κεφαλοτύρι Πιτταράς βλέπουμε και ένα Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ που φέρει τη σφραγίδα της Φάρμας Κουνάδη. Εκεί στα ορεινά του Κινιδάρου στη Νάξο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Ο λόγος για τον Δημήτρη Κουνάδη, ο οποίος έχει παντρέψει την παράδοση της οικογένειας και του χωριού του με τη νέα τεχνολογία.. Οπως δε διαβάζουμε στη σελίδα της “Φάρμας Κουνάδη” στα social media
” Ο Δημήτρης Κουνάδης ήρθε στη Γαλακτοκομική Σχολή από τη Νάξο. Όταν αποφοίτησε, επέστρεψε στον τόπο του και με την οικογένεια του εξέλιξαν την κτηνοτροφικής μονάδα τους σε επιχείρηση ιδιοπαραγωγής Φάρμα Κουνάδης η οποία παράγει εκλεκτά τοπικά τυριά όπως το ΠΟΠ “ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΝΑΞΟΥ” που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην Γιορτή Τυριού που οργανώσαμε στη Γαλακτοκομική Σχολή κερδίζοντας τα ευνοϊκά σχόλια όσων τα δοκίμασαν. Μπράβο Δημήτρη!”
Οσο για το βραβευμένο τυρί που μπήκε στην σχετική λίστα των 50 καλύτερων τυριών για το 2023;
Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου Κουνάδη – Από ιδιόκτητο κοπάδι στον Κινίδαρο Νάξου (Αιγοπρόβειο)
Βουτυρένια απαλή υφή, έντονη, πικάντικη αλλά και αλµυρή και συνάµα γλυκιά γεύση µαζί µε µακρά επίγευση χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο εµβληµατικά τυριά των Κυκλάδων. Το Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου, ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από µη παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα, κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ το 2020 µε τη διαδικασία παραγωγής του να γίνεται από έµπειρους τυροκόµους. ∆ηµιουργός ο ∆ηµήτρης Κουνάδης, ο οποίος αφού φοίτησε στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, επέστρεψε στον τόπο του και µε την οικογένειά του εξέλιξαν την κτηνοτροφική µονάδα τους σε επιχείρηση ιδιοπαραγωγής τοπικών τυριών.