H πομάκικη κουζίνα του Έβρου είναι καθαρά αγροτική και με έμφαση στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Η Σεβγή Τσολάκ Αλή, από τη Ρούσσα Σουφλίου, η οποία ανήκει στη νέα γενιά Πομάκων που ξεπέρασε το εμπόδιο της γλώσσας, έμαθε τα ελληνικά και σπούδασε μαγειρική.
Eφτιαξε για την ομάδα του “Γαστρονόμου”, αυτή την απλή και νόστιμη τηγανιά με μανιτάρια και κρεμμύδια. Και μαζί τους ταρατόρι (μια δροσιστική γιαουρτόσουπα με δυόσμο), φρέσκια μυζήθρα (σ.σ. έχουμε και στη Νάξο μέσω του Τυροκομείου “Πιτταράς”) σαγανάκι τσιγαρισμένη σε βούτυρο, και κόκκινο τραχανά σούπα με καυτό βούτυρο αρωματισμένο με πάπρικα – όλες τυπικές συνταγές που επιζούν στις απομονωμένες πομάκικες κοινότητες στα ορεινά του νομού.
«Είναι πιάτα καθημερινά, εύκολα και χορταστικά, καθώς οι Πομάκοι είναι αυστηρά αγρότες και αποζητούν ένα θρεπτικό φαγητό πριν και μετά τη δουλειά στη βοσκή ή στο χωράφι», εξήγησε η νεαρή μαγείρισσα, που τα ετοίμασε εξ ολοκλήρου με πρώτες ύλες της οικογενειακής της παραγωγής.
Να σημειώσουμε εμείς ότι τα μανιτάρια είναι …της εποχής οπότε εάν θέλουμε να πειραματιστούμε ελεύθερα.
Χρόνος: 20′ προετοιμασία, 30′ μαγείρεμα. Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες – ως μεζές
# 400 γρ. άγρια μανιτάρια, κατά προτίμηση μακρολεπιότες (ή άλλο είδος, ανάλογα την εποχή του έτους), καθαρισμένα με νοτισμένο πανί και κομμένα σε λεπτές φέτες
# 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά δαχτυλίδια
# 60-70 ml ελαιόλαδο (ή βούτυρο αγελαδινό)
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο).
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του.
- Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά το φαγητό στους ατμούς του (τα μανιτάρια θα αποβάλλουν αρκετά υγρά), μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
- Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να εξατμιστούν για λίγα λεπτά τα περισσότερα υγρά.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε την τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218