Το τυρί και η Ελλάδα έχουν μία ιδιαίτερη σχέση. Και βέβαια η Νάξος. Αποδεικνύεται δε και με τη βούλα.
Στη λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023 περιλαμβάνονται και δεκαεννέα (19) ελληνικά. Πριν από μερικές ημέρες αναφέραμε την πρώτη δεκάδα, εκεί όπου συναντήσαμε την Γραβιέρα Νάξου. Το ελληνικό τυρί μπήκε στη λίστα με τα δέκα καλύτερα τυριά του κόσμου. Πρόκειται για μία λίστα όπου συνήθως κυριαρχούν τα ευρωπαϊκά τυριά και κυρίως από την Ιταλία και τη Γαλλία.
Ομως έχουμε και τη συνέχεια. Εκεί όπου συνολικά 19 ελληνικά τυριά συμπεριλαμβάνονται στην σχετική λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου.
Οι χρήστες της ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων» παγκοσμίως πρότειναν 35.895 τυριά. Το Taste Atlas εξέτασε τα 23.863 και κατήρτισε τη γαστρονική λίστα τυριών, μετά και από ψηφοφορία των αναγνωστών του.
Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε το καλύτερο ελληνικό τυρί και έβδομο καλύτερο του κόσμου, μετά τα ιταλικά παρμεζάνα, μπουράτα, Stracchino di crescenza και μοτσαρέλα, το πορτογαλέζικο Serra da Estrela και το γαλλικό τυρί St. André.
Στην περιγραφή του ελληνικού τυριού το Taste Atlas αναφέρει:
«Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες.
Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση».
Ποια είναι όμως τα υπόλοιπα δεκαοκτώ; Και τι σχέση έχει με τη Νάξο; Εκτός από την γραβιέρα Νάξου, στην λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου βρίσκονται ακόμα δώδεκα ελληνικά τυριά. Ακόμα, στο Νο 100 της σχετικής λίστας βρίσκεται το κυπριακό Χαλούμι.
Ειδικότερα:
Στο Νο96 εμφανίζεται το ανθόγαλο από τα Χανιά,
στο Νο81 η ξινομυζήθρα Κρήτης,
στο Νο68 η γραβιέρα Αγράφων,
στο Νο67 η σφέλα Μεσσηνίας,
στο Νο65 ο μπάτζος Θεσσαλίας,
στο Νο61 το Σαν Μιχάλης της Σύρου,
στο Νο59 το λαδοτύρι Μυτιλίνης,
στο Νο53 το μανούρι Θεσσαλίας,
στο Νο45 το αρσενικό Νάξου,
στο Νο44 το κρασοτύρι της Κω,
στο Νο42 το καλαθάκι Λήμνου,
στο Νο32 το ανθότυρο,
στο Νο31 το μαστέλο Χίου,
στο Νο30 το μετσοβόνε του Μετσόβου,
στο Νο22 το μελίχλωρο της Λήμνου,
στο Νο16 η γραβιέρα Κρήτης,
στο Νο14 η κεφαλογραβιέρα της Ηπείρου,
και στο Νο12 το κεφαλοτύρι.
Και στην κορυφαία τριάδα; Δεν θα βρείτε εκεί πια, το parmigianno reggiano, αλλά ένα άλλο ιταλικό τυρί: είναι το stracchino di Crescenza (Στρακίνο ντι Κρεσέντζα).
Παράγεται στη Λομβαρδία, η υφή του είναι κρεμώδης και βουτυρώδης και για αυτό συχνά χρησιμοποιείται ως άλειμμα. Οι γεύσεις είναι ήπιες, φρουτώδεις και γλυκές.
Ακολουθεί η μοτσαρέλα ντι μπουφάλα της Καμπάνια, με το κρεμώδες Σεντ Αντρέ από το Κουτάνς της Νορμανδίας να κλείνει την κορυφαία τριάδα.