Πάμε βόλτα στην Σαντορίνη ή πιο σωστά στη Θηρασιά… Ρεβύθια φούρνου με καρότα και πολλά μυρωδικά. Μπόλικο μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο θέλουν αυτά τα φουρνιστά ρεβύθια, που γίνονται γλυκοφάγωτα και μυρωδάτα…
Τη συνταγή έδωσε στον “Γαστρονόμο” ο Νίκος Συρίγος, που πέρασε 43 χρόνια μαγειρεύοντας εν πλω και πλέον έχει ρίξει άγκυρα στην πατρίδα του τη Θηρασιά και στην ταβέρνα του, το Αγκίστρι.
Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 1 ώρα και 40′ μαγείρεμα, 8 ώρες αναμονή, Σύνολο: 10 ώρες και 10′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρεβύθια φούρνου με καρότα και πολλά μυρωδικά αρχικά ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό.
- Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε στο ταψί.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ετοιμάζουμε τη σύβραση.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά, να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε 800 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Ρίχνουμε τη σύβραση πάνω από τα ρεβύθια και τα σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο.
- Τα ψήνουμε για 45 λεπτά.
Στο ποτήρι μας: Ροζέ Βουδόματο