Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

Τυροκομία Νάξου: Συνεχίζει την παράδοση, ετοιμάζεται για άνοιγμα στο εξωτερικό

|

Η Τυροκομία Νάξου ξεκίνησε την τυροκόμηση σε εποχές που οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού έκαναν παραγωγή αποκλειστικά για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία καλά οργανωμένη και καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα.

Σήμερα διοικείται από την τέταρτη γενιά και τον Μανώλη Κουφόπουλο, ο οποίος το 1990 αποφάσισε να δώσει μία οργανωμένη δομή στο εγχείρημα των προγόνων του, δημιουργώντας ένα σύγχρονο τυροκομείο στην πεδινή κοινότητα Γαλανάδου. Οι πρόγονοί του ήταν κτηνοτρόφοι, ενώ στην πορεία ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τυροκόμηση, συνεργαζόμενος με τους παραγωγούς του νησιού.

H Αρχοντούλα Μαράκη, μέλος της οικογένειας και σύζυγος του τυροκόμου στέκεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα πολλά τυριά παράγονται παραδοσιακά, αποκλειστικά στο χέρι. «Υπάρχουν τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο χωρίς να μπαίνουν σε καλούπι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παστερίωση όλων των τυριών μας προκειμένου να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Ένα από τα τυριά που παράγονται στο χέρι είναι το μελανοτύρι, το οποίο ωριμάζει μέσα σε μούργα κρασιού και βότανα».

Παραγωγή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχή

Όπως η ίδια λέει το κάθε τυρί στη Νάξο παράγεται από γάλατα εποχής και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης. «Με αυτόν τον τρόπο γινόταν πάντα η τυροκόμηση στο νησί μας. Σε αντίθεση με εμάς οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, τα ζώα δεν γεννούν την εποχή που επιτρέπει η φύση, ενώ δεν διακόπτεται η γαλακτοπαραγωγή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όπως θα έπρεπε να συμβαίνει».

«Αναβιώνουμε όλα τα παραδοσιακά τυριά της Νάξου που παράγονται από την αρχαιότητα. Ανάμεσά τους είναι το Νάξιον (Αρσενικό), όπου η νομοθεσία έδωσε πριν από μερικά χρόνια το δικαίωμα στην ορεινή Νάξο να παράγει Αρσενικό και όχι στην πεδινή όπου βρισκόμαστε εμείς. Διαθέτουμε 25 διαφορετικά τυροκομικά προϊόντα μεταξύ των οποίων είναι ο κομμός, ένα τυρί που αντλεί επίσης την προέλευσή του από τα αρχαία χρόνια. Το έφτιαχναν οι βοσκοί στο βουνό και λόγω του ότι είναι ένα συμπαγές τυρί αμέσως μετά την τυροκόμησή του, μπορούσαν να το κόψουν εκείνη την ώρα», λέει η τυροκόμος. «Το πιο σημαντικό που έχουμε καταφέρει είναι το κάθε τυρί να έχει τον δικό του τρόπο παραγωγής και ως προς τη μείξη διαφορετικών ειδών γάλακτος αλλά και ως προς την διαδικασία της τυροκόμησης, να διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα».

Στα παραδοσιακά τυριά που τυροκομούνται είναι και και το ξυνότυρο, που σύμφωνα με την Αρχοντούλα Μαράκη, δημιουργήθηκε στο νησί πριν από αρκετά χρόνια, όταν λόγω της ζέστης ξίνιζε το γάλα. Η Τυροκομία Νάξου συνεργάζεται με κτηνοτρόφους του νησιού, εισκομίζοντας καθημερινά ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 τόνων.

Στόχος να ανοίξει και άλλα καταστήματα στο εξωτερικό

Ένα  μικρό μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία. «Σε χώρες όπου παράγονται τυριά, οι καταναλωτές αναζητούν τα δικά μας προϊόντα καθώς αναζητούν νέες γεύσεις». Τα τυριά του Μανώλη Κουφόπουλου τοποθετούνται σε επιλεγμένα εστιατόρια όπως το Milos της Νέας Υόρκης αλλά και delicatessen καταστήματα καθώς και στα δύο σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτει η Τυροκομία Νάξου στη Χώρα του νησιού και στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι.

Προσεχώς σχεδιάζεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικής και στο εξωτερικό. «Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε μικρά καταστήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, προκειμένου να προσφέρουμε στον καταναλωτή τα προϊόντα μας».

Με πληροφορίες από τη σελίδα thetotalbusiness.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νίκος Ρογκαβόπουλος: “έκλεψε την παράσταση” στην τελετή λήξης της ΑΕ Σαντορίνης

Ο διεθνής άσος της Μπασκόνια και μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ, αποθεώθηκε από μικρούς και μεγάλους και έδειξε την αγάπη του για τη Σαντορίνη

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Kανονισμοί άρδευσης έως το 2026: Τέλος στις σπατάλες, αρχίζει η ορθή διαχείριση ύδατος

Ριζική αναδιάρθρωση στον αγροτικό υδατικό τομέα με σύγχρονους κανόνες, ενίσχυση παρακολούθησης και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού – Προχωρούν έργα 500 εκατ. ευρώ.

Santo Wines – Καινοτομία στην παραγωγή οίνου: Μη οινοπνευματική οινοποίηση ΠΟΠ Σαντορίνη & ΠΓΕ Κυκλάδες

Παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής νέας τεχνολογίας αφαίρεσης αλκοόλης με διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών

Χωρίς Τέλος Ταφής οι εισφορές των Δήμων στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο το Σάββατο 14 Ιουνίου, επικύρωσε τους νέους Πίνακες Εισφορών των Δήμων, σε εφαρμογή του ν. 5193/2025

Στην Τήνο ο Γιάννης Βρούτσης: Ανακοινώνει Κολυμβητήριο 2 εκατ. ευρώ

Μεγάλη ημέρα για τον αθλητισμό στις Κυκλάδες – Στην Τήνο ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού μαζί με κορυφαίους αθλητές για την ανακοίνωση του σύγχρονου κολυμβητηρίου στο νησί.

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Φαβορί με γκολ και combo bets

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Τσέλσι, Μπενφίκα και Φλαμένγκο στο επίκεντρο

Λειψυδρία: Η αφύπνιση που άργησε, προ των πυλών το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα

Σε φάση προμελέτης το μεγάλο έργο ενίσχυσης του Ευήνου, προτεραιότητα η αφαλάτωση στα νησιά – «Η δίψα θα έρθει», προειδοποιούν οι ειδικοί

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.