Η Τυροκομία Νάξου ξεκίνησε την τυροκόμηση σε εποχές που οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού έκαναν παραγωγή αποκλειστικά για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία καλά οργανωμένη και καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα.
Σήμερα διοικείται από την τέταρτη γενιά και τον Μανώλη Κουφόπουλο, ο οποίος το 1990 αποφάσισε να δώσει μία οργανωμένη δομή στο εγχείρημα των προγόνων του, δημιουργώντας ένα σύγχρονο τυροκομείο στην πεδινή κοινότητα Γαλανάδου. Οι πρόγονοί του ήταν κτηνοτρόφοι, ενώ στην πορεία ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τυροκόμηση, συνεργαζόμενος με τους παραγωγούς του νησιού.
H Αρχοντούλα Μαράκη, μέλος της οικογένειας και σύζυγος του τυροκόμου στέκεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα πολλά τυριά παράγονται παραδοσιακά, αποκλειστικά στο χέρι. «Υπάρχουν τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο χωρίς να μπαίνουν σε καλούπι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παστερίωση όλων των τυριών μας προκειμένου να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Ένα από τα τυριά που παράγονται στο χέρι είναι το μελανοτύρι, το οποίο ωριμάζει μέσα σε μούργα κρασιού και βότανα».
Παραγωγή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχή
Όπως η ίδια λέει το κάθε τυρί στη Νάξο παράγεται από γάλατα εποχής και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης. «Με αυτόν τον τρόπο γινόταν πάντα η τυροκόμηση στο νησί μας. Σε αντίθεση με εμάς οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, τα ζώα δεν γεννούν την εποχή που επιτρέπει η φύση, ενώ δεν διακόπτεται η γαλακτοπαραγωγή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όπως θα έπρεπε να συμβαίνει».
«Αναβιώνουμε όλα τα παραδοσιακά τυριά της Νάξου που παράγονται από την αρχαιότητα. Ανάμεσά τους είναι το Νάξιον (Αρσενικό), όπου η νομοθεσία έδωσε πριν από μερικά χρόνια το δικαίωμα στην ορεινή Νάξο να παράγει Αρσενικό και όχι στην πεδινή όπου βρισκόμαστε εμείς. Διαθέτουμε 25 διαφορετικά τυροκομικά προϊόντα μεταξύ των οποίων είναι ο κομμός, ένα τυρί που αντλεί επίσης την προέλευσή του από τα αρχαία χρόνια. Το έφτιαχναν οι βοσκοί στο βουνό και λόγω του ότι είναι ένα συμπαγές τυρί αμέσως μετά την τυροκόμησή του, μπορούσαν να το κόψουν εκείνη την ώρα», λέει η τυροκόμος. «Το πιο σημαντικό που έχουμε καταφέρει είναι το κάθε τυρί να έχει τον δικό του τρόπο παραγωγής και ως προς τη μείξη διαφορετικών ειδών γάλακτος αλλά και ως προς την διαδικασία της τυροκόμησης, να διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα».
Στα παραδοσιακά τυριά που τυροκομούνται είναι και και το ξυνότυρο, που σύμφωνα με την Αρχοντούλα Μαράκη, δημιουργήθηκε στο νησί πριν από αρκετά χρόνια, όταν λόγω της ζέστης ξίνιζε το γάλα. Η Τυροκομία Νάξου συνεργάζεται με κτηνοτρόφους του νησιού, εισκομίζοντας καθημερινά ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 τόνων.
Στόχος να ανοίξει και άλλα καταστήματα στο εξωτερικό
Ένα μικρό μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία. «Σε χώρες όπου παράγονται τυριά, οι καταναλωτές αναζητούν τα δικά μας προϊόντα καθώς αναζητούν νέες γεύσεις». Τα τυριά του Μανώλη Κουφόπουλου τοποθετούνται σε επιλεγμένα εστιατόρια όπως το Milos της Νέας Υόρκης αλλά και delicatessen καταστήματα καθώς και στα δύο σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτει η Τυροκομία Νάξου στη Χώρα του νησιού και στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι.
Προσεχώς σχεδιάζεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικής και στο εξωτερικό. «Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε μικρά καταστήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, προκειμένου να προσφέρουμε στον καταναλωτή τα προϊόντα μας».
Με πληροφορίες από τη σελίδα thetotalbusiness.com