Τα Spaghetti alla Chiummenzana είναι μια από εκείνες τις απλές αλλά συγκλονιστικές μακαρονάδες που αποδεικνύουν γιατί η ιταλική κουζίνα έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Με καταγωγή από το Κάπρι, το πιάτο φέρει την αύρα της θάλασσας και της παράδοσης των ναυτικών.
Στα ναπολιτάνικα, η λέξη chiummenzana σημαίνει ο χρόνος που περνάει το πλήρωμα στη στεριά, περιμένοντας το επόμενο ταξίδι. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, δηλώνει την κάπως άκομψη συμπεριφορά των ναυτών. Όπως και να έχει, η συνταγή φτιάχτηκε για να είναι γρήγορη, δυνατή και γεμάτη ένταση, όπως ταιριάζει στη ζωή των θαλασσινών.
Η βάση της είναι κλασική: ώριμες ντομάτες, σκόρδο, καυτερές πιπερίτσες και πολύ φρέσκος βασιλικός. Η ρίγανη και ο μαϊντανός συμπληρώνουν τα αρώματα, ενώ το καλό ελαιόλαδο δίνει σώμα και μεσογειακή φρεσκάδα. Το αποτέλεσμα είναι μια μακαρονάδα καυτερή και μυρωδάτη, που σερβίρεται στο λεπτό και ξυπνά όλες τις αισθήσεις.
Ας δούμε την συνταγή όπως μας την προσφέρει ο “Γαστρονόμος”
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
-
500 γρ. σπαγκέτι
-
500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες (με το ζουμί τους)
-
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
-
2-3 καυτερές ξερές πιπερίτσες (πεπεροντσίνι) ψιλοκομμένες ή περισσότερες ανάλογα με την αντοχή σας
-
Φύλλα από 6-7 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
-
Φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
-
½ κ.γ. ξερή ρίγανη
-
80 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
-
Σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.
-
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη μισή ποσότητα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγκέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-
Τα στραγγίζουμε με πιρούνα (κρατώντας λίγο νερό από το βράσιμο) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
-
Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο βασιλικό.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγες σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και –αν θέλουμε– τριμμένο τυρί Grana Padano.
Απλή, ζωντανή, μεσογειακή, η Spaghetti alla Chiummenzana είναι από τις συνταγές που θα φτιάξετε ξανά και ξανά, γιατί κουβαλάει τη γεύση του ιταλικού Νότου και την αλμύρα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά.
#SpaghettiAllaChiummenzana #ΙταλικήΚουζίνα #ΣυνταγέςΖυμαρικών #Capri #ΜεσογειακήΔιατροφή #FoodLovers