Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια

Πρόταση ημέρας: Τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια

|

H πομάκικη κουζίνα του Έβρου είναι καθαρά αγροτική και με έμφαση στα κτηνοτροφικά προϊόντα.  Η Σεβγή Τσολάκ Αλή, από τη Ρούσσα Σουφλίου, η οποία ανήκει στη νέα γενιά Πομάκων που ξεπέρασε το εμπόδιο της γλώσσας, έμαθε τα ελληνικά και σπούδασε μαγειρική.

Eφτιαξε για την ομάδα του “Γαστρονόμου”, αυτή την απλή και νόστιμη τηγανιά με μανιτάρια και κρεμμύδια. Και μαζί τους ταρατόρι (μια δροσιστική γιαουρτόσουπα με δυόσμο), φρέσκια μυζήθρα (σ.σ. έχουμε και στη Νάξο μέσω του Τυροκομείου “Πιτταράς”) σαγανάκι τσιγαρισμένη σε βούτυρο, και κόκκινο τραχανά σούπα με καυτό βούτυρο αρωματισμένο με πάπρικα – όλες τυπικές συνταγές που επιζούν στις απομονωμένες πομάκικες κοινότητες στα ορεινά του νομού.

«Είναι πιάτα καθημερινά, εύκολα και χορταστικά, καθώς οι Πομάκοι είναι αυστηρά αγρότες και αποζητούν ένα θρεπτικό φαγητό πριν και μετά τη δουλειά στη βοσκή ή στο χωράφι», εξήγησε η νεαρή μαγείρισσα, που τα ετοίμασε εξ ολοκλήρου με πρώτες ύλες της οικογενειακής της παραγωγής. 

Να σημειώσουμε εμείς ότι τα μανιτάρια είναι …της εποχής οπότε εάν θέλουμε να πειραματιστούμε ελεύθερα. 

Χρόνος: 20′ προετοιμασία, 30′ μαγείρεμα.  Σύνολο: 50′

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες – ως μεζές
# 400 γρ. άγρια μανιτάρια, κατά προτίμηση μακρολεπιότες (ή άλλο είδος, ανάλογα την εποχή του έτους), καθαρισμένα με νοτισμένο πανί και κομμένα σε λεπτές φέτες

#  4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά δαχτυλίδια

#  60-70 ml ελαιόλαδο (ή βούτυρο αγελαδινό)

# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο).
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  3. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του.
  4. Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά το φαγητό στους ατμούς του (τα μανιτάρια θα αποβάλλουν αρκετά υγρά), μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
  5. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να εξατμιστούν για λίγα λεπτά τα περισσότερα υγρά.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε την τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν λαοί….”

Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ. Καλλίνικου και η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή του Πάσχα 2025

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.