Mια βασιλόπιτα αφράτη σαν γιαουρτόπιτα και φουλ πορτοκαλένια, ζουμερή και νόστιμη. Μέσα στη ζύμη έχει ένα ολόκληρο πορτοκάλι βρασμένο και πολτοποιημένο. και πάνω στη βασιλόπιτα ένα μείγμα βουτύρου που στο ψήσιμο δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη.
Η Ιφιγένεια Ζάχου είναι η ιδιοκτήτρια του micro-bakery Fika στο Φιξ, όπου καταπιάνεται με κρουασάν και άλλες δύσκολες και ιδιότροπες ζύμες, στις οποίες έχει μεγάλη αδυναμία και ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο. Και παραδίδει στον “Γαστρονόμο” μία ιδιαίτερη συνταγή για Βασιλόπιττα.
Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 40′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 23 x 23 εκ.
# 400 γρ. ζάχαρη
# 380 γρ. αλεύρι μαλακό
# 16 γρ. μπέικιν πάουντερ
# 5 γρ. αλάτι
# 10 γρ. καρδάμωμο τριμμένο (προαιρετικό)
# 170 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κυβάκια
# 1 μεγάλο πορτοκάλι, ολόκληρο
# 2 αυγά
# 85 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
# 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
# 100 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες, γάλακτος ή μαύρη (προαιρετικό)
# ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι, καρδάμωμο και τραγανό κραμπλ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, με αέρα.
# Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 x 23 εκ. με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.
# Πλένουμε το πορτοκάλι και το βράζουμε σε μια κατσαρολίτσα με νερό που να το σκεπάζει, για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. Το βγάζουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, το κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
# Πολτοποιούμε τα κομμάτια του, χωρίς να αφαιρέσουμε τις φλούδες τους, σε έναν πολυκόφτη, ρίχνοντας μαζί και τα ζουμιά που έβγαλε το πορτοκάλι όταν το κόψαμε.
# Ζυγίζουμε και κρατάμε 150-160 γρ. για τη συνταγή μας.
# Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κάρδαμο).
# Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να ενωθούν οι σκόνες με το βούτυρο και να γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα.
# Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά (αυγά, γιαούρτι και τον ζυγισμένο πολτό πορτοκαλιού).
# Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
# Αδειάζουμε τα υγρά μέσα στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας και τη σοκολάτα, αν βάλουμε.
# Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να παραλείψουμε να βάλουμε και το φλουρί.
# Στο τέλος, παίρνουμε λίγο λίγο από το ψιχουλιαστό μείγμα βουτύρου που κρατήσαμε κατά μέρος και το πιέζουμε λίγο στη χούφτα μας, ώστε να σχηματιστούν μεγαλύτερα κομμάτια, τα οποία σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του μείγματος, για να δημιουργηθεί ένα τραγανό στρώμα από πάνω.
# Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.