H Taste Atlas ανέδειξε την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση στον κόσμο(!), ενώ η γραβιέρα Νάξου καταλαμβάνει την 4η θέση στη λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά στον κόσμο!
Σύνταξη:ecozen.gr
Το Taste Atlas είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια γευσιγνωσίας, που αφορά τις κουζίνες όλου του πλανήτη. Οι χρήστες έχουν καταχωρήσει πάνω από 10.000 τοπικά πιάτα, υλικά και ποτά από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο κυκλοφορούν διάφορες λίστες, όπως «Οι καλύτερες Κουζίνες στον κόσμο» και «Τα καλύτερα παραδοσιακά πιάτα στον κόσμο».
Πέντε ελληνικά τυριά βρίσκονται στη λίστα του TasteAtlas με τα 100 καλύτερα του κόσμου. Στην σχετική κατάταξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 15/12, την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα ιταλικά τυριά Παρμεζάνα Ρετζιάνο, Μοτσαρέλα ντι Μπούφαλα Καμπάνια και Στρατσίνο ντι Κρεσέντζα και ακολουθεί η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ στην τέταρτη θέση.
TasteAtlas Awards: The long-awaited and widely debated annual list of the world’s best-rated cheeses.
Awards: https://t.co/TVbd3jYZG4
View all cheeses: https://t.co/hpRrqBXfOY pic.twitter.com/SRLrVyEQNT— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 15, 2023
Γραβιέρα Νάξου
Η Γραβιέρα Νάξου αποτελεί Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).
Στην 14η θέση είναι το Μελίχλωρο Λήμνου (ΠΟΠ). Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί. Στην αρχή το τυρί έχει μεταξένια κρεμώδη υφή, μεταξύ χλωρού και ξηρού (από όπου βγαίνει και το όνομα του) αλλά όσο η αφυδάτωση προχωρά γίνεται πιο σκληρό. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας.
Στην 31η το κρασοτύρι Κω (ΠΓΕ). Το «Κρασοτύρι Κω» / «Τυρί της Πόσιας» είναι μαλακό τυρί από τυρόπηγμα που παρασκευάζεται από παστεριωμένο ή νωπό γίδινο ή πρόβειο γάλα ή μίγμα γίδινου και πρόβειου γάλακτος μετά την προσθήκη πυτιάς και ωριμάζει για τουλάχιστον μία ημέρα σε άλμη και εν συνεχεία για τουλάχιστον έναν μήνα σε οινολάσπη – πόσια. Η πόσια είναι ένα πηχτό μίγμα από βρασμένα υπολείμματα κόκκινης «λάσπης» κρασιού πλούσιο σε αρώματα.
Στην 32η θέση κατατάσσεται το Καλαθάκι Λήμνου που παράγεται αποκλειστικά στα καταπράσινα λιβάδια της Λήμνου. Φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Πρόκειται για λευκό τυρί που συντηρείται σε άλμη, είναι πιο αλμυρό από τη φέτα και έχει μια ιδιαίτερη μεστή και γεμάτη γεύση. Η ονομασία “καλαθάκι” προέρχεται από το σχήμα που παίρνει το τυρί, το οποίο κατά τη διαδικασία της παραγωγής τοποθετείται σε πλεκτά καλαθάκια για να στραγγίξει.
Στην 41η θέση της λίστας των καλύτερων τυριών του κόσμου βρέθηκε η κεφαλογραβιέρα. Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό παραδοσιακό τυρί από πρόβειο γάλα με αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα, μερικές φορές με την πρόσμειξη κατσικίσιου, με το τελευταίο να περιέχεται σε ποσοστό μικρότερο του 10% στο βάρος. Χρησιμοποιείται συχνά όταν φτιάχνουμε σαγανάκι (την κόβουμε δηλαδή σε τριγωνικά κομματάκια, την βουτάμε σε καρυκευμένο αλεύρι και την τηγανίζουμε ελαφρά). Είναι παρόμοια με το κεφαλοτύρι και μερικές φορές το αντικαθιστά. Η κεφαλογραβιέρα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).