Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

Τυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

|

Η Τυροκομία Νάξου ξεκίνησε την τυροκόμηση σε εποχές που οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού έκαναν παραγωγή αποκλειστικά για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία καλά οργανωμένη και καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα.

Σήμερα διοικείται από την τέταρτη γενιά και τον Μανώλη Κουφόπουλο, ο οποίος το 1990 αποφάσισε να δώσει μία οργανωμένη δομή στο εγχείρημα των προγόνων του, δημιουργώντας ένα σύγχρονο τυροκομείο στην πεδινή κοινότητα Γαλανάδου. Οι πρόγονοί του ήταν κτηνοτρόφοι, ενώ στην πορεία ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τυροκόμηση, συνεργαζόμενος με τους παραγωγούς του νησιού.

H Αρχοντούλα Μαράκη, μέλος της οικογένειας και σύζυγος του τυροκόμου στέκεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα πολλά τυριά παράγονται παραδοσιακά, αποκλειστικά στο χέρι. «Υπάρχουν τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο χωρίς να μπαίνουν σε καλούπι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παστερίωση όλων των τυριών μας προκειμένου να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Ένα από τα τυριά που παράγονται στο χέρι είναι το μελανοτύρι, το οποίο ωριμάζει μέσα σε μούργα κρασιού και βότανα».

Παραγωγή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχή

Όπως η ίδια λέει το κάθε τυρί στη Νάξο παράγεται από γάλατα εποχής και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης. «Με αυτόν τον τρόπο γινόταν πάντα η τυροκόμηση στο νησί μας. Σε αντίθεση με εμάς οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, τα ζώα δεν γεννούν την εποχή που επιτρέπει η φύση, ενώ δεν διακόπτεται η γαλακτοπαραγωγή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όπως θα έπρεπε να συμβαίνει».

«Αναβιώνουμε όλα τα παραδοσιακά τυριά της Νάξου που παράγονται από την αρχαιότητα. Ανάμεσά τους είναι το Νάξιον (Αρσενικό), όπου η νομοθεσία έδωσε πριν από μερικά χρόνια το δικαίωμα στην ορεινή Νάξο να παράγει Αρσενικό και όχι στην πεδινή όπου βρισκόμαστε εμείς. Διαθέτουμε 25 διαφορετικά τυροκομικά προϊόντα μεταξύ των οποίων είναι ο κομμός, ένα τυρί που αντλεί επίσης την προέλευσή του από τα αρχαία χρόνια. Το έφτιαχναν οι βοσκοί στο βουνό και λόγω του ότι είναι ένα συμπαγές τυρί αμέσως μετά την τυροκόμησή του, μπορούσαν να το κόψουν εκείνη την ώρα», λέει η τυροκόμος. «Το πιο σημαντικό που έχουμε καταφέρει είναι το κάθε τυρί να έχει τον δικό του τρόπο παραγωγής και ως προς τη μείξη διαφορετικών ειδών γάλακτος αλλά και ως προς την διαδικασία της τυροκόμησης, να διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα».

Στα παραδοσιακά τυριά που τυροκομούνται είναι και και το ξυνότυρο, που σύμφωνα με την Αρχοντούλα Μαράκη, δημιουργήθηκε στο νησί πριν από αρκετά χρόνια, όταν λόγω της ζέστης ξίνιζε το γάλα. Η Τυροκομία Νάξου συνεργάζεται με κτηνοτρόφους του νησιού, εισκομίζοντας καθημερινά ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 τόνων.

Στόχος να ανοίξει και άλλα καταστήματα στο εξωτερικό

Ένα  μικρό μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία. «Σε χώρες όπου παράγονται τυριά, οι καταναλωτές αναζητούν τα δικά μας προϊόντα καθώς αναζητούν νέες γεύσεις». Τα τυριά του Μανώλη Κουφόπουλου τοποθετούνται σε επιλεγμένα εστιατόρια όπως το Milos της Νέας Υόρκης αλλά και delicatessen καταστήματα καθώς και στα δύο σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτει η Τυροκομία Νάξου στη Χώρα του νησιού και στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι.

Προσεχώς σχεδιάζεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικής και στο εξωτερικό. «Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε μικρά καταστήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, προκειμένου να προσφέρουμε στον καταναλωτή τα προϊόντα μας».

Με πληροφορίες από τη σελίδα thetotalbusiness.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σέριφος – ΠΠΙ: Ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης αποχωρεί μετά από επτά χρόνια

Αποχαιρέτησε μετά από 7 χρόνια την ομάδα του ΠΠΙ Σερίφου ο ιατρός Θανάσης Κοντάρης

Εκτακτο: Στο χειρουργείο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Εκτάκτως στο χειρουργείο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Ξενοδοχεία – Πισίνες: Ρύθμιση προσφέρει τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού στον αιγιαλό (!!!)

Απίστευτο... Η ρύθμιση επιτρέπει και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στον αιγιαλό, όπως αγωγών και αντλιών. - Τι αναφέρει ο κος Νόκας

Κουφονήσια: “Πράσινο” φως για κατασκευή νέου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Κουφονήσια - Σε ποια περιοχή, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Νάξος – Δικηγορικός Σύλλογος: “Δικαστικό Μέγαρο τώρα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου”

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου στον Υπουργό Δικαιοσύνης: “Επιτακτική η ανάγκη άμεσης ανέγερσης κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου στη Νάξο”

Μ. Καφούρος: Επίσκεψη στην Κέα και συναντήσεις με σημασία

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου στην Κέα. Ποιος ο λόγος και με ποιους συναντήθηκε

Copernicus: Το 2024 η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία, 1300 άνθρωποι χάθηκαν μόνο τον Ιούνιο (!!!)

Ξεπεράστηκε μεσοσταθμικά το όριο του 1,5° Κελσίου ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού

Υπουργείο Τουρισμού – Δωδεκάνησα: “Πράσινο” φως για μαρίνα Κω, “κόκκινο” για Πάτμο και Σύμη

Πράσινο φως από το υπουργείο Τουρισμού για τη Μαρίνα Κω – Κόκκινο για Σύμη, Πάτμο και Λέρο

Κέα: Τι έκανε ο Δήμος για τη προστασία του Περιβάλλοντος

Δράσεις και επιτεύγματα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος 2018-2024

ΠΝΑΙ – Σύρος: Ψηφιακή περιήγηση Ερμούπολης με “οδηγό” τον Μάνο Ελευθερίου

Ψηφιακή περιήγηση της Ερμούπολης μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας

Νάξος: Το Laguna Coast Resort στα 20 ξενοδοχεία που θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά

Ανάμεσα στις 20 πιο .. ηχηρές αφίξεις στο χώρο των καταλυμάτων και το Laguna Coast Resort που βρίσκεται στη Νάξο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Σεπτέμβριο βγαίνει στο …σφυρί

Τον Σεπτέμβριο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της ΥΠΑ

Νάξος – Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός, μέλος του ΕΚΑΒ ο Ιορδάνης που έπιασε το Σταυρό (video)

Με λαμπρότητα και ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός των Θεοφανίων - Ποιος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και τι δήλωσε στον Γιάννη Βλαχάκη (video)

Θεοφάνια – Κωμιακή: Ο Σταυρός έπεσε στη στέρνα της Ανεβάλλουσας, τον έπιασε ο Μάριος Βενιέρης (video)

Για 3η σερί χρονιά η στέρνα της Ανεβάλλουσας λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κωμιακής τα Θεοφάνια - Ποιος έπιασε το σταυρό (video)

Νάξος – Cine Naxos: Ερχεται το “Υπάρχω” (10/01) που σπάει ταμεία σε όλη την Ελλάδα

Η Ελληνική ταινία "Υπάρχω" που αναφέρεται σε στιγμές από τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στο Cine Naxos - Διπλές προβολές (19:30 και 22:00) και δεν αποκλείεται να την δούμε και 2η εβδομάδα (video)

Λ. Ελευθερίου: “Χαίρομαι που ο γιος μου, θέλει να ερχόμαστε Νάξο” (video)

Ο Λευτέρης Ελευθερίου μιλάει στο NaxosPress και τον Νίκο Σκορδιαλό για τον Καμπανέλλη, τον Ημελλο και βέβαια τη Νάξο (video)

Blue Star Ferries: Από αύριο (09/01) το Blue Star 1 επιστρέφει στη γραμμή της Παροναξίας

Από αύριο Πέμπτη (09/01) το Blue Star 1 επιστρέφει στη Παροναξία - Μέχρι πότε θα είναι στη γραμμή, το Blue Star Delos πάει .. Καβάλα

Νάξος – Αγιος Αρσένιος: Γλέντι τα Θεοφάνια και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πρόσκληση στην κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και στο γλέντι του Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου Αγίου Αρσενίου - Πότε και που

Νάξος: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη Οικονομοπούλου στον αγώνα Πανναξιακός ΑΟΚ – Πικέρμι

Στην αναμέτρηση μπάσκετ Πανναξιακός ΑΟΚ - Πικέρμπι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μαργαρίτας Οικονομοπούλου

ΕΠΣ Κυκλάδων: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον cpt Μακάριο Λύρα και την Blue Star Ferries (photos)

Τα μέλη των Μεικτών Ομάδων της ΕΠΣ Κυκλάδων εν πλω.. Το ευχαριστώ προς τους αρμόδιος και δη την Blue Star Ferries