Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι και καρδάμωμο

Πρόταση ημέρας: Βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι και καρδάμωμο

|

Mια βασιλόπιτα αφράτη σαν γιαουρτόπιτα και φουλ πορτοκαλένια, ζουμερή και νόστιμη. Μέσα στη ζύμη έχει ένα ολόκληρο πορτοκάλι βρασμένο και πολτοποιημένο. και πάνω στη βασιλόπιτα ένα μείγμα βουτύρου που στο ψήσιμο δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη.

Η Ιφιγένεια Ζάχου είναι η ιδιοκτήτρια του micro-bakery Fika στο Φιξ, όπου καταπιάνεται με κρουασάν και άλλες δύσκολες και ιδιότροπες ζύμες, στις οποίες έχει μεγάλη αδυναμία και ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο. Και παραδίδει στον “Γαστρονόμο” μία ιδιαίτερη συνταγή για Βασιλόπιττα.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 40′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 23 x 23 εκ.
#  400 γρ. ζάχαρη
#  380 γρ. αλεύρι μαλακό
#  16 γρ. μπέικιν πάουντερ
#  5 γρ. αλάτι
#  10 γρ. καρδάμωμο τριμμένο (προαιρετικό)
#  170 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κυβάκια
#  1 μεγάλο πορτοκάλι, ολόκληρο
#  2 αυγά
#  85 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
#  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
#  100 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες, γάλακτος ή μαύρη (προαιρετικό)
#  ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με πορτοκάλι, γιαούρτι, καρδάμωμο και τραγανό κραμπλ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, με αέρα.

# Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 x 23 εκ. με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.

# Πλένουμε το πορτοκάλι και το βράζουμε σε μια κατσαρολίτσα με νερό που να το σκεπάζει, για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. Το βγάζουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, το κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

# Πολτοποιούμε τα κομμάτια του, χωρίς να αφαιρέσουμε τις φλούδες τους, σε έναν πολυκόφτη, ρίχνοντας μαζί και τα ζουμιά που έβγαλε το πορτοκάλι όταν το κόψαμε.

# Ζυγίζουμε και κρατάμε 150-160 γρ. για τη συνταγή μας.

# Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κάρδαμο).

# Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να ενωθούν οι σκόνες με το βούτυρο και να γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα.

# Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά (αυγά, γιαούρτι και τον ζυγισμένο πολτό πορτοκαλιού).

# Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

# Αδειάζουμε τα υγρά μέσα στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας και τη σοκολάτα, αν βάλουμε.

# Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να παραλείψουμε να βάλουμε και το φλουρί.

# Στο τέλος, παίρνουμε λίγο λίγο από το ψιχουλιαστό μείγμα βουτύρου που κρατήσαμε κατά μέρος και το πιέζουμε λίγο στη χούφτα μας, ώστε να σχηματιστούν μεγαλύτερα κομμάτια, τα οποία σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του μείγματος, για να δημιουργηθεί ένα τραγανό στρώμα από πάνω.

# Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας