Τουρλού για σήμερα.. Και ο “Γαστρονόμος” μας φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο μας. Πως; Εεε έχουμε το αγαπημένο στους φίλους των λαχανικών που ακούει στο όνομα “τουρλού”…
“Ετοιμάστε το ψωμί για τις βούτες σε αυτό το πράσινο τουρλού, με φασολάκια, μπιζέλια και κολοκύθια! Το ξύσμα λεμονιού και το λευκό κρασί δίνουν μοναδική γεύση στο λαδερό.
Χρόνος: 40′ προετοιμασία, 1 ώρα μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 40′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πράσινο τουρλού με φασολάκια, μπιζέλια και κολοκύθια, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα 200 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αλατοπιπερώνουμε και τα βγάζουμε αμέσως από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν καλά.
- Προσθέτουμε το σέλινο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ και στην κατσαρόλα να μείνει λιγοστό ζουμί.
- Προσθέτουμε τα 500 ml από τον ζωμό, (ή το νερό), αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα φασολάκια. Ο ζωμός πρέπει σχεδόν να καλύπτει τα υλικά. Αν όχι, προσθέτουμε τον υπόλοιπο και, αν πάλι δεν είναι αρκετός, συμπληρώνουμε με καυτό νερό, ώστε τα υλικά μόλις να καλυφθούν από το υγρό.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον αρακά, τα σοταρισμένα κολοκυθάκια, τον χυμό και το ξύσμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το θυμάρι, τη δάφνη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σείουμε την κατσαρόλα να αναμειχθούν τα υλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μοιράζουμε στα πιάτα, προσθέτοντας σε κάθε μερίδα από 1 κουτ. σούπας γαλοτύρι. Συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.
Πηγή: gastronomos.gr