Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι και καρδάμωμο

Πρόταση ημέρας: Βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι και καρδάμωμο

|

Mια βασιλόπιτα αφράτη σαν γιαουρτόπιτα και φουλ πορτοκαλένια, ζουμερή και νόστιμη. Μέσα στη ζύμη έχει ένα ολόκληρο πορτοκάλι βρασμένο και πολτοποιημένο. και πάνω στη βασιλόπιτα ένα μείγμα βουτύρου που στο ψήσιμο δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη.

Η Ιφιγένεια Ζάχου είναι η ιδιοκτήτρια του micro-bakery Fika στο Φιξ, όπου καταπιάνεται με κρουασάν και άλλες δύσκολες και ιδιότροπες ζύμες, στις οποίες έχει μεγάλη αδυναμία και ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο. Και παραδίδει στον “Γαστρονόμο” μία ιδιαίτερη συνταγή για Βασιλόπιττα.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 40′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 23 x 23 εκ.
#  400 γρ. ζάχαρη
#  380 γρ. αλεύρι μαλακό
#  16 γρ. μπέικιν πάουντερ
#  5 γρ. αλάτι
#  10 γρ. καρδάμωμο τριμμένο (προαιρετικό)
#  170 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κυβάκια
#  1 μεγάλο πορτοκάλι, ολόκληρο
#  2 αυγά
#  85 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
#  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
#  100 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες, γάλακτος ή μαύρη (προαιρετικό)
#  ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι, καρδάμωμο και τραγανό κραμπλ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, με αέρα.

# Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 x 23 εκ. με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.

# Πλένουμε το πορτοκάλι και το βράζουμε σε μια κατσαρολίτσα με νερό που να το σκεπάζει, για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. Το βγάζουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, το κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

# Πολτοποιούμε τα κομμάτια του, χωρίς να αφαιρέσουμε τις φλούδες τους, σε έναν πολυκόφτη, ρίχνοντας μαζί και τα ζουμιά που έβγαλε το πορτοκάλι όταν το κόψαμε.

# Ζυγίζουμε και κρατάμε 150-160 γρ. για τη συνταγή μας.

# Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κάρδαμο).

# Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να ενωθούν οι σκόνες με το βούτυρο και να γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα.

# Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά (αυγά, γιαούρτι και τον ζυγισμένο πολτό πορτοκαλιού).

# Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

# Αδειάζουμε τα υγρά μέσα στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας και τη σοκολάτα, αν βάλουμε.

# Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να παραλείψουμε να βάλουμε και το φλουρί.

# Στο τέλος, παίρνουμε λίγο λίγο από το ψιχουλιαστό μείγμα βουτύρου που κρατήσαμε κατά μέρος και το πιέζουμε λίγο στη χούφτα μας, ώστε να σχηματιστούν μεγαλύτερα κομμάτια, τα οποία σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του μείγματος, για να δημιουργηθεί ένα τραγανό στρώμα από πάνω.

# Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.