Εύκολο τυρόψωμο, αλλά ιδιαίτερο, αφού περιέχει δύο από τα πιο έντονα και με χαρακτήρα τυριά μας, την εθνική μας φέτα και την κυκλαδίτικη κοπανιστή με τη μοναδική σπιρτάδα της (Φωτογραφία: Αντωνία Κατή). Με βάση την σχετική ενημέρωση από τον “Γαστρονόμο” κοπανιστή μπορούμε να βρούμε σε Τήνο ή και Μύκονο αλλά μπορείτε να κάνετε και τη δική σας επιλογή τυριού….
Προετοιμασία: 30′ προετοιμασία / 50′ ψήσιμο / 15′ αναμονή Σύνολο: 1 ώρα και 35′
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.
# 500 ml φρέσκο γάλα, κατά προτίμηση κατσικίσιο
# 450 γρ. φέτα, χοντροκομματιασμένη
# 80 γρ. κοπανιστή
# τα φύλλα από 5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)
# 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
# φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# 1 φακελάκι (7-8 γρ.) ξηρή μαγιά
# 2 αυγά
# 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι κίτρινο, για πίτες και ψωμί
# ελαιόλαδο για το άλειμμα
# 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το τυρόψωμο με φέτα και κοπανιστή, ξεκινάμε αλείφοντας το ταψί με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα σουσαμιών.
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 50°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τη μαγιά, τα αυγά, τα τυριά, τα βότανα και το πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται, γιατί τα τυριά είναι αρκούντως αλμυρά).
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να γίνει ένας ομοιόμορφος σφιχτός χυλός.
- Τον αδειάζουμε στο ταψί και τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα σουσάμια και βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι το τυρόψωμο να ροδίσει και να φουσκώσει όμορφα.