Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομία"Γαστρονόμος" - 16α Βραβεία Ποιότητας: Ειδική διάκριση στην "Κυρά της Κινάρου"

“Γαστρονόμος” – 16α Βραβεία Ποιότητας: Ειδική διάκριση στην “Κυρά της Κινάρου”

|

Στον ακριτικό Εβρο ταξίδεψαν φέτος για την τελετή βράβευσης τα 16α Βραβεία Ποιότητας. Η εκδήλωση που διοργάνωσαν ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» φιλοξενήθηκε στις ιστορικές αποθήκες του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης, που από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έχουν συνδεθεί με τον χαρακτήρα του λιμανιού της πόλης – ως πύλη εισόδου και εξόδου για ανθρώπους και εμπορεύματα και κατ’ επέκταση ως θεμελιώδες κύτταρο για την οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η A.E. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρευρέθησαν εκλεκτοί καλεσμένοι από την Αλεξανδρούπολη και όλη τη χώρα.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο καταξιωμένος ηθοποιός Νίκος Ψαρράς.

Φέτος, ο θεσμός των Βραβείων τίμησε αποκλειστικά ακρίτες. Ο «Γαστρονόμος» ταξίδεψε παντού: από τον Εβρο μέχρι την Κάσο, τις Πρέσπες και τη Χίο. Στις εσχατιές της πατρίδας μας ανακάλυψε παραγωγούς που δραστηριοποιούνται χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ανθρώπους «φωτεινούς», δραστήριους και δυναμικούς, που ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν, αλλά και για το ήθος τους, και που με το παράδειγμά τους λειτουργούν ως κίνητρο για άλλους νέους ανθρώπους ώστε να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους.

Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις, το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Γιαννακίδου. Η ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης είναι μια άοκνη θεματοφύλακας της θρακιώτικης παράδοσης, την οποία καταγράφει εδώ και δεκαετίες με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξή της.

Το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου απονεμήθηκε στο Konos – Κτήμα Μιχελή, που δημιουργεί εδώ και τέσσερις γενιές στην εβρίτικη γη. Το Βραβείο Παραγωγής Μελιού ταξίδεψε φέτος στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λήμνο, με παραλήπτη το Honey Hasapis.

Το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικού Προϊόντος απονεμήθηκε στο Τυροκομείο Βασίλα της Λέσβου για το εξαιρετικό λαδοτύρι του, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Οίνου δόθηκε όχι σε ένα ούτε σε δύο, αλλά σε τέσσερα οινοποιεία από τη Λήμνο που επιμένουν με γηγενείς ποικιλίες και έχουν γίνει οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου τους: στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Limnos Wines, στο Οινοποιείο Γκαράλη, στο Κτήμα Χατζηγεωργίου και στο Limnos Organic Wines.

Το Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης κέρδισαν οι Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε., ενώ το Βραβείο Επιχειρηματικότητας η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και η εταιρεία Mediterra S.A. Το Βραβείο «Εύη Βουτσινά», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που φτιάχνουν μικρής παραγωγής, σπάνια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, πήγε αυτή τη χρονιά έως τα Δωδεκάνησα και στο Τυροκομείο Κάσος – Ιωάννης Βοναπάρτης.

Οι ακριτικές λίμνες μας είχαν την τιμητική τους με δύο διακρίσεις: το Βραβείο Παραγωγής Οσπρίων απονεμήθηκε στην Prespa top, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Κρέατος και Αλλαντικών στην Κerkini farm.

Τέλος, το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην «κυρά του βράχου», τη Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μοναδική κάτοικο της Κινάρου και ένα ζωντανό σύμβολο του τι σημαίνει ακρίτας.

Η Καθημερινή και ο Γαστρονόμος προσέφεραν επίσης μία υποτροφία προπτυχιακού προγράμματος στο Κολλέγιο Perrotis της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε φοιτητή ή φοιτήτρια από τον Εβρο. Η υποτροφία θα καλύψει και τα τέσσερα έτη σπουδών με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και ευχόμαστε αυτή η συμβολική κίνηση να δώσει την ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να αποκτήσει τις γνώσεις αυτές που θα συνεισφέρουν στην γεωργική ανάπτυξη του τόπου.

Η τελετή αφιερώθηκε στη μνήμη του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, ενός αληθινού Γαστρονόμου που έκανε γνωστή την αγιορείτικη κουζίνα σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό βραβείο το επιμελήθηκε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Την τελετή απονομής ακολούθησε η γιορτή των σεφ του Γαστρονόμου.

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και σε όλους τους εκλεκτούς καλεσμένους που τίμησαν την τελετή με την παρουσία τους. Ειδικές ευχαριστίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στο Τελωνείο Αλεξανδρούπολης για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Τελωνείου για την εκδήλωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς μας για την ένθερμη υποστήριξή τους: Lidl Ελλάς, Grecotel, Aegean, Θερμοκήπια Θράκης, AQUA Carpatica, Κωτσόβολος – Dixons South East Europe και Nespresso Professional.

Τέλος, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εθελοντές φοιτητές του ΙΕΚ Ακμή Αλεξανδρούπολης για την πολύτιμη παρουσία και συνεισφορά τους.

Πηγή:www.dimokratiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές