Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Βλάχικη πίτα με πράσα, φέτα και ανθότυρο

Πρόταση Ημέρας: Βλάχικη πίτα με πράσα, φέτα και ανθότυρο

|

Στο Νυμφαίο οι βλάχικες πίτες σερβίρονται ως κύριο φαγητό και περιέχουν ό,τι βγάζει η εποχή. Με την αρωγή του “Γαστρονόμος” ετοιμάζουμε αυτή την πίτα με πράσα, φέτα και ανθόυτο και τη φέρνουμε ως πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι.

Με δεδομένο δε ότι βρισκόμαστε στη Νάξο, τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε τυρί που υπάρχει στην τοπική παραγωγή (Πιτταράς – Μπαμπούνης – Κουφόπουλος) ώστε να αναδείξουμε την δική μας παράδοση… Οι συνδυασμοί είναι άλλωστε που κάνουν τη διαφορά στην Ελληνική επαρχία..

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 32 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη βλάχικη πίτα με πράσα, φέτα και ανθότυρο, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα και τα βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα στραγγίζουμε, τα στύβουμε καλά ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  4. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα τυριά και το γιαούρτι και αν θέλουμε και πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα πράσα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Φύλλο

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, το λάδι και το ξίδι.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 ίσα μέρη και το καθένα το πλάθουμε σε μπαλάκι. Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 12 εκ.
  4. Παίρνουμε 6 φύλλα και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο γενναιόδωρα το καθένα ξεχωριστά και τα τακτοποιούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
  5. Παίρνουμε τα υπόλοιπα 8 φύλλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο και βγάζουμε τα πρώτα 6 φύλλα.
  6. Με τον πλάστη ανοίγουμε τα βουτυρωμένα φύλλα σε ένα ενιαίο φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού.
  7. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  8. Βουτυρώνουμε ξανά την επιφάνεια του φύλλου και αδειάζουμε τη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  10. Βγάζουμε τα άλλα 8 φύλλα από το ψυγείο και με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε ένα ενιαίο φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  11. Το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση και το σουρώνουμε (το τσαλακώνουμε) με τα δάχτυλά μας ώστε να καλύψει όλη τη γέμιση.
  12. Ενώνουμε τις άκρες των 2 φύλλων και τις διπλώνουμε προς τα μέσα σε έναν όμορφο κόθρο.
  13. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  14. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γκίκας Γκίκας: «Χτίζουμε μέλλον στην Ίο χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν» (video)

Ο Γκίκας Γκίκας μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τουρισμό, παιδεία, υγεία, τις υποδομές που δοκιμάζονται και την ανάγκη να παραδώσουμε την Ίο αυθεντική στις επόμενες γενιές.

Η «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στο Φιλώτι, απόψε (01/07) η τελευταία παράσταση, δωρεάν μεταφορά μέσω του ΚΤΕΛ

Η απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο αθλοθέατρο Φιλωτίου – Δωρεάν μεταφορά θεατών από τη Χώρα με στάση στον Άγιο Νικόδημο.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Σαντορίνη: Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού ενάντια στο ψηφιακό πελατολόγιο

Αντίδραση στον νέο ψηφιακό κανονισμό – Πορεία στο λιμάνι και απόπειρα αποκλεισμού της πρόσδεσης του Blue Star Delos στις 15:00. Παρέμβαση σε ζωντανή σύνδεση με ΣΚΑΪ.

Σύρος: «Έφυγε» ο Γιώργος Παπαμανώλης, πρώην Βουλευτής Κυκλάδων

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων και ενεργός πολιτικός Γιώργος Παπαμανώλης – Θλίψη στη Σύρο και στις Κυκλάδες

Αναγέννηση στο παλιό σχολείο της Σικίνου, ένα νέο μουσείο γεννιέται

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών για τη μετατροπή του παλιού σχολείου σε μουσείο που θα «φιλοξενήσει» τη Νεικώ και τους αρχαίους θησαυρούς της Σικίνου – Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζεται δυναμικά το έργο.

«Αλλαξημάρια»: Ένα πρότυπο εργαστήριο ξερολιθιάς εμπνέεται από την αμοργιανή σοφία

Ένα νέο έργο πολιτιστικής και τεχνικής βιωματικής εκπαίδευσης ξεκινά από τις Κυκλάδες – με ρίζες στη συλλογικότητα και το πνεύμα ανταλλαγής των νησιωτικών κοινωνιών.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«DMMO Σαντορίνη»: Νέος Οργανισμός διαχείρισης και προώθησης γίνεται πραγματικότητα

Ξεκινά η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη» με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας – Προγραμματική σύμβαση 70.000 ευρώ για το πρώτο έτος.

Υπουργείο Ναυτιλίας: 300 εκατ. ευρώ για τον πράσινο εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας

Με έμφαση στη μείωση εκπομπών, την κατασκευή νέων πλοίων και την ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων, η κυβέρνηση ενεργοποιεί Ταμείο Εκσυγχρονισμού 300 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο