Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομία"Γαστρονόμος" - 16α Βραβεία Ποιότητας: Ειδική διάκριση στην "Κυρά της Κινάρου"

“Γαστρονόμος” – 16α Βραβεία Ποιότητας: Ειδική διάκριση στην “Κυρά της Κινάρου”

|

Στον ακριτικό Εβρο ταξίδεψαν φέτος για την τελετή βράβευσης τα 16α Βραβεία Ποιότητας. Η εκδήλωση που διοργάνωσαν ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» φιλοξενήθηκε στις ιστορικές αποθήκες του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης, που από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έχουν συνδεθεί με τον χαρακτήρα του λιμανιού της πόλης – ως πύλη εισόδου και εξόδου για ανθρώπους και εμπορεύματα και κατ’ επέκταση ως θεμελιώδες κύτταρο για την οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η A.E. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρευρέθησαν εκλεκτοί καλεσμένοι από την Αλεξανδρούπολη και όλη τη χώρα.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο καταξιωμένος ηθοποιός Νίκος Ψαρράς.

Φέτος, ο θεσμός των Βραβείων τίμησε αποκλειστικά ακρίτες. Ο «Γαστρονόμος» ταξίδεψε παντού: από τον Εβρο μέχρι την Κάσο, τις Πρέσπες και τη Χίο. Στις εσχατιές της πατρίδας μας ανακάλυψε παραγωγούς που δραστηριοποιούνται χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ανθρώπους «φωτεινούς», δραστήριους και δυναμικούς, που ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν, αλλά και για το ήθος τους, και που με το παράδειγμά τους λειτουργούν ως κίνητρο για άλλους νέους ανθρώπους ώστε να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους.

Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις, το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Γιαννακίδου. Η ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης είναι μια άοκνη θεματοφύλακας της θρακιώτικης παράδοσης, την οποία καταγράφει εδώ και δεκαετίες με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξή της.

Το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου απονεμήθηκε στο Konos – Κτήμα Μιχελή, που δημιουργεί εδώ και τέσσερις γενιές στην εβρίτικη γη. Το Βραβείο Παραγωγής Μελιού ταξίδεψε φέτος στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λήμνο, με παραλήπτη το Honey Hasapis.

Το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικού Προϊόντος απονεμήθηκε στο Τυροκομείο Βασίλα της Λέσβου για το εξαιρετικό λαδοτύρι του, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Οίνου δόθηκε όχι σε ένα ούτε σε δύο, αλλά σε τέσσερα οινοποιεία από τη Λήμνο που επιμένουν με γηγενείς ποικιλίες και έχουν γίνει οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου τους: στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Limnos Wines, στο Οινοποιείο Γκαράλη, στο Κτήμα Χατζηγεωργίου και στο Limnos Organic Wines.

Το Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης κέρδισαν οι Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε., ενώ το Βραβείο Επιχειρηματικότητας η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και η εταιρεία Mediterra S.A. Το Βραβείο «Εύη Βουτσινά», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που φτιάχνουν μικρής παραγωγής, σπάνια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, πήγε αυτή τη χρονιά έως τα Δωδεκάνησα και στο Τυροκομείο Κάσος – Ιωάννης Βοναπάρτης.

Οι ακριτικές λίμνες μας είχαν την τιμητική τους με δύο διακρίσεις: το Βραβείο Παραγωγής Οσπρίων απονεμήθηκε στην Prespa top, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Κρέατος και Αλλαντικών στην Κerkini farm.

Τέλος, το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην «κυρά του βράχου», τη Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μοναδική κάτοικο της Κινάρου και ένα ζωντανό σύμβολο του τι σημαίνει ακρίτας.

Η Καθημερινή και ο Γαστρονόμος προσέφεραν επίσης μία υποτροφία προπτυχιακού προγράμματος στο Κολλέγιο Perrotis της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε φοιτητή ή φοιτήτρια από τον Εβρο. Η υποτροφία θα καλύψει και τα τέσσερα έτη σπουδών με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και ευχόμαστε αυτή η συμβολική κίνηση να δώσει την ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να αποκτήσει τις γνώσεις αυτές που θα συνεισφέρουν στην γεωργική ανάπτυξη του τόπου.

Η τελετή αφιερώθηκε στη μνήμη του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, ενός αληθινού Γαστρονόμου που έκανε γνωστή την αγιορείτικη κουζίνα σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό βραβείο το επιμελήθηκε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Την τελετή απονομής ακολούθησε η γιορτή των σεφ του Γαστρονόμου.

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και σε όλους τους εκλεκτούς καλεσμένους που τίμησαν την τελετή με την παρουσία τους. Ειδικές ευχαριστίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στο Τελωνείο Αλεξανδρούπολης για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Τελωνείου για την εκδήλωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς μας για την ένθερμη υποστήριξή τους: Lidl Ελλάς, Grecotel, Aegean, Θερμοκήπια Θράκης, AQUA Carpatica, Κωτσόβολος – Dixons South East Europe και Nespresso Professional.

Τέλος, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εθελοντές φοιτητές του ΙΕΚ Ακμή Αλεξανδρούπολης για την πολύτιμη παρουσία και συνεισφορά τους.

Πηγή:www.dimokratiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή