Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι και καρδάμωμο

Πρόταση ημέρας: Βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι και καρδάμωμο

|

Mια βασιλόπιτα αφράτη σαν γιαουρτόπιτα και φουλ πορτοκαλένια, ζουμερή και νόστιμη. Μέσα στη ζύμη έχει ένα ολόκληρο πορτοκάλι βρασμένο και πολτοποιημένο. και πάνω στη βασιλόπιτα ένα μείγμα βουτύρου που στο ψήσιμο δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη.

Η Ιφιγένεια Ζάχου είναι η ιδιοκτήτρια του micro-bakery Fika στο Φιξ, όπου καταπιάνεται με κρουασάν και άλλες δύσκολες και ιδιότροπες ζύμες, στις οποίες έχει μεγάλη αδυναμία και ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο. Και παραδίδει στον “Γαστρονόμο” μία ιδιαίτερη συνταγή για Βασιλόπιττα.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 40′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 23 x 23 εκ.
#  400 γρ. ζάχαρη
#  380 γρ. αλεύρι μαλακό
#  16 γρ. μπέικιν πάουντερ
#  5 γρ. αλάτι
#  10 γρ. καρδάμωμο τριμμένο (προαιρετικό)
#  170 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κυβάκια
#  1 μεγάλο πορτοκάλι, ολόκληρο
#  2 αυγά
#  85 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
#  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
#  100 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες, γάλακτος ή μαύρη (προαιρετικό)
#  ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι, καρδάμωμο και τραγανό κραμπλ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, με αέρα.

# Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 x 23 εκ. με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.

# Πλένουμε το πορτοκάλι και το βράζουμε σε μια κατσαρολίτσα με νερό που να το σκεπάζει, για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. Το βγάζουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, το κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

# Πολτοποιούμε τα κομμάτια του, χωρίς να αφαιρέσουμε τις φλούδες τους, σε έναν πολυκόφτη, ρίχνοντας μαζί και τα ζουμιά που έβγαλε το πορτοκάλι όταν το κόψαμε.

# Ζυγίζουμε και κρατάμε 150-160 γρ. για τη συνταγή μας.

# Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κάρδαμο).

# Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να ενωθούν οι σκόνες με το βούτυρο και να γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα.

# Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά (αυγά, γιαούρτι και τον ζυγισμένο πολτό πορτοκαλιού).

# Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

# Αδειάζουμε τα υγρά μέσα στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας και τη σοκολάτα, αν βάλουμε.

# Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να παραλείψουμε να βάλουμε και το φλουρί.

# Στο τέλος, παίρνουμε λίγο λίγο από το ψιχουλιαστό μείγμα βουτύρου που κρατήσαμε κατά μέρος και το πιέζουμε λίγο στη χούφτα μας, ώστε να σχηματιστούν μεγαλύτερα κομμάτια, τα οποία σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του μείγματος, για να δημιουργηθεί ένα τραγανό στρώμα από πάνω.

# Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.